Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

5ης αγωνιστικής... συμπεράσματα



Η 5η αγωνιστική ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα με ένα ακόμη σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς οι Μπακανίρς υποχρέωσαν τους Πάνθερς σε νέα εντός έδρας ήττα και τους έστειλαν με το ένα πόδι εκτός play-offs. Τη νίκη της εβδομάδας πέτυχαν οι Φάλκονς στην έδρα των αήττητων πρωταθλητών Μπρόνκος, ενώ Βάικινγκς και  Κάουμποϊς συνεχίζουν τα νικηφόρα σερί τους με πειστικές εμφανίσεις. Επέστρεψε από την τιμωρία ο Μπρέιντι και οδήγησε σε εύκολη νίκη τους Πάτριοτς. Ας δούμε τα σημαντικότερα συμπεράσματα που βγήκαν από τη δράση των προηγούμενων ημερών:


Οι Φάλκονς είναι αληθινοί διεκδικητές

Η ομάδα του κόουτς Κουίν σε διάστημα 7 ημερών επικράτησε του περσινού ζευγαριού του Superbowl και μάλιστα αμφότερες νίκες επί των Πάνθερς και Μπρόνκος ήρθαν με πειστικές-κυρίαρχες εμφανίσεις. Η επίθεση του συντονιστή Σάναχαν πετάει φωτιές και κατάφερε να επιβάλλει το ρυθμό της ακόμη και απέναντι στην ιστορικά καλή άμυνα των πρωταθλητών. Στο Ντένβερ, το δίδυμο των φορμαρισμένων running backs Φρίμαν και Κόουλμαν έκανε τη διαφορά, με τον Σάναχαν να τους χρησιμοποιεί πολύ και σε passing παιχνίδι απέναντι στην κάλυψη των linebackers. Εντυπωσιακά βελτιωμένη ήταν η εικόνα της άμυνας, που είχε πολλά προβλήματα ως τώρα. Για πρώτη φορά φέτος κατάφεραν να ασκήσουν πίεση στον αντίπαλο πασέρ και με τον Μπίσλι αιχμή του δόρατος (3,5 sacks) κατάφεραν να αγχώσουν τον ρούκι Λύντς. Έχουν ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο στο νότο της NFC και τίποτα δε δείχνει πως θα ξεθυμάνουν όπως πέρσι, ενόσω ο ανταγωνισμός στην division είναι χαμηλός.  Την επόμενη Κυριακή ταξιδεύουν στο Σιάτλ, σε ένα ακόμη πολύ δυνατό τεστ απέναντι στους Σίχοκς.

Οι Βάικινγκς είναι ομάδα για Superbowl!!!

Οι μοβ του Βορρά συνέχισαν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους και την Κυριακή, κυριαρχώντας ολοκληρωτικά των Τέξανς, με το τελικό 31-13 να κολακεύει τους ηττημένους. Παρά την απουσία του #1 receiver Ντιγκς και τη δεδομένη μακροχρόνια απουσία του Πίτερσον, η επίθεση είχε ρυθμό με τον Μπράντφορντ να πραγματοποιεί τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας, ενώ βελτιώνεται βδομάδα με τη βδομάδα στο νέο σύστημα. Για την ισχυρότατη άμυνα του κόουτς Ζίμμερ έχουν ειπωθεί πολλά όλη τη σεζόν με το υποσύνολο να είναι το μεγάλο όπλο του συλλόγου στην προσπάθειά του να επιστρέψει σε ένα superbowl μετά τα 70s. Έχει κάνει να υποφέρουν όλοι οι ποιοτικοί αντίπαλοι quarterbacks που έχει αντιμετωπίσει και προχθές ο Οσγουάιλερ δεν ήταν ποτέ ουσιαστική απειλή. Παραμένουν η μοναδική ομάδα στο πρωτάθλημα δίχως ήττα και συνεχίζουν με την ψυχολογία στα ύψη. Στα αρνητικά, οι τραυματισμοί συσσωρεύονται, με την επιθετική γραμμή να χάνει έναν ακόμη βασικό παίχτη (Α. Σμιθ) για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι για όλη τη σεζόν.  


Οι Πάνθερς χάνουν το τρένο για τα play-offs!;!

Η αρμάδα του κόουτς Ριβέρα και του MVP Νιούτον, που πέρσι σάρωσε στο πέρασμά της με 15 νίκες και μόλις 1 ήττα στην κανονική περίοδο, βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός των νοκ άουτ αγώνων του Γενάρη. Η χθεσινοβραδινή εντός έδρας ήττα από τους αδύναμους Μπακανίρς τους άφησε στο 1-4 ρεκόρ, τρεις νίκες πίσω από την κορυφή της division και 2 ½ νίκες από τις wild card θέσεις. Θα χρειαστεί υπέρβαση από το σύνολο στη συνέχεια και διόρθωση των ανορθογραφιών στο παιχνίδι τους για να προλάβουν μία θέση στο «χορό». Ο Νιούτον έλειψε χθες και ο αντικαταστάτης Άντερσον ήταν μοιραίος με 2 ερασιτεχνικά λάθη, που εντέλει κόστισαν στην ομάδα. Τα προβλήματα της ομάδας όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στη θέση του quarterback, καθώς η άμυνα συνεχίζει να μην είναι η ίδια με πέρσι, δεν δημιουργεί λάθη από τα οποία «τρεφόταν» πέρσι και επιτρέπει πολλές μεγάλες φάσεις. Μετρημένα κουκιά από δω και πέρα το πρόγραμμα, θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα επί μέρους 9-2 ρεκόρ για να μπουν στην 6αδα της NFC. Την Κυριακή αγωνίζονται στη Νέα Ορλεάνη απέναντι στους Σέιντς.

Οι Κάουμποϊς θυμίζουν 2014

Η ομάδα από το Ντάλας πέτυχε την 4η συνεχόμενη νίκη της προχθές απέναντι στους Μπένγκαλς (28-14) και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε ήταν ιδιαιτέρως πειστικός. Απέναντι σε μία ποιοτική ομάδα και μία επικίνδυνη άμυνα επέβαλαν το ρυθμό τους από το ξεκίνημα και με πολύ running παιχνίδι ανέβαιναν στο γήπεδο με άνεση. Η επιθετική γραμμή συνεχίζει να λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας για τον ρούκι running back Έλιοτ, που είναι ο πλέον παραγωγικός στο πρωτάθλημα. Η συνταγή θυμίζει τη σεζόν 2014, όταν ο Ντεμάρκο Μάρεϊ έκανε θραύση πίσω από αυτή την κυρίαρχη γραμμή και έφευγε η πίεση από τον quarterback της ομάδας. Τέλειωσαν τη σεζόν με ρεκόρ 12-4 και βρέθηκαν μία ανάσα από τα ημιτελικά των play-offs. Τότε ήταν ο Ρόμο στα ηνία, φέτος είναι ο έτερος ρούκι Πρέσκοτ, που αγωνίζεται σαν βετεράνος 10ετίας. Μάλιστα οι τόσο καλές εμφανίσεις του, έχουν δημιουργήσει ζήτημα στο σύλλογο για το αν πρέπει να πάρει τη θέση του βασικού ο Ρόμο όταν επιστρέψει από τον τραυματισμό του. Η πολύ καλή απόδοση της επίθεσης και κυρίως το στυλ παιχνιδιού, που κουράζει τις αντίπαλες άμυνες και ροκανίζει το χρονόμετρο, βοηθά τα μέγιστα το αμυντικό κομμάτι των Κάουμποϊς που ενώ φείδεται ταλέντου, αποδίδει πάνω από τις δυνατότητές του. Την Κυριακή ταξιδεύουν στην Γκριν Μπέι για να αντιμετωπίσουν τους Πάκερς και μία ενδεχόμενη νίκη εκεί θα τους εδραιώσει ως το φαβορί για την ανατολή της NFC.

Ο Μπρέιντι επέστρεψε «καυτός»

Ο εμβληματικός quarterback των Πάτριοτς επέστρεψε μετά την τιμωρία των 4 αγωνιστικών που του επιβλήθηκε από τον επίτροπο Γκουντέλ και ήταν σα να μην έλειψε μια μέρα. Απέναντι στους πολύ αδύναμους Μπράουνς την Κυριακή ήταν ασταμάτητος στο 1ο  ημίχρονο με πολλές βαθιές μπαλιές, 400+ γιάρδες και αλλεπάλληλα touchdown στον Μπένετ. Μαζί του, επέστρεψε σε κομβικό ρόλο στην επίθεση και ο σπουδαίος tight end Γκρονκόσκι,. Σημαντικός στην ανάπτυξη ο receiver Χόγκαν, έχει βρει το ρόλο της βαθιάς απειλής. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν ιδιαιτέρως χαμηλός προχθές και θα φανεί πόσο εκρηκτική μπορεί να γίνει η επίθεση απέναντι στους Μπένγκαλς αυτή την Κυριακή.

Οι Ρέιντερς είναι αληθινή απειλή στη δύση

Η ομάδα από το Όκλαντ, βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική της κατάσταση εδώ και 14 χρόνια και μοιάζει έτοιμη να επιστρέψει στα play-offs μετά τη 2002 σεζόν! Την Κυριακή κατάφεραν να κερδίσουν ένα ακόμη δραματικό ματς στο φινάλε και ο τρόπος με τον οποίο τα καταφέρνουν αναδεικνύει τον χαρακτήρα και το «μέταλλο» του συνόλου. Ήταν η 3η συνεχόμενη επικράτηση, η οποία τους έφερε στην κορυφή της δυτικής division (μαζί με τους Μπρόνκος). Ο Καρ έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ σταθερό, σχεδόν ελίτ, quarterback που έχει τα όπλα για να εκθέσει κάθε αντίπαλη άμυνα. Η επιθετική γραμμή είναι μία από τις 2-3 καλύτερες στη λίγκα συμβάλλοντας τα μέγιστα και στα δύο κομμάτια της ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν πολλοί ποιοτικοί παίχτες στις skill θέσεις, με τους receivers Κούπερ και Κράμπτρι να κάνουν τη διαφορά. Χρήζει βελτίωσης το αμυντικό κομμάτι, αν θέλουν να μπουν στην 6αδα της AFC. Τους περιμένει πολύ σημαντικό ντέρμπι την Κυριακή, καθώς φιλοξενούν τους άμεσους ανταγωνιστές Τσιφς.

Τρωτοί οι Μπρόνκος, ανέτοιμος ο Λυντς

Οι πρωταθλητές δέχθηκαν την 1η τους ήττα στη σεζόν εμφανίζοντας αδυναμίες και στα δύο κομμάτια του παιχνιδιού τους. Η περίφημη άμυνά τους για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν κυριάρχησε σε αγώνα και δεν μπόρεσε να σταματήσει τους «καυτούς» Φάλκονς, με τον αντίπαλο να χτυπά με παιχνίδι από τους running backs. Επιθετικά ήταν πολύ χειρότεροι με τον ρουκι Λυντς στη θέση του quarterback, ο οποίος είναι εμφανώς ανέτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντα του επιθετικού ηγέτη, ενώ η επιθετική γραμμή έχασε τις μονομαχίες από μία μέχρι πρότινος αναιμική άμυνα. Ευτυχώς γι αυτούς, ο Σίμιαν κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει στα ηνία την Πέμπτη για το ντέρμπι απέναντι στους Τσάρτζερς, μετά τον τραυματισμό στον ώμο. Το παρών στο Σαν Ντιέγκο όμως δεν θα δώσει ο head coach Κούμπιακ, που μετά τον Κυριακάτικο αγώνα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας και θα χρειαστεί ανάρρωση.  

Συνεχείς ήττες και προβληματικές εμφανίσεις για τους Νεοϋορκέζους

 Τζάιαντς και Τζετς δέχθηκαν την 3η συνεχόμενη ήττα τους, με νέες ανεπαρκείς εκτός έδρας εμφανίσεις σε Γκριν Μπέι και Πίτσμπεργκ αντίστοιχα. Οι μπλε παρότι έχουν το ποιοτικό υλικό στην επίθεση, δεν μπορούν να βρουν ρυθμό και συνεχίζουν να υπολειτουργούν. Ο Μπέκαμ σκόραρε επιτέλους, όμως ο quarterback Μάννινγκ σε συνεργασία με τον coach Μάκαντου συνεχίζουν να μην τον εκμεταλλεύονται κατάλληλα, όπως και τους άλλους ταλαντούχους receivers. Την Κυριακή φιλοξενούν τους Ρέιβενς, με τη νίκη να είναι μονόδρομος, έχοντας πέσει στον πάτο της division. Ηττών συνέχεια και για τους Τζετς, που ως μεγάλο αουτσάιντερ, δεν απείλησαν ποτέ τους γηπεδούχους Στίλερς και δέχθηκαν την 4η ήττα τους σε 5 ματς.  Ο Φιτζπάτρικ ναι μεν δεν υπέπεσε σε interception αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν ήταν και αρκετά παραγωγικός για να μείνει η ομάδα κοντά στο σκορ. Για ένα ακόμη παιχνίδι η πίσω ζώνη άμυνας επέτρεψε μεγάλες φάσεις στον αντίπαλο και για ένα ακόμη παιχνίδι η επίθεση «σβήνει» στο β΄ημίχρονο. Τη Δευτέρα ταξιδεύουν στην Αριζόνα και αν δεν βελτιώσουν δραματικά το παιχνίδι τους θα βρεθούν στο 1-5 ρεκόρ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου