Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Το φιλμ των ημιτελικών



 Πάτριοτς και Ιγκλς επικράτησαν εντός έδρας και θα συναντηθούν στο Superbowl της Μινεσότα 13 χρόνια μετά! Ο Μπρέιντι ολοκλήρωσε μία ακόμη επική ανατροπή στην 4η περίοδο απέναντι στους Τζάγκουαρς και θα αγωνιστεί στο 8ο του Superbowl, ενώ στη Φιλαδέλφια οι Ιγκλς ισοπέδωσαν του Βάικινγκς με 38-7 με τον Φόουλς να πραγματοποιεί σπουδαία εμφάνιση.



ΠΑΤΡΙΟΤΣ    24 – 20   ΤΖΑΓΚΟΥΑΡΣ
                Στο Φόξμπορο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εμπειρία των δύο ομάδων. Οι Πάτριοτς δεν απογοητεύτηκαν σε κανένα σημείο παρότι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, ο Μπρέιντι ήταν ξανά «χειρούργος» στο τέλος, ενώ οι Τζάγκουαρς που για 3 περιόδους ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο υπέπεσαν σε πολλά αχρείαστα λάθη και έχασαν ευκαιρίες να «τελειώσουν» τους αυτοκράτορες της AFC.
                Στο εναρκτήριο drive του αγώνα, ο Μπρέιντι βρήκε τον Κουκς για 31 γιάρδες και τον Αμεντόλα για άλλες 21 με υπέροχη λόμπα σε 4th and 2 κατάσταση, όμως η άμυνα των Τζάγκουαρς έκλεισε τους χώρους στη red zone και ανάγκασε τους γηπεδούχους σε field goal για το 3-0.
                Στο αντίστοιχο 1ο drive των Τζάγκουαρς ο Φουρνέτ πήρε 4 προσπάθειες στο έδαφος και στον αέρα, ο Χέρνς ολοκλήρωσε 3rd down υποδοχή, όμως δύο πολύ καλές αμυντικές προσπάθειες από τους Βαν Νόι και Μπάτλερ τους ανάγκασαν σε punt από το κέντρο του γηπέδου.
                Το 2ο drive για τους γηπεδούχους σταμάτησε νωρίς και οι Τζάγκουαρς ανέκτησαν άμεσα την κατοχή. Ο ρολίστας running back Γκραντ υποδέχθηκε πάσα στα άκρα για 20 γιάρδες στο ξεκίνημα της επίθεσης και είχε άλλη μία 20αρα υποδοχή από bootleg πάσα του Μπορτλς, που ετοίμασε το touchdown του Λιούις από τις 4 γιάρδες. Ο Μπορτλς βρήκε μέσω play action τον θηριώδη tight end ξεχασμένο στην άκρη της αντίπαλης end zone για το 3-7 στα πρώτα δευτερόλεπτα της 2ης περιόδου.
                Και το 3ο drive του Μπρέιντι αναχαιτίστηκε σύντομα (3 & out) με τους Τζάγκουαρς να στέλνουν την επίθεσή τους ξανά στο γήπεδο. Ο Γκραντ χρησιμοποιήθηκε ξανά με screen πάσα στα άκρα για 15 γιάρδες, ο Μπορτλς βρήκε τον Χερνς για 27 γιάρδες μετά από play action και μετά ανέλαβε δράση ο Φουρνέτ. Ολοκλήρωσε στο έδαφος δύο 3rd down καταστάσεις και σκόραρε με δυναμική προσπάθεια από κοντά για το 3-14!
            Στα μέσα της 2ης περιόδου πια, ο Γκρονκόσκι ολοκλήρωσε την πρώτη και μοναδική του υποδοχή στον αγώνα για 21 γιάρδες, όμως η πίεση από τους φιλοξενούμενους και ένα sack από τον Φάουλερ «σκότωσε» 3ο συνεχόμενο drive του Μπρέιντι.
                Ο Μπορτλς είχε βρει ρυθμό και αγωνιζόταν με τρομερή αυτοπεποίθηση, που υπογραμμίστηκε από την εντυπωσιακή back shoulder πάσα που ολοκλήρωσε στον Κόουλ για 27 γιάρδες και έστειλε τους Τζάγκουαρς τάχιστα στο κέντρο του γηπέδου. Εκεί, σε ένα από τα πλέον κομβικά σημεία του αγώνα, οι φιλοξενούμενοι υπέπεσαν σε δύο ανόητες ποινές και όχι μόνο έχασαν την ευκαιρία να συντηρήσουν το drive τους και πιθανώς να σκοράρουν ξανά, αλλά άφησαν και πολύ χρόνο στον Μπρέιντι για να απαντήσει πριν το ημίχρονο, όπως έκανε όλη τη σεζόν.
                Με 2 λεπτά στο χρονόμετρο για την ανάπαυλα βρήκε τους Κουκς, Αμεντόλα και Γουάιτ, πριν από τις δύο μεγάλες ποινές που χρεώθηκαν οι Τζάγκουαρς και έδωσαν την κατοχή στους γηπεδούχους σε απόσταση βολής. Ο safety Τσερτς χτύπησε άσχημα στο κεφάλι τον Γκρονκ και τον έβγαλε νοκ άουτ, ενώ ο Μπούγιε που είχε πολλά προβλήματα στο μαρκάρισμα του Κουκς, υπέπεσε σε pass interference 32 γιαρδών. Το drive ολοκληρώθηκε με κοντινό touchdown του Γουάιτ στο έδαφος για το 10-14 του ημιχρόνου, με τους Τζάγκουαρς να μην ρισκάρουν στα τελευταία 55 δευτερόλεπτα.
                 Οι Τζάγκουαρς είχαν την 1η κατοχή του δευτέρου μέρους και κατάφεραν να διευρύνουν το προβάδισμα τους στους 7. Το play action δούλεψε ξανά με τον full back Μποχάνον να υποδέχεται πάσα για 20 γιάρδες και σε 3rd down ο Μπορτλς βρήκε τον Γιέλντον, ολοκληρώνοντας την 12η εύστοχη πάσα του σε ισάριθμες συνεχόμενες προσπάθειες! Το εντυπωσιακό του σερί όμως σταμάτησε και ο coach Μαρόν ρίσκαρε στέλνοντας τον κίκερ του στο γήπεδο για μακρινό field goal. Ο Λάμπο που πραγματοποίησε εξαιρετική κανονική σεζόν ήταν πολύ ψύχραιμος και ευστόχησε από τις 54 γιάρδες για το 10-17.
                Η επίθεση των Πάτριοτς δεν ξεκίνησε καλά ούτε στην 3η περίοδο με δύο σερί punts από το κέντρο του γηπέδου με το up tempo παιχνίδι του Μπρέιντι να μην αποδίδει. Ενδιάμεσα και οι Τζάγκουαρς υποχρεώθηκαν σε 3 & out, όμως στην επόμενή τους κατοχή κατάφεραν να σκοράρουν και πάλι.
                Ο Φουρνέτ τροφοδοτήθηκε, ο Μπορτλς ολοκλήρωσε κρίσιμες πάσες στους Λι και Χερνς για 18 και 14 γιάρδες αντίστοιχα, όμως το drive του κόλλησε ξανά έξω από την αντίπαλη red zone. Ο Λάμπο ήταν εύστοχος από τις 43 γιάρδες και έκανε το 10-20 στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου.
                Με το συμβατικό passing game του Μπρέιντι να μην έχει ρυθμό ως εκείνο το σημείο, το προπονητικό επιτελείο των γηπεδούχων άδειασε το playbook του και με ένα trick play που περιελάμβανε παράλληλη πάσα του Αμεντόλα στον Λιούις έδειχναν να φτάνουν σε απόσταση βολής. Ο ταχύτατος linebacker Τζακ όμως πρόλαβε τον Λιούις και του έκλεψε την μπάλα μέσα από τα χέρια δίνοντας ξανά την κατοχή στους Τζάγκουαρς!
                Οι φιλοξενούμενοι απέτυχαν να κρατήσουν την μπάλα και να ξοδέψουν το χρονόμετρο, υποχρεώθηκαν σε 3 & out και έδωσαν νέα ευκαιρία στον Μπρέιντι να ανατρέψει την κατάσταση.
                Ο Κουκς βρήκε χώρο για 15 γιάρδες με τον Μπούγιε να παίζει soft κάλυψη ξανά, αλλά ένα sack του Ντάριους έφερε 3rd & 18 κατάσταση για τον Μπρέιντι! Εκεί ανέλαβε δράση ο Αμεντόλα. Υποδέχθηκε 20αρα πάσα, κράτησε ζωντανούς του πρωταθλητές και αφού ένα ακόμη trick play απέφερε 30 γιάρδες για τον Ντορσέτ, σκόραρε για το 17-20 από τις 9 γιάρδες.
                Το μομέντουμ του αγώνα είχε πια αλλάξει χέρια και η πίεση αυξήθηκε για τον Μπορτλς. Αυτός βρήκε τον Χερνς για 20 γιάρδες μέσω play action, όμως αστόχησε δις στη συνέχεια και οι Τζάγκουαρς υποχρεώθηκαν σε νέο Punt.
                Στη συνέχεια ο Ράμσεϊ χρεώθηκε μία ακόμη μεγάλη ποινή (35 γιαρδών) πάνω στον Κουκς και οι Πάτριοτς έφτασαν στο άψε σβήσε στο κέντρο του γηπέδου. Εκεί ο linebacker Σμιθ σταμάτησε τον Μπέρκχεντ και η επιστροφή των γηπεδούχων πήρε αναβολή.
                Ο Μπορτλς είχε νέα ευκαιρία να «σκοτώσει» τους πρωταθλητές, αλλά μία πολύ καλή άμυνα από τον cornerback Ρόου κατάφερε νέο 3 & out! Το punt των φιλοξενούμενων από τη δική τους end zone ήταν κάκιστο, ο Αμεντόλα κατάφερε 20αρα επιστροφή και οι Πάτριοτς ανέκτησαν την κατοχή ήδη σε field goal βεληνεκές.
               
Σε εκείνο σημείο πια η άμυνα των Τζάγκουαρς ήταν φανερά κουρασμένη και μία screen πάσα στον Γουάιτ έδωσε 15 γιάρδες. Οι Τζακ και Ντάριους αποχώρησαν τραυματίες στα επόμενα snaps και ο Αμεντόλα σκόραρε το νικητήριο touchdown με ακροβατική υποδοχή στο τέλος της end zone για το 24-20!
                Παρά την κάκιστη εμφάνισή τους στην 4η περίοδο, οι φιλοξενούμενοι είχαν μία τελευταία ευκαιρία να πάρουν τη νίκη και αρχικά φάνηκε πως θα τα καταφέρουν.  Με δύο πάσες του Μπορτλς στους Λι και Γουέστμπρουκ πέρασαν πολύ γρήγορα το κέντρο του γηπέδου και είχαν μπόλικο χρόνο για να καταφέρουν τη δική τους ανατροπή. Μία wheel route πάσα στον Φουρνέτ όμως ήταν λίγο άστοχη, ο Χάρισον κατάφερε sack στο επόμενο snap και οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν στα σχοινιά. Στην καθοριστική φάση του αγώνα (4th and 14) ο Μπορτλς κινήθηκε έξυπνα πίσω από την επιθετική του γραμμή και επιχείρησε βαθιά λόμπα στον Γουέστμπρουκ, όμως ο cornerback Γκίλμορ έβγαλε την άμυνα του αγώνα και ουσιαστικά έδωσε το εισιτήριο για το Superbowl στους γηπεδούχους.
                Στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Λιούις έκλεισε την πόρτα οριστικά στους φιλοξενούμενους με 3 running προσπάθειες που ξόδεψαν το χρονόμετρο.
                Για τους νικητές ο Μπρέιντι ολοκλήρωσε τον αγώνα με 290 γιάρδες εκ των οποίων οι 134 ήρθαν στην 4η περίοδο. Πάσαρε για 2 touchdowns, αμφότερα στον Αμεντόλα (84γ.) και δεν φάνηκε καθόλου επηρεασμένος από τον τραυματισμό του στον αντίχειρα. Η επική ανατροπή που κατάφερε είχε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως δεν είχε στη διάθεσή του τον Γκρονκόσκι σε όλο το 2ο ημίχρονο, την ώρα που το running game έβρισκε τοίχο. Πρωταγωνιστής και ο Κουκς, που κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες απέναντι στους εξαιρετικούς cornerbacks των φιλοξενούμενων και εκτός από τις 100 γιάρδες που σημείωσε, ήταν υπεύθυνος και για δύο μεγάλες pass interference ποινές. Μαεστρικό κοουτσάρισμα και πάλι από τον Μπέλιτσικ και το προπονητικό του επιτελείο, προσάρμοσε τα αμυντικά του πλάνα στην 4η περίοδο, σταμάτησε το running game του Φουρνέτ και υποχρέωσε τον Μπορτλς σε δύσκολες πάσες.
                Πικρή ήττα για τους νεανικούς Τζάγκουαρς, που έχασαν πολλές ευκαιρίες να ρίξουν στο καναβάτσο τον γίγαντα της AFC. Ο Μπορτλς ήταν άψογος για 3 περιόδους, όμως στην 4η δεν βρήκε τις λύσεις και σε συνδυασμό με το συντηρητικό επιθετικό πλάνο του συντονιστή οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να σταματήσουν την αιμορραγία. Ο quarterback των ηττημένων ολοκλήρωσε τον αγώνα με 293 γιάρδες και 1 touchdown πάσα σε 23/36 passing προσπάθειες, αλλά δεν κατάφερε να τρέξει καθόλου με την μπάλα, στοιχείο που ήταν πολύ κομβικό στα προηγούμενα playoffs παιχνίδια τους φέτος. Ο Φουρνέτ δεν ήταν στο 100% με ενοχλήσεις στον αστράγαλο και αυτό φάνηκε στο 2ο ημίχρονο, καθώς δεν είχε την ίδια έκρηξη στις προσπάθειές του. Η νεανική και πολύ φιλόδοξή τους άμυνα
                 Η δυναστεία των Πάτριοτς και του Μπρέιντι καλά κρατεί και σε δύο βδομάδες θα είναι και πάλι φαβορί για να κάνουν το back to back και να κατακτήσουν τον 6ο τίτλο στην ιστορία τους!





ΙΓΚΛΣ   38 – 7   ΒΑΪΚΙΝΓΚΣ
                Στη Φιλαδέλφια οι Ιγκλς ήταν ξανά το αουτσάιντερ πριν τον αγώνα, όμως μετά το πρώτο 5λεπτο του αγώνα ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, σκόραραν 38 αναπάντητους πόντους και πήραν πανηγυρική πρόκριση για το 3ο Superbowl της ιστορίας τους!
                Ο αγώνας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Βάικινγκς. Με εντυπωσιακό εναρκτήριο drive σκόραραν σε λιγότερο από 5 λεπτά για το 0-7, με όμορφη λόμπα του Κίναμ στον αμαρκάριστο Ρούντολφ από τις 25 γιάρδες.
                Το 1ο drive των Ιγκλς έληξε άδοξα με punt, όμως φάνηκε με το καλησπέρα πως ο Φόουλς είναι σε καλή βραδιά και δεν θα «κρυφτεί» από το προπονητικό επιτελείο των Ιγκλς. Μία βαθιά πάσα στον Σμιθ δεν ολοκληρώθηκε για λεπτομέρειες και μία ακόμη όμορφη πάσα του Φόουλς απέτυχε να την υποδεχθεί ο Μπέρτον παρότι ήταν ξεχασμένος από τη φιλοξενούμενη άμυνα.
               
Οι Βάικινγκς ξεκίνησαν και το 2ο τους drive θετικά, όμως μία Interception του Κίναμ υπό πίεση οδήγησε σε αμυντικό touchdown των Ιγκλς για το 7-7. Ο cornerback Ρόμπινσον ολοκλήρωσε το λάθος και με εντυπωσιακή επιστροφή (50 γιαρδών) ισοφάρισε τον αγώνα.
                Ακολούθησε 3  & out για τους Βάικινγκς με την αμυντική γραμμή των Ιγκλς να ασκεί έντονη πίεση.
                Το 2ο drive των Ιγκλς ξεκίνησε με δύο κούρσες του Ατζάγι για 18 γιάρδες, ο Φόουλς βρήκε τους Τζέφρι και Ερτζ με slant πάσες για ακόμη 40+ γιάρδες και ο Μπλαντ σκόραρε στο έδαφος για το 14-7 από τις 11 γιάρδες, ισοποεδώνοντας τον safety Σεντέχο στο διάβα του!
               
Έπειτα οι δύο επιθέσεις κόλλησαν με τις δύο αμυντικές γραμμές να ασκού πίεση εκατέρωθεν και στη συνέχεια οι Βάικινγκς έδειξαν να βρίσκουν ρυθμό. Ο Κίναμ ολοκήρωσε πάσες στους Ντιγκς, Θίλεν και ΜακΚίνον και βρέθηκε μέσα στην αντίπαλη red zone έτοιμος να ισοφαρίσει το ματς. Ένα sack fumble όμως από τον ρούκι Μπαρνέτ ανέκτησε την κατοχή για τους Ιγκλς και κάπου εκεί άρχισε η «καταιγίδα».
                Με 3:18 για το ημίχρονο ο Φόουλς πήρε φωτιά. Ολοκλήρωσε πάσες στους Κλέμεντ και Σμιθ και από το κέντρο του γηπέδου βρήκε ξεμαρκάριστο στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας τον Τζέφρι για το 21-7! Κινήθηκε πολύ εξυπνα πίσω από την επιθετική του γραμμή, απέφυγε το sack και με τρομερή passing δύναμη β΄ρηκε τον receiver του για 49 γιάρδες!
                Με 1 λεπτό στο χρονόμετρο οι Βάικινγκς απέτυχαν να κάνουν κάτι και έδωσαν μία ακόμη ευκαιρία στους γηπεδούχους. Αυτοί δεν «έκατσαν» στο προβάδισμά τους και με μία ακόμη 40αρα πάσα του Φόουλς στον Ερτζ βρέθηκαν σε βεληνεκές για το field goal του Έλιοτ και το 24-7 της ανάπαυλας.
                Με το μομέντουμ δικό τους οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή στην έναρξη της επανάληψης και ο «καυτός» Φόουλς βρήκε τον Σμιθ μετά από flea flicker play για 42 γιάρδες και το touchdown για το 31-7! Άψογη πάσα από τον 28χρονο quarterback υπό πίεση, βρήκε τον receiver του στην άκρη της αντίπαλης end zone και ανάμεσα σε δύο αμυντικούς.
               
Οι Βάικινγκς έχασαν κάθε ελπίδα για ανατροπή στο επόμενό τους drive, όταν έφτασαν σε απόσταση βολής, αλλά απέτυχαν να σκοράρουν σε 4 downs, με τον Θίλεν να αποτυγχάνει μέσα στη γηπεδούχο end zone.
                Στη συνέχεια, οι Ιγκλς δεν σήκωσαν το πόδι τους από το γκάζι και με ένα ακόμη εντυπωσιακό drive σκόραραν για το 38-7. Ο Φόουλς βρήκε τον Άγκολορ εν κινήσει για 40 γιάρδες, τον Μπέρτον για 13 και τον Τζέφρι για το touchdown 8 γιαρδών.
                Η 4η περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα με την άμυνα των Ιγκλς να ολοκληρώνει μία ακόμη interception μέσα στο τελευταίο 10λεπτο.
                Για τους νικητές εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Φόουλς, ο οποίος έπαιξε δίχως άγχος και ο coach Πίντερσον τον απελευθέρωσε, δίνοντάς του περισσότερες επιλογές από τον προηγούμενο αγώνα. Ήταν πολύ ψύχραιμος υπό πίεση, είχε πολύ καλή κίνηση πίσω από την επιθετική του γραμμή και ήταν τρομερά εύστοχος σε βαθιές μπαλιές. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 352 γιάρδες και 3 touchdown πάσες σε 26/33 προσπάθειες. Σκόραρε δις ο Τζέφρι, ολοκλήρωσε πολλές κρίσιμες υποδοχές σε 3rd down ο Ερτζ, ενώ οι Άγκολορ και Σμιθ άνοιξαν την αντίπαλη άμυνα με την ταχύτητά τους. Τρομερή ποσοστό αποτελεσματικότητας για την επίθεση των Ιγκλς συνολικά σε 3rd down καταστάσεις, με 9/11 προσπάθειες πριν την αδιάφορη 4η περίοδο! Άψογο το επιθετικό πλάνο του coach Πίντερσον, εξίσου τρομερή δουλειά έκανε και ο αμυντικός συντονιστής Σουάρτζ.
                Το όνειρο των Βάικινγκς να αγωνιστούν εντός έδρας στο Superbowl έληξε άδοξα με την άμυνά τους να πραγματοποιεί την χειρότερη της εμφάνιση όλη τη σεζόν. Έχασε τις μάχες των γραμμών, έχασε πολλά tackles σε ανοιχτό χώρο και εμφάνισε μεγάλα κενά στην κάλυψη, στοιχεία στα οποία βασίστηκε η φετινή τους πορεία ως τα ημιτελικά. Καθοριστικά τα λάθη του Κίναμ στο 1ο ημίχρονο, έγειραν ολοκληρωτικά την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων.
                Οι Ιγκλς θα είναι ξανά το αουτσάιντερ στο Superbowl, αλλά αυτός ο ρόλος όπως φάνηκε και τις δύο τελευταίες βδομάδες τους ταιριάζει. Επιστρέφουν στον μεγάλο αγώνα μετά από 13 χρόνια και θα διεκδικήσουν το 1ο τρόπαιο της ιστορίας τους απέναντι στον ίδιο αντίπαλο και τον ίδιο quarterback με το 2005.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου