Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

NFC Summer



Με τις ομάδες να ξεκινούν τα training camps σήμερα και το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την 2015 σεζόν. Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου λοιπόν, το blog ρίχνει μία ματιά στους μέχρι στιγμής συσχετισμούς της NFC αυτή τη φορά και δίνει μία πρώτη πρώιμη πρόβλεψη για κάθε ντιβίζιον:


                                                   NFC Ανατολής
Στην ανατολή  πέρσι οι Κάουμποϊς έκαναν την έκπληξη και χωρίς κανείς να το περιμένει κέρδισαν την ντιβίζιον και έφτασαν μάλιστα μία ανάσα από το να παίξουν στον championship αγώνα της NFC. Με άμυνα που εξέπληξε θετικά φτάνοντας σε μέτρια επίπεδα για τη λίγκα και με μία επίθεση που πετούσε φωτιές διαθέτοντας ένα πραγματικό απροσπέλαστο τείχος για επιθετική γραμμή εντυπωσίασαν και άφησαν πολλές ελπίδες και για το 2015. Η 5αδα που προστάτευε τον Ρόμο και άνοιγε διαδρόμους για το Μάρεϊ έδωσε το στίγμα της και αναμένεται να είναι αν όχι καλύτερη το ίδιο αποτελεσματική και φέτος καθώς αποτελείται από νεαρούς αθλητές και μάλιστα ενισχύθηκε με την προσθήκη του ρόυκι Κόλλινς. Ο απόφοιτος προοριζόταν για τον 1ο γύρο του ντραφτ όμως μία άδικη εμπλοκή του σε υπόθεση της αστυνομίας τον άφησε εντελώς εκτός ντραφτ. Οι Κάουμποϊς τον υπέγραψαν ως ελεύθερο και πιθανώς να έχουν βγάλει λαβράκι. Μία ακόμη περίπτωση παίχτη που προοριζόταν για πολύ ψηλή θέση του ντραφτ και κατρακύλησε λόγω εξωγηπεδικών υποθέσεων ήταν αυτή του λάινμπακερ Γκρέγκορι που επίσης κατέληξε στο Ντάλας στο 2ο  γύρο των επιλογών. Η 1η επιλογή της ομάδας τον Μάιο ήταν ο αθλητικότατος κόρνερμπακ Μπάιρον Τζόουνς.  Ένα ακόμη θετικό νέο για τους Τεξανούς η μείωση της ποινής του εκρηκτικού αμυντικού Χάρντι από τις 10 στις μόλις 4 αγωνιστικές. Υγιής προς το παρόν και ο καλύτερος λάινμπακερ της ομάδας Σον Λι. Επιθετικά όμως το κενό του Μάρεϊ δεν καλύφθηκε ούτε μέσω ντραφτ και ο μέχρι στιγμής κορμός των ράννινγκ μπακ της ομάδας δεν ενθουσιάζει. Ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών για τον άλλοτε «πύραυλο» Κρις Τζόνσον που παραμένει ελεύθερος. Αν ο Ρόμο δεν έχει θέματα με τη μέση του και με δεδομένο ότι πίσω από αυτή την επιθετική γραμμή οποιοσδήποτε ράννινγκ μπακ θα γράψει αξιοπρεπή στατιστικά, η επίθεση των Κάουμποϊς θα είναι ναυαρχίδα. Ερωτηματικό η άμυνα που έπαιξε υπεράνω των δυνατοτήτων τις πέρσι, θα είναι το βαρόμετρο για το αν ο σύλλογος θα ζήσει ξανά στιγμές δόξας.
o Sam Bradford
Οι Ιγκλς είναι το μεγαλύτερο αίνιγμα του καλοκαιριού! Το ρόστερ τους έχει αλλάξει άρδην από τότε που ανέλαβε την ομάδα ο Τσιπ Κέλλυ, ο οποίος έχει ξηλώσει όλα τα μέχρι πρότινος αστέρια της Φιλαδέλφια και φτιάχνει το δικό του έργο. Κατά πόσον οι εκκωφαντικές ανταλλαγές της άνοιξης θα είναι προς το θετικό ή το αρνητικό μόνο όταν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις αρχίσουν θα το μάθουμε με τον κουόρτερμπακ Μπράντφορντ και συγκεκριμένα την υγεία του να αποτελούν το μεγαλύτερο ερωτηματικό. Ο πρώην #1 του ντραφτ δεν έχει θέλξει με την παρουσία του στη λίγκα όλα αυτά τα χρόνια, όμως αυτή η συγκυρία στο σύστημα του Κέλλυ μοιάζει ως η ιδανική για να αναγεννήσει την καριέρα του. Ως τώρα προαλοίφεται ως ο #1 στη θέση μπροστά από το Σάντσεζ που τα θαλάσσωσε πέρσι το Δεκέμβρη. Τον αντικαταστάτη του Μάκλιν που έφυγε ως ελεύθερος βρήκε στο ντραφτ ο σύλλογος με την επιλογή του Αγκολόρ στο #20. Ταχύτατος ρισίβερ που θα έχει μεγάλο ρόλο στο ανοιχτό σύστημα της επίθεσης. Οι υπόλοιπες 5 επιλογές της ομάδας πήγαν στο αμυντικό κομμάτι με ξεκάθαρο προσανατολισμό την ενίσχυση της αχίλλειου πτέρνας της ομάδας το 2014. Θα είναι έκπληξη αν το σύνολο δεν είναι σημαντικά καλύτερο το 2015 με τις προσθήκες που έγιναν. Θολό τοπίο στη Φιλαδέλφια, η ομάδα μοιάζει ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο με τα ρίσκα που πήρε ο κόουτς. Αν ο Μπράντφορντ έπειτα από δύο τραυματισμούς στους χιαστούς και 1 ½ χρόνο εκτός ανταπεξέλθει στις προ ντραφτ προσδοκίες, ο Μάρεϊ είναι το ίδιο παραγωγικός πίσω από μία λιγότερο δυνατή επιθετική γραμμή και οι άπειροι ρισίβερ εφαρμόσουν τα πλάνα της πάσσινγκ επίθεσης, τότε οι Ιγκλς μπορεί να βρεθούν στο ταβάνι της NFC.
o Ereck Flowers
Οι Τζάιαντς παρομοίως με τους Ιγκλς αποτελούν μεγάλο ερωτηματικό για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν. Θεωρητικά με τις μονάδες που διαθέτουν στην επίθεση έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν ακόμα και το πιο παραγωγικό σύνολο στο πρωτάθλημα.  Ο Μάννινγκ δείχνει άνετος με το νέο επιθετικό σύστημα που θα εφαρμοστεί για 2η σεζόν ,  η 3αδα των ρισίβερ με αιχμή τον απίθανο Μπέκαμ  (μαζί με Κρουζ – Ραντλ) όταν υγιής τρομάζει κάθε αντίπαλο, ενώ και ο ράννινγκ μπακ κορμός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος με την προσθήκη του πολυσύνθετου Βερίν που αναμένεται να έχει το ίδιο ρόλο – στήριγμα ασφαλείας σε κοντινές γρήγορες πάσες όπως και με τον Μπρέιντι στην πορεία τίτλου.  Ερωτηματικά όμως αποτελούν οι γραμμές της ομάδες. Πλήγμα ο σοβαρός τραυματισμός του Μπίτι που ήταν ο καλύτερος μίας ασταθής επιθετικής γραμμής το 2014. Στα θετικά, η πολύ καλή επιλογή στο #9 του ντραφτ με τον Έρεκ Φλάουερς να προορίζεται άμεσα για βασικός προστάτης του Μάννινγκ. Η προβληματική αμυντική γραμμή αναμένεται να είναι το ίδιο προβληματική με την πιθανή απουσία του Πιέρ-Πολ. Ο ταλαντούχος αμυντικός λειτουργώντας εντελώς ερασιτεχνικά τραυματίστηκε στους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου χάνοντας ένα δάχτυλο από βεγγαλικά που κρατούσε. Η ομάδα δεν του έχει ανανεώσει το συμβόλαιο του και είναι άγνωστο ακόμη και αν θα βρίσκεται στο ρόστερ των Τζάιαντς φέτος καθώς είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικός δίχως τον δείκτη του δεξιού του χεριού.  Στα θετικά πάλι, πολύ καλή η επιλογή του σέιφτι Κόλλινς και value για την αξία του παίχτη στο β γύρο του ντραφτ. Τελευταία προσθήκη αυτή του βετεράνου ρισίβερ Τζέιμς Τζόουνς. Κρυφό αουτσάιντερ για την ντιβίζιον οι Νεοϋορκέζοι με ψηλό ταβάνι λόγω του επιθετικού ταλέντου, δε θα είναι έκπληξη όμως αν αρκεστούν σε μία ακόμη κάτω του 50% σεζόν.
o Griffin στα training camps
Οι Ρέντσκινς βρέθηκαν στον πάτο της ντιβίζιον για δύο σερί σεζόν και το 2015 δεν προδιαγράφεται διαφορετικό. Έγιναν θετικές κινήσεις στη free agency  και γέμισαν τρύπες στο ρόστερ, όμως η ομάδα παραμένει με την ίδια κατάσταση κουόρτερμπακ και κόουτς που την έφερε στην αποτυχία και το 2014. Ο Γκρίφιν παρότι έχει χάσει την εκτίμηση των περισσοτέρων στη λίγκα παραμένει ως η #1 επιλογή στη θέση του κουόρτερμπακ όμως είναι πολύ  αμφίβολο αν θα μπορέσει να αναβαθμίσει το παιχνίδι του από το Σεπτέμβρη και μετά. Ο κόουτς Γκρούντεν τον είχε απαξιώσει πέρσι, ασκώντας δημόσια κριτική όχι μόνο στο παιχνίδι του Γκριφιν αλλά και στον χαρακτήρα του, ενώ τον είχε αντικαταστήσει δίχως δισταγμό μέσα στη σεζόν. Δε μοιάζει να έχει γίνει κάποια μεγάλη αλλαγή στους συσχετισμούς αυτούς και δεν αποκλείεται να δούμε ξανά ένα καρουζέλ από κουόρτερμπακ στην πρωτεύουσα και την επερχόμενη σεζόν. Ακόμη και στο ντραφτ υπήρξαν αποδοκιμασίες και επικρίσεις για το ότι η ομάδα με το #5 επέλεξε τον Σερφ για την επιθετική γραμμή και όχι τον Ουίλιαμς που θεωρούταν ως το μεγαλύτερο ταλέντο της κλάσης και κατέληξε στους Τζετς με το #6. Μοιάζει απίθανο να διεκδικήσουν την ντιβίζιον και τα play-offs οι Ρέντσκινς με τα μέχρι ως τώρα δεδομένα εκτός κι αν ο Γκρίφιν αναγεννηθεί θυμίζοντας τη ρούκι σεζόν του που εντυπωσίασε άπαντες.
Η ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:
Οι Κάουμποϊς είναι το φαβορί για την ντιβίζιον και θεωρητικά αποτελούν διεκδικητές της NFC, παρόλο που την τελευταία 20ετία όποτε χρίζονταν φαβορί αποτύγχαναν παταγωδώς. Οι Ιγκλς το απόλυτο ερωτηματικό ικανοί για την 1η αλλά ακόμη και για την 4η θέση της ντιβίζιον, κρυφό αουτσάιντερ οι Τζάιαντς, συμπληρωματικό ρόλο οι Ρέντσκινς. Ο πρώτος λόγος για την ανατολή στους Κάουμποϊς.



                                                NFC Βορρά
Στο Βορρά το 2014 κυριάρχησαν για ακόμη μία σεζόν οι Πάκερς, καθοδηγούμενοι από τον καλύτερο κουόρτερμπακ του πρωταθλήματος. Ο Ρότζερς ήταν εξαιρετικός και δικαίως κατέκτησε τον τίτλο του MVP και φιλοδοξεί φέτος να φτάσει με την ομάδα του στον τίτλο. Ο σύλλογος όπως πάντα ήταν φειδωλός στη  free agency, όμως κατόρθωσε να μη χάσει κανένα από τα βασικά του γρανάζια σε επίθεση και άμυνα. Το ρόστερ είναι βαθύ, γεμάτο ταλέντο και καλοπροπονημένο. Το Γενάρη αυτοκτόνησαν στα τελευταία λεπτά του championship αγώνα και έχασαν το εισιτήριο για το superbowl μέσα από τα χέρια τους, ίσως το 2015 να φανούν  πιο ώριμοι έχοντας τεράστιο κίνητρο.  Στο ντραφτ καλύφθηκε και η θεωρητικά μοναδική αδυναμία της ομάδας με τις δύο πρώτες επιλογές (Ράνταλ και Ρόλλινς) να τοποθετούνται στην πίσω ζώνη άμυνας.  Στην επίθεση που διέλυε κάθε επισκέπτη στην αφιλόξενη Γκριν Μπέι παρέμειναν άπαντες και αν δεν υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί θα συνεχίσει να «βομβαρδίζει» τις αντίπαλες άμυνες. Αμυντικά αχίλλειος πτέρνα η ράννινγκ αναχαίτιση. Αν ο Ρότζερς αγωνιστεί και στα 16 παιχνίδια μοιάζει απίθανο οι Πάκερς να χάσουν την πρωτιά στο Βορρά.
Οι Λάιονς το 2014 ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος μπαίνοντας στα play-offs σε μία από τις πολύ σπάνιες παρουσίες τους εκεί την τελευταία 50ετία! Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το ότι βρέθηκαν στα νοκ-άουτ χάρη στην εκπληκτική τους άμυνα και όχι στην επίθεση που θεωρητικά ξεχείλιζε από ταλέντο. Ο ακρογωνιαίος λίθος όμως της άμυνας Σου και συνεπώς όλης της ομάδας αποχώρησε με το ερώτημα αν το κενό του μπορεί να καλυφθεί να παραμένει μετέωρο. Ο Νγκάτα είναι έμπειρος και θα βοηθήσει ενώ υπάρχουν και άλλα ποιοτικά κομμάτια στο αμυντικό κομμάτι. Η άμυνα αναμένεται να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, όμως υπάρχουν ερωτηματικά και στην επίθεση. Για να επανέλθουν οι Λάιονς στην postseason θα πρέπει να βελτιωθεί κυρίως πνευματικά ο κουόρτερμπακ Στάφορντ και να μείνει υγιής ο σπουδαίος Κάλβιν Τζόνσον, καθώς οι δυο τους είχαν κάτω του μετρίου σεζόν το 2014. Θα βοηθήσει επιθετικά ο ρούκι Αμπντούλαχ που επιλέχθηκε στον 2ο γύρο του ντραφτ, μάλιστα δεν αποκλείεται να βρεθεί ως ο βασικός ράννινγκ μπακ την 1η βδομάδα. Επιθετικής φιλοσοφίας και η πρώτη επιλογή με τον Τόμλινσον να δείχνει έτοιμος να αγωνιστεί βασικός στην επιθετική γραμμή της ομάδας.
Οι Βάικινγκς έζησαν μία σεζόν ανοικοδόμησης το 2014 και το 2015 προμηνύεται πολύ καλύτερο. Στην πρώτη του σεζόν με την ομάδα ο κόουτς Ζίμμερ βελτίωσε την ομάδα κυρίως αμυντικά με το σύνολο να σφύζει από νεαρούς ταλαντούχους παίχτες. Άλλοι 3 ρούκι προστέθηκαν στην άμυνα μέσω ντραφτ και οι επιλογές πια είναι παραπάνω από επαρκείς. Ο Γουέινς στον πρώτο γύρο είναι κόρνερμπακ, ο Κέντρικς στο δεύτερο είναι λάινμπακερ και ο Χάντερ στον τρίτο αγωνίζεται στην αμυντική γραμμή. Η μεγαλύτερη μεταγραφή για την ομάδα όμως είναι εσωτερική, καθώς ο σούπερ σταρ ράννινγκ μπακ Άντριαν Πίτερσον τα βρήκε με τη διοίκηση, ανανέωσε με την ομάδα και φρέσκος (αφού έχασε σχεδόν όλη την περσινή σεζόν με τιμωρία) ετοιμάζεται για μία τεράστια σεζόν γεμάτος αυτοπεποίθηση. Ο Πίτερσον όταν υγιής είναι ο καλύτερος στη θέση του στο πρωτάθλημα παρόλο που έφτασε τα 30 έτη και αναμένεται να κάνει τη διαφορά τροφοδοτούμενος πλειστάκις. Ακόμη καλύτερος επίσης αναμένεται το 2015 και ο κουόρτερμπακ της ομάδας Μπριτζγουότερ που ήταν καλός στη ρούκι χρονιά του και με μία δεύτερη επαγγελματική προετοιμασία στην πλάτη του θα έχει περισσότερα εφόδια να ξεχωρίσει στο πρωτάθλημα. Συνεχίζουν να είναι απογοητευτικά τα νέα σχετικά με την πρόοδο του Πάτερσον που παρόλα τα εκρηκτικά του προσόντα δεν έχει βρει ρόλο στην επίθεση. Οι Βάικινγκς είναι ξεκάθαρα ομάδα στο ανέβασμά της και θα είναι βελτιωμένη από πέρσι, όμως το να χτυπήσει τους Πάκερς μοιάζει απίθανο.
Στον πάτο της ντιβίζιον έπειτα από μία άκρως απογοητευτική σεζόν βρέθηκαν οι Μπερς και την άνοιξη πάρθηκε η επιβεβλημένη απόφαση να αλλάξουν όλα τα κομμάτια του τεχνικού και διοικητικού παζλ της ομάδας. Νέος, ικανός, έμπειρος κόουτς, νέοι ταλαντούχοι συντονιστές σε άμυνα και επίθεση, ίδιος όμως ο ηγέτης στο χορτάρι.  Η ομάδα μοιάζει να ξέμεινε με τον ίδιο κουόρτερμπακ και θα αναγκαστεί να «χρυσοπληρώσει» για ακόμη μία σεζόν τον αδιάφορο Κάτλερ. Ελπίδα ο επιθετικός συντονιστής Γκέιζ που θεωρείται από τους καλύτερος στη λίγκα, ότι μπορεί να βγάλει έναν καλύτερο εαυτό από τον Κάτλερ που δεν του λείπουν τα στοιχεία για να επιτύχει αλλά η πνευματική εγρήγορση και η φιλοδοξία.  Αποχώρησε για τους Τζετς ο αγαπημένος συμπαίκτης του κουόρτερμπακ Μάρσαλ, επιλέχθηκε για τη θέση του στο ντραφτ ο εντυπωσιακός ρισίβερ Κέβιν Γουάιτ, προορίζεται βασικός στο πλάι του Τζέφρι αν και έχει μείνει πίσω λόγω ενοχλήσεων. Η άμυνα δεν μπορεί παρά να είναι καλύτερη από αυτό το έκτρωμα του 2014 που δεχόταν 50αρες, όμως θα πρέπει ο αποκαρδιωτικός Κάτλερ να ντυθεί Ρότζερς για να μπορέσουν οι Μπερς να διεκδικήσουν κάτι μέσα στη ντιβίζιον.
Η ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:
Οι Πάκερς είναι το ξεκάθαρο φαβορί στην ντιβίζιον και (προσωπική άποψη) το #1 φαβορί για τον τίτλο του superbowl. Πλήρης ομάδα καθοδηγούμενη από τον καλύτερο παίχτη του αθλήματος και με ένα πρόγραμμα που μοιάζει βατό. Δεν είναι αμελητέας δυναμικής οι Λάιονς και οι Βάικινγκς όμως πιο πιθανό μοιάζει να διεκδικήσουν τα play-offs μέσω wild card παρά μέσω της πρωτιάς στο Βορρά. Συμπληρωματικό ρόλο φαίνεται πως θα έχουν οι Μπερς. 



                                                          
NFC Νότου
Πέρσι η ντιβίζιον αυτή ήταν με διαφορά η χειρότερη του πρωταθλήματος και μία από τις 3 συνολικά χειρότερες όλων των εποχών με τον πρωταθλητή της να τερματίζει με αρνητικό ρεκόρ!!!
o Newton υπογράφει
Οι Πάνθερς με το εντυπωσιακό τους ντεμαράζ θύμισαν την 2013 ομάδα και έκαναν το repeat στο νότο. Με άμυνα που δημιουργούσε ασφυξία και πολύ ράννινγκ παιχνίδι στην επίθεση έφτασαν στην 4αδα της NFC, όπου μοιραία ηττήθηκαν στο Σιάτλ. Ο κουόρτερμπακ Νιούτον υπέγραψε νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που τον δένει με την ομάδα για πολλά ακόμη χρόνια. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα παραμένουν καθώς ο κορμός των ρισίβερ είναι ρηχός μετά τον Μπέντζαμιν και η επιθετική γραμμή αποτελεί γρίφο για το ποιοι θα την καταρτίζουν και σε ποιες θέσεις. Στο ντραφτ η επιλογή πρώτου γύρου άφησε ερωτηματικά καθώς ο λάινμπακερ Τόμσον που επιλέχθηκε δεν είχε τις περγαμηνές για τόσο υψηλή θέση.  Στο δεύτερο γύρο η επιλογή ήταν σωστά στοχευμένη με τον Φάντσες να είναι ένας ρισίβερ που μπορεί να βοηθήσει. Αν η άμυνα αγωνιστεί όπως στο τελείωμα της περασμένης σεζόν και ο Νιούτον φανεί πιο ώριμος δεν είναι καθόλου απίθανο ένα three-peat για τους Πάνθηρες.
Οι Φάλκονς ήταν απογοητευτικοί την περασμένη διετία και αυτό επέβαλλε μία δραστική αλλαγή. Ο επί χρόνια κόουτς Σμιθ απολύθηκε και στη θέση του ήρθε ο Κουίν, ο οποίος κουβαλάει τρομερό βιογραφικό. Ήταν ο αμυντικός συντονιστής των Σίχοκς την περασμένη διετία όταν η ομάδα από το Σιάτλ είχε την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Μαζί με τις προσεχτικές προσθήκες, η άμυνα των Φάλκονς θα είναι εγγυημένα καλύτερη από το 2014, όπου σε μερικές στατιστικές κατηγορίες έπιασε πάτο. Και οι πρώτες προσθήκες μέσω ντραφτ  πήγαν στην άμυνα, με τον εντυπωσιακά εκρηκτικό λάινμπακερ Μπίσλι να έρχεται στο #7, ενώ και Κόλλινς #42 θα προστεθεί στο ροτέισιον της πίσω ζώνης. Παραμένουν πολλά και σημαντικά τα προβλήματα στην ομάδα κυρίως στην επιθετική αλλά και αμυντική γραμμή. Ο συνδυασμός Ράιαν – Τζόουνς στο πάσσινγκ παιχνίδι αποτελεί από μόνος του μεγάλο ατού, αλλά για να επιστρέψει η ομάδα της Ατλάντα στην κορυφή του Νότου πρέπει να αλλάξει πολλά και γρήγορα ο νέος κόουτς.
Οι Σέιντς το 2014 ήταν η μεγάλη απογοήτευση της σεζόν αφού από διεκδικήτρια ομάδα για ένα superbowl το καλοκαίρι μετατράπηκε σε ομάδα περίγελο που έχασε τα 5 τελευταία ματς στην άλλοτε κραταιά έδρα της το Δεκέμβρη! Το τεχνικό τιμ έμεινε ακούνητο, όμως υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ και με σκοπό την αλλαγή επιθετικής προσέγγισης. Η ανταλλαγή του Γκράχαμ, η φυγή του Στιλς και σε συνδυασμό με τις προσθήκες και μέσω ντραφτ, οι Σέιντς προορίζονται ως μία ομάδα με προσανατολισμό το πολύ και βαρύ ράννινγκ παιχνίδι. Με το νούμερο 13 του ντραφτ αποκτήθηκε ο Πιτ που μαζί με τον Άνγκερ που ήρθε ως αντάλλαγμα θα ισχυροποιήσουν την επιθετική γραμμή. Με τις δύο επόμενες επιλογές του Μαίου προστέθηκαν δύο λάινμπακερ (Άντονι και Κικάχα) στον αμυντικό κορμό. Με φανερή την πτώση της απόδοσης του Μπριζ και κοιτώντας στο μέλλον ο σύλλογος επέλεξε και κουόρτερμπακ στο ντραφτ. Ο Γκρέισον έχει καλά στοιχεία αλλά προφανώς χρειάζεται χρόνο και προετοιμασία για να διαδεχθεί το βετεράνο. Τελευταία είδηση αυτή της απομάκρυνσης ενός από τους καλύτερους αμυντικούς της ομάδας. Ο λάινμαν Γκαλέτ ήταν από τους ελάχιστους που ξεχώρισαν στην απαράδεκτη συνολικά περασμένη σεζόν και γενικότερα αποτελούσε τους ηγέτες του συνόλου, όμως η ομάδα αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία με τον παίχτη για εξωγηπεδικούς λόγους.  Η αλλαγή επιθετικής νοοτροπίας που θέλει να εφαρμόσει ο κόουτς σε συνδυασμό με την αλλοπρόσαλλη άμυνα οι Σέιντς είναι ερωτηματικό για τη νέα σεζόν. Μπορούν να βγουν από νικητές στην ντιβίζιον ως και τελευταίοι.
Στην τελευταία θέση  του νότου οι Μπακανίρς την περασμένη σεζόν και με το χειρότερο ρεκόρ στο πρωτάθλημα απέκτησαν το πρώτο νούμερο στο ντραφτ. Εκεί επέλεξαν τον Τζέιμις Ουίνστον από το Φλόριντα Στέιτ για να εξελιχθεί στο βασικό κουόρτερμπακ και  πρόσωπο του συλλόγου για τα επόμενα χρόνια. Ο έγχρωμος νεαρός είναι αδιαμφισβήτητα πολύ ταλαντούχος  και είχε μία τρομερά επιτυχημένη κολεγιακή καριέρα, όμως υπάρχουν θέματα με την εξωγηπεδική του ζωή και την ανωριμότητα, την οποία συνήθιζε να φανερώνει ως κολεγιόπαις. Στη δεύτερη του σεζόν με την ομάδα ο κόουτς Σμιθ επιβάλλεται να βελτιώσει την άμυνα για την οποία και έχει τη φήμη του ειδικού και γενικότερα τη συμπεριφορά της ομάδας, ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική αρχικά μέσα στην ντιβίζιον. Τραγική η κατάσταση της επιθετικής γραμμής πέρσι, θα πρέπει να γίνουν δραματικές βελτιώσεις ώστε να μην σταλεί στη σφαγή ο ρούκι κουόρτερμπακ της ομάδας. Δύο παίχτες επιλέχθηκαν  για την ενίσχυσή της στο ντραφτ, με τους Σμιθ και Μάρπετ να επιλέγονται σε 2ο και 3ο γύρο αντίστοιχα. Αν ο Ουίνστον μπορέσει να προσαρμοστεί άμεσα και αποδειχθεί πραγματικός ηγέτης τότε οι Μπακανίρς μπορούν να κάνουν ζημιές, όμως το να  εξελιχθούν σε διεκδικητές της ντιβίζιον μοιάζει πολύ τραβηγμένο σενάριο.
Η ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:
Πολύ αμφίρροπη η κατάσταση στο νότο με 3 ομάδες να δείχνουν πολύ κοντά σε δυναμική, ενώ οι Μπακανίρς είναι ένα επίπεδο κάτω. Είναι λαχείο οποιαδήποτε πρόβλεψη για το νικητή σε αυτό το πρώιμο χρονικό σημείο. Οριακό προβάδισμα στους Πάνθερς που μοιάζει να έχουν τη συνταγή της επιτυχίας. 



                                                          NFC Δύσης
            Οι Σίχοκς είναι κυρίαρχοι της δύσης και ολόκληρης της NFC την τελευταία διετία και με φόντο την επερχόμενη σεζόν παρουσιάζονται ξανά ως τεράστιο φαβορί για ένα τρίτο συνεχόμενο superbowl. To ρόστερ μοιάζει ενδυναμωμένο από τις μεταγραφικές κινήσεις καθώς ο τάητ εντ Γκράχαμ μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πάσσινγκ παιχνίδι, σε έναν τομέα  (ίσως το μοναδικό) που η ομάδα χώλαινε πέρσι, ενώ οι απώλειες δεν άφησαν δυσαναπλήρωτα κενά. Στο ντραφτ ο σύλλογος δεν είχε επιλογή στον πρώτο γύρο (ανταλλαγή) και αυτή του δευτέρου δεν ενθουσίασε. Ο αμυντικός λάινμαν Κλαρκ δεν είχε αξιολογηθεί για τόσο ψηλά προ ντραφτ και αποτελεί ερωτηματικό, όμως η επιλογή 3ου γύρου έχει αξία καθώς ο Λόκετ είναι ένας ταχύτατος ρισίβερ που θα αναμειχθεί στο ροτέισιον και κυρίως προορίζεται για τις επιστροφές των λακτισμάτων, ρόλος που δεν είχε πρωταγωνιστή πέρσι. Η εξαιρετική πίσω ζώνη άμυνας, περιβόητη και με το όνομα Legion of Boom κουβαλά τραυματισμούς (ο Σέρμαν στον αγκώνα, ο Τόμας στον ώμο και ο Τσάνσελορ στο γόνατο) από τα περσινά play-offs και άπαντες είναι άγνωστο σε τι ποσοστό ετοιμότητας θα βρίσκονται την 1η βδομάδα της σεζόν. Ορεξάτος και έτοιμος για ακόμη μία εντυπωσιακή σεζόν φαίνεται σε όλη την offseason o ράννινγκ μπακ της ομάδας και καρδιά της επίθεσης Μαρσόν Λυντς. Ο κουόρτερμπακ Ουίλσον βρίσκεται σε διαρκείς και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για την ανανέωση του συμβολαίου του. Ο Ουίλσον έχει έναν ακόμη χρόνο από το φτωχό ρούκι συμβόλαιο του που του αποφέρει ψίχουλα σε σχέση με την συμβολή του και αναζητά τη μεγάλη πληρωμή. Οι διαπραγματεύσεις μοιάζει να έχουν κολλήσει στα χρήματα προκαταβολής και αν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανό να παγώσουν οριστικά μέχρι το τέλος της σεζόν και να αναζητηθεί λύση το Φλεβάρη. Αντιθέτως πολύ κοντά σε νέο μεγάλο συμβόλαιο είναι ο λάινμπακερ Βάγκνερ. Οι Σίχοκς διαθέτουν ίσως το πιο γεμάτο ρόστερ της λίγκας και είναι το ξεκάθαρο φαβορί της ντιβίζιον.
ο Palmer υγιής πια στην προπόνηση
            Οι Κάρντιναλς το 2014 βρέθηκαν για πολλές εβδομάδες στην κορυφή της NFC, όμως στην τελική ευθεία πληγωμένοι και από σοβαρούς τραυματισμούς έχασαν το δρόμο για το superbowl που διεξαγόταν στην έδρα τους. Ο βασικός κουόρτερμπακ Πάλμερ ανάρρωσε πλήρως από τη ρήξη χιαστού και στις πρώτες προπονήσεις δείχνει πανέτοιμος για μία παραγωγική σεζόν. Ενισχύθηκε η επιθετική γραμμή που ήταν ασταθής και με τη μεταγραφή του Ιουπάτι αλλά και με την επιλογή στο ντραφτ του Χάμφρις. Η αναιμική ράννινγκ επίθεση όμως δεν δείχνει να έκανε βήματα μπροστά καθώς δεν ήρθε με μεταγραφή κάποιος αξιόπιστος μπακ, αλλά ούτε και ο ρούκι Τζόνσον μοιάζει να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τελευταία μεταγραφική προσθήκη αυτή του τάητ εντ Γκρέσαμ που έχει πολύ καλό βιογραφικό με τη φανέλα των Μπένγκαλς, όμως έχει θέματα με πολλές διασείσεις και γι αυτό ήταν ελεύθερος μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σε μία πρωτοποριακή κίνηση ο ταλαντούχος κόουτς Άριανς προσέλαβε στο τεχνικό του τιμ την Τζεν Βέλτερ που είναι η πρώτη γυναίκα που θα προπονήσει στο NFL!!! Η ομάδα από την Αριζόνα διαθέτει έμπειρο κορμό και έναν ικανότατο head coach, αν μείνει υγιής ο εύθραυστος Πάλμερ μπορεί να διεκδικήσει τα play-offs μέσω wild card καθώς είναι ένα επίπεδο κάτω από τους Σίχοκς.
            Οι 49ερς βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από το τέλος της 2013 σεζόν και είναι άγνωστο που θα προσγειωθούν το 2015. Πέρσι απογοήτευσαν μένοντας εκτός Play-offs για πρώτη φορά στην Χάρμπο εποχή. Ο ταλαντούχος κόουτς αποχώρησε γιατί είχε πολύ κακές σχέσεις με τον τεχνικό διευθυντή και με τη διοίκηση και διάδοχός του είναι ο μέχρι πρότινος προπονητής της επιθετικής γραμμής και πολύ άπειρος γι αυτό το ρόλο Τομσούλα. Εκτός από την υποβάθμιση στη θέση του προπονητή, υπήρξε σοκαριστική υποβάθμιση και στο έμψυχο δυναμικό καθώς οι αποχωρήσεις ήταν πολλές και ιδιαιτέρως σημαντικές. Όπως έχουμε καταγράψει και σε προγενέστερο άρθρο πολλοί έμπειροι είτε αποσύρθηκαν είτε αποχώρησαν και λίγοι ικανοί ήρθαν για να καλύψουν το κενό. Στο ντραφτ πρώτη επιλογή ήταν ο αμυντικός λάινμαν Άρμστεντ που θα είναι ένα μπάλωμα στις τόσες τρύπες της άμυνας. Οι Ταρτ και Χάρολντ που επιλέχθηκαν αργότερα δεν έχουν ιδιαίτερες περγαμηνές και είναι άγνωστο κατά πόσο θα βρουν ρόλο στην ομάδα. Μεγάλο ερωτηματικό και φυσικά βαρόμετρο για την πορεία της ομάδας θα είναι ο κουόρτερμπακ Κάπερνικ που πέρσι ήταν πολύ χειρότερος του ξεκινήματος της καριέρας του και είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν θα επανέλθει σε υψηλά στάνταρ ή θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία. Η αποψίλωση σε ταλέντο που υπέστη η ομάδα στην offseason σε συνδυασμό με τον άπειρο head coach που καλείται να διαχειριστεί μία δύσκολη μετάβαση καθιστούν θεωρητικά τους 49ερς ως την πιο αδύναμη ομάδα της ντιβίζιον.
           
Οι Ραμς την τελευταία 3ετία συνεχώς μοιάζουν ένα κλικ μακριά από την εκτόξευση. Και πέρσι είχαν τρομερές εκλάμψεις με μεγάλες νίκες επί σπουδαίων αντιπάλων, όμως στο φινάλε για ακόμη μία χρονιά τερμάτισαν με αρνητικό ρεκόρ. Ο κουόρτερμπακ κυρίως και οι ρισίβερ ήταν τρύπες στο περσινό ρόστερ που κράτησαν την ομάδα εκτός play-offs. Στην ηγετική θέση υπήρξε η ανταλλαγή με τον Φόουλς να είναι ο νέος οδηγός, όμως ο κορμός των ρισίβερ δεν αναβαθμίστηκε. Η άμυνα είναι γεμάτη εκπληκτικούς αθλητές και ειδικά η αμυντική γραμμή απαρτίζεται από την ελίτ. Στο ντραφτ και με το νούμερο 10 οι Ραμς επέλεξαν τον εξαιρετικό ράννινγκ μπακ Τοντ Γκέρλι που αναμένεται να κάνει τη διαφορά αν μπορέσει να αναρρώσει πλήρως από τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και γενικά μείνει υγιής στην καριέρα του καθώς το «χωρίς φρένα» στυλ παιχνιδιού του κρύβει κινδύνους. Στους δύο επόμενους γύρους επιλέχθηκαν παίχτες για την επιθετική γραμμή, η οποία επέδειξε αστάθεια το 2014. Οι Ραμς πέρσι έμοιαζαν έναν αξιόπιστο κουόρτερμπακ μακριά από το να διεκδικήσουν την ντιβίζιον. Ο Φόουλς μπορεί να αποτελέσει άμεση αναβάθμιση δίχως όμως την εγγύηση της επιτυχίας. Ταλαντούχο ρόστερ με μεγάλη δυναμική, ίσως αυτό που χρειάζεται εντέλει η ομάδα για να απογειωθεί είναι μία αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Κρυφό αουτσάιντερ για την ντιβίζιον η ομάδα από το Σεντ Λούις.
Η ΠΟΛΥ ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:
 Αν οι ομάδες βρίσκονταν αυτή τη στιγμή στην εκκίνηση, ξεκάθαρα στην pole position θα ήταν οι Σίχοκς, #2 οι Κάρντιναλς και από κοντά #3 οι Ραμς, με τους 49ερς 4ους και με μηχανικά προβλήματα.



1 σχόλιο:

  1. Και για τους φίλους του FANTASY, η λίγκα του blog μας είναι έτοιμη και υπάρχουν ακόμη ανοιχτές θέσεις.

    Επικοινωνία για το invite είτε στο dimitris46and2@yahoo.gr είτε στο inbox της σελίδας στο facebook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή