Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

AFC Summer



Σχεδόν 50 ημέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα της 2015 σεζόν και δίχως να έχουν ξεκινήσει ακόμη οι τελικές προετοιμασίες των ομάδων, το blog μας θα ρίξει μία πρώτη ματιά στους συσχετισμούς της κάθε ντιβίζιον και μία πολύ πρώιμη πρόβλεψη για την πιθανή εξέλιξη της καθεμιάς με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία. Μέρος Α’ η AFC




     AFC Ανατολής
O Brady την ημέρα της έφεσης
            Οι πρωταθλητές Πάτριοτς είναι οι δυνάστες αυτής της ντιβίζιον με συνεχόμενες εύκολες κατακτήσεις της υπό την καθοδήγηση του κόουτς Μπέλιτσικ και με τον Μπρέιντι στα ηνία. Ο εμβληματικός κουόρτερμπακ είναι τιμωρημένος με 4 αγωνιστικές λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τις ξεφούσκωτες μπάλες στον αγώνα play-off απέναντι στους Κολτς τον περασμένο Γενάρη και αν η ποινή δεν μειωθεί στην έφεση που έχει καταθέσει η ομάδα αναμένεται να χάσει όλο το Σεπτέμβρη. Τα ματς τότε δεν είναι εύκολα για τους πρωταθλητές και δεν θέλει πολύ να ξεκινήσουν 1-3 τη σεζόν. Το ρόστερ μοιάζει πιο αδύναμο από πέρσι. Στην επίθεση αποχώρησε ο ράννινγκ μπακ Βερίν που αποτελούσε αγαπημένη επιλογή  και στήριγμα του Μπρέιντι στις γρήγορες κοντινές πάσες και το κενό αναμένεται να καλυφθεί εκ των έσω, όμως το ποιοτικό κενό στην άμυνα και πιο συγκεκριμένα στην πίσω ζώνη δεν μπορεί να καλυφθεί με αλχημείες του Μπέλιτσικ. Ο Ρίβις έκανε τη διαφορά πέρσι και την άνοιξη επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό των Τζετς. Επίσης αποχώρησε και ο έτερος βασικός κόρνεμπακ Μπράουνερ που έδινε δυναμικά στοιχεία που δεν υπάρχουν στο τωρινό ρόστερ. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ντιβίζιον δείχνει πιο ανταγωνιστική από ποτέ την τελευταία 15ετία το έργο των Πάτριοτς δεν αναμένεται εύκολο φέτος παρόλο που δικαιωματικά παραμένουν το φαβορί. Ο Μπρέιντι αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο όταν δέχεται αφόρητη πίεση και οι υπόλοιπες 3 άμυνες της ντιβίζιον στα χαρτιά μοιάζουν ως οι πλέον πιεστικές με παίχτες στις μπροστινές τους γραμμές που κάνουν τη διαφορά.
            Τρεις οι διεκδικητές στην ντιβίζιον με κοινή βάση. Ντόλφινς, Μπιλς και Τζετς μοιάζουν θεωρητικά να διαθέτουν τουλάχιστον top 10 άμυνες, όμως αναζητούν την αξιοπιστία επιθετικά με μεγάλο βραχνά το παιχνίδι των κουόρτερμπακ τους. Σε καλύτερη μοίρα οι Ντόλφινς με τον Τάνεχιλ.
            Ξεκινώντας από τους Ντόλφινς που έκαναν τη μεταγραφή της σεζόν στη free agency ρίχνοντας ένα φορτηγό λεφτά στα πόδια του Σου με τη φιλοδοξία αυτός να δημιουργήσει μία άμυνα φόβητρο. Πέρσι ήταν εκπληκτικός με τους Λάιονς όντας το μεγάλο γρανάζι στη 2η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και την καλύτερη μακράν ράννινγκ άμυνα. Με αυτόν στο κέντρο και τους Γουέικ και Βέρνον στα φτερά η μπροστινή γραμμή των Ντόλφινς θα δημιουργήσει πολλούς εφιάλτες. Επιθετικά αλλαγές φρουράς στο πάσσινγκ κομμάτι με τον Τάνεχιλ να έχει νέα βέλη στη φαρέτρα του. Βαθιά απειλή ο Στιλς, ερωτηματικό η υγεία και όχι η ποιότητα του Κάμερον από τους νέους, σε συνεχή βελτίωση ο δευτεροετής πια ρισίβερ Λάντρι που μπορεί να αποτελέσει το #1. Με πολλές περγαμηνές επιλέχθηκε και στο ντραφτ ο ρισίβερ Ντεβάντε Πάρκερ, αναμένεται αν όχι άμεσα να βοηθήσει την επίθεση. Αν ο κόουτς Φίλμπιν καταφέρει να δώσει συνοχή στην ομάδα και κρατήσει τις ισορροπίες το Μαϊάμι μπορεί να δει Play-offs το Γενάρη.
Απογοήτευσε ο Cassel (16) στις πρώτες προπονήσεις
            Οι Μπιλς μοιάζουν φορτωμένοι με ταλέντο και έναν αξιόπιστο κουόρτερμπακ μακριά από το να αποτελέσουν πραγματικό διεκδικητή σε ολόκληρη την AFC. Η άμυνα ήταν τοπ επιπέδου πέρσι και με το νέο κόουτς Ρεξ Ράιαν που θεωρείται αμυντικός γκουρού αναμένεται ακόμη καλύτερη, ενώ και επιθετικά υπήρξαν ποιοτικές ενέσεις σε όλες τις κομβικές θέσεις. Χάρβιν, Κλέι και κυρίως ο Μακόι δίνουν εκρηκτικότητα και επιθετικά στοιχεία που έλειπαν από την ομάδα. Τεράστιο ερωτηματικό όμως παραμένει η σπουδαιότερη θέση στο άθλημα. Άγνωστο ακόμη ποιος θα είναι ο βασικός κουόρτερμπακ της ομάδας την 1η βδομάδα της σεζόν,  με τον βετεράνο Κάσελ που ήρθε με αυτό το σκοπό να απογοητεύει σε πρώτο βαθμό, τον Μάνιουελ στην 3η του πλέον χρονιά να μη φανερώνει βελτίωση, ενώ υπάρχει και τρίτος διεκδικητής ονόματι Ταιρόντ Τέιλορ που σύμφωνα με δηλώσεις δεν είναι μακριά από το να ξεκινήσει τη σεζόν! Αν ο σύλλογος καταφέρει να πάρει αξιοπρεπές παιχνίδι από όποιον επιλεγεί ως βασικός κουόρτερμπακ μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω.
            Οι Τζετς ίσως να είναι η πλέον ενισχυμένη ομάδα της ντιβίζιον και δεν μοιάζουν καθόλου μακριά από τη διεκδίκηση της ντιβίζιον. Εκτός από τη μεγάλη επιστροφή του Ρίβις η ομάδα ενισχύθηκε σημαντικά και σε επίθεση και σε άμυνα μέσω free agency αλλά και μέσω του ντραφτ με το ρούκι Λέοναρντ Ουίλιαμς να επιλέγεται στο #5 και να προστίθεται σε ένα τρομερό αμυντικό σύνολο, ενώ και ο Ντέβιν Σμιθ ενισχύει τον κορμό των ρισίβερ. Η άμυνα πραγματικά μοιάζει ότι μπορεί να είναι η #1 στο πρωτάθλημα κοντράροντας αυτή των Σίχοκς με τόσες σπουδαίες μονάδες και με το νέο προπονητή Μπόουλς να είναι αμυντικής φιλοσοφίας. Όμως όπως και για τους Μπιλς, το μεγάλο ερωτηματικό προκύπτει στη θέση του κουόρτερμπακ. Ο Τζίνο Σμιθ στην 3η του χρονιά πια έχει αποδείξει ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια που σποραδικά έχει δείξει, ο βετεράνος Φιτζπάτρικ είναι επίσης επιρρεπής στο λάθος και δεν μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω, ενώ και ο ρούκι Πέττυ παρόλο που είναι φέρελπις δεν είναι ακόμη έτοιμος για το NFL. Ασφαλέστερη λύση ο Φιτζπάτρικ που έχει την εμπειρία να αποφύγει τουλάχιστον τα μεγάλα λάθη και να μην πετά τις ευκαιρίες που η άμυνα των Τζετς αναμένεται να δίνει σε κάθε ματς.
Η ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:
Η τιμωρία του Μπρέιντι (αν παραμείνει 4 αγώνες), οι σημαντικές αποχωρήσεις από τους Πάτριοτς, ο αναπόφευκτος κορεσμός που φέρνει ο πρόσφατος τίτλος, το γεγονός ότι όλοι θα έχουν στο στόχαστρο τους πρωταθλητές και σε συνδυασμό με την ενίσχυση και των 3 διεκδικητών, οι οποίοι άπαντες έχουν τις άμυνες να προβληματίσουν τον Μπρέιντι μοιάζει ολοένα και λιγότερο απίθανο οι Πάτριοτς να μείνουν εκτός play-offs! Ντόλφινς, Μπιλς και Τζετς θα είναι άκρως ανταγωνιστικοί και οι 3 τους θεωρητικά μοιάζουν να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία ένα σκαλί πίσω από τους πρωταθλητές. 



                                      AFC Βορρά
            Η συγκεκριμένη ντιβίζιον όπως και πέρσι προαλείφεται ως μία από τις πλέον αμφίρροπες του πρωταθλήματος με 3 ομάδες να δείχνουν ικανές να την κατακτήσουν. Πέρσι, Στίλερς, Μπένγκαλς και Ρέηβενς κατάφεραν να μπουν στα play-offs καταδεικνύοντας τη δυναμική της ντιβίζιον.
           
Την 4η εβδομάδα θα κάνει ντεμπούτο ο Leveon Bell φέτος
Οι Στίλερς διέθεταν ίσως την πιο εκρηκτική επίθεση για το 2014 με την τριάδα Ρόθλισμπέργκερ, Μπράουν και Μπελ να κάνει θραύση. Άπαντες παρέμειναν στο Πίτσμπεργκ και είναι έτοιμοι για μία ακόμη εντυπωσιακή σεζόν. Τιμωρημένος για τις πρώτες 3 αγωνιστικές ο Λέβιον Μπελ, το κενό του θα καλυφθεί από το βετεράνο Ουίλιαμς. Στο ντραφτ οι Στίλερς επένδυσαν σε αμυντικά ταλέντα καθώς διανύουν αμυντική ανανέωση με την ένδοξη παλαιά φρουρά να εγκαταλείπει. Οι Ντουπρί (λάινμπακερ) και Γκόλσον (κόρνερμπακ) επιλέχθηκαν στους 2 πρώτους γύρους. Για να επαναλάβουν την κατάκτηση του Βορρά οι Στίλερς και να κάνουν το βήμα παραπάνω θα πρέπει να πάρουν το μάξιμουμ από τους νεαρούς ρούκι και δευτεροετείς αμυντικούς που επιλέχθηκαν στο ντραφτ.
            Οι Μπένγκαλς είχαν μία πολύ ήσυχη offseason και επικρίθηκαν που δεν κοίταξαν να διορθώσουν τις χτυπητές τους αδυναμίες μέσω free agency. Η επιθετική γραμμή ενισχύθηκε με τις 2 πρώτες επιλογές στο ντραφτ να είναι λάινμαν (Ογκμπουέχι, Φίσερ), όμως στην άμυνα, η οποία το 2014 δημιουργούσε αναιμική πίεση δεν έγινε καμία σοβαρή προσθήκη προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως και να χει η ομάδα όμως μοιάζει να έχει ταβάνι με αυτόν τον κουόρτερμπακ και αυτόν τον head coach στα ηνία, αφού 4 σερί σεζόν μπαίνει στα Play-offs για να αποκλειστεί εύκολα στον 1ο γύρο.  Ο Ντάλτον παρότι υπέγραψε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο πέρσι ήταν ξανά κατώτερος των περιστάσεων στα κρίσιμα, ενώ ο κόουτς Λιούις επί 11 έτη στο Σινσινάτι δεν έχει να παρουσιάσει ούτε μία νίκη σε νόκ άουτ!!! Ταλαντούχο σύνολο που μοιάζει δίχως ηγέτη.
            Οι Ρέηβενς πάλι είναι κλασσική ομάδα Play-offs και το απέδειξε και τον περασμένο Γενάρη. Μπήκαν ασθμαίνοντας στα νοκ-άουτ κερδίζοντας δύσκολα την τελευταία αγωνιστική τους αδύναμους Μπράουνς και εκμεταλλευόμενοι την ήττα των Τσάρτζερς στο Κάνσας. Όταν όμως ήρθαν τα  play-offs εμφάνισαν προσωπικότητα και αφού επικράτησαν στην έδρα των Στίλερς με εντυπωσιακό τρόπο, έφτασαν μία ανάσα από το να αποκλείσουν εκτός έδρας και τους μετέπειτα πρωταθλητές Πάτριοτς. Το ρόστερ είναι γεμάτο και ποιοτικό, με τις προθήκες μέσω ντραφτ να ενισχύουν το πάσσινγκ παιχνίδι καθώς οι Πέρριμαν και Μαξ Ουίλιαμς είναι ταλαντούχοι και θα αποτελέσουν στόχους του Φλάκο άμεσα. Για την αποχώρηση του εμβληματικού Νγκάτα υπάρχουν περισσότερες από μία εκ των έσω επιλογές με τον δευτεροετή Τζέρνιγκαν να εμφανίζεται ραγδαία βελτιωμένος. Ερωτηματικό το πώς θα δέσει ο νέος επιθετικός συντονιστής Τρέστμαν (πρώην head coach των Μπερς) και κατά πόσο θα καλύψει το κενό του επιτυχημένου Κούμπιακ (πήγε ως head coach στους Μπρόνκος). Η ομάδα της Βαλτιμόρης θα είναι διεκδικήτρια του Βορρά και μία νέα βαθιά πορεία στα Play-offs δεν μοιάζει απίθανη.
            Ο φτωχός συγγενής της ντιβίζιον είναι σταθερά οι Μπράουνς αν και πέρσι έγιναν η σταχτοπούτα για λίγο μέχρι να φτάσουν τα μεσάνυχτα- Δεκέμβρης. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια για μία αγωνιστική βρέθηκαν στην κορυφή της ντιβίζιον, όμως στην τελική ευθεία κατέρρευσαν. Ο κουόρτερμπακ Χόγιερ έγινε ξανά κολοκύθα και η επίθεση της ομάδας σκόραρε με το σταγονόμετρο, ενώ ο πολυσυζητημένος ρούκι Μανζίλ που ξεκίνησε 2 ματς ήταν αποτρόπαιος! Το 2015 ο κόουτς Πετίν αποφάσισε να ενισχύσει κι άλλο τις ήδη δυνατές του γραμμές. Η άμυνα της ομάδας ήταν σε καλό επίπεδο και ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω ντραφτ. Ο ογκώδης Σέλτον θα είναι άμεση ενίσχυση στην καρδιά της αμυντικής γραμμής, ενώ και οι Όρτσαρντ και Κούπερ θα δώσουν λύσεις στο ροτέισιον. Μία ακόμη ποιοτική μονάδα στην ήδη εξαιρετική επιθετική γραμμή θα είναι και ο Ίρβινγκ. Φέρελπις ο ρούκι ράννινγκ μπακ Ντουκ Τζόνσον. Βασικός κουόρτερμπακ της ομάδας θα είναι ο βετεράνος ΜακΚάουν όμως άγνωστο είναι σε ποιους θα πετά την μπάλα. Ο κορμός των ρισίβερ της ομάδας είναι ο με διαφορά πιο αδύναμος της λίγκας και ίσως το πιο αδύναμο υποσύνολο απ΄ όλα. Οι βετεράνοι Μπόου, Χάρτλαιν και Χόκινς  δεν τρομάζουν κανένα, ενώ ο υπερταλαντούχος Γκόρντον έχει χάσει το δρόμο του με τις επαναλαμβανόμενες εμπλοκές του με το νόμο, οι οποίες του έχουν χαλάσει (ίσως όχι οριστικά) την καριέρα.
Η ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:
Οι Μπράουνς είναι μακριά από τη διεκδίκηση της ντιβίζιον και η επιλογή των Μπένγκαλς είναι ανέμπνευστη. Στίλερς και Ρέηβενς εκτός απροόπτου  θα είναι οι δύο μονομάχοι και δεν αποκλείεται αμφότεροι να εκπροσωπήσουν την ντιβίζιον στα  play-offs. Στις λεπτομέρειες και πολύ νωρίς για κάθε πρόβλεψη, μικρό προβάδισμα στους μοβ λόγω βάθους στο ρόστερ.  



                                                          
AFC Νότου
Στο Νότο της AFC την τελευταία διετία κυριάρχησαν οι Κολτς μετρώντας 12 σερί νίκες επί των άλλων αντιπάλων εντός της ντιβίζιον. Λακ λαμπρός τους οδηγεί και κάθε χρόνο πάνε ένα βήμα μακρύτερα στα play-offs. Στην offseason ο σύλλογος ξόδεψε αρκετά επενδύοντας σε ποιοτικούς και έμπειρους παίχτες που θα πλαισιώσουν τον ταλαντούχο κουόρτερμπακ της ομάδας για την υπέρβαση. Και υπέρβαση πια για την ομάδα δεν είναι άλλη από το  superbowl και τον τίτλο. Οι Γκορ και Άντρε Τζόνσον με πείρα 10ετίας στη λίγκα θα είναι ο βασικός ράννινγκ μπακ και ο #1 ρισίβερ της ομάδας αντίστοιχα και μαζί με τους νεαρούς Χίλτον, Φλίνερ, Άλλεν, Μονκρίφ και τον ρούκι ρισίβερ Ντορσέτ θα συνθέσουν μία άκρως τρομακτική επίθεση για κάθε αντίπαλο, έχοντας τον Άντριου Λακ στα ηνία. Στα αρνητικά της ομάδας η έλλειψη βάθους που διακρίνεται στις γραμμές και σε άμυνα και σε επίθεση.  Με τον Λακ υγιή όμως έχουν ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο για την ντιβίζιον και συγκαταλέγονται μέσα στα 2-3 φαβορί ολόκληρης της AFC.
Στην κορυφή της ψηφοφορίας των παιχτών
Οι Τέξανς εξέπληξαν ευχάριστα το 2014 με την ραγδαία βελτίωσή τους σε σχέση με τη 2013 σεζόν και έχασαν τα play-offs στο νήμα. Και όλα αυτά με νέο προπονητή, δίχως σταθερή λύση στη θέση του κουόρτερμπακ και με το #1 του περσινού ντραφτ Κλάουνι να μη συνεισφέρει καθόλου στην πορεία της ομάδας. Φυσικά απόλυτος ηγέτης και τεράστιος σταρ της ομάδας είναι ο Τζέι Τζέι Γουάτ που με τα εκπληκτικά του κατορθώματα πέρσι ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ως ο καλύτερος παίχτης του πρωταθλήματος ξεπερνώντας ακόμη και τον MVP Ρότζερς. Με αυτόν να προκαλεί χάος, υγιή πια τον Κλάουνι και με τον όγκο και την εμπειρία του Βίλφορκ, η αμυντική γραμμή των Τέξανς αναμένεται να διαλύσει πολλά επιθετικά συστήματα. Επιθετικά, πειστική λύση στη θέση του κουόρτερμπακ δεν φαίνεται να έχει βρεθεί με τον Χόγιερ αυτή την περίοδο να προορίζεται για βασικός μπροστά από τον Μάλετ. Ομάδα με ταβάνι αν δεν εκπλήξει ευχάριστα κάποιος εκ των κουόρτερμπακ της ομάδας. Πιθανώς θα είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους Κολτς και δεν είναι απίθανο να διεκδικήσουν ξανά μέχρι τέλους ένα εισιτήριο στα νοκ-άουτ.
Ο Fowler χάνει τη σεζόν
Οι Τζάγκουαρς βρίσκονταν στον πάτο του βαρελιού το 2013 και το 2014 και το μέλλον δεν φαίνεται πολύ πιο ευοίωνο φέτος. Βελτιωτικές κινήσεις έγιναν όμως μοιάζει ότι λείπουν πολλά σημαντικά κομμάτια μέχρι ο σύλλογος να γίνει και πάλι ανταγωνιστικός τουλάχιστον μέσα στην ντιβίζιον. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον δευτεροετή κουόρτερμπακ της ομάδας Μπορτλς και την εξέλιξη που θα φανερώσει τη νέα σεζόν και γενικότερα αν το ταλαντούχο μεν, άπειρο δε επιθετικό σύνολο μπορέσει να κάνει το παραπάνω βήμα. Καλή κίνηση η μεταγραφή του ποιοτικού τάητ εντ Τζούλιους Τόμας από τους Μπρόνκος, πολύ άσχημη είδηση όμως ο τραυματισμός του Φάουλερ. Ο ρούκι επιλέχθηκε στο #3 του φετινού ντραφτ και προοριζόταν για σημαντικό ρόλο στην αμυντική γραμμή της ομάδας, όμως ο τραυματισμός στο γόνατο θα τον αφήσει εκτός γηπέδων για όλο το 2015. Βασικός αναμένεται να ξεκινήσει τη σεζόν ο ρούκι ράννινγκ μπακ Γιέλντον που έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις.  Οι Τζάγκουαρς ήταν μακριά από κάθε συζήτηση για play-offs την τελευταία 3ετία και κάτι αντίστοιχο αναμένεται και την επερχόμενη σεζόν. Κάποιες αμερικάνικες δημοσιεύσεις μάλιστα τους κατατάσσουν ακόμη και στην τελευταία θέση των καλοκαιρινών rankings.
Ο Mariota υπέγραψε το συμβόλαιο μόλις χθες
Οι Τάιτανς πέρσι ήταν η χειρότερη ομάδα στο πρωτάθλημα με πάρα πολλές αποκαρδιωτικές εμφανίσεις και ένα ρόστερ με ελάχιστες πηγές αισιοδοξίας. Η φετινή σεζόν μόνο καλύτερη μπορεί να είναι με τα πρώτα σημάδια της offseason να είναι ελαφρώς ενθαρρυντικά. Στο #2 του ντραφτ ο σύλλογος επέλεξε τον κουόρτερμπακ Μαριότα και ο νεαρός έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στις πρώτες ανεπίσημες προπονήσεις. Σπουδαίο ταλέντο με προβληματικό χαρακτήρα και ο ρούκι ρισίβερ Γκριν-Μπέκαμ που αν διαχειριστεί σωστά από το τεχνικό τιμ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι Τάιτανς θα είναι καλύτεροι από πέρσι, αλλά μέχρι το σημείο να είναι απειλητικοί στην ντιβίζιον απέχουν πολύ. Πιθανώς θα ανταγωνιστούν τους Τζάγκουαρς για να αποφύγουν την τελευταία θέση.
Η ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:
Οι Κολτς είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στην ντιβίζιον και οτιδήποτε άλλο από μία 3η σερί πρωτιά θα είναι αποτυχία γι αυτούς και έκπληξη για τη λίγκα. Κρυφό αουτσάιντερ οι Τέξανς, πιο πιθανό να μπουν στα play-offs μέσω wild card, παρά να κατακτήσουν το Νότο. Συμπληρωματικό ρόλο για Τζάγκουαρς και Τάιτανς, αν ξεπεράσουν τις 6 νίκες στη σεζόν θα θεωρηθεί επιτυχία. 



                                                         AFC Δύσης
            Στη Δύση επί εποχής Μάννινγκ οι Μπρόνκος έχουν κάνει το 3/3 σε κατακτήσεις της ντιβίζιον και φέτος είναι ξανά το φαβορί για να το επαναλάβουν. Ο 39χρονος πλέον θρυλικός κουόρτερμπακ έδειξε πολύ ανησυχητικά σημάδια στο τέλος της περασμένης σεζόν με την απόδοσή του να πέφτει κατακόρυφα μετά από ένα χτύπημα στον τετρακέφαλο και πέρασαν αρκετές βδομάδες μέχρι να πάρει την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του για ακόμη μία χρονιά. Αν υγιής παραμένει μέσα στην ελίτ του πρωταθλήματος και μαζί του η ομάδα από το Ντένβερ παραμένει σημαντική διεκδικήτρια στην AFC. Ο σύλλογος είναι σε win now κατάσταση με πολλά βαριά συμβόλαια σε βετεράνους παίχτες και το παράθυρο επιτυχίας να κλείνει μέρα με τη μέρα. Στο ντραφτ πήραν ρίσκο επιλέγοντας τον Σέιν Ρέι, έναν αμυντικό με σπουδαίο ταλέντο αλλά προβληματικό χαρακτήρα. Αν αφομοιωθεί σωστά από την ομάδα σε συνεργασία με τους Μίλερ και Γουέρ μπορούν να συνθέσουν μία πολύ εκρηκτική αμυντική γραμμή. Υπέγραψε νέο 5ετές συμβόλαιο ο #1 ρισίβερ της ομάδας Ντεμάριους Τόμας και θα παραμείνει ο αγαπημένος στόχος του Μάννινγκ. Ο σύλλογος στο τέλος της περασμένης σεζόν έδειξε να έχει και plan b  με έμφαση στο ράννινγκ παιχνίδι σε περίπτωση που ο Μάννινγκ επιδείξει ξανά αδυναμία. Με το ταλέντο που υπάρχει σε όλες τις θέσεις του ρόστερ θα είναι απίθανο οι Μπρόνκος να μην αγωνίζονται τον Ιανουάριο στα νοκ άουτ.
            Οι Τσιφς πέρσι έχασαν το εισιτήριο για τα play-offs στο νήμα προδομένοι από την ανεπάρκεια των ρισίβερ τους. Το σύνολο δεν κατέγραψε ούτε ένα τάτσνταουν σε όλη τη 2014 σεζόν με την επίθεση να είναι άκρως μονοδιάστατη. Κοντινές ασφαλείς πάσες από τον κουόρτερμπακ Σμιθ και μεγάλες δόσεις από τον εξαιρετικό ράννινγκ μπακ Τσαρλς περιελάμβανε η περσινή επίθεση με #1 πάσσινγκ όπλο τον #2 τάητ εντ Κέλσι. Η προσθήκη του ταχύτατου Μάκλιν στην free agency αναβαθμίζει τον κορμό των ρισίβερ ενώ και ο ρούκι Κόνλει αναμένεται να έχει ρόλο στην επίθεση. Σημαντικά αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο πολυσύνθετος ΝτιΆντονι Τόμας στη 2η του χρονιά. Η πρώτη επιλογή της ομάδας στο ντραφτ (#18) ήταν αμυντική με τον κόρνερμπακ Πίτερς να προστίθεται στην πίσω ζώνη. Η άμυνα της ομάδας αναμένεται να είναι και πάλι σε τοπ επίπεδο με τον σπουδαίο λάινμπάκερ Χιούστον που ηγείται του συνόλου να υπογράφει 6ετές συμβόλαιο που τον κάνει τον 2ο πιο ακριβοπληρωμένο στη θέση του στην ιστορία του ΝFL. Οι Τζόνσον και ΝτεΒίτο επιστρέφουν υγιείς ενισχύοντας το αμυντικό κομμάτι. Αν ο κουόρτερμπακ Σμιθ ανοίξει λίγο το παιχνίδι του βλέποντας και βαθιά στο γήπεδο και ο Μάκλιν αποδειχθεί πραγματικός #1 ρισίβερ η ομάδα από το Κάνσας θα βρεθεί στα play-offs.  
           
Ο Gordon εντυπωσίασε στις πρώτες προπονήσεις
Οι Τσάρτζερς ήταν μία ακόμη ομάδα πέρσι στην
AFC που έχασε το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ την τελευταία αγωνιστική. Η αυλαία έπεσε στο Κάνσας όπου οι ανταγωνιστές Τσιφς του πέταξαν εκτός νυμφώνος. Με φανερά ρηχό ρόστερ, πληγώθηκαν από σημαντικούς τραυματισμού και δεν άντεξαν στην τελική ευθεία, ενώ φέτος καλούνται να είναι ξανά άκρως ανταγωνιστικοί. Ο κουόρτερμπακ Ρίβερς παρέμεινε στην ομάδα παρά τις φημολογίες της άνοιξης περί ανταλλαγής και θα είναι για 11η χρονιά ο ηγέτης της ομάδας με το χαρακτηριστικό του πάθος. Στο ντραφτ ο σύλλογος επέλεξε τον ιδιαιτέρως ταλαντούχο ράννινγκ μπακ Μέλβιν Γκόρντον που έκανε πράγματα και θαύματα με το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν την τελευταία 2ετία και αναμένεται να συνεισφέρει στην επίθεση από την πρώτη μέρα της σεζόν. Οι επόμενες 4 επιλογές στο ντραφτ πήγαν άπασες στην άμυνα φανερώνοντας που πονάει η ομάδα. Η επίθεση των Τσάρτζερς ήταν και αναμένεται να παραμείνει επικίνδυνη για κάθε αντίπαλο, όμως για να γίνει το βήμα παραπάνω θα πρέπει να υπάρξει αμυντική βελτίωση. Ασφαλές προγνωστικό ότι θα είναι διεκδικητές τουλάχιστον ενός wild card εισιτηρίου.
            Οι Ρέιντερς απλά συμπληρώνουν την ιδιαιτέρως ισχυρή ντιβίζιον δίχως να έχουν ρεαλιστικές ελπίδες για επιτυχία το 2015. Με το μεγαλύτερο περιθώριο στο salary cap τους για πολυέξοδες μεταγραφές δεν κατάφεραν να υπογράψουν κανέναν από τους μεγάλους στόχους τους στη free agency και το ρόστερ παραμένει φτωχό παρά τα μικρά διαμάντια που περιλαμβάνει. Πέρσι ο κουόρτερμπακ Καρ έδειξε πολύ καλά στοιχεία στη ρούκι χρονιά του και φέτος θα είναι ακόμη καλύτερος, ενώ και ο αμυντικός Μακ έλαμψε σε μία ομάδα που γενικά πέρασε απαρατήρητη. Στο φετινό ντραφτ επιλέχθηκαν 2 ακόμη πολύ ταλαντούχοι παίχτες που έχουν όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν στο πρωτάθλημα. Ο Κούπερ προμηνύεται ως μελλοντικός σταρ ρισίβερ, ενώ και ο Έντουαρτς θα είναι πηγή ισχύος στο κέντρο της αμυντικής γραμμής. Μία ακόμη σεζόν ανοικοδόμησης για τους Ρέιντερς που όμως δείχνουν να χτίζουν ένα ταλαντούχο κορμό για τα επόμενα χρόνια.
Η ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:
Ένα κλικ ψηλότερα από Τσιφς και Τσάρτζερς μοιάζουν να βρίσκονται αυτή την περίοδο οι Μπρόνκος και με δεδομένο πως ο Μάννινγκ θα είναι υγιής και θα θυμίζει σε ικανοποιητικό ποσοστό τον παίχτη του παρελθόντος. Αναμένεται μεγάλη μάχη ανάμεσα στις 3 ομάδες, πιθανώς να δούμε πολλαπλή εκπροσώπηση της ντιβίζιον στα play-offs. Οι Ρέιντερς συμπληρώνουν το καρέ, όμως δεν αποκλείεται να κάνουν αρκετές ζημιές μέσα στη σεζόν. 



Ακολουθεί η NFC...

1 σχόλιο:

  1. Και για τους φίλους του FANTASY, η λίγκα του blog μας είναι έτοιμη και υπάρχουν ακόμη ανοιχτές θέσεις.

    Επικοινωνία για το invite είτε στο dimitris46and2@yahoo.gr είτε στο inbox της σελίδας στο facebook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή