Τρίτη 28 Απριλίου 2015

NFC OFFSEASON ανασκόπηση



Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου παρουσιάζεται η ανασκόπηση της offseason στη NFC. Σίχοκς και Πάκερς συνεχίζουν να μοιάζουν ως οι κυρίαρχοι της περιφέρειας, ενώ 49ερς και Μπερς κατρακυλούν στον πάτο. Σημαντικές ανταλλαγές και μετακινήσεις ανάμεσα σε ανταγωνιστές συνέθεσαν το ανοιξιάτικο τοπίο με το ντραφτ να είναι πια προ των πυλών. 



                                                            NFC EAST
Υπέγραψε ο Hardy όμως θα αργήσει το ντεμπούτο του
        Οι Κάουμποϊς είχαν μία αναπάντεχα πολύ καλή χρονιά το 2014 και έφτασαν μία ανάσα (μία υποδοχή) από τον τελικό της NFC. Η επίθεση της ομάδας έμοιαζε με ναυαρχίδα και επέβαλλε το ρυθμό της με πολύ ράννινγκ παιχνίδι πίσω από την καλύτερη επιθετική γραμμή του πρωταθλήματος, ενώ και η φτωχή σε ταλέντο άμυνα υπερέβαλλε εαυτών και σπάνια εκτέθηκε μέσα στη σεζόν. Η offseason που πέρασε όμως άφησε μεγάλη πληγή στην ομάδα διότι ο βασικός ράννινγκ μπακ της ομάδας και ακρογωνιαίος λίθος της περσινής επιτυχίας Ντεμάρκο Μάρεϊ δεν τα βρήκε στο οικονομικό με τον πρόεδρο και μετακόμισε στη Φιλαδέλφια για τους ανταγωνιστές Ιγκλς! Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο και αν δεν αποκτηθεί στη θέση είτε ο Πίτερσον (υπήρξαν φήμες για ανταλλαγή με τους Βάικινγκς) είτε ένας εκ των Γκέρλι ή Γκόρντον από το ντραφτ η επίθεση της ομάδας θα κάνει μεγάλο βήμα πίσω. Ήρθε στη θέση ο βετεράνος και πολύ «εύθραυστος» ΜακΦάντεν, ο οποίος όμως δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως #2 ή #3. Στην άμυνα, οι Κάρτερ, Ντουράντ, και Μέλτον που βοήθησαν πέρσι αποχώρησαν και στις θέσεις τους ήρθαν οι Μπρίνκλεϊ, Ρίβερς και Γκάχκαρ. Η μεγάλη μεταγραφή του εκρηκτικού αμυντικού Χάρντι (που έχασε όλη τη 2014 σεζόν λόγω τιμωρίας από τη λίγκα για ενδοοικογενειακή βία) δεν θα βοηθήσει άμεσα, καθώς ο παίχτης θα εκτίσει νέα ποινή 10 αγωνιστικών! Παρελθόν ο λάινμαν Παρνέλλ που συμμετείχε στο ροτέισιον.
            Η περσινή χρονιά για τους Κάουμποϊς ήταν υπεράνω προσδοκιών και για να επαναληφθεί παρόμοια ή και καλύτερη πορεία θα πρέπει να αποκτηθεί ταλαντούχος ράννινγκ μπακ, η ασταθής άμυνα να συνεχίζει να παίζει στο 110% και φυσικά να παραμείνει υγιής ο Ρόμο με την «ύποπτη» μέση του.


με τη φανέλα των Eagles από το 2015 ο DeMarco Murray !
Οι Ιγκλς κατέρρευσαν το Δεκέμβρη του 2014 και έχασαν την ντιβίζιον μέσα από τα χέρια τους με 4 σερί ήττες και ο προπονητής Κέλλυ δεν απέφυγε τα πυρά των επικριτών. Στην offseason που ακολούθησε ο κόουτς προέβη σε δραστικές αλλαγές στο ρόστερ με τους σταρ της ομάδας Μακόι (ανταλλαγή) και Μάκλιν (ελεύθερος) να αποχωρούν και τον βασικό κουόρτερμπακ Φόουλς να ανταλλάσσεται με τον Μπράντφορντ των Ραμς που δεν αγωνίστηκε όλο το 2014 λόγω τραυματισμού στο γόνατο! Ο Μπράντφορντ έχει να αγωνιστεί από τα μέσα της σεζόν του 2013 και το συμβόλαιό του είναι πολλαπλάσιο του Φόουλς. Ο Μάκλιν ήταν ο καλύτερος ρισίβερ της ομάδας πέρσι και το κενό του δε θα είναι εύκολο να καλυφθεί. Ο Μακόι είχε μία πολύ μέτρια σεζόν το 2014 και οι αντικαταστάτες του μοιάζουν ότι ταιριάζουν περισσότερο στο επιθετικό σχήμα της ομάδας. Ο πρωταθλητής σε γιάρδες ράννινγκ μπακ του 2014 Ντεμάρκο Μάρεϊ ήρθε από τους ανταγωνιστές Κάουμποϊς και ο ταλαντούχος Ράιαν Μάθιουζ από τους Τσάρτζερς θα συνθέσουν ένα εξαιρετικά δυναμικό δίδυμο. Στις αφίξεις συγκαταλέγονται ο λάινμπάκερ Αλόνσο που το 2013 είχε εντυπωσιάσει με τους Μπιλς, αλλά έχασε σχεδόν όλο το 2014 με τραυματισμό και ήρθε ως αντάλλαγμα για το Μακόι, ο «γερόλυκος» ρισίβερ Μάιλς Όστιν και το πρώην Σίχοκ δίδυμο των κόρνερμπακ Μάξγουελ και Θέρμοντ που σήκωσαν το  superbowl  το 2013 και αναμένεται να καταστούν αναβάθμιση από τους Κάρι Ουίλιαμς και Φλέτσερ που εκτέθηκαν πέρσι. Τέλος, παρελθόν από την ομάδα έπειτα από πολυετή και παραγωγική καριέρα ο αμυντικός Τρεντ Κόουλ.
Ο κόουτς Κέλλυ πήρε μεγάλο ρίσκο με τις αλλαγές που έκανε στο ρόστερ και θα επωμιστεί εξ’ ολοκλήρου είτε την επιτυχία είτε την αποτυχία της επερχόμενης σεζόν. Στα χαρτιά υπάρχει ένα κενό στη θέση των ρισίβερ, ακόμη και αν οι Μάθιουζ και Χαφ προορίζονται για μεγαλύτερους ρόλους στις δεύτερες σεζόν τους στη λίγκα. 


o πρωταθλητής Shane Vereen μετακόμισε στη Νεά Υόρκη
Οι Τζάιαντς έζησαν μία ακόμη σεζόν μετριότητας το 2014 μένοντας μακριά από τη διεκδίκηση της ντιβίζιον, όμως η χρονιά άφησε ένα πολύ λαμπρό σημείο το οποίο δεν είναι άλλο από την παρουσία του ρούκι Οντέλ Μπέκαμ. Ο νεαρός ρισίβερ έκανε μία μαγική σεζόν (ίσως η καλύτερη όλων των εποχών για ρούκι) και φανέρωσε απαράμιλλα ταλέντα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ταχύτητα, ευελιξία, τρομερή επιτάχυνση και κυρίως απίστευτη ικανότητα στην υποδοχή της μπάλας με πολλές από τις προσπάθειές του να καταλήγουν σε εντυπωσιακά highlight! Από μόνος του αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για την επερχόμενη σεζόν , όμως ο σύλλογος δεν έκανε βήματα μπροστά στη free agency. Η πίσω ζώνη άμυνας ξηλώθηκε με τους έμπειρους Ρόουλ, Μπράουν, Θέρμοντ και Ντεμπς να αποχωρούν και κανέναν να μην έρχεται στη θέση τους. Η άμυνα μοιάζει χειρότερη ενόψει 2015 όμως υπήρξαν ποιοτικές προσθήκες σε επίθεση και σπέσιαλ τιμς. Ο πολυσύνθετος (πρωταθλητής με τους Πάτριοτς) Σέιν Βερίν υπέγραψε με την ομάδα και  μαζί με τους Αντρέ Ουίλιαμς και Τζέννινγκς θα συνθέσουν μία εντυπωσιακή ράννινγκ επίθεση για τους Τζάιαντς, ενώ τις επιστροφές των λακτισμάτων θα αναλάβει ο σπεσιαλίστας Ντουέιν Χάρις που αποκτήθηκε από τους Κάουμποϊς. Ίσως την τελευταία του σεζόν με τους Τζάιαντς διανύει ο Ιλάι Μάννινγκ αφού το συμβόλαιό του δεν έχει ανανεωθεί ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση από τους διοικούντες.
Οι πρωταθλητές του 2012 μοιάζουν πολύ επικίνδυνοι επιθετικά, όμως θα χρειαστούν πολλά μπαλώματα στην άμυνα για να παρουσιαστούν ως διεκδικητές της ντιβίζιον.


ο Terrance Knighton υπογράφει με τους Redskins
Οι Ρέντσκινς για 2η σερί χρονιά βρέθηκαν στον πάτο της ντιβίζιον έχοντας ποικίλα προβλήματα εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο Γκρίφιν για ακόμη μία χρονιά δεν απέδωσε όπως αναμενόταν και έχασε τη θέση του βασικού κουόρτερμπακ για να την ξανακερδίσει στο τέλος της σεζόν λόγω τραυματισμών των υπολοίπων ανταγωνιστών. Πολλά εσωτερικά θέματα δημιουργήθηκαν ανάμεσα στον προπονητή και τον παίχτη και παρόλο που ο RGIII παρουσιάζεται ως η βασική επιλογή και για το 2015 δεν φαίνεται να αποτελεί τη μακροχρόνια λύση για τη θέση. Στα μεταγραφικά η ομάδα κινήθηκε αποκλειστικά αμυντικογενώς και οι προσθήκες που έγιναν έχουν ιδιαιτέρως θετικό πρόσημο. Ο θηριώδης Τέρανς Νάιτον (από Μπρόνκος), ο Στέφεν Πάεα (από Μπερς) και ο ευέλικτος Ζαν–Φρανσουά (από Κολτς) ενισχύουν σημαντικά την αμυντική γραμμή, ενώ και η πίσω ζώνη άμυνας με τις προσθήκες των Κρις Κάλιβερ (49ερς), Τζερόν Τζόνσον (Σίχοκς) και Ντασόν Γκόλντσον (Μπακανίρς) και σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις των «παλαιολιθικών» Μέριγουέδερ και Κλαρκ δείχνει σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Σημαντική η αποχώρηση του αμυντικού Οράκπο που όμως είχε μία μέτρια 2014 σεζόν. Τέλος, παρελθόν και ο ράννινγκ μπακ Χελού που είχε ρόλο στο ροτέισιον.
Πολλά τα ζητήματα που πρέπει να λύσουν οι Ρέντσκινς για να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικοί αρχής γενομένης από τη θέση του κουόρτερμπακ. Μεγάλο ερωτηματικό και ποια θα είναι η επιλογή του #5 του ντραφτ που ανήκει στην ομάδα. 


                                           NFC NORTH
παρέμειναν στην Green Bay οι Cobb / Bulaga
Οι Πάκερς βρέθηκαν μία ανάσα από το superbowl, όμως «αυτοκτόνησαν» στο ματς του Σιάτλ και έμειναν εκτός νυμφώνος. Στο περίφημο championship παιχνίδι του Γενάρη κυριάρχησαν των Σίχοκς για 55 λεπτά, όμως ότι έχτισαν σε όλο το παιχνίδι το χάλασαν στα τελευταία λεπτά με αλλεπάλληλα λάθη και έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι. Στην free agency, όπως παραδοσιακά το συνηθίζουν δεν έκαναν καμία προσθήκη επιδιώκοντας να χτίσουν το ρόστερ αποκλειστικά μέσω ντραφτ. Σημαντικές εσωτερικές μεταγραφές οι ανανεώσεις συμβολαίων στους σημαντικότατους Ράνταλ Κομπ (ρισίβερ) και Μπράιαν Μπουλάγκα (λάινμαν). Αποχώρησε ο βασικός κόρνερμπακ Τραμόν Ουίλιαμς και ο (ρολίστας πέρσι) λάινμπακερ Χοκ, θα χρειαστεί προσθήκη ή προσθήκες κόρνερμπακ μέσω ντραφτ.
Το ρόστερ της ομάδας είναι βαθύ και με πολύ ταλέντο. Με τον Ρότζερς στα ηνία είναι πάντα εκ των φαβορί για το superbowl και το απόλυτο φαβορί εντός της ντιβίζιον. 


o Haloti Ngata στους Lions
Οι Λάιονς ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής σεζόν βασιζόμενοι στην εξαιρετική τους άμυνα και κυρίως στην απροσπέλαστη αμυντική γραμμή έφτασαν στα Play-off και αποκλείστηκαν στις λεπτομέρειες από τους Κάουμποϊς. Στη free agency όμως έχασαν τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας Εντόμακα Σου που έφυγε για το Μαϊάμι και το αστρονομικό συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι Ντόλφινς. Τεράστιο το κενό που αφήνει στο κέντρο της άμυνας, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν συνυπολογιστεί και η φυγή του παρτενέρ του Σου Νικ Φέρλεϊ. Οι δύο τους ήταν που πρωταγωνίστησαν στη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και την καλύτερη μακράν ράννινγκ άμυνα. Στη θέση τους ήρθε ο θηριώδης Χαλότι Νγκάτα από τους Ρέηβενς, όμως ο 31χρονος δεν μπορεί από μόνος του να καλύψει το κενό. Κατά τ’ άλλα δεν υπήρξαν άλλες ουσιαστικές κινήσεις για το σύλλογο που χρειάζεται κορμιά σε αμυντική και επιθετική γραμμή και έναν υγιή Κάλβιν Τζόνσον για να επιστρέψει στην postseason.


Από το Miami στη Minnesota o Mike Wallace
Οι Βάικινγκς εβρισκόμενοι σε χρονιά ανοικοδόμησης το 2014 άφησαν θετικές εντυπώσεις και οι εμφανίσεις του ρούκι κουόρτερμπακ Μπριτζγουότερ ήταν ενθαρρυντικές για το 2015.  Ο κόουτς Ζίμμερ στην πρώτη του χρονιά ως Head coach στην ομάδα βελτίωσε εντυπωσιακά την αμυντική συμπεριφορά και το σύνολο παρουσιάζεται ως ένα επικίνδυνο αουτσάιντερ για τα επόμενα play-offs. Κομβικό σημείο για τις φιλοδοξίες της ομάδας ο Άντριαν Πίτερσον. Ο σούπερ σταρ ράννινγκ μπακ έχασε όλο το 2014 τιμωρημένος από τη λίγκα για ενδοοικογενειακή βία και παρόλο που η ποινή τέλειωσε και μπορεί να αγωνιστεί κανονικά από το Σεπτέμβρη είναι άγνωστο αν θα επιστρέψει με τη φανέλα των Βάικινγκς. Ο εκρηκτικός Πίτερσον έχει συμβόλαιο με την ομάδα, όμως οι σχέσεις με το σύλλογο είναι διαταραγμένες και υπάρχουν έντονες φήμες περί ανταλλαγής. Αν η ομάδα καταφέρει να τον έχει στις τάξεις για την επόμενη σεζόν θα είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή της χρονιάς. Στη free agency η ομάδα δε σπατάλησε πολλά χρήματα, υπέγραψε το Μάικ Ουάλας (πρώην Ντόλφινς) και ξεφορτώθηκε τον Γκρεγκ Τζέννινγκς αλλάζοντας ρισίβερ ενώ υπήρξαν αλλαγές και στην άμυνα. Αποχώρησε ο Μπρίνκλεϊ για τους Κάουμποϊς και ήρθαν οι Μέις , Νιούμαν (από Μπένγκαλς) και Κέισι Μάθιουζ (Ιγκλς). Τέλος, παρελθόν οι δύο αναπληρωματικοί κουόρτερμπακ Κάσελ και Πόντερ, ως εναλλακτική του Μπρίτζγουότερ πια ο Σον Χιλ (πρώην Ραμς).


στους Bears o Ray McDonald
Οι Μπερς ήταν αποκαρδιωτικοί το 2014, με πολλές βαριές ήττες και ακόμη περισσότερες άνευρες εμφανίσεις. Μοιραία και δικαιολογημένα εκδιώχθηκε ο προπονητής Τρέστμαν και στη θέση του ήρθε ο έμπειρος Τζον Φοξ (πρώην Μπρόνκος). Ξεκάθαρη η επιθυμία της διοίκησης η βελτίωση της άμυνας που είναι το σήμα κατατεθέν του συλλόγου και με αυτό το σκεπτικό έγινε και η πρόσληψη Φοξ. Ο εριστικά αδιάφορος κουόρτερμπακ Κάτλερ όμως παραμένει στην ομάδα και προορίζεται για βασικός της επόμενης σεζόν παρά το πολύ αρνητικό κλίμα γι αυτόν. Το παχυλό συμβόλαιό του είναι αποτρεπτικό για πιθανή λύση συνεργασίας και καμία ομάδα δε δείχνει διατεθειμένη να τον πάρει με ανταλλαγή. Παράγοντας αισιοδοξίας ο καινούριος επιθετικός συντονιστής Γκέιζ, που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Στα μεταγραφικά οι Μπερς χρειάζονταν ενίσχυση στην άμυνα και εκεί ξόδεψαν στη free agency. Η απώλεια του αμυντικού Πάεα πόνεσε, όμως οι προσθήκες των Περνέλ Μακφί , Ρέι Μακντόναλντ, Τζάρβις Τζένκινς και Μέισον Φόστερ δίνουν όγκο και δύναμη στην αμυντική γραμμή. Αναβάθμιση και στη θέση του σέιφτι με τον έμπειρο Άντρε Ρόουλ να αντικαθιστά τον επιρρεπή σε λάθη Κόντε. Τέλος, στην επίθεση αποχώρησε ο #1 ρισίβερ και σταρ της ομάδας Μπράντον Μάρσαλ που έκανε τον κύκλο του, με ανταλλαγή στους Τζετς, ενώ προστέθηκε ο έμπειρος Ρόγιαλ που θα δώσει πολλές λύσεις.
Δε φαίνεται φως στο τούνελ για τους Μπερς που έχουν πολλά θέματα να λύσουν σε άμυνα και επίθεση. Ενθαρρυντικές οι αλλαγές σε όλο το προπονητικό τιμ, όμως θα χρειαστούν αλλεπάλληλες υπερβάσεις για να γίνει διεκδικήτρια η ομάδα από το Σικάγο. 



                                                          NFC SOUTH
ένεση εμπειρίας ο Charles Tillman για τους Panthers
Οι Πάνθερς κατέκτησαν πέρσι την πλέον αδύναμη ντιβίζιον του πρωταθλήματος χάρη σε ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στο φινάλε το οποίο σταμάτησε στο β’ γύρο των play-offs στο Σιάτλ. Το εξαιρετικό φινάλε στη σεζόν έκανε να ξεχαστεί όλο το προηγούμενο τρίμηνο στο οποίο η ομάδα ήταν σε τραγική κατάσταση. Η offseason της ομάδας δεν έκρυβε σημαντικές μετακινήσεις, ενώ παραμένει εκκρεμής η ανανέωσε του συμβολαίου του Νιούτον. Οι ρισίβερ Τζάρεντ Μπόικιν (πρώην Πάκερς) και Τεντ Γκιν (πρώην Κάρντιναλς) δίνουν βάθος στη θέση και οι Τζόναθαν Μάρτιν και Μάικλ Οχέρ στην επιθετική γραμμή δίχως όμως να είναι μονάδες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στο ρόστερ προστέθηκε επίσης και ο πολύπειρος κόρνερμπακ Τσαρλς Τίλμαν που αν καταφέρει να μείνει υγιής θα βοηθήσει. Λίγες οι αποχωρήσεις με τους Χάρντι και ΝτιΆντζελο Ουίλιαμς να μην αφήνουν δυσαναπλήρωτα κενά καθώς ο πρώτος έχασε όλη την περσινή σεζόν με τιμωρία και ο δεύτερος έχασε τη θέση βασικού από τον Στιούαρτ.
Πέρσι ήταν νικητές της ντιβίζιον κυρίως λόγω της αδυναμίας των υπολοίπων, για να πάρουν τον τίτλο του νότου για 3η σερί χρονιά θα χρειαστούν πιο ουσιαστική ενίσχυση στους ρισίβερ αλλά και στην επιθετική γραμμή.

o Brooks Reed στους Falcons
Οι Φάλκονς παρά τις χτυπητές αδυναμίες τους το 2014 έφτασαν να διεκδικούν την είσοδο στα Play-offs μέχρι την τελευταία αγωνιστική, στην οποία συνετρίβησαν από τους Πάνθερς εντός έδρας. Η άμυνα της ομάδας ήταν η χειρότερη στο πρωτάθλημα και ο νέος προπονητής προσελήφθη με βασικά κριτήρια την αμυντική του ικανότητα. Ο Νταν Κουίν ήταν ο αμυντικός συντονιστής των Σίχοκς την προηγούμενη 2ετία και το σύνολό του ήταν το καλύτερο στο πρωτάθλημα προκαλώντας φόβο στους αντίπαλους! Πρωταρχικό του μέλημα λοιπόν η αναγέννηση της άμυνας και οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις αφήνουν θετικά μηνύματα. Ο λάινμπάκερ Μπρουκς Ριντ από τους Τέξανς, ο πολυσύνθετος Ο’Μπράιαν Σκόφιλντ από τους Σίχοκς και ο   δυναμικός Άντριαν Κλέιμπορν από τους Μπακανίρς αφίχθηκαν στην Ατλάντα και θα αποτελέσουν βασικά γρανάζια της άμυνας. Από τις αποχωρήσεις θα λείψει ο #3 ρισίβερ Χάρρυ Ντάγκλας που πολλάκις έδωσε λύσεις στο πάσσινγκ παιχνίδι όταν οι βασικοί Τζόουνς και Γουάιτ αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών. Παρελθόν από την ομάδα και ο λάινμπακερ Γουέδερσπουν που είχε μεγάλη συμμετοχή το 2014.
Οι Φάλκονς μοιάζουν με ομάδα που αν καταφέρει να βελτιώσει την άμυνά της μπορεί να χτυπήσει play-off καθώς το επιθετικό ταλέντο είναι ξεχωριστό με τη συνεργασία Ράιαν – Τζόουνς να μπορεί να ταλαιπωρήσει κάθε αντίπαλη άμυνα. Ερωτηματικό ο νέος προπονητής και κατά πόσο θα μπορέσει να αφήσει άμεσα αποτελέσματα η δουλειά του.

o Max Unger το αντάλλαγμα για τον Graham
Οι Σέιντς το 2014 ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση του πρωταθλήματος, αφού από διεκδικήτρια ομάδα που παρουσιάζονταν πέρσι το καλοκαίρι κατάντησαν περίγελος της NFC με 5 σερί εντός έδρας ήττες στο τέλος της σεζόν. Η άμυνα από 4η καλύτερη το 2013 κατέληξε 2η χειρότερη ενώ και η ιδιαιτέρως ταλαντούχα επίθεση δεν είχε την παραγωγικότητα που αναμενόταν με πρώτο υπεύθυνο τον κουόρτερμπακ Μπριζ που πολλάκις υπέπεσε σε απαράδεκτα λάθη που κόστισαν ήττες. Την απογοητευτική σεζόν ακολούθησε μία απογοητευτική offseason με την είδηση που ξεχωρίζει να είναι η φυγή με ανταλλαγή του Γκράχαμ για τους Σίχοκς. Ο ταλαντούχος τάητ εντ αποτελούσε τον αγαπημένο στόχο του Μπριζ και μία μονάδα που έκανε τη διαφορά στην επίθεση ειδικά κοντά στις αντίπαλες εντ ζόουν. Από την ανταλλαγή οι Σέιντς αποκόμισαν τον ικανότατο σέντερ Άνγκερ και μία έξτρα επιλογή στο μεθαυριανό ντραφτ (#31). Από τις υπόλοιπες αφίξεις ξεχωρίζουν ο κόρνερμπακ Μπράουνερ που κατέκτησε το superbowl με τους Πάτριοτς και ο ταχύτατος ράννινγκ μπακ Σπίλερ που όμως είχε πολλά προβλήματα τραυματισμών όλο το 2014. Τη θέση του Λόφτον στους λάινμπακερ πήρε ο Έλερμπι. Τέλος, παρελθόν από την ομάδα και ο ρισίβερ Κένι Στιλς που έκανε πολύ καλές εμφανίσεις προς το τέλος της προηγούμενης σεζόν.
Δραστικές αλλαγές αναμένονται στη Νέα Ορλεάνη με τον κόουτς Πέιτον να επιδιώκει να αλλάξει τον επιθετικό χαρακτήρα της ομάδας ρίχνοντας το βάρος στο ράννινγκ παιχνίδι. Πάνω απ’ όλα όμως για να υπάρξει ανάκαμψη για την ομάδα θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στην άμυνα για να επιστρέψει στην 2013 φόρμα της.

θα είναι η #1 επιλογή ο Jameis Winston ;
Οι Μπακανίρς ξεκίνησαν με μεγάλες φιλοδοξίες τη 2014 σεζόν, όμως το φινάλε τους βρήκε με το χειρότερο ρεκόρ (2-14) και το #1 του επερχόμενου ντραφτ. Ο κόουτς Λόβι Σμιθ δεν κατάφερε να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίχτες και το σύνολο έμοιαζε δίχως αρχή, μέση και τέλος όλη τη σεζόν. Η free agency δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις στο ρόστερ της ομάδας και η κυρίαρχη έννοια του συλλόγου είναι ποια θα είναι η επιλογή τους στο ντραφτ. Προστέθηκαν οι αμυντικοί Μπρους Κάρτερ, Χένρι Μέλτον και Στέρλινγκ Μουρ , άπαντες από τους Κάουμποϊς και ο σέιφτι Κόντε από τους Μπερς που έχει εκτεθεί πολλάκις στην καριέρα του. Στις αποχωρήσεις συγκαταλέγονται οι Μάικλ Τζόνσον και Κλέιμπορν που πήραν πολλές συμμετοχές στην αμυντική γραμμή, ο λάινμπάκερ Φόστερ και ο έμπειρος σέιφτι Γκόλντσον. Παρελθόν μετά από μόλις μία σεζόν και ο λάινμαν Άντονι Κόλλινς.
Όλα τα ρεπορτάζ παρουσιάζουν τον κουόρτερμπακ Τζέιμις Ουίνστον ως την πιθανότερη επιλογή της ομάδας για το #1 και μοιάζει απόλυτα λογικό καθώς η ομάδα δεν έχει λύση στη θέση. Ο σύλλογος ψάχνει τον παίχτη-μαρκίζα και ο νεαρός από το ντόπιο πανεπιστήμιο της Φλόριντα μοιάζει ως η καλύτερη επιλογή. Μοναδικό αποθαρρυντικό στοιχείο για την επιλογή του ιδιαιτέρως ταλαντούχου Ουίνστον οι τάσεις ανωριμότητας που επέδειξε στα κολεγιακά του έτη εκτός γηπέδων. 



                                                   NFC WEST
ο Jimmy Graham μετακόμισε στο Seattle !!!
Οι Σίχοκς έφτασαν μία ανάσα (κυριολεκτικά 1 γιάρδα), από την κατάκτηση ενός back to back Superbowl, όμως η απόφαση του κόουτς Κάρολ στην επιλογή της πάσας και η εκτέλεση του κουόρτερμπακ Ουίλσον στην ιστορική πλέον φάση της ιντερσέπτιον του Μπάτλερ έχει αφήσει μεγάλη πληγή στις τάξεις του συλλόγου. Η ανάμνηση της φάσης θα «κυνηγά» για πάντα πλέον τους υπεύθυνους της, όμως ο σύλλογος οφείλει να κοιτάξει μπροστά και το ρόστερ της ομάδας από μόνο του μπορεί να αποτελέσει πηγή αισιοδοξίας. Οι Σίχοκς είναι ίσως το πιο γεμάτο και ταλαντούχο ρόστερ του πρωταθλήματος και στην offseason έγιναν ακόμη πιο επικίνδυνοι. Ο εξαιρετικός τάητ εντ Τζίμι Γκράχαμ ήρθε στην ομάδα με ανταλλαγή και θα αποτελεί πια μια εξαιρετική επιλογή στο πάσσινγκ παιχνίδι που ήταν αναποτελεσματικό πέρσι και φυσικά έναν τεράστιο κίνδυνο για τους αντίπαλους σε ρεντ ζόουν καταστάσεις, κάτι που έλειπε από την περσινή ομάδα. Το τίμημα για τον Γκράχαμ που ήρθε από τους Σέιντς ήταν ο σέντερ Άνγκερ, του οποίου το κενό αναμένεται να καλυφθεί εκ των έσω όπως αποτελεσματικότατα έγινε και πέρσι όταν αυτός έλειψε με τραυματισμό, και η επιλογή της ομάδας στον πρώτο γύρο του ντραφτ. Σε ανάλογη ανταλλαγή προέβη η ομάδα και πέρσι όταν το #32 (το #31 φέτος) παραχωρήθηκε στους Βάικινγκς για παραπάνω επιλογές στους κατώτερους γύρους. Από τις υπόλοιπες αποχωρήσεις πόνεσε αυτή του βασικού κόρνερμπακ Μάξγουελ που έκανε πολύ καλές χρονιές και τις εξαργύρωσε με μεγάλο συμβόλαιο στους Ιγκλς. Βασικός, όμως αναποτελεσματικός ο λάινμαν Κάρπεντερ που αποχώρησε, ρολίστες οι Σκοφιλντ, Μάλκολμ Σμιθ και Τζερόν Τζόνσον που αποχώρησαν επίσης. Αμφίβολης ικανότητας οι κόρνερμπακ Μπλάκμον και Κάρι Ουίλιαμς που αποκτήθηκαν θα παλέψουν για μια θέση στο ροτέισιον, βάθος στην αμυντική γραμμή προσθέτει ο Ρούμπιν που ήρθε από τους Μπράουνς.
Οι Σίχοκς είναι το απόλυτο φαβορί στην ντιβίζιον και παραμένουν ένα εκ των φαβορί της NFC  για το superbowl ξανά, αρκεί να αφήσουν πίσω τους ψυχολογικά την ήττα από τους Πάτριοτς και τον καταστροφικό τρόπο με τον οποίον ήρθε. Θα χρειασθούν προσθήκες στην επιθετική γραμμή που «έκανε νερά» πέρσι και βάθος στην αμυντική γραμμή. Εκκρεμεί η υπογραφή νέου πλουσιοπάροχου συμβολαίου για τον Ουίλσον.

o Mike Iupati ενισχύει την επιθετική γραμμή των Cardinals
Οι Κάρντιναλς χτυπήθηκαν από κομβικούς τραυματισμούς στο τέλος της προηγούμενης σεζόν και η άκρως υποσχόμενη πορεία τους (11-1 ρεκόρ) τέλειωσε άδοξα (11-5 τελικό ρεκόρ και ήττα στον α’ γύρο των play-off). O βετεράνος κουόρτερμπακ Πάλμερ έχει αναρρώσει από τον σοβαρό τραυματισμό του και αναμένεται και το 2015 να είναι ο ηγέτης της επίθεσης, ενώ μεγαλύτερη πηγή αισιοδοξίας για την επερχόμενη σεζόν είναι ο πολυμήχανος κόουτς Άριανς που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής της σεζόν για 2η φορά μέσα σε 3 χρόνια! Η free agency περιελάμβανε σημαντικές αποχωρήσεις αλλά και αφίξεις για την ομάδα με τη ζυγαριά να μένει εντέλει στα ίσια. Αποχώρησαν οι βασικοί αμυντικοί Αντόνιο Κρομάρτι (κόρνερμπακ), Νταρνέλ Ντόκετ (αμ. γραμμή) και Νταν Ουίλιαμς που είχαν σημαντικό ρόλο στην ομάδα, παρελθόν επίσης και οι Άτσο (λάινμπακερ), Γκιν (ρισίβερ), Φανάικα (λάινμαν) που είχαν συμβολή μεν λιγότερο σημαντική δε. Πολύ σημαντικές οι προσθήκες των Ιουπάτι στην επιθετική γραμμή που είναι από τους καλύτερους του πρωταθλήματος στη θέση του και του Ρέντινγκ που θα δώσει όγκο στην άμυνα και θα καλύψει εν μέρει τα κενά των Ουίλιαμς και Ντόκετ. Ερωτηματικά για την βοήθεια που θα δώσουν οι προσθήκες των αμυντικών Γουέδερσπουν και Πίτερς από Φάλκονς και Γούντλεϊ από Ρέιντερς που δεν είχαν καλές χρονιές το 2014.
Οι Κάρντιναλς μοιάζουν με τη μεγαλύτερη απειλή για τους Σίχοκς μέσα στη ντιβίζιον όμως θα χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση. Υπάρχει τρύπα στους ράννινγκ μπακ με τους ήδη πρωταγωνιστές της θέσης να απογοητεύουν το 2014, υπήρξε φημολογία ότι αν φύγει από τη Μινεσότα ο Πίτερσον μπορεί να βρεθεί στην Αριζόνα.

o Torrey Smith υπέγραψε με τους 49ers
Οι 49ερς μετά και την αποτυχημένη 2014 σεζόν βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο καθώς η επιτυχημένη ομάδα της προηγούμενης 5ετιας με τον κόουτς Χάρμπο στα ηνία δεν υφίσταται πια στο Σαν Φρανσίσκο. Νέος προπονητής (ο μέχρι πρότινος συντονιστής της επιθετικής γραμμής της ομάδας) ο άπειρος Τζιμ Τομσούλα, νέο γήπεδο, νέοι πρωταγωνιστές με τους παίχτες που οδήγησαν την ομάδα στο superbowl του 2012 να είναι ισχνή μειοψηφία. Κύμα σημαντικών αποχωρήσεων αυτή την άνοιξη από την ομάδα και από εκεί που η ομάδα συγκαταλεγόταν στα φαβορί της NFC, μοιάζει ως η πλέον αδύναμη εντός της ντιβίζιον. Ο αρχηγός της άμυνας και χρόνια ηγέτης της ομάδας Πάτρικ Ουίλις αποσύρθηκε μόλις στα 30 του έτη, ενώ και ο 24χρονος Μπόρλαντ που προερχόταν από μία εξαιρετική ρούκι σεζόν σταμάτησε από την ενεργό δράση σοκάροντας με την απόφασή του. Οι απώλειες στην άμυνα δε σταματούν εδώ, καθώς οι δύο βασικοί κόρνερμπακ Κρις Κάλιβερ και Πέρις Κοξ έφυγαν για άλλες πολιτείες μαζί με τον έμπειρο Ρέι ΜακΝτόναλντ. Σημαντικές αποχωρήσεις  και από το ρόστερ της επίθεσης με τον επί 10ετία βασικό ράννινγκ μπακ Φρανκ Γκορ να μετακομίζει στην Ιντιάνα, τον βασικότατο λάινμαν Ιουπάτι να πηγαίνει στους ανταγωνιστές Κάρντιναλς και τους έμπειρους όμως μη παραγωγικούς ρισίβερ το 2014 Στίβι Τζόνσον και Μάικλ Κράμπτρι να αποτελούν επίσης παρελθόν. Ήρθαν στην ομάδα ο ταλαντούχος ρισίβερ Τόρι Σμιθ από τους Ρέηβενς και ο έμπειρος αμυντικός Ντόκετ από τους Κάρντιναλς, ενώ και ο κόρνερμπακ Σαρίζ Ράιτ από τους Τσάρτζερς θα βρει ρόλο μετά τις τόσες αποχωρήσεις.  
Οι 49ερς μοιάζουν ως η πλέον αποδυναμωμένη ομάδα αυτής της offseason και στις μονάδες αλλά και στην τεχνική καθοδήγηση. Θα κληθεί να κουβαλήσει την ομάδα στις πλάτες του ο κουόρτερμπακ Κάπερνικ που έχει άφθονο ταλέντο, δεν έδειξε όμως πνευματική διαύγεια όλο το 2014.

o Nick Foles προορίζεται πια ως ο βασικός κουόρτερμπακ των Rams
Οι Ραμς παρότι για ακόμη μία χρονιά το 2014 κατέληξαν τελευταίοι στη ντιβίζιον διαθέτουν ένα σύνολο που μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις να απειλήσει τους Σίχοκς. Το ρόστερ είναι ιδιαιτέρως ταλαντούχο και το πλέον νεανικό στο πρωτάθλημα. Όσο όμως δεν υπάρχει ξεκάθαρη λύση και ένας ταλαντούχος κουόρτερμπακ να ηγηθεί της επίθεσης η επιτυχία θα ξεγλιστρά από την ομάδα του Σεντ Λούις, που δεν αποκλείεται μέσα σε 2-3 χρόνια να μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Στην offseason έγινε η μεγάλη ανταλλαγή και ο πρώην #1 επιλογή του ντραφτ και βασικός κουόρτερμπακ της ομάδας Σαμ Μπράντφορντ αποχώρησε για τους Ιγκλς και στη θέση του ήρθε ο Νικ Φόουλς. Ο Μπράντφορντ είχε να παίξει από τα μέσα της 2013 σεζόν και η ανταλλαγή ελευθέρωσε αρκετό cap space για την ομάδα καθώς το συμβόλαιο του Φόουλς είναι υποπολλαπλάσιο του προκατόχου του. Ο νεαρός Φόουλς είχε μία μαγική σεζόν το 2013, όμως η σεζόν που ακολούθησε άφησε πολλά ερωτηματικά για την πραγματική του αξία, αφού πολλάκις υπέπεσε σε αδικαιολόγητα λάθη. Το σημαντικό για τους Ραμς είναι να προσθέσουν επιθετικά όπλα στο ρόστερ καθώς η άμυνα μοιάζει υπερπλήρης μαζί με τις νέες αφίξεις. Ο θηριώδης Νικ Φέρλεϊ ήρθε από το Ντιτρόιτ και προστίθεται στην πυρηνική μπροστινή αμυντική γραμμή της ομάδας και ο λάινμπάκερ – πολυεργαλείο Ακίμ Έιρς ως πρωταθλητής από τους Πάτριοτς. Μοναδικές αξιοσημείωτες αποχωρήσεις αυτή του  Λάνγκφορντ που άνηκε στο πλούσιο ροτέισιον της άμυνας και του αναπληρωματικού κουόρτερμπακ Σον Χιλ.
Μεγάλο ερωτηματικό το αν ο Φόουλς είναι ο κουόρτερμπακ που θα οδηγήσει τους Ραμς σε επιτυχίες ή αν θα επιλεχθεί κι άλλος στη θέση μέσω του ντραφτ. Έλλειψη σε παίχτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις skill θέσεις για μία ομάδα που δεν απέχει πολύ από την κορυφή της ντιβίζιον κάτι που απέδειξε και με τις μεγάλες νίκες που έκανε πέρσι.  


Προσεχώς αφιέρωμα στο ντραφτ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου