Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Οι 20 κορυφαίες μεταγραφές του 2018



Πέρασαν δύο βδομάδες από την έναρξη της free agency και ήρθε η ώρα να γίνει η ανασκόπηση των σημαντικότερων μετακινήσεων στο NFL. Πολλές οι απόψεις για το ποιες ομάδες έγιναν καλύτερες ή χειρότερες, όμως όλα θα κριθούν όταν ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις τον Σεπτέμβρη και θα φανεί ποιοι παίχτες πραγματικά βοήθησαν και ποιοι δεν άξιζαν τα νέα τους συμβόλαια. Οι μεταγραφές ήταν εκατοντάδες, αλλά οι παρακάτω 20 ήταν θεωρητικά οι σημαντικότερες για το 2018:




1.       Κερκ Κάζινς (από Ρέντσκινς στους Βάικινγκς)

Η ηχηρότερη και πιο ακριβή μεταγραφή του 2018 δεν ήταν άλλη από αυτή του Κάζινς στους Βάικινγκς, με την οποία ο 29χρονος quarterback γίνεται ο πλέον ακριβοπληρωμένος παίχτης στην ιστορία του NFL. Με 28 εκατομμύρια ετήσιο μισθό για τα πρώτα έτη της συνεργασίας τους θα κληθεί να οδηγήσει τους ταλαντούχους Βάικινγκς ένα βήμα παραπάνω και αυτό δεν είναι άλλο από το Superbowl. Μετά από 6 σεζόν στην Ουάσινγκτον, όπου ήταν βασικός για 3 αλλάζει στέγη και οι προσδοκίες στο πρόσωπό του είναι τεράστιες. Πέρσι είχε 4,093 γιάρδες με 27 touchdown πάσες και 13 interceptions ξεκινώντας όλα τα παιχνίδια της σεζόν.


2.       Κέις Κίναμ (από Βάικινγκς στους Μπρόνκος)

Ο Κίναμ έχασε τη θέση του στους Βάικινγκς παρότι πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν το 2017 και τους οδήγησε στα ημιτελικά μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Μετακόμισε δυτικά στο Ντένβερ, όπου για πρώτη φορά στην 7η του σεζόν στη λίγκα θα έχει τον ξεκάθαρο ρόλο πια του franchise quarterback. Οι Μπρόνκος ταλαιπωρήθηκαν στη θέση του quarterback τις δύο τελευταίες σεζόν και αντί να ρισκάρουν με μία ακόμη draft επιλογή, επέλεξαν την αξιόπιστη λύση του 30χρονου πασέρ που μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ. Πέρσι ο Κίναμ σημείωσε 3,547 γιάρδες με 22 touchdown πάσες και 7 interceptions σε 14 παιχνίδια ως βασικός στην κανονική σεζόν.


3.       Εντόμανκα Σου (από Ντόλφινς στους Ραμς)

Ο 31χρονος θηριώδης αμυντικός lineman έμεινε ελεύθερος από τους Ντόλφινς μετά από 3 σεζόν στο Μαϊάμι και μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου για πρώτη φορά στην καριέρα του δεν θα είναι ο καλύτερος lineman της ομάδας του. Πλάι στον Ντόναλντ αναμένεται να χειραγωγήσουν τις αντίπαλες επιθετικές γραμμές και μαζί με το νέο δίδυμο cornerbacks η άμυνα των Ραμς βάζει υποψηφιότητα για το ισχυρότερο υποσύνολο του πρωταθλήματος.



4.       Ρίτσαρντ Σέρμαν (από Σίχοκς στους 49ερς)

Ο 29χρονος σταρ cornerback των Σίχοκς υπέστη σοβαρότατο τραυματισμό στον αχίλλειο στα μέσα της προηγούμενης σεζόν και η ομάδα που τον επέλεξε στο draft το 2011 αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο εξαιτίας του υπέρογκου μισθού του. Λίγες μέρες μετά την απόλυσή του από το Σιάτλ υπέγραψε με τους 49ερς και αν ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του αναμένεται να επιστρέψει στην ελίτ της θέσης, της οποίας ηγείται σε interceptions τα τελευταία 7 χρόνια.



5.       Τάιραν Μάθιου (από Κάρντιναλς στους Τέξανς)

Ο 25χρονος πολυδιάστατος safety έμεινε ελεύθερος μετά από 5 σεζόν με τους Κάρντιναλς. Υπέγραψε άμεσα με τους Τέξανς και αναβαθμίζει την πίσω ζώνη της νέας του ομάδας, η οποία είχε μεγάλα κενά το 2017. Πέρσι, σε 16 παιχνίδια ως βασικός σημείωσε 2 interceptions, 1 sack και σταμάτησε 7 πάσες. Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο και συμβάλλει ποικιλοτρόπως με αστερίσκο την επιρρέπεια του σε τραυματισμούς.



6.       Τζίμι Γκρέιαμ (από Σίχοκς στους Πάκερς)

Ο 31χρονος tight end έμεινε ελεύθερος μετά από 3 σεζόν με τους Σίχοκς, στους οποίους πραγματοποίησε την πιο γεμάτη του σεζόν πέρσι, όταν και σκόραρε 10 touchdowns συγκεντρώνοντας όμως μόλις 520 γιάρδες. Έχει σκοράρει συνολικά 69 touchdowns σε 8 σεζόν στο NFL και το 2018 αναμένεται να γίνει αγαπημένος στόχος του Ρότζερς, ειδικά σε red zone καταστάσεις. Αναβαθμίζει άμεσα τη θέση σε μία ομάδα, όπου δεν είχε αξιόπιστη λύση εκεί τα τελευταία χρόνια.



7.       Μάλκολμ Μπάτλερ (από Πάτριοτς στους Τάιτανς)

Ο 28χρονος cornerback έγινε ξένο σώμα στους Πάτριοτς και μετακόμισε στους Τάιτανς, όπου υπέγραψε το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που διεκδικούσε τα τελευταία χρόνια. Ως ρούκι το 2014 έγινε ο απόλυτος ήρωας ολοκληρώνοντας την εκπληκτική Interception στο Superbowl 49 και χάρισε τον 4ο τίτλο στους Πάτριοτς. Η καριέρα του όμως στον σύλλογο έληξε άδοξα όταν ο coach Μπέλιτσικ αποφάσισε να μην τον χρησιμοποιήσει στο περασμένο Superbowl, με αποτέλεσμα η ομάδα του να δεχθεί 41 πόντους. Στους Τάιτανς θα είναι ο ηγέτης της πίσω ζώνης, η οποία έχρηζε άμεσης ενίσχυσης.



8.       Άλεν Ρόμπινσον (από Τζάγκουαρς στους Μπερς)

Ο 24χρονος receiver τραυματίστηκε σοβαρά στην πρεμιέρα του 2017 και έχασε όλη την περσινή σεζόν με αποτέλεσμα οι Τζάγκουαρς να επιλέξουν να τον αφήσουν ελεύθερο. Οι Μπερς δεν έχασαν την ευκαιρία να τον υπογράψουν και να αναβαθμίσουν σημαντικά τον, πενιχρό σε ταλέντο, κορμό των receivers τους και να διευκολύνουν το έργο του Τρουμπίσκι μπαίνοντας στη δεύτερη επαγγελματική του σεζόν. Είναι ερωτηματικό σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο ταλαντούχος receiver, όμως τα δείγματά του το 2016 (883γ. / 6 TD) και ειδικά το 2015 (1,400γ. / 14TD) τον κατατάσσουν στην ελίτ του πρωταθλήματος.



9.       Σάμμυ Ουάτκινς (από Ραμς στους Τσιφς)


Ο 24χρονος receiver δεν έχει ανταπεξέλθει στις μεγάλες προσδοκίες για το πρόσωπό του όταν επιλέχθηκε στο #4 του 2014 draft, όμως είναι ακόμη πολύ νέος και υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στις 3 πρώτες του σεζόν με τους Μπιλς ξεπέρασε μόλις μία φορά τις 1,000 γιάρδες, ενώ σκόραρε σύνολο 17 touchdowns. Πέρσι αγωνίστηκε με τους Ραμς, σκόραρε 8 φορές συγκεντρώνοντας 593 γιάρδες, όμως ήταν ξεκάθαρα η 3η επιλογή στο passing game των Γκοφ και ΜακΒέι. Οι Τσιφς γυρίζουν σελίδα φέτος με τον Μαχόουμς να διαδέχεται τον Σμιθ στη θέση του quarterback και ο coach Ριντ ενίσχυσε το επιθετικό του οπλοστάσιο πλάι στους Χιλ και Κέλσι στο passing game.



10.   Βίνι Κάρι / Τζέισον Πιέρ-Πολ* (από Ιγκλς / και Τζάιαντς στους Μπακανίρς)

Οι Μπακανίρς πέρσι διέθεταν μία από τις πλέον αναιμικές αμυντικές γραμμές του πρωταθλήματος, αλλά με τις προσθήκες των Κάρι και Πιερ-Πολ ενισχύονται τρομερά. Ο 29χρονος Κάρι έμεινε ελεύθερος μετά από 6 σεζόν με τους Ιγκλς, όπου ήταν σημαντικός στέλεχος της πορείας τους ως τον τίτλο πριν 2 μήνες. Το 2017 κατέγραψε 3 sacks και 42 tackles.
Στην απέναντι όχθη της αμυντικής γραμμής των Μπακανίρς θα αγωνίζεται πλέον ο συνομήλικος του Πιέρ-Πολ, ο οποίος μετακόμισε στο νότο μέσω ανταλλαγής*. Για 8 σεζόν ήταν πρωταγωνιστής της άμυνας των Τζάιαντς και παρά τον ακρωτηριασμό του στα δάχτυλα του δεξιού του χεριού παρέμεινε παραγωγικός τις δύο τελευταίες χρονιές με 15.5 sacks σύνολο.



11.   Άντριου Νόργουελ (από Πάνθερς στους Τζάγκουαρς)

Ο 27χρονος επιθετικός lineman έμεινε ελεύθερος από τους Πάνθερς μετά από 4 σεζόν με τον σύλλογο και υπέγραψε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με τους Τζάγκουαρς, ενισχύοντας σημαντικά μία ήδη δυναμική 5αδα. Σύμφωνα με το PFF.com ήταν από τους κορυφαίους guards του πρωταθλήματος το 2017 και λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας του ο σύλλογος από το Τζάκσονβιλ πραγματοποίησε την καλύτερη δυνατή προσθήκη στη θέση.




12.   Νέιτ Σόλντερ (από τους Πάτριοτς στους Τζάιαντς)

Ο 30χρονος επιθετικός lineman αποχώρησε από τους Πάτριοτς μετά από 7 σεζόν ως φύλακας της blind side του Μπρέιντι και υπέγραψε με τους Τζάιαντς. Ήταν ο καλύτερος tackle που υπήρχε στην free agency και οι Νεοϋορκέζοι φρόντισαν να ενισχύσουν μία από τις χτυπητές αδυναμίες τους τις τελευταίες σεζόν με την καλύτερη δυνατή λύση. Αξιόπιστος lineman που αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση του επιθετικού κομματιού των Τζάιαντς και σε passing και σε running καταστάσεις.



13.   Σαμ Μπράντφορντ (από Βάικινγκς στους Κάρντιναλς)

Ο 30χρονος quarterback ήταν το #1 του 2010 draft, όμως ουδέποτε σε 8 σεζόν δεν δικαιολόγησε τις υψηλές απολαβές του. Το 2017 ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν πραγματοποιώντας μία άψογη εμφάνιση στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όμως το εύθραυστο γόνατό του τον πρόδωσε και πάλι και δεν πάτησε ξανά στο χορτάρι. Έχει τα στοιχεία να οδηγήσει τη νέα του ομάδα σε επιτυχίες, όμως το βιογραφικό του είναι γεμάτο σοβαρούς τραυματισμούς και οι Κάρντιναλς αναμένεται να επιλέξουν quarterback και στον 1ο γύρο του draft.



14.   Τζόρντι Νέλσον (από Πάκερς στους Ρέιντερς)

Ο 33χρονος εμβληματικός receiver των Πάκερς αποχώρησε από την Γκριν Μπέι μετά από 10 σεζόν πλάι στον Ρότζερς και μετακόμισε στο Όκλαντ για χάρη των Ρέιντερς και του νέου head coach του συλλόγου Γκρούντεν. Πέρσι πραγματοποίησε την χειρότερη σεζόν (482γ. / 6 TD) της καριέρας του, με την απόδοσή του προφανώς επηρεασμένη και από τον τραυματισμό του βασικού quarterback της μέχρι πρότινος ομάδας του. Βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, όμως έχει την εμπειρία και τα στοιχεία να βοηθήσει άμεσα τον Καρ και το passing game των Ρέιντερς, αντικαθιστώντας τον Κράμπτρι ως το #2 στον κορμό των receiver.



15.   Μάικλ Κράμπτρι (από Ρέιντερς στους Ρέιβενς)

Ο Κράμπτρι έχασε τη θέση του από το Νέλσον, όμως δεν άργησε να βρει νέα στέγη στη Βαλτιμόρη, όπου θα είναι λογικά ο #1 στόχος του Φλάκο στο passing game. Ο 30χρονος receiver αγωνίστηκε τις 3 τελευταίες σεζόν με τους Ρέιντερς, όπου ήταν ο #2 πλάι στον Κούπερ και σκόραρε συνολικά 25 touchdowns. Αποτελεί ιδιαιτέρως αξιόπιστη επιλογή ειδικά σε red zone καταστάσεις και προσθέτει εμπειρία στο αδύναμο υποσύνολο των Ρέιβενς.



16.   Μοχάμεντ Ουίλκερσον (από Τζετς στους Πάκερς)

Ο 28χρονος αμυντικός lineman μετά από 7 σεζόν με τη φανέλα των Τζετς μετακόμισε στην Γκριν Μπέι, όπου ενισχύει σημαντικά την μπροστινή γραμμή της νέας του ομάδας. Τις δύο τελευταίες σεζόν η παραγωγικότητα του είχε πτωτική πορεία (8 sacks σύνολο) όμως παραμένει ένας πολύ δυναμικός pass rusher που θα βοηθήσει άμεσα σε μία θέση που ήταν αδύναμη πέρσι η ομάδα του Ρότζερς, με το συμβόλαιό του να είναι value for money.



17.   Σέλντον Ρίτσαρντσον (από Σίχοκς στους Βάικινγκς)

Οι πλούσιοι έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι. Η δυναμικότατη άμυνα των Βάικινγκς ενισχύθηκε κι άλλο με την απόκτηση του θηριώδη αμυντικού lineman, ο οποίος αναμένεται να έχει βασικό ρόλο στην μπροστινή γραμμή πλάι στους Γκρίφεν και Τζόσεφ. Μετά από 4 σεζόν με τους Τζετς, ο 27χρονος αγωνίστηκε πέρσι με τους Σίχοκς, όπου δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά (1 sack, 44 tackles, 1 interception), αλλά δεν του λείπει το ταλέντο για να επανακάμψει άμεσα.


18.   Ντίον Λιούις (από Πάτριοτς στους Τάιτανς)

Ο 27χρονος πολυδιάστατος running back μετά από 3 σεζόν με τους Πάτριοτς μετακόμισε στους Τάιτανς. Η απαράμιλλη ευελιξία του και η ικανότητά του να συμβάλλει και στο passing game αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τον Μαριότα την επερχόμενη σεζόν, έχοντας το ρόλο του συμπληρωματικού back, πλάι και πίσω από τον Χένρι, με τον Μάρεϊ να έχει ήδη αποχωρήσει. Πέρσι, σε 16 παιχνίδια (8 ως βασικός) σημείωσε 896 γιάρδες στο έδαφος και 214 γιάρδες στον αέρα με 9 touchdowns σύνολο.



19.   Χαλότι Νγκάτα / Μάικλ Μπένετ (από Λάιονς / και Σίχοκς στους Ιγκλς)

Η αμυντική γραμμή των Ιγκλς ήταν κομβικός παράγοντας για την εκπληκτική τους πορεία ως τον τίτλο και η διοίκηση του συλλόγου φρόντισε το rotation της 4αδας να διαθέτει πολλούς και ποιοτικούς παίχτες ξανά. Οι Κάρι και Άλλεν αποχώρησαν, όμως οι προσθήκες των Νγκάτα και Μπένετ μάλλον αναβαθμίζουν το υποσύνολο. Ο 34χρονος Νγκάτα μετά από 9 σεζόν και 1 Superbowl με τους Ρέιβενς αγωνίστηκε στο Ντιτρόιτ τα 3 τελευταία χρόνια, όπου ήταν ξανά τρομερά αποτελεσματικός στην running αντιμετώπιση. Δεν αναμένεται να έχει βασικό ρόλο στους Ιγκλς, αλλά θα βοηθήσει σημαντικά στο έδαφος.
Ο 33χρονος Μπένετ είναι πολυδιάστατος lineman και αναμένεται να βρει μεγαλύτερο ρόλο, έχοντας τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε διαφορετικές θέσεις στην μπροστινή 4αδα. Τα 5 τελευταία χρόνια αποτελούσε ηγετικό μέλος της περιβόητης άμυνας των Σίχοκς με 39 sacks σύνολο, όμως ο coach Κάρολ αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο λόγω της έντονης προσωπικότητάς του.



20.   Τρουμέιν Τζόνσον (από Ραμς στους Τζετς)

Ο 28χρονος cornerback μετακόμισε στη Νέα Υόρκη μετά από 6 σεζόν με τους Ραμς, όπου ήταν βασικότατο στέλεχος με 18 interceptions σύνολο. Πέρσι σε 15 παιχνίδια ως βασικός είχε 2 INTs και 13 pass defenses. Ενισχύεται σημαντικά η πίσω ζώνη άμυνας των Τζετς, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως βελτιωμένη το 2018 με τους safeties Άνταμς και Μέι να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικοί στη δεύτερή τους επαγγελματική σεζόν.






1 σχόλιο: