Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Superbowl XLVIII




Και τώρα το Superbowl! To μεγαλύτερο ματς στον πλανήτη ξεκινά 01:30 το βράδυ της Κυριακής – ξημέρωμα Δευτέρας και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Metlife της Νέας Υόρκης. Ντένβερ Μπρόνκος εναντίον Σιάτλ Σίχοκς συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ζευγάρι τελικού, στο πιο κρύο Superbowl όλων των εποχών, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. (Πρώτη φορά που η λίγκα επιλέγει ο αγώνας να διεξαχθεί σε ανοιχτό γήπεδο σε βόρεια πολιτεία της χώρας). Η καλύτερη επίθεση στο NFL (και καλύτερη όλων των εποχών σε αριθμούς) ενάντια στην καλύτερη άμυνα. Οι Μπρόνκος σκόραραν κατά μέσο όρο 37,9 πόντους στην κανονική σεζόν, ενώ οι Σίχοκς επέτρεπαν μόλις 14,4! Ποια πλευρά θα επικρατήσει; Η επίθεση του βετεράνου Μάννινγκ ή η άμυνα των Σέρμαν, Τόμας και Τσάνσελορ (όλοι επιλέχθηκαν για το Pro Bowl); Το υπόβαθρο που έχει χτιστεί πίσω από αυτή την τεράστια αναμέτρηση είναι άκρως ενδιαφέρον και η ανυπομονησία των φιλάθλων έχει γιγαντωθεί.




ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΩΣ ΕΔΩ;
Σε μία σπάνια χρονιά οι δύο ομάδες με τα κορυφαία ρεκόρ και τις #1 θέσεις σε AFC και NFC έφτασαν στο Superbowl, κάτι που είχε να συμβεί από το 1993! Ακόμα πιο σπάνιο ότι αυτές οι δύο ομάδες ήταν τα φαβορί για το Superbowl πριν την έναρξη της σεζόν και κατάφεραν να επιβεβαιώσουν το χαρακτηρισμό τους. Αμφότερες ομάδες είχαν 13-3 ρεκόρ στην κανονική περίοδο και έδειξαν πως είναι οι πιο ταλαντούχες στη λίγκα.
 Οι Μπρόνκος επικράτησαν εύκολα στον divisional γύρο των Τσάρτζερς με 24-17. Κυριάρχησαν για 3 περιόδους κατά τις οποίες δεν επέτρεψαν ούτε πόντο στον αντίπαλο και όταν οι Τσάρτζερς επιχείρησαν αντεπίθεση στην 4η δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια. Στον championship γύρο οι Μπρόνκος επικράτησαν εντός έδρας και πάλι εύκολα των Πάτριοτς με 26-16 με πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά στις 3 πρώτες περιόδους (3 πόντους παθητικό). Κοινός παρονομαστής των νικών φυσικά η εξαιρετική παρουσία του κουόρτερμπακ Μάννινγκ που απέφυγε τα λάθη και οδηγούσε μαεστρικά την επίθεση, αλλά και η πολύ καλή άμυνα κυρίως στο αντίπαλο ράννινγκ παιχνίδι. Περιόρισαν δραματικά τους αντίπαλους ράννινγκ μπακς αλλά στο Superbowl θα κληθούν να περιορίσουν τον πιο φορμαρισμένο της χώρας!
Οι Σίχοκς στον divisional γύρο επικράτησαν των Σέιντς εντός έδρας με 23-15 με εξαιρετική αμυντική επίδοση για 3 περιόδους (0 παθητικό) και εξαιρετική εμφάνιση από το ράννινγκ μπακ Λυντς (140γ/2Τ). Στον championship γύρο στο μεγάλο ντέρμπι της δύσης επικράτησαν των 49ερς με 23-17 σε μία επική αναμέτρηση. Βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ 0-10, όμως στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν επίδειξη δύναμης και με τη βοήθεια των φιλάθλων τους πήραν την τεράστια νίκη. Ο αγώνας είχε δραματικό φινάλε και κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα όταν ο κόρνερμπακ Σέρμαν απέτρεψε το αντίπαλο νικηφόρο τάτσνταουν και δημιούργησε την ιντερσέπτιον που τέλειωσε τον αγώνα! Οι Σίχοκς στηρίχθηκαν στην έδρα τους σε όλη τη σεζόν με ρεκόρ 9-1 και τώρα θα κληθούν να δείξουν την ίδια δυναμική και στην ουδέτερη Νέα Υόρκη.



ΤΑ ΑΤΟΥ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

 
Πέιτον Μάννινγκ
Οι Μπρόνκος στατιστικά είναι η καλύτερη επίθεση όλων των εποχών, με τον κουόρτερμπακ Μάννινγκ να κάνει την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του και την καλύτερη σεζόν που έχει κάνει ποτέ κάποιος κουόρτερμπακ στην ιστορία του αθλήματος. 5477 γιάρδες και 55 τάτσνταουν πάσες για τον 38χρονο που αποτελούν ρεκόρ για το NFL. Στα πλέι-οφς είχε 630 γιάρδες και 4 τάτνταουν με 1 ιντερσέπτιον. Ο Μάννινγκ όμως δεν θα μπορούσε να έχει μία τέτοια σεζόν αν δεν περιστοιχιζόταν από πολλούς ταλαντούχους συμπαίκτες. Στο πάσσινγκ παιχνίδι η 4αδα Ντεμάριους Τόμας (1430γ/14Τ), Ντέκερ (1288γ/11Τ), Τζούλιους Τόμας (788γ/12Τ) και Γουέλκερ (778γ/10Τ) είναι πυραυλοκίνητη και απίστευτα δύσκολη να αναχαιτιστεί. Συμπληρωματικά η ομάδα διαθέτει και αξιόπιστο ράννινγκ παιχνίδι με τον Μορένο #1 (1038γ/10Τ) και τον Μπολ #2 (559γ/4Τ). Σημαντικότατο στοιχείο της πολύ καλής επίθεσης και της αποτελεσματικότητας του Μάννινγκ είναι η εκπληκτική προστασία που του παρέχεται από την επιθετική του γραμμή. Ο βετεράνος δεν δέχεται πίεση και μπορεί να πασάρει ανενόχλητος στους εκρηκτικούς του ρισίβερς. Η επίθεση των Μπρόνκος είναι μία τεράστια ναυαρχίδα και καμία ομάδα φέτος δεν την έχει κρατήσει κάτω από τους 20 πόντους! Στο Superbowl όμως θα αντιμετωπίσει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος που έχει τους παίχτες να μαρκάρει όλο το επιθετικό της οπλοστάσιο.
Ντεμάριους Τόμας














Ρίτσαρντ Σέρμαν
Οι Σίχοκς έχουν ως σήμα κατατεθέν την άμυνα τους που πνίγει κάθε αντίπαλο καθώς διαθέτει μεγάλο ταλέντο σε όλες τις γραμμές και πολύ μεγάλο βάθος πάγκου. Ξεχωρίζει η πίσω ζώνη άμυνας με τους Σέρμαν, Τόμας και Τσάνσελορ να έχουν δημιουργήσει 28 ιντερσέπτιονς στην κανονική περίοδο και 2 στον championship γύρο (τις περισσότερες στο πρωτάθλημα). Εξαιρετικές εμφανίσεις πραγματοποίησε στα πλέι-οφς ο Μπένετ που άσκησε πολύ πίεση στους αντίπαλους κουόρτερμπακς και είχε συμμετοχή σε δύο φάμπλς. Η άμυνα των Σίχοκς διαθέτει ταχύτητα και δύναμη και αποτελεί εφιάλτη για κάθε κουόρτερμπακ. Επιθετικά για τους Σίχοκς ξεχωρίζει ο ράννινγκ μπακ Λυντς με 1287 γιάρδες στην κανονική περίοδο και 12 τάτσνταουν. Στα πλέι-οφς είναι ακόμα καλύτερος με +100 γιάρδες και στις δύο αναμετρήσεις και συνολικά 3 τάτσνταουν. Ο θηριώδης σταρ είναι σε εξαιρετική κατάσταση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. 
Μαρσόν Λυντς













ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


Τέρενς Νάιτον
Οι Μπρόνκος επιθετικά είναι εξαιρετικοί και η μόνη ένσταση για το επερχόμενο Superbowl έγκειται στην απόδοση του Μάννινγκ σε αγώνες με πολύ κρύο. Ο θρυλικός κουόρτερμπακ έχει μία αχίλλειο πτέρνα και αυτή είναι η ιστορικά πεσμένη απόδοση του υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες. Την Κυριακή στη Νέα Υόρκη αναμένεται κρύο και άνεμοι. Η πιθανότητα χιονόπτωσης είναι μικρή αλλά όχι τελείως απίθανη. Αμυντικά οι Μπρόνκος στην κανονική σεζόν είχαν πολλά προβλήματα στην αντιμετώπιση του αντίπαλου πάσσινγκ παιχνιδιού με πολλές τρύπες στην πίσω ζώνη άμυνας. Στα πλέι-οφς όμως έχουν επιδείξει μεγάλη βελτίωση στην άμυνα και φιλοδοξούν να συνεχίσουν έτσι και στο τελευταίο αγώνα της σεζόν. Ο ογκόλιθος ο αμυντικός Νάιτον θα πρέπει συνεχίσει όπως απέναντι στους Πάτριοτς. 

Πέρσι Χάρβιν
Οι Σίχοκς αμυντικά δεν μειονεκτούν κάπου. Είναι πλήρεις και ικανοί να τρομοκρατήσουν κάθε αντίπαλο. Επιθετικά όμως το πάσσινγκ παιχνίδι δεν αποδίδει και αυτό οφείλεται στην έλλειψη εκρηκτικότητας και μεγάλων κορμιών στις θέσεις των ρισίβερς. Ο κουόρτερμπακ Ουίλσον δεν είχε άσχημη σεζόν, όμως στα τελευταία 5-6 παιχνίδια δεν ολοκλήρωσε πολλές επιτυχημένες πάσες και η επίθεση συχνά «κολλάει». Στο Superbowl θα αγωνιστεί ο ρισίβερ Χάρβιν. Η ομάδα έδωσε πολλά χρήματα και επιλογές draft για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι καθώς είναι παίχτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επίθεση. Ο νεαρός τραυματίστηκε τον Αύγουστο και έκτοτε έχει αγωνιστεί μόλις σε 2 αγώνες. Στον αγώνα με τους Σέιντς αγωνίστηκε για ένα ημίχρονο και έδειξε την ποιότητα του πριν αποχωρήσει με διάσειση. 




ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ;
Ο αγώνας όπως προδιαγράφεται έχει κάποια ξεκάθαρα match ups από τα οποία θα κριθεί και το αποτέλεσμα:
- Ο Μάννινγκ θα είναι καλός στο κρύο;
- Η πίσω ζώνη άμυνας των Σίχοκς θα μπορέσει να μαρκάρει την πληθώρα ταλαντούχων επιθετικών των Μπρόνκος;
- Ο Λυντς θα κάνει τη διαφορά επιθετικά για τους Σίχοκς ή οι Μπρόνκος θα καταφέρουν να το περιορίσουν;
- Το πάσσινγκ παιχνίδι θα έχει κάποια αποτελεσματικότητα για τους Σίχοκς;



ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Οι Μπρόνκος ήταν αποτελεσματικοί απέναντι σε κάθε άμυνα μέσα στη σεζόν, όμως στο Superbowl θα έχουν το πιο δύσκολο έργο. Ο Μάννινγκ τείνει να υποφέρει στο κρύο και η άμυνα των Σίχοκς είναι ικανή να του δημιουργήσει προβλήματα και να τον υποχρεώσει σε κρίσιμα λάθη. Η πίεση για επιτυχία που ασκείται στον κουόρτερμπακ των Μπρόνκος είναι μεγάλη και την Κυριακή θα αγωνιστεί υπό το ψυχολογικό βάρος ότι παίζει για την υστεροφημία του.  Επιθετικά για τους Σίχοκς ο Λυντς δείχνει ασταμάτητος και απέναντι σε πολύ καλύτερες άμυνες από αυτή των Μπρόνκος στα πλέι-οφς ήταν «θηρίο», όπως είναι το παρατσούκλι του. Δύσκολα θα μπορέσουν οι Μπρόνκος να τον περιορίσουν και αν δώσουν υπερβολική βαρύτητα στο αντίπαλο ράννινγκ παιχνίδι ο Χάρβιν που είναι υγιής μπορεί να τους «σκοτώσει» με κάποια μεγάλη φάση. ΣΙΧΟΚΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ στο 2,10.

Fun bets:

Anytime Touchdown Percy Harvin (Σίχοκς)                       3,00
ή
Special Team or Defensive Touchdown                               2,25

Marshawn Lynch       Over 79,5 Rush Yards                        1,71
Montee Ball                Under 35,5 Rush Yards                     1,86

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου