Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

AFC OFFSEASON ανασκόπηση



Πέρασαν σχεδόν 3 μήνες από το τέλος της 2014 σεζόν και το θρίαμβο των Πάτριοτς στην Αριζόνα και οι ομάδες έχουν αλλάξει πολλά κομμάτια στα πρώιμα ρόστερ τους. Η free agency του Μαρτίου ήταν άκρως συναρπαστική με πολλούς και σημαντικούς παίχτες να αλλάζουν φανέλα, ενώ συνέβησαν και ορισμένες «σοκαριστικές» ανταλλαγές που διαμόρφωσαν συσχετισμούς ενόψει της επόμενης περιόδου αν και αυτή απέχει ακόμη 4 μήνες. Το draft είναι πια πολύ κοντά στον ορίζοντα (30/4 – 2/5) και γεμάτο με πολλούς ταλαντούχους παίχτες που θα επιλεχθούν με μεγάλες προσδοκίες, όμως πριν δούμε που θα στρατολογηθούν οι ρούκι της χρονιάς ας δούμε τις μετακινήσεις των έμπειρων που συνέβησαν τις προηγούμενες βδομάδες.
            Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζεται μία περίληψη της μέχρι τώρα offseason στην AFC και θα ακολουθήσει αντίστοιχο για τη NFC εντός ολίγων ημερών. 



         AFC EAST
Chandler και Sheard τα νέα αποκτήματα των Patriots
Οι Πάτριοτς ως πρωταθλητές , όπως είθισται στη μοντέρνα εποχή του NFL, μοιάζουν αποδυναμωμένοι από την free agency με τις φυγές παιχτών που θέλησαν να εξαργυρώσουν στο έπακρο την πρόσφατη επιτυχία τους. Ο πρωτεργάτης της περσινής εντυπωσιακά βελτιωμένης άμυνας της ομάδας Ρίβις έφυγε και υπέγραψε πλουσιοπάροχο πενταετές συμβόλαιο με τους άσπονδους εχθρούς Τζετς, ενώ και ο έτερος βασικός κόρνερμπακ Μπράουνερ αποχώρησε για τους Σέιντς. Πλήγμα επίσης και η αποχώρηση του βετεράνου Βίλφορκ που αποτελούσε την «άγκυρα» της άμυνας και ύψωνε τείχος στο αντίπαλο ράννινγκ παιχνίδι για 10 σεζόν με τη φανέλα των Πάτριοτς. Επιθετικά, σημαντική η φυγή του πολυσύνθετου ράννινγκ μπακ Βερίν που ήταν αγαπημένο κομμάτι της επίθεσης του Μπρέιντι, ενώ ο έτερος ράννινγκ μπακ Ρίντλεϊ που είναι εκτός ομάδας δεν βοήθησε καθόλου πέρσι στην πετυχημένη πορεία λόγω τραυματισμού.            Από τα νέα πρόσωπα που ήρθαν στην ομάδα ξεχωρίζει ο λαίνμπάκερ Σερντ που ήρθε από το Κλίβελαντ και ο μέχρι πρότινος έμπειρος τάητ εντ των Μπιλς Τσάντλερ. Το δίδυμο κόρνερμπακ Φλέτσερ – ΜακΚλέιν που υπογράφηκε για να αντικαταστήσει στα χαρτιά τους «φευγάτους» Ρίβις και Μπράουνερ είναι πολύ χαμηλότερης στάθμης και μοιάζει απίθανο να καλύψουν επαρκώς το κενό. Ίσως πάρει θέση βασικού πια ο ήρωας του Superbowl Μπάτλερ. Στους ράννινγκ μπακ προστέθηκε ο ρολίστας Καντέτ που τα στοιχεία του μοιάζουν στον προκάτοχό του Βερίν και ο Μπέλιτσικ αναμένεται να του βρει ρόλο στα επιθετικά σχήματα αλλά και στις σπέσιαλ τιμς.
            Οι Πάτριοτς είναι δυνάστες της ντιβίζιον την τελευταία 15ετία και παρότι η ψαλίδα δείχνει να έχει μικρύνει από τους διώκτες τους  με τις μεταγραφές της άνοιξης, παραμένουν το φαβορί και το 2015. 


O Lesean McCoy θα φορά από φέτος την φανέλα των Bills
            Οι Μπιλς που πέρσι έφτασαν μια ανάσα από τα play-offs έπειτα από 15 χρόνια «ξηρασίας» μοιάζουν ακόμη πιο επικίνδυνοι για τους αντιπάλους τους στην AFC με τις προσθήκες που έκαναν. Αρχικά, ήρθε νέος προπονητής στην πόλη με το Ρεξ Ράιαν να αντικαθιστά τον Μαρόν και να δίνει ένα ακόμη συν στην ομάδα με τον πληθωρικό του χαρακτήρα και το εντυπωσιακό του βιογραφικό όσο αναφορά την αμυντική συμπεριφορά των ομάδων που είχε προπονήσει. Η άμυνα ήταν ήδη σε τοπ επίπεδο από πέρσι και με την καθοδήγηση του Ράιαν η μπροστινή εκρηκτική 4αδα (που από πέρσι είχε τα περισσότερα σακς στο πρωτάθλημα) αναμένεται να δημιουργήσει εφιάλτες σε πολλούς κουόρτερμπακ το 2015. Από το ταλαντούχο σύνολο αποχώρησε ο νεαρός λάινμπάκερ Κίκο Αλόνσο που το 2013 είχε εντυπωσιάσει , όμως το αντίτιμο για την ανταλλαγή του με τους Ιγκλς μοιάζει μεγαλύτερης αξίας καθώς ο σταρ ράννινγκ Λεσόν Μακόι θα φοράει τη φανέλα των Μπιλς από το Σεπτέμβρη! Η επίθεση ήταν αυτή που πέρσι στέρησε από το σύλλογο την postseason , όμως οι μεταγραφικές κινήσεις είχαν ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση της ομάδας στις skill θέσεις. Ο βετεράνος κουόρτερμπακ Κάσελ ήρθε από τη Μινεσότα και παρουσιάζεται ως καλύτερη επιλογή από πέρσι, ο τάητ εντ Κλέι που ήρθε από τους Ντόλφινς είναι αναβάθμιση στη θέση από τον Τσάντλερ, ενώ και ο εκρηκτικός ρισίβερ Χάρβιν που ήρθε σε τιμή ευκαιρίας αναμένεται να δώσει άλλη διάσταση στην επίθεση αν καταφέρει να κρατηθεί υγιής μέσα στη σεζόν. Τέλος, στο preseason ρόστερ προστέθηκε και ο βετεράνος λάινμαν Ινκογκνίτο που είχε μείνει εκτός NFL για 1 σεζόν καθώς τιμωρήθηκε για bullying στα αποδυτήρια των Nτόλφινς!
            Στους αποχωρήσαντες εκτός των Αλόνσο και Τσάντλερ προστέθηκαν ο ράννινγκ μπακ Σπίλερ που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς πέρσι και δεν βοήθησε, ο κουόρτερμπακ Όρτον που αποσύρθηκε και ο σέιφτι Σίρσι που είχε ρόλο στην περσινή πίσω ζώνη άμυνας.
            Το πρόσημο της offseason είναι θετικότατο για τους Μπιλς που αν βρουν αξιόπιστη λύση στη θέση του κουόρτερμπακ μπορούν να διεκδικήσουν την ντιβίζιον από τους πρωταθλητές. 


O Ndamokung Suh έσπασε τα ταμεία με το νέο του συμβόλαιο
            Στο Μαϊάμι οι αλλαγές στους Ντόλφινς ήταν ραγδαίες με πολλούς βετεράνους να αποχωρούν και να αφήνουν κενά που θα κληθεί η διοίκηση να καλύψει μέσω ντραφτ, ενώ ήρθε στην ομάδα ο Εντόμακα Σου «σπάζοντας» τα ταμεία. Ο θηριώδης αμυντικός που πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν το 2014 με τους Λάιονς υπέγραψε ιλιγγιώδες 6ετες συμβόλαιο απορροφώντας μεγάλο κομμάτι του cap space της ομάδας. Αναμένεται να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας, όμως δεν θα έχει ως συμπαραστάτες τους Σταρκς και Όντρικ που αποχώρησαν. Στην επίθεση της ομάδας υπήρξαν αλλαγές προσώπων με τους Κένι Στιλς (ρισίβερ) και Τζόρνταν Κάμερον (τάητ εντ) να προορίζονται ως αντικαταστάτες των Μάικ Ουάλας και Τσαρλς Κλέι αντίστοιχα. Από τους αφιχθέντες ο Στιλς έδειξε πολύ καλά στοιχεία το 2014 με τους Σέιντς, ενώ δεν έχει να μπει σε μεγάλα παπούτσια καθώς ο Ουάλας ήταν μία μεγάλη απογοήτευση για τους Ντόλφινς. Ο έτερος νέος στην ομάδα, Κάμερον είναι πολύ ταλαντούχος στο πάσσινγκ παιχνίδι όμως αντιμετώπισε προβλήματα το 2014 με διασείσεις που τον άφησαν για μεγάλο κομμάτι της σεζόν εκτός αγώνων. Τέλος, προστέθηκε στο ρόστερ και ως εναλλακτική λύση του Τάνεχιλ ο κουόρτερμπακ Τζος Φρίμαν που είχε εντυπωσιάσει στην αρχή της καριέρας του και έμεινε δίχως ομάδα όλο το 2014.
            Οι Ντόλφινς ξόδεψαν ένα καράβι χρήματα στον Σου και το ρόστερ παραμένει με πολλές τρύπες. Βαρόμετρο ο κουόρτερμπακ Τάνεχιλ και το κατά πόσο θα μπορέσει να ανεβάσει κι άλλο το επίπεδο απόδοσής του.  


           
επιστροφή στη Νέα Υόρκη για τον Darelle Revis
Οι Τζετς που προέρχονται από μία καταστροφική σεζόν το 2014  ξεκίνησαν αισιόδοξα το 2015 καθώς μέσω
free agency πρόσθεσαν πολλά και ποιοτικά κομμάτια στο ρόστερ τους. Πρωτίστως υπήρξε αλλαγή στη θέση του προπονητή με τον Τεντ Μπόουλς να παίρνει τη θέση του Ράιαν. Ο αφρό-αμερικάνος Μπόουλς εντυπωσίασε με το αμυντικό κοουτσάρισμά του στην Αριζόνα το 2014 και δικαίως του προσφέρθηκε μία θέση head coach. Στα μεταγραφικά,  τεράστιας αγωνιστικής και ψυχολογικής σημασίας η επιστροφή του εξαιρετικού κόρνερμπακ Ντορέλ Ρίβις από τους Πάτριοτς που θα θωρακίσει τα μετόπισθεν, ενώ μαζί του θα έχει τους Αντόνιο Κρομάρτι και Μπάστερ Σκριν που ήρθαν από τους Κάρντιναλς και Μπράουνς αντίστοιχα και αναμένεται να συνθέσουν μία τρομακτική για το αντίπαλο πάσσινγκ παιχνίδι άμυνα. Από τις προσθήκες στο επιθετικό κομμάτι ξεχωρίζει η ανταλλαγή που έφερε από το Σικάγο στη Νέα Υόρκη το βετεράνο ποιοτικό ρισίβερ Μπράντον Μάρσαλ, ενώ και ο Ρίντλεϊ αν ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στο ράννινγκ παιχνίδι. Ακόμη, για να δημιουργήσει ανταγωνισμό με τον αναξιόπιστο κουόρτερμπακ Σμιθ και να δώσει μία ακόμη εναλλακτική ήρθε στην ομάδα ο βετεράνος Φιτζπάτρικ, όμως κανείς τους δεν μοιάζει ως η ενδεδειγμένη μακροχρόνια λύση για τη θέση και ίσως στο #6 του επερχόμενου ντραφτ επιλεχθεί ο Μαριότα για να πάρει τα ηνία της επίθεσης. Δεν υπήρξαν σημαντικές αποχωρήσεις  από την ομάδα και δύσκολα οι πράσινοι θα επαναλάβουν τόσο κακή σεζόν το 2015.


           

                                                           AFC NORTH
o DeAngelo Williams υπέγραψε στους Steelers
            Οι Στίλερς, που άδοξα αποκλείστηκαν στα Play-offs το Γενάρη από τους μισητούς Ρέηβενς, περνούν μεταβατική φάση στο αμυντικό κομμάτι τους καθώς  η offseason τους άφησε με πολλά κενά που οφείλουν να καλυφθούν μέσω ντραφτ. Οι βετεράνοι Τέιλορ και Πολαμάλου έπειτα από ένδοξες πολυετείς καριέρες και τίτλους με τους Στίλερς αποφάσισαν να αποσυρθούν ενώ και ο μόλις 27 ετών λάινμπακερ Γουόριλντς αποφάσισε να κρεμάσει το κράνος του στην ακμή της καριέρας του! Εκτός ομάδας , πιθανώς προσωρινά, ο πολύπειρος αμυντικός Κίζελ, ενώ παρελθόν για την ομάδα αποτελεί και ο θρυλικός αμυντικός συντονιστής της Ντικ ΛεΜπό που θήτευσε για πολλά χρόνια στην ομάδα και είχε δημιουργήσει μία άμυνα – φόβητρο για τη λίγκα. Οι αφίξεις περιορίζονται στον εξής ένα: ο ράννινγκ μπακ ΝτιΆντζελο Ουίλιαμς ήρθε από την Καρολάινα και αναμένεται να αποτελέσει εφεδρεία για τον Μπελ.
            Η επίθεση της ομάδας  έδειξε τρομακτικές δυνατότητες το 2014, ικανή να διαλύσει κάθε άμυνα. Ζητούμενο η συνέπεια , αλλά φυσικά και η αμυντική βελτίωση. 


           
o Kendrick Lewis στους Ravens
Οι Ρέηβενς παρότι είχαν μία πολύ μέτρια
regular season το 2014 και μπήκαν οριακά στην postseason, κατάφεραν να εντυπωσιάσουν στα νοκ άουτ , ενώ λίγο έλειψε να νικήσουν εκτός έδρας τους μετέπειτα πρωταθλητές Πάτριοτς. Το ρόστερ μοιάζει αποδυναμωμένο στους πρώτες μήνες της χρονιάς καθώς σημαντικά γρανάζια σε άμυνα και επίθεση αποχώρησαν δίχως να αντικατασταθούν. Σημαντικότερη απώλεια η φυγή του ογκόλιθου και επί χρόνια ηγέτη της άμυνας Χαλότι Νγκάτα, ενώ και οι Τόρι Σμιθ (ρισίβερ) και Ντάνιελς (ταητ εντ) ήταν βασικοί πέρσι και αποτελούσαν ποιοτικές επιλογές στο πάσσινγκ παιχνίδι.  Παρελθόν επίσης οι ρολίστες Τζακόμπι Τζόουνς (ρισίβερ) και Πιρς (ράννινγκ μπακ) και ο βασικός λάινμαν Γκραντκόσκι. Μοναδική ουσιαστική άφιξη αυτή του σέιφτι Κέντρικ Λιούις στην ταλαιπωρημένη (πέρσι) πίσω ζώνη άμυνας, καθώς ο «παλαιολιθικός» κουόρτερμπακ Σαμπ που υπέγραψε δεν αναμένεται να βοηθήσει πραγματικά.
            Οι εμφανίσεις στα play-offs ήταν πολύ ενθαρρυντικές για το μέλλον, όμως η ομάδα χρειάζεται ποιοτικές μονάδες στην επίθεση , η οποία θα καθοδηγείται υπό νέο συντονιστή καθώς ο επιτυχημένος Κούμπιακ αποχώρησε. 


O AJ Hawk υπέγραψε στους Bengals
            Οι στάσιμοι Μπένγκαλς, που αποκλείστηκαν για ακόμη μία χρονιά το 2014 στην πρώτη φάση των play-offs, διάνυσαν μία ακόμη ήσυχη και συντηρητική offseason δίχως πολλές ανακατατάξεις. Η άμυνα απέκτησε βάθος με τις προσθήκες των έμπειρων Έι Τζέι Χοκ (λάινμπάκερ) , Πατ Σιμς (αμ. γραμμή) και Μάικλ Τζόνσον (αμ. γραμμή). Οι φυγές των βετεράνων Μέιζ και Νιούμαν αναμένεται να καλυφθούν μέσω ντραφτ.
            Το σύνολο στο Σινσινάτι είναι ταλαντούχο, όμως από τη στιγμή που ο σύλλογος είναι μακροχρόνια δεσμευμένος με τον Ντάλτον ως κουόρτερμπακ, μοιάζει να έχει χαμηλό ταβάνι. Παρέμεινε στη θέση του ο head coach Μάρβιν Λιούις παρόλο που στην 12ετή θητεία του στο σύλλογο δεν έχει καταφέρει ούτε μία play-off νίκη!


           
O Tramon Williams στους Browns
Οι Μπράουνς από φτωχός συγγενής της ντιβίζιον βρέθηκαν πέρσι το Νοέμβριο στο 6-3 και την κορυφή του Βορρά, όμως στην τελική ευθεία κατέρρευσαν εξαιτίας της αστάθειας στη θέση του κουόρτερμπακ και επέστρεψαν στη μιζέρια. Ο βασικός πέρσι Χόγιερ δεν έπεισε και έφυγε ενώ ήρθε ο ΜακΚάουν που απογοήτευσε επίσης το 2014 με τους Μπακανίρς. Ο Μανζίλ ήταν απαίσιος όσο δοκιμάστηκε και μόλις πριν λίγες μέρες βγήκε από κλινική αποτοξίνωσης καθαρός πια από το αλκοόλ. Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν οι έμπειροι και παραγωγικοί αμυντικοί Σταρκς (αμ. γραμμή) και Τρεϊμόν Ουίλιαμς (κόρνερμπακ) που ήρθαν από τους Ντόλφινς και Πάκερς αντίστοιχα, εν αντιθέσει με τις αφίξεις των βετεράνων ρισίβερ Μπόου και Χάρτλαϊν που δεν ενθουσίασαν καθώς μοιάζουν «ξεθυμασμένοι» με κακές χρονιές το 2014. Για άλλες πολιτείες ταξίδεψαν οι αμυντικοί Σερντ (Πάτριοτς), Σκριν (Τζετς) και Ρούμπιν (Σίχοκς) που είχαν συμβολή στην περσινή σεζόν. Τέλος, εκτός Κλίβελαντ και ο ταλαντούχος αλλά και επιρρεπής σε τραυματισμούς βασικός τάητ εντ Κάμερον.
            Ο προπονητής Πέτιν ήδη στην περσινή πρώτη του χρονιά με την ομάδα έκανε βήματα μπροστά, όμως για να κάνουν το βήμα παραπάνω οι Μπράουνς θα πρέπει να βρεθεί λύση στη θέση του κουόρτερμπακ και δεν αποκλείεται αυτή να έρθει μέσω ντραφτ. 



          AFC SOUTH
Andre Johnson / Frank Gore / Trent Cole ανεβάζουν επίπεδο τους Colts
            Οι Ιντιανάπολις Κολτς, που έφτασαν ένα βήμα από το superbowl το Γενάρη, μοιάζουν από τις πλέον ενισχυμένες ομάδες του πρωταθλήματος με τις κινήσεις που έκαναν αυτή την άνοιξη. Μέσα στη ντιβίζιον κάνουν περίπατο τα δύο τελευταία χρόνια με 12 συνεχόμενες νίκες, όμως αναζητούν το κάτι παραπάνω και το απέδειξαν ξοδεύοντας πολλά για να πλαισιώσουν τον Λακ. 5 στοχευμένες κινήσεις έμπειρων παιχτών που αναμένεται να συμβάλλουν ουσιαστικά από την 1η μέρα. Ο επί 10ετίας βασικός ράννινγκ μπακ των 49ερς Φρανκ Γκορ ήρθε για να δώσει ισορροπία στην επίθεση, ενώ ο μελλοντικός Hall of Famer ρισίβερ Άντρε Τζόνσον θα αποτελέσει αγαπημένο στόχο του Λακ. Η επιθετική ενίσχυση ολοκληρώθηκε με την προσθήκη του πολυσύνθετου λάινμαν Χέρεμανς από τους Ιγκλς που θα βοηθήσει και στην πάσσινγκ προστασία αλλά και στο άνοιγμα διαδρόμων για τον Γκορ. Ακόμη, υπήρξαν ενέσεις εμπειρίας  και στην άμυνα με τους Τρεντ Κόουλ και Λάνγκφορντ να αναμένεται να ασκήσουν μεγάλη πίεση στους αντίπαλους κουόρτερμπακ. Από τις αποχωρήσεις, η μοναδική που αποδυναμώνει τους Κολτς είναι αυτή του δυναμικού αμυντικού Ρέντινγκ που ξεχώρισε το 2014. Οι αποχωρήσεις των Ρίτσαρντσον και Γουέιν περισσότερο καλό παρά κακό έκαναν διότι ήταν αρνητικοί την περασμένη σεζόν, ενώ οι δύο σέιφτι Λάντρι και Σέρχιο Μπράουν μπορούν να καλυφθούν μέσω ντραφτ.
            Οι Κολτς μοιάζουν πιο πλήρεις από ποτέ με τον Άντριου Λακ στα ηνία και εκτός από το απόλυτο φαβορί στην ντιβίζιον, παρουσιάζονται (στα χαρτιά) ως η μεγαλύτερη απειλή για τους Πάτριοτς σε όλη την περιφέρεια. 


O Vince Wilfork στους Texans, άμυνα εφιάλτης is loading...
            Οι Τέξανς το 2014 υπό τις οδηγίες του νέου κόουτς Μπιλ Ο’ Μπράιαν ήταν η πλέον βελτιωμένη ομάδα του πρωταθλήματος και αυτό δίχως τη βοήθεια του περσινού #1 του ντραφτ Κλάουνι , ενώ και η κατάσταση στη θέση του κουόρτερμπακ ήταν άκρως ασταθής με 4 διαφορετικούς παίχτες να ξεκινούν βασικοί μέσα στη σεζόν! Για το 2015 ως βασικός κουόρτερμπακ προορίζεται ο Ράιαν Μάλετ που έχασε τη θέση του πέρσι λόγω τραυματισμού, ενώ ήρθε και θα ανταγωνιστεί για τη θέση στην προετοιμασία ο Χόγιερ από τους Μπράουνς. Από τις υπόλοιπες αφίξεις ξεχωρίζει αυτή του βετεράνου Βίλφορκ που θα πάρει θέση στο κέντρο της αμυντικής γραμμής και μαζί με τον απίστευτο Γουάτ και τον υγιή πια Κλάουνι αναμένεται να συνθέσει μία μπροστινή γραμμή εφιάλτη για κάθε κουόρτερμπακ. Οι έμπειροι ρισίβερ Σέσιλ Σόρτς και Νέιτ Ουάσινγκτον ήρθαν για να καλύψουν το κενό που άφησε η φυγή του επί δεκαετίας #1 ρισίβερ της ομάδας Άντρε Τζόνσον, ενώ τη θέση του σέιφτι Λιούις που πήγε στους Ρέηβενς θα πάρει ο Ραχίμ Μουρ που ήρθε από τους Μπρόνκος. Τέλος, παρελθόν αποτελούν και ο, βασικός πέρσι, σέντερ Μάιερς και ο ταλαντούχος αλλά «εύθραυστος» λάινμπακερ Μπρουκς Ριντ.
            Αν οι Τέξανς καταφέρουν να βρουν σταθερότητα στη θέση του κουόρτερμπακ με τον Μάλετ που έχει δείξει καλά στοιχεία και με βάση την δυναμική τους άμυνα καθοδηγούμενη από τον Γουάτ είναι σίγουρο πως θα χτυπήσουν την πόρτα των play-offs.

           
O Julius Thomas στους Jaguars
            Οι Τζάγκουαρς δεν έκαναν βήματα μπροστά το 2014 και παραμένουν μακριά από το χάρτη των play-offs. Οι κινήσεις στην free agency λίγες αλλά ποιοτικές, ενώ διατηρούν και το #3 στο επερχόμενο ντραφτ. Ο πολύ επικίνδυνος τάητ εντ Τζούλιους Τόμας ήρθε από τους Μπρόνκος και αναμένεται να αποτελέσει στήριγμα στο πάσσινγκ παιχνίδι για το νεαρό κουόρτερμπακ Μπορτλς, ενώ ο Τζάρεντ Όντρικ ενισχύει σημαντικά την αμυντική γραμμή. Ο Παρνέλλ θα βρει θέση βασικού στην ασταθή επιθετική γραμμή, ενώ ο Μπερνάρ Πιρς θα προστεθεί στο ροτέισιον των ράννινγκ μπακς. Έφυγε από την ομάδα ο βασικός ρισίβερ Σόρτς, όμως έρχονται από πίσω νεαροί ταλαντούχοι από το περσινό ντραφτ.
            Στην 3η πλέον σεζόν του κόουτς Μπράντλεϊ στην ομάδα οι φιλοδοξίες έχουν ανέβει κατακόρυφα και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μία νέα χρονιά ανοικοδόμησης με τον Μπορτλς να μην έχει πια άφεση αμαρτιών ως ρούκι.


O Bryan Orakpo υπέγραψε με τους Titans
            Οι Τάιτανς το 2014 ήταν η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος με 2-14 ρεκόρ και θα χρειαστούν πολλές ακόμη κινήσεις για να αποτελέσουν διεκδικητή στην ντιβίζιον. Πρώτη και σημαντικότερη εκκρεμότητα αυτή του βασικού κουόρτερμπακ αφού ο Μέτενμπέργκερ δεν μοιάζει αξιόπιστος. Η #2 επιλογή που διαθέτουν στο ντραφτ τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν το Μαριότα ή τον Ουίνστον αν είναι διαθέσιμος ή ακόμη και να προχωρήσουν σε μία εντυπωσιακή ανταλλαγή όπως αυτή του Ρίβερς των Τσάρτζερς, όπως γράφτηκε σε ρεπορτάζ. Ο λάινμπακερ Οράκπο που ήρθε από τους Ρέντσκινς, ο κόρνερμπακ Πέρις Κοξ από τους 49ερς και ο ρισίβερ Χάρυ Ντάγκλας από τους Φάλκονς αναμένεται να πάρουν άμεσα θέση βασικού στην ομάδα και να συμβάλλουν στην αντεπίθεση, όμως οι τρύπες στο ρόστερ παραμένουν πολλές. Ακόμη, συμβόλαιο με την ομάδα υπέγραψαν οι ρολίστες σέιφτι Σίρσι και τάητ εντ Φαζάνο. Στην πλευρά των «φευγάτων» ο ρισίβερ Ουάσινγκτον, ο λάινμαν Οχέρ και ο πολύπειρος σέιφτι Πόλλαρντ. Στα 26 του έτη αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο κουόρτερμπακ Λόκερ λόγω συχνών τραυματισμών που ποτέ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της επιλογής του στο #8 του 2011 ντραφτ.
            Μόνο επάνω μπορεί να κοιτούν οι Τάιτανς το 2015, πολλά θα κρίνει η επιλογή τους στο ντραφτ σε λίγες μέρες.

           

        AFC WEST
Μεγαλύτερη μεταγραφή για τους Broncos η επιστροφή Manning
            Οι Μπρόνκος μετά τον απογοητευτικό εντός έδρας αποκλεισμό στα play-offs άλλαξαν τεχνική ηγεσία με τον Φοξ να αποχωρεί και τον επιτυχημένο επιθετικό συντονιστή των Ρέηβενς Γκάρι Κούμπιακ να αναλαμβάνει καθήκοντα head coach. Εξαιρετική σχέση ανάμεσα στο νέο προπονητή και τον πρόεδρο της ομάδας και θρυλικό κουόρτερμπακ Τζον Έλγουεϊ καθώς συνεργαζόμενοι κατέκτησαν 2 superbowl τη δεκαετία του 90. Ο Κούμπιακ θα έχει στη διάθεσή του τον Πέιτον Μάννινγκ, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει για ακόμη μία χρονιά και μάλλον την τελευταία του. Μπορεί ο Μάννινγκ να έχει κλείσει πια τα 39 έτη και στο δεύτερο μισό της προηγούμενης σεζόν να έδειξε «τελειωμένος» , όμως αποτελούσε την καλύτερη , με διαφορά, λύση που θα μπορούσαν να έχουν για το 2015 στη θέση του κουόρτερμπακ οι Μπρόνκος. Ο μελλοντικός Hall of Famer δεν θα έχει φέτος τις λύσεις των Τζούλιους Τόμας και Γουέλκερ στο πάσσινγκ παιχνίδι, αλλά ούτε και τον λαίνμαν Ορλάντο Φράνκλιν να τον προστατεύει. Βασικοί στην άμυνα ήταν και οι Νάιτον και Ραχίμ Μουρ που αποχώρησαν μέσω free agency. Οι προσθήκες ήταν λιγοστές και μικρής σημασίας, από αυτές ξεχωρίζει ο έμπειρος τάητ εντ Όουεν Ντάνιελς που θα βοηθήσει στην πάσσινγκ επίθεση και ο σέντερ Γκραντκόσκι. Οι βετεράνοι Αντόνιο Σμιθ και Βανς Γουόκερ θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο αν καταφέρουν τελικά να μπουν στο τελικό ρόστερ το Σεπτέμβρη.
            Βαρόμετρο ο Μάννινγκ για την πορεία της ομάδας, αν και το ταλέντο στην ομάδα είναι μπόλικο. Ξεκάθαρα ομάδα Play-off που όμως μοιάζει να έχει πολύ μικρό χρονικό παράθυρο πλέον για τη μεγάλη επιτυχία.   


O Orlando Franklin στους Chargers
            Οι Τσάρτζερς έχασαν στο νήμα πέρσι τα play-offs και αυτό έγινε γιατί δεν υπήρχε βάθος στο ρόστερ. Ξεχωρίζει σ’ αυτή την offseason το σενάριο που θέλει την ομάδα να κάνει συμφωνία με τους Τάιτανς για να ανταλλάξει τον επί χρόνια βασικό της κουόρτερμπακ Ρίβερς με το #2 του επερχόμενου ντραφτ για να επιλέξει τον Μαριότα από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Η διοίκηση της ομάδας διέψευσε τέτοια σενάρια, αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Όποιος κι αν είναι εντέλει ο βασικός κουόρτερμπακ της ομάδας για το 2015 θα έχει δύο νέα όπλα στο πάσσινγκ παιχνίδι, τους βετεράνους ρισίβερ Στίβι Τζόνσον (από 49ερς) και Τζακόμπι Τζόουνς (από Ρέηβενς) και τον πολυσύνθετο λάινμαν Φράνκλιν να τον προστατεύει. Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζει αυτή του ράννινγκ μπακ Ράιαν Μάθιουζ για τους Ιγκλς που αφήνει «γυμνή» τη θέση και αυτή του κομβικού σέντερ Χάρντγουικ που αποσύρθηκε. Παρελθόν τέλος αποτελούν και οι ημί-βασικοί πέρσι Ρόγιαλ (ρισίβερ) και Σαρίζ Ράιτ (κόρνερμπακ).
            Τεράστιο ερωτηματικό για το ποιος θα είναι εντέλει ο βασικός κουόρτερμπακ της ομάδας, η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση μέσω ντραφτ για να χτυπήσει την πόρτα των play-offs


Σπουδαίο όπλο στα χέρια του Andy Reid o Jeremy Maclin
            Οι Τσιφς παρομοίως με τους Τσάρτζερς έχασαν τα play-offs την περασμένη σεζόν στις λεπτομέρειες. Μεγάλη μαύρη τρύπα για την ομάδα οι ρισίβερ της που σε όλο 2014 δεν σκόραραν ούτε ένα τάτσνταουν! Δικαιολογημένα ο σύλλογος άφησε να φύγει το βασικό δίδυμο των Μπόου και Έιβερι που απογοήτευσε μαζί και ο τάητ εντ Φαζάνο που είχε παραγκωνισθεί από τον Κέλσι. Σημαντική απώλεια είναι αυτή του βασικού σέντερ Ρόντνι Χάτσον που μετακόμισε στους Ρέιντερς με παχυλό συμβόλαιο. Από τις αφίξεις αναμένεται να κάνει τη διαφορά ο ρισίβερ Μάκλιν που είχε μία εξαιρετική σεζόν με τους Ιγκλς το 2014 και θα αποτελεί πλέον τον ξεκάθαρο #1 στόχο του Άλεξ Σμιθ. Αθόρυβες όμως ουσιώδεις οι προσθήκες των λάινμαν Γκράμπς (πρώην Σέιντς) και Φανάικα (πρώην Κάρντιναλς) που οχυρώνουν την επιθετική γραμμή. Παράλληλα, ο σέιφτι και μέχρι πρότινος σταρ της ομάδας Έρικ Μπερι δίνει μεγάλη μάχη με μία σπάνια ασθένεια που τον κράτησε εκτός για μεγάλο κομμάτι του 2014 και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεχίσει την καριέρα του στο άθλημα.
            Ομάδα με σημαντικές μονάδες σε άμυνα και επίθεση και πολύ έμπειρο προπονητή, βρίσκεται θεωρητικά στον προθάλαμο των play-offs, αν οι λεπτομέρειες φέτος είναι με το μέρος τους πιθανώς θα επιστρέψουν στα νοκ-άουτ. 


Στέγη στους Raiders για τον Michael Crabtree
            Οι Ρέιντερς βρίσκονται σταθερά στον πάτο της ντιβίζιον , όμως το 2014 η ομάδα φανέρωσε ενθαρρυντικά σημάδια για την σεζόν που έρχεται. Ο Ντέρεκ Καρ έδειξε πως μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του βασικού κουόρτερμπακ της ομάδας και του «προσώπου» του συλλόγου και με τις απαραίτητες ποιοτικές προσθήκες και την απόκτηση εμπειριών μπορεί να γίνει ένας σταρ στη λίγκα. Συνάμα και ο έτερος ρούκι του 2014 Καλίλ Μακ απέδειξε πως μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη της άμυνας εντυπωσιάζοντας και στην πάσσινγκ πίεση αλλά και στην αναχαίτιση των ράννινγκ μπακς. Οι Ρέιντερς μπήκαν στην free agency με το μεγαλύτερο πορτοφόλι για να ξοδέψουν και να φέρουν ποιότητα στο Όκλαντ, όμως δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν καμία εντυπωσιακή μεταγραφή. Από αυτούς που ήρθαν ξεχωρίζει η περίπτωση του σέντερ Χάτσον από τους Τσιφς, ο οποίος είναι σε καλή ηλικία και προερχόμενος από γεμάτες χρονιές και αυτή του Νταν Ουίλιαμς από τους Κάρντιναλς που θα δώσει όγκο και δύναμη στην αμυντική γραμμή. Μετά από πολλές εβδομάδες ανεργίας κατέφθασε στην ομάδα και ο ρισίβερ Μάικλ Κράμπτρι (πρώην 49ερς), ο οποίος πριν δύο χρόνια άνηκε μέσα στους 15-20 καλύτερους ρισίβερ του πρωταθλήματος Οι προηγούμενες 2 σεζόν του όμως ήταν απογοητευτικές, γεμάτες με τραυματισμούς και διαμάχες με τους συνεργάτες του. Κανείς εκ των «φευγάτων» δε θα λείψει από την ομάδα καθώς οι ράννινγκ μπακ ΜακΦάντεν και Τζόουνς-Ντρου έμοιαζαν «ξεθυμασμένοι» πέρσι ενώ και οι αμυντικοί Γούντλεϊ και Αντόνιο Σμιθ συνέβαλλαν ελάχιστα και έφτασαν σε ηλικία που δεν έχουν πολλά ακόμη να δώσουν.
            Δεν αναμένεται εκτόξευση από τους Ρέιντερς για το 2015, των οποίων το ρόστερ παραμένει με πολλές τρύπες. Βήματα μπροστά με τους Καρ και Μακ να λάμπουν , όμως ο δρόμος είναι δύσβατος ειδικά σ’ αυτή την ισχυρή ντιβίζιον. 


ΈΠΕΤΑΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ NFC
             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου