Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Από τον εφιάλτη... στην απόλυτη καταξίωση!



ΦΑΛΚΟΝΣ
28-34
ΠΑΤΡΙΟΤΣ

Οι Πάτριοτς στέφθηκαν πρωταθλητές για 5η φορά στην ιστορία τους επικρατώντας τα ξημερώματα των Φάλκονς με σκορ 34-28 στην παράταση, πετυχαίνοντας απίστευτη ανατροπή (τη μεγαλύτερη με διαφορά σε Superbowl), καθώς επέστρεψαν από το -25 (3-28) στα μέσα της 3ης περιόδου! Συγκλονιστικός ο Μπρέιντι στο β’ ημίχρονο και στην παράταση, μετά από ένα κακό ξεκίνημα, κατέκτησε το 5ο του τρόπαιο και έγιναν μαζί με τον head coach Μπέλιτσικ οι πολυνίκεις του αθλήματος! «Αυτοκτόνησαν» οι Φάλκονς που έχασαν πολλαπλές ευκαιρίες να «κλειδώσουν» τη νίκη και έμειναν δίχως τίτλο. 


                Η αναμέτρηση στο Χιούστον ξεκίνησε αναπάντεχα σφιχτά, με τις άμυνες να κυριαρχούν στην 1η περίοδο και μετά από 15 λεπτά αγώνα το σκορ παρέμενε στο 0-0. Φανερά πιο ενθουσιώδεις στο γήπεδο οι Φάλκονς ανέβασαν ρυθμούς στη 2η περίοδο και άνοιξαν το σκορ έπειτα από το fumble του Μπλαντ κοντά στη δικιά τους red zone. Το running παιχνίδι με τους Φρίμαν και Κόουλμαν άρχισε να ρολάρει, η επιθετική τους γραμμή κέρδιζε τις μονομαχίες και γρήγορα στη 2η περίοδο προηγήθηκαν με 14-0 χάρη σε κοντινό touchdown του Φρίμαν και 19αρα πάσα του Ράιαν στον ρούκι tight end Χούπερ. Στο επόμενο drive οι Πάτριοτς αντεπιτέθηκαν και έφτασαν σε απόσταση βολής για να μειώσουν, αλλά ένα αχαρακτήριστο λάθος του Μπρέιντι οδήγησε στην interception από τον Άλφορντ και στο αμυντικό touchdown των τυπικά γηπεδούχων έπειτα από επιστροφή 82 γιαρδών!
                Το σκορ έγινε 21-0, ο Μπρέιντι ήταν αποκαρδιωμένος και με σκυμμένο το κεφάλι στον πάγκο και όλα έδειχναν πως το τρόπαιο οδεύει στην Ατλάντα για 1η φορά στην ιστορία τους! Πριν την ολοκλήρωση του 1ου  μέρους και πριν βγει στη σκηνή η Lady Gaga οι Πάτριοτς μείωσαν σε 21-3 όμως το μομέντουμ δεν άλλαξε χέρια καθώς έχασαν ευκαιρία να σκοράρουν touchdown και ουσιαστικά συμβιβάστηκαν με 3 πόντους.
                Με την εκκίνηση της επανάληψης οι δύο ομάδες αντάλλαξαν από ένα 3 and out drive, όμως στην 2η τους απόπειρα οι Φάλκονς «παρέλασαν» στο τεχνητό χορτάρι του NRG Stadium και με άνεση έγραψαν το 28-3 με τον Κόουλμαν να σκοράρει έπειτα από κοντινή υποδοχή. Πανηγυρικό το κλίμα στον πάγκο και στις κερκίδες για παίχτες, παράγοντες και οπαδούς των Φάλκονς, όμως ο αγώνας κάθε άλλο παρά είχε κριθεί, παρόλο που έτσι φαινόταν από κάθε άποψη.
                Στη συνέχεια οι Πάτριοτς σκόραραν για το 28-9, όμως η ψυχολογία στο παιχνίδι δεν άλλαξε καθώς ξόδεψαν πολύ χρόνο μέχρι να το πετύχουν και αστόχησαν στον έξτρα πόντο κάνοντας την ανατροπή ακόμη πιο δύσκολη. Οι Φάλκονς φανερά επαναπαυμένοι με το σκορ αγωνίστηκαν συντηρητικά στη συνέχεια, έδωσαν άμεσα την κατοχή και πάλι στους Πάτριοτς που μείωσαν περαιτέρω για το 28-12 στις αρχές της 4ης περιόδου, όμως και πάλι τίποτα δεν έδειχνε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η ανατροπή αφού τα δευτερόλεπτα έτρεχαν και οι Φάλκονς ως εκείνη τη στιγμή ήλεγχαν απόλυτα το ρυθμό.
                Με το σκορ στο 28-12 συνέβη μία από τις πλέον κομβικές φάσεις, που άρχισαν να γέρνουν και την πλάστιγγα υπέρ των μετέπειτα νικητών. Σε κατάσταση 3rd and 1 οι Φάλκονς επιχείρησαν να πασάρουν , ο Ράιαν, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν άψογος, δεν είδε την αντίπαλη πίεση, υπέπεσε σε fumble και έδωσε την κατοχή στους αντιπάλους σε απόσταση βολής. Ο Μπρέιντι δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και μείωσε πάραυτα σε 28-20 αφού ήταν επιτυχημένη και η 2ποντη μετατροπή.
                Και εκεί που το μομέντουμ του αγώνα είχε ανατραπεί ολοσχερώς, οι Φάλκονς έδειξαν να είναι πολύ κοντά στο να «παγώσουν» το ματς στην επόμενη κατοχή τους. Με μία κοντινή πάσα στον Φρίμαν και μία απίθανη υποδοχή του Χούλιο Τζόουνς, ο Ράιαν οδήγησε την ομάδα του σε απόσταση βολής για ένα field goal που θα έδινε διαφορά 2 σκορ στους Φάλκονς και ουσιαστικά θα κλείδωνε τη νίκη με λιγότερο από 4 λεπτά στο χρονόμετρο. Στις 20 γιάρδες από την αντίπαλη end zone όμως, η ομάδα του Ράιαν «έβγαλε τα μάτια της»  καθώς αντί να επιτεθεί συντηρητικά όπως άρμοζε σε εκείνη την περίσταση και να τρέξει την μπάλα με σκοπό να ξοδέψει κι άλλα δευτερόλεπτα και να σιγουρέψει ένα βατό λάκτισμα για τον πολύπειρο κίκερ τους, ρίσκαρε με passing plays και ένα sack και μία ποινή τους έβγαλε από το βεληνεκές του Μπράιαντ και αναγκάστηκαν να κάνουν punt και να δώσουν την κατοχή στον «καυτό» εκείνη τη στιγμή Μπρέιντι. Ο θρυλικός quarterback των Πάτριοτς φυσικά και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους φοβισμένους σε εκείνο το σημείο αντιπάλους και γρήγορα οδήγησε την ομάδα του στην ισοφάριση με νέα επιτυχημένη 2ποντη μετατροπή.
                Ο αγώνας πήγε στην παράταση αφού οι Φάλκονς στα 50 δευτερόλεπτα που απέμεναν δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι έχοντας υποστεί σοκ από την ανατροπή. Το στρίψιμο του νομίσματος έδωσε την 1η κατοχή της παράτασης στους Πάτριοτς και εκεί τελείωσαν όλα για τους Φάλκονς. Με την ψυχολογία στα ύψη, ο Μπρέιντι όπως αναμενόταν οδήγησε μεθοδικά την ομάδα του στο νικητήριο touchdown, το οποίο πέτυχε ο running back Γουάιτ και οι Πάτριοτς πνίγηκαν στα κομφετί της νίκης!
                Ρεκόρ ανατροπής για Superbowl, ρεκόρ γιαρδών σε Superbowl για τον Μπρέιντι με 466 γιάρδες, ρεκόρ κατακτήσεων για quarterback και head coach (5), ρεκόρ και ο 4ος τίτλος MVP στο μεγάλο παιχνίδι για τον 39χρονο πασέρ! Και όλα αυτά στο 1ο superbowl που πήγε σε παράταση στα 51 χρόνια της διοργάνωσης!
                Χαρακίρι για τους Φάλκονς, που δεν έδιωξαν από πάνω τους  την ταμπέλα των losers, αφού έχασαν ουσιαστικά δικό τους τρόπαιο μέσα από τα χέρια τους παίζοντα φοβισμένα στο β΄ ημίχρονο και μην έχοντας τις λύσεις και την εμπειρία να προσαρμόσουν τα πλάνα τους, όταν οι αντίπαλοι είναι εξπέρ σε αυτό.
                Σπουδαίο κοουτσάρισμα από τον Μπέλιτσικ, που κατάφερε να περιορίσει την εκρηκτική επίθεση των Φάλκονς στην 4η περίοδο, τεράστια «αυγά» από τον Μπρέιντι που κατάφερε να σταθεί όρθιος στο τέλος έχοντας ξεκινήσει κάκιστα τον αγώνα. Το μέταλλο νικητή και το βάρος της φανέλας όσο κλισέ κι αν ακούγεται έκανε και πάλι τη διαφορά στο τέλος, με τον Ράιαν να αποδεικνύεται και πάλι «λίγος» όταν η μπάλα έκαιγε.
                Φυσικά MVP της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Μπρέιντι, αλλά άξιος συμπαραστάτης ήταν ο πολυσύνθετος running back Τζέιμς Γουάιτ με 139 συνολικές γιάρδες και 3 touchdowns!!! Το 4ο σκορ των νικητών πέτυχε ο Αμεντόλα, ενώ καθοριστικές υποδοχές όπως συνηθίζει είχε και πάλι ο Έντελμαν.
                Για τους ηττημένους ο Ράιαν αγωνιζόταν ως o MVP που είναι για τη σεζόν που πέρασε, όμως στις κρίσιμες φάσεις της 4ης περιόδου δεν είχε το καθαρό μυαλό.  Αφενός δεν είδε την πίεση στο fumble που άλλαξε όλο το ρου του αγώνα και δεν απέφυγε το sack όταν η ομάδα του είχε χρυσή ευκαιρία να «σκοτώσει» το ματς. Πολύ καλός ο Φρίμαν με 121 γιάρδες σύνολο και 1 σκορ, συγκλονιστικός ο Χούλιο Τζόουνς (87 γιάρδες), πραγματοποίησε μερικές υπεράνθρωπες υποδοχές έχοντας συνεχώς διπλό και τριπλό μαρκάρισμα επάνω του. Κουράστηκε η άμυνα των ηττημένων στην επανάληψη και η πίεση που έβγαλε εκτός ρυθμού τον Μπρέιντι στο 1ο μέρος ξεθύμανε με αποτέλεσμα ο εμβληματικός quarterback να βρει και πάλι τις λύσεις.
                Απόλυτη καταξίωση για τον Τομ Μπρέιντι που πλέον είναι ο αδιαμφισβήτητα σπουδαιότερος quarterback όλων των εποχών με τα περισσότερα τρόπαια και τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του αθλήματος! Όσο για τους Φάλκονς η offseason αναμένεται μεγάλη και σκοτεινή καθώς τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου