Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Στοίχημα με νικητές ντιβίζιον




Η τελική ευθεία για την έναρξη της σεζόν ξεκίνησε (πρεμιέρα 10/9), οι ομάδες «έκοψαν» τα ρόστερ τους στους 53 παίχτες και πριν ασχοληθούμε με τα 16 εναρκτήρια ματς, το blog δίνει τις μακροχρόνιες προτάσεις του για τους νικητές των ντιβίζιον. Προτάσεις καθαρά στοιχηματικές, που σημαίνει αξία στην απόδοση και στο ρίσκο. 


Στην AFC Ανατολής, με την εξάλειψη πλέον της ποινής του Μπρέιντι, οι Πάτριοτς παραμένουν το ξεκάθαρο φαβορί όσο ο 38χρονος κουόρτερμπακ και ο σπουδαίος κόουτς Μπέλιτσικ είναι παρόντες. Το σύνολο όμως μοιάζει αποδυναμωμένο σε σχέση με την περσινή πορεία τίτλου και σε συνδυασμό με το ανέβασμα των άλλων τριών ομάδων-διεκδικητών της 4αδας η ανατολή μοιάζει πιο αμφίρροπη από ποτέ την τελευταία 10ετία.
Οι Ντόλφινς μοιάζουν ως ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος καθώς υπάρχει σταθερή και ενμέρει αξιόπιστη λύση στη θέση του κουόρτερμπακ, ενώ η ήδη πολύ καλή άμυνα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δυναμική με την προσθήκη του ογκόλιθου Σου στο κέντρο της αμυντικής γραμμής. Οι Γουέικ και Βέρνον στα φτερά θα επωφεληθούν από τα ρήγματα που θα δημιουργεί ο Σου, ενώ και η πίσω γραμμή άμυνας με τον Γκράιμς να ξεχωρίζει θα εξαργυρώσει την πίεση με αρκετές ιντερσέπτιον. Το πάσσινγκ παιχνίδι αναμένεται καλύτερο με τα νέα όπλα και με έναν ακόμη χρόνο εμπειρίας για τον Τάνεχιλ. Ερωτηματικό ο κόουτς Φίλμπιν και το κατά πόσο μπορεί να εμπνεύσει την ομάδα στον τίτλο της ντιβίζιον. 
Επικίνδυνοι διεκδικητές και οι Μπιλς με τους Τζετς που αναμένεται να παρουσιάσουν εξαιρετικές άμυνες γεμάτες με παίχτες που κάνουν τη διαφορά και προπονητές με αμυντική εξειδίκευση. Αν καταφέρουν να πάρουν ικανοποιητικό παιχνίδι από τους κουόρτερμπακ που θα ξεκινήσουν τη σεζόν δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν αν όχι την πρωτιά τα play-offs μέσω wild card. Οι Μπιλς του Ρεξ Ράιαν θα έχουν τον άπειρο αλλά ταλαντούχο και με τα πόδια Ταιρόντ Τέιλορ στα ηνία που έκανε εξαιρετική preseason και κέρδισε τη θέση με το σπαθί του. Οι Τζετς, τέλος, θα έχουν ως βασικό κουόρτερμπακ τουλάχιστον για το πρώτο δίμηνο της σεζόν τον γυρολόγο Φιτζπάτρικ που πήρε τη θέση λόγω του αστείου τραυματισμού του Τζίνο Σμιθ (σπασμένο σαγόνι από μπουνιά συμπαίκτη στα αποδυτήρια).

AFC EAST WINNER:  MAΪΑΜΙ ΝΤΟΛΦΙΝΣ (απόδοση 5,25)






Η AFC Βορρά όπως και πέρσι μοιάζει πολύ αμφίρροπη στο ξεκίνημα της και οι 3 ομάδες που πέρσι άπασες μπήκαν στα play-offs δείχνουν ότι μπορούν και φέτος να πάρουν την πρωτιά. Οι Στίλερς ξεκινούν τη σεζόν με τιμωρίες βασικών επιθετικών παιχτών, όμως γενικά αυτό που προβληματίζει ενόψει της 2015 σεζόν δεν είναι η επίθεση. Ο Ρόθλισμπέργκερ και η παρέα του είναι απίστευτα ταλαντούχα και όπως πέρσι αναμένεται να είναι στις πλέον κορυφαίες του πρωταθλήματος. Αμυντικά όμως η ομάδα του Πίτσμπεργκ πέρσι «έμπαζε» και δε φάνηκε στην offseason και preseason ότι κάτι θα αλλάξει φέτος. Υπάρχει μία διαρκής ανανέωση στο σύνολο, όμως οι ρούκι και δευτεροετείς που θα κληθούν να πάρουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς.
Οι Ρέηβενς παραμένουν πάντα ένας υπολογίσιμος διεκδικητής όχι μόνο στην ντιβίζιον αλλά και σε ολόκληρη την AFC με την εμπειρία που διαθέτουν και το μέταλλο νικητή που βγάζουν στα νοκ άουτ. Υπήρξαν μερικές αποχωρήσεις που εν δυνάμει μπορεί να πονέσουν στη συνέχεια, όμως το ρόστερ μοιάζει βαθύ και ικανό να τις καλύψει εκ των έσω. «Ύποτπο» το πάσσινγκ παιχνίδι με τον Στιβ Σμιθ να διανύει την τελευταία σεζόν της καριέρας του στα 36 έτη και τους νεαρούς Άικεν, Μπράουν και Πέρριμαν να είναι ερωτηματικά.
Οι Μπένγκαλς, παρόλο που  σα να ζουν τη μέρα της μαρμότας την τελευταία 4ετία καθώς  καταφέρνουν να μπουν στα play-offs και κάθε φορά αποκλείονται εύκολα στον 1ο γύρο, έχουν το υλικό για να φτάσουν μακριά, ξεκινώντας από τον τίτλο του βορρά. Το ρόστερ είναι ποιοτικό και βαθύ και ο κουόρτερμπακ Ντάλτον όσο δεν υπάρχει η πίεση των νοκ άουτ αποδίδει πολύ καλύτερα. Ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας Άτκινς φάνηκε να έχει επιστρέψει σε 2013 φόρμα μετά τον τραυματισμό του όταν και συγκαταλέγονταν μέσα στους 5 καλύτερους του πρωταθλήματος και ενορχηστρώνει μία άκρως επικίνδυνη αμυντική γραμμή. Το δίδυμο ράννινγκ μπακ Χιλλ και Μπερνάρντ είναι ίσως το ποιοτικότερο στη λίγκα ενώ και ο κορμός των ρισίβερ με υγιή πια τον Γκριν είναι οπλοστάσιο.
Ως φτωχός συγγενής φαντάζει η ομάδα των Μπράουνς μπαίνοντας στη σεζόν με την επίθεση της ομάδας να μοιάζει αναιμική.
     AFC NORTH WINNER:  ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ ΜΠΕΝΓΚΑΛΣ (απόδοση 3,20)









Στην AFC Νότου υπάρχει μάλλον το πιο ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο της ντιβίζιον. Οι Κολτς προέρχονται από 2 συνεχείς κατακτήσεις και 12 συνεχόμενες νίκες επί των διεκδικητών εντός της ντιβίζιον!!! Με την προσθήκη έμπειρων και ποιοτικών παιχτών την άνοιξη αναμένονται ακόμη καλύτεροι και η μη κατάκτηση του νότου θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη καθώς οι αντίπαλοι μοιάζουν σταθερά κατώτερης δυναμικής.
Οι Τέξανς φαντάζουν ως οι πιο επικίνδυνοι διεκδικητές και αυτό αποκλειστικά λόγω της άμυνάς τους. Ο Γουάτ είναι παίχτης που βγαίνει κάθε 20ετία και θα κάνει και πάλι τη διαφορά, ενώ θα έχει αρωγούς το βετεράνο Βίλφορκ και, αν καταφέρουν να μείνουν υγιείς, τους Κλάουνι και Κούσινγκ που είναι κορυφαίου επιπέδου αμυντικοί, αλλά επιρρεπείς σε τραυματισμούς και δεν βοήθησαν καθόλου πέρσι. Επιθετικά, νέος κουόρτερμπακ ο μέτριος Χόγιερ που απογοήτευσε πέρσι με τους Μπράουνς, τραυματίας ο βασικός ράννινγκ μπακ Φόστερ για το πρώτο δίμηνο τουλάχιστον, δυσαναπλήρωτο το κενό στους ρισίβερ από την αποχώρηση του Τζόνσον για τους αντίπαλους Κολτς.
Βελτιωμένοι αλλά πολύ μακριά από κάθε συζήτηση για play-offs αναμένονται Τζάγκουαρς και Τάιτανς με τους νεαρούς τους κουόρτερμπακ να χρήζουν βοήθειας αλλά και συγκομιδής εμπειριών.
   
     AFC SOUTH WINNER: ΙΝΤΙΑΝΑΠΟΛΙΣ ΚΟΛΤΣ (απόδοση 1,22) 





Στην AFC Δύσης τρεις θα είναι οι διεκδικητές της ντιβίζιον και πριν την έναρξη της σεζόν δε μοιάζει να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Οι Μπρόνκος ήταν οι νικητές τις δύο προηγούμενες χρονιές όμως ο ηγέτης τους Μάννινγκ μοιάζει να πνέει τα λοίσθια στα 39 του χρόνια πια. Πέρσι το τελευταίο δίμηνο η εικόνα του ήταν αποκαρδιωτική, δίχως δύναμη στις πάσες του και με αχαρακτήριστη αστοχία. Ο τραυματισμός που κουβαλούσε στον τετρακέφαλο θα έχει πια περάσει όμως στην preseason δεν έδειξε πολύ καλύτερος από τα τελευταία επίσημα παιχνίδια του. Η ομάδα σίγουρα έχει β’ πλάνο με πολύ ράννινγκ παιχνίδι όμως δίχως το καλό παιχνίδι του Μάννινγκ το σύνολο δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στα κορυφαία της λίγκας. Προβληματική η εικόνα της επιθετικής γραμμής που ανακατεύτηκε στην προετοιμασία. Αμυντικά υπάρχει αρκετό ταλέντο ώστε ακόμη και με αναιμική επίθεση το σύνολο να μπορέσει να διεκδικήσει play-offs.
Οι Τσάρτζερς με τον κουόρτερμπακ Ρίβερς (ανανέωσε για ακόμη 4 χρόνια) είναι πάντα στη συζήτηση για την κορυφή  της ντιβίζιον όμως όπως και πέρσι μοιάζει να λείπουν κομμάτια στην άμυνα έτσι ώστε η ομάδα να κάνει το βήμα παραπάνω.
Οι Τσιφς πέρσι έφτασαν μία ανάσα από τα play-offs παρότι όλος ο κορμός των ρισίβερ τους δεν σκόραρε ούτε μία φορά σε 16 αγώνες!!! Η απόκτηση του Μάκλιν στην offseason ήταν τεράστιας σημασίας καθώς ο ταχύτατος ρισίβερ θα αλλάξει όλη την επίθεση και ήδη στην προετοιμασία έδειξε ότι θα είναι ο αγαπημένος στόχος του κουόρτερμπακ Σμιθ. Σημαντικός επιθετικός παράγοντας και ο τάητ εντ Κέλσι που ξεχωρίζει με την ταχύτητα και τη διορατικότητά του. Ο Τσαρλς παραμένει ένας από τους ποιοτικότερους ράννινγκ μπακ της λίγκας και ίσως ο πλέον πολυσύνθετος καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά σχήματα, ενώ η άμυνα που έχει εξαιρετικές μονάδες καθοδηγείται από τον εκπληκτικό Χιούστον που το καλοκαίρι έγινε και ο πιο ακριβοπληρωμένος λάινμπακερ όλων των εποχών. Ο έμπειρος και ικανότατος κόουτς Ριντ είναι στην 3η χρονιά του στην ομάδα και παραδοσιακά οδηγεί τις ομάδες του στα play-offs
Συμπληρωματικό ρόλο στη ντιβίζιον για τους Ρέιντερς που όμως θα είναι αρκετά βελτιωμένοι με τους νεαρούς αστέρες Καρρ, Μακ και Κούπερ να ξεχωρίζουν και να αποτελούν τα θεμέλια για την ανοικοδόμηση ενός ταλαιπωρημένου συλλόγου την τελευταία 10ετία.
             
     AFC WEST WINNER: ΚΑΝΣΑΣ ΣΙΤΙ ΤΣΙΦΣ (απόδοση 5,00)





            Στη NFC Ανατολής Κάουμποϊς και Ιγκλς μονομάχησαν στα ίσια πέρσι και νικητές αναδείχθηκαν οι Τεξανοί. Ανάλογη μονομαχία αναμένεται και φέτος καθώς Τζάιαντς και Ρέντσκινς δε μοιάζουν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.  Οι Κάουμποϊς προβλημάτισαν στην προετοιμασία με την άμυνα να παροσυιάζει κενά και το κενό στη θέση του ράννινγκ μπακ να παραμένει. Η επιθετική γραμμή της ομάδας παραμένει η καλύτερη στη λίγκα, όμως χρειάζεται ένας ταλαντούχος μπακ από πίσω για να ξεδιπλωθεί ένα βαρύ ράννινγκ πλάνο όπως πέρσι που ήταν και η συνταγή της επιτυχίας. Η επίθεση ήλεγχε το ρυθμό με χρονοβόρα ντραιβ που στηρίζονταν στον Μάρεϊ (αποχώρησε για τους Ιγκλς) και ο Ρόμο δίχως να επωμίζεται όλο το βάρος της επίθεσης ήταν αλάνθαστος όλη τη σεζόν. Επιπλέον κρύβονταν και οι αμυντικές αδυναμίες με τις μεγάλες κατοχές. Το πάσσινγκ παιχνίδι με τους Μπράιαντ, Ουίλιαμς, Μπίσλεϊ και Ουίτεν θα είναι από πλέον εκρηκτικά στο πρωτάθλημα, όμως θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία με τις ράννινγκ προσπάθειες όποιος κι αν είναι ο βασικός μπακ ή αν μοιράζεται ο χρόνος. Έχει τις προϋποθέσεις να είναι βελτιωμένη η άμυνα, παρά τον τραυματισμό του Σκάντρικ, με τις προσθήκες των Χάρντι, Γκρέγκορι και την επιστροφή του Λι.
            Οι Ιγκλς προχώρησαν σε εις βάθος αλλαγή του ρόστερ αυτή την offseason με τον «αιρετικό» κόουτς Κέλλυ να αποκτά τα κομμάτια που ήθελε για να φτιάξει το παζλ της επιτυχίας. Ο κουόρτερμπακ Μπράντφορντ ενθουσίασε με την απόδοσή του στα φιλικά προετοιμασίας και έδειξε 100% έτοιμος έπειτα από τους σοβαρούς τραυματισμούς στα γόνατα, όμως είναι μεγάλο ερώτημα και θα αποτελέσει βαρόμετρο το κατά πόσο θα μπορέσει να μέινει υγιής όλη τη σεζόν. Η επίθεση θα είναι εκρηκτική, παρά τις αποχωρήσεις, με το δίδυμο Μάρεϊ – Ράιαν Μάθιουζ ως ράννινγκ μπακ, την πληθώρα νεαρών ταλαντούχων ρισίβερ και κυρίως το «ανοιχτό» και γρήγορο στυλ παιχνιδιού του προπονητή. Ακόμη και αμυντικά υπάρχει βελτίωση με τους νεοφερμένους Αλόνσο και Μάξγουελ να είναι κορυφαίου επιπέδου, ενώ και το κομμάτι των σπέσιαλ τιμς (που παραβλέπεται από πολλούς) συμβάλλει συστηματικά όπως έκανε και πέρσι. Γρήγορη, ενθουσιώδης και καλοπροπονημένη ομάδα οι Ιγκλς δείχνουν ικανοί για μεγάλα πράγματα αν μείνουν υγιείς κομβικοί παίχτες.
            Οι Τζάιαντς θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και το superbowl αν ήταν να παίξουν μόνο επίθεση τη φετινή χρονιά. Οι Μπέκαμ, Κρουζ, Ράντλ και Πάρκερ συνθέτουν σπουδαίο κορμό ρισίβερ ενώ και η 3αδα των ράννινγκ μπακ (Τζέννινγκς, Βερίν, Ουίλιαμς) έχει ξεκάθαρο ρόλο και ποιότητα που μπορεί να ταλαιπωρήσει τις αντίπαλες άμυνες. Χρονιά συμβολαίου διανύει ο Ιλάι Μάννινγκ που ήταν βελτιωμένος πέρσι με το νέο επιθτικό συντονιστή και ένα σύστημα που τον βόλεψε, αναμένεται να είναι καλύτερος φέτος στην προσπάθειά του κιόλας να κάνει ένα τελευταία πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Όμως η άμυνα της ομάδας στα χαρτια μοιάζει ως – αν όχι η χειρότερη – μία από τις πλεόν αδύναμες του πρωταθλήματος με τρύπες σε όλες τις γραμμές. Ο πλέον ταλαντούχος αμυντικός Πιερ-Πολ επέστρεψε στην ομάδα έστω και με ακρωτηριασμένα δάχτυλα στο δεξί του χέρι, όμως δεν έχει άξιους συμπαραστάτες, ένω η πίσω ζώνη άμυνας θα είναι αγαπημένο πεδίο δράσης των αντίπαλων κουόρτερμπακ.
            Οι Ρέντσκινς είναι ένας σύλλογος γεμάτος προβλήματα και παρόλο που θα πρέπει να είναι βελτιωμένοι σε σχέση με την τραγική προηγούμενη 2ετία δεν φοβίζουν κανέναν στην ντίβιζιον. Ο άλλοτε #2 του ντραφτ και ρούκι της χρονιάς πριν από 3 σεζόν Ρόμπερτ Γκρίφιν συνεχίζει να είναι απογοητευτικός εντός αλλά και εκτός γηπέδου, έχασε τη θέση του βασικού κουόρτερμπακ μάλλον οριστικά και θα είναι έκπληξη αν ξαναγωνιστεί με τη φανέλα των Ρέντσκινς. Αντικαταστάτης ο ασταθής Κάζινς.
                       
      NFC EAST WINNER:  ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ ΙΓΚΛΣ (απόδοση 2,20) 




            Στο Βορρά της NFC υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί για την ντιβίζιον και ένα από τα φαβορί για να σηκώσει το τρόπαιο την πρώτη εβδομαδα του Φλεβάρη. Οι Πάκερς προέρχονται από συνεχείς κατακτήσεις της ντιβίζιον και θα είναι έκπληξη αν δεν το επαναλάβουν και το 2015. Διαθέτουν πάντα τον ποιοτικότερο κουόρτερμπακ της λίγκας και περσινό MVP Ρότζερς που είναι εγγύηση επιθετικής παραγωγικότητας και παρότι έχασαν για όλη τη σεζόν το #1 ρισίβερ τους Νέλσον αναμένεται να φορτώσουν με πολλούς πόντους τις αντίπαλες άμυνες ειδικά στην παγωμένη Γκριν Μπέι. Ο σύλλογος παραδοσιακά «φτιάχνει» νέους αποτελεσματικούς ρισίβερ και η σοδειά των Άνταμς, Μοντγκόμερι και Τζάνις μοιάζει πολλά υποσχόμενη. Το ράννινγκ παιχνίδι θα είναι εξίσου αποτελεσματικό με το δυναμικό Λέισι να εφορμά πίσω από μία από τις πιο σταθερές επιθετικές γραμμές της λίγκας. Ερωτηματικά στην άμυνα που όμως έδειξε ενθαρρυντικά στοιχεία και βελτίωση στο τέλος της περσινής χρονιάς.
            Λάιονς και Βάικινκς είναι επικίνδυνες ομάδες και σε κάποια άλλη ντιβίζιον θα είχαν πιο ρεαλιστικές ελπίδες για την πρωτιά, αναμένεται να διεκδικήσουν τα play-offs μέσω wild card. Οι Λάιονς προέρχονται από μία πολύ καλή σεζόν που τέλειωσε πικρά στο Ντάλας και τον αποκλεισμό στις λεπτομέρειες και αναμένεται να χτίσουν στην πολύ καλή τους άμυνα. Ο ηγέτης της άμυνας Σου βεβαίως έχει αποχωρήσει όμως το σύνολο δεν έδειξε να χάνει μεγάλο μέρος της δυναμικής του στα φιλικά προετοιμασίας. Επιθετικά ξεχωρίζει φυσικά ο σπουδαίος Κάλβιν Τζόνσον, ο οποίος από πέρσι έχει άξιο συμπαραστάτη τον Τέητ που είχε κομβικό ρόλο σε πολλές νίκες. Ο ρούκι ράννινγκ μπακ Αμπντούλα έχει εντυπωσιάσει στις πρώτες του ανεπίσημες εμφανίσείς και το βάρος πια πέφτει στον ασταθή και επιρρεπή σε λάθη κουόρτερμπακ Στάφορντ που δεν έχει πια δικαιολογία για την ανεπάρκεια του στα κρίσιμα. Οι Βάικινγκς είναι ξεκάθαρα σε ανοδική πορεία και μία από τις ομάδες που μπορούν να εκπλήξουν πολλούς φέτος. Ο κουόρτερμπακ Μπριτζγουότερ επιδεικνύει απαράμιλλη ωριμότητα για την ηλικία του και στην 2η του σεζόν αναμένεται ακόμη καλύτερος ειδικά από τη στιγμή που θα έχει πίσω του τον Πίτερσον για τον οποίο οι αντίπαλες άμυνες θα προσαρμόζονται και μοιραία θα αφήνουν κενά στην πίσω ζώνη άμυνας. Η άμυνα αποτελείται από πολλούς νεαρούς και ελπιδοφόρους παίχτες που με το κατάλληλο κοουτσάρισμα από τον κόουτς Ζίμερ μπορεί να πίασει κορυφαία απόδοση.
            Σε πολύ κακή κατάσταση βρίσκεται η ομάδα των Μπερς που πέρσι έζησε μία τραγική χρονιά και ενώ αναμένεται βελτιωμένη υπό νέο κόουτς και νεόυς ικανούς συντονιστές δεν δείχνει να αποτελεί απειλή στην ντιβίζιον όσο παραμένει βασικός κουόρτερμπακ ο αδιάφορος Κάτλερ.
                  
   NFC NORTH WINNER :  ΓΚΡΙΝ ΜΠΕΪ ΠΑΚΕΡΣ (απόδοση 1,36)




            H NFC Νότου το 2014 ήταν μία από τις χειρότερες ντιβίζιον όλων των εποχών με το νικητή τους (Πάνθερς) να τερματίζει με αρνητικό ρεκόρ! Και το 2015 παραμένει ξεκάθαρα ως η χειρότερη των 8 και καμία των τεσσάρων ομάδων δεν αποτελεί απειλή για την υπόλοιπη NFC.
            Οι Πάνθερς δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα για την επερχόμενη σεζόν τους καθώς το ήδη προβληματικό πάσσινγκ παιχνίδι τους έχασε το #1 ρισίβερ Μπέντζαμιν για όλο το 2015. Ο Νιούτον θα έχει μεγάλα προβλήματα να βρίσκει χώρους για τους ρισίβερ του και λογικά το βάρος θα πέσει στο ράννινγκ παιχνίδι είτε με τους μπακς είτε με τον ίδιο το Νιούτον έπειτα απο σχεδιασμένα συστήματα. Η άμυνα της ομάδας ενώ πέρσι για 3 μήνες ήταν έρμαιο στις ορέξεις των αντιπάλων, βρήκε χημεία το Δεκέμβρη και έσπρωξε την ομάδα στα play-offs. Σε εξαιρετική φόρμα έκλεισε τη σεζόν ο ράννινγκ μπακ Στιούαρτ, θα κληθεί να κουβαλήσει μεγάλο επιθετικό φορτίο.
            Οι Φάλκονς έζησαν δραστικές αλλαγές στην περασμένη offseason με το νέο προπονητή Κουίν να αντικαθιστά τον Σμιθ. Ο νέος κόουτς είναι αμυντικής φιλοσοφίας και προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν και οι περισσότερες κινήσεις και μέσω free agency και μέσω ντραφτ. Η άμυνα, που πέρσι έπιασε πάτο, με τις νέες προσθήκες και υπό τη νέα τεχνική ηγεσία έδειξε ήδη καλύτερη και πιεστικότερη στην προετοιμασία και αναμένεται να βελτιώνεται όσο περνά η σεζόν. Επιθετικά ερωτηματικά αποτελούν η επιθετική γραμμή και το ράννινγκ παιχνίδι καθώς κανείς εκ των Φρίμαν, Κόουλμαν και Σμιθ δεν έχει εντυπωσιάσει. Ο κουόρτερμπακ Ράιαν ακόμη και στην περσινή κακή για την ομάδα χρονιά απέδειξε την ποιότητά του με πολλά καλά παιχνίδια, έχοντας ως υπερόπλο στο πάσσινγκ παιχνίδι έναν εκ των 3-4 κορυφαίων ρισίβερ του πρωταθλήματος Χούλιο Τζόουνς. Συμπληρωματικοί ρισίβερ ο Γουάιτ που βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του και ο πολύ θετικός στην προετοιμασία Χάνκερσον.
            Οι Σέιντς ήταν μεγάλη περσινή απογοήτευση και ο κόουτς Πέιτον αποφάσισε να αλλάξει επιθετική φιλοσοφία. Οι κινήσεις του στην offseason και στην προετοιμασία της ομάδας έδειξαν πως η επίθεση θα βασιστεί στο ράννινγκ παιχνίδι με τον Μπριζ να μην εκβιάζει πάσες. Η επιθετική γραμμή μοιάζει  πολύ ικανή στο ράννινγκ παιχνίδι και η 3αδα των μπακ Ίνγκραμ, Σπίλερ και Ρόμπινσον είναι πολύ επικίνδυνη με τον καθένα να έχει τα δικά του πολύτιμα στοιχεία. Με τους Γκράχαμ και Στιλς μακριά πια από τη Νέα Ορλεάνη και τον Κόλστον παραγκωνισμένο λόγω ηλικίας, πραγματικός #1 ρισίβερ προαλείφεται ο δευτεροετής Κουκς. Πραγματικό αίνιγμα η άμυνα της ομάδας, η οποία πέρσι ήταν τροχοπέδη ενώ το 2013 μία από τις καλύτερες της λίγκας. Υπήρξαν αποχωρήσεις που θα τις νιώσει η ομάδα όπως ο Γκαλέτ που ξεχώριζε στην αμυντική γραμμή, όμως επιστρέφουν υγιείς οι σέιφτι Βακάρο και Μπερντ.
            4οι σε δυναμική εντός ντιβίζιον παρουσιάζονται οι Μπακανίρς που ζουν πια την Ουίνστον εποχή. Ο ρούκι κουόρτερμπακ και #1 του φετινού ντραφτ έπαιξε σαν κλασικός ρούκι στην προετοιμασία, με αρκετές καλές στιγμές που φανέρωσε το ταλέντο του, αλλά και πολλές στιγμές που έδειξε ανέτοιμος για το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Μεγάλο θέμα για την ομάδα είναι η επιθετική γραμμή που δεν πείθει και αν δεν μπορέσει να προστατεύσει σε ικανοποιητικό βαθμό τον Ουίνστον, ο νεαρός θα υποφέρει στην 1η οτυ χρονιά στη λίγκα. Αμυντικά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξει βελτίωση με τον κόουτς Σμιθ να είναι αμυντικής φιλοσοφίας και με το ρόστερ να μην φείδεται ταλέντου, ενώ βεβαίως ο πήχης βρίσκεται πολύ χαμηλά από πέρσι.
                  
     NFC SOUTH WINNER:  ΑΤΛΑΝΤΑ ΦΑΛΚΟΝΣ (απόδοση 3,10)






            H NFC Δύσης την τελευταία διετία κυριαρχείται από τους Σίχοκς, όπως και όλη η NFC καθώς η ομάδα από τη βορειοδυτική γωνιά της χώρας την εκπροσώπησε δύο συνεχόμενες χρονιές στο superbowl και είναι το φαβορί για να το κάνει για 3η σερί φορά!
            Οι Σίχοκς βρέθηκαν κυριολεκτικά 1 γιάρδα μακριά από ένα 2ο συνεχόμενο τρόπαιο και παρόλο που ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε ήταν αποκαρδιωτικός ο σύλλογος ανασυντάχθηκε και με σημαντικές κινήσεις στην offseason μοιάζει ακόμη πιο δυνατός το 2015! Κατ’ αρχήν ήρθε με ανταλλαγή ο τάητ εντ Γκράχαμ που δίνει άλλη διάσταση στο πάσσινγκ παιχνίδι, το οποίο ήταν και η μοναδική κάτω του μετρίου πτυχή της ομάδας. Οι αποχωρήσεις περιορίστηκαν με μοναδική σημαντική αποχώρηση αυτή του κόρνερμπακ Μάξγουελ και ο ταλαντούχος κορμός της ομάδας υπέγραψε νέα συμβόλαια που τον δένει μέχρι το 2018 με την ομάδα! Παραφωνία στις νέες υπογραφές ο σπουδαίος σέιφτι Τσάνσελορ που απείχε από όλη την προετοιμασία και συνεχίζει να απέχει ζητώντας νέο μεγαλύτερο συμβόλαιο από την ομάδα. Ο σύλλογος μην έχοντας cap space αρνείται διαπραγματεύσεις και ήδη προετοιμάστηκε με τελευταίες κινήσεις για τη σεζόν δίχως τον Τσάνσελορ, ο οποίος όμως είναι δύσκολο να χάσει την κανονική περίοδο και μαζί μέρος του μισθού του. Η ομάδα μοιάζει πλήρης, με νέο καινούριο όπλο τον ρούκι ρισίβερ Λόκετ που εντυπωσίασε στα φιλικά με την ταχύτητά του και την ευελιξία του στις επιστροφές λακτισμάτων, μοναδική χτυπητή αδυναμία η επιθετική γραμμή που μοιάζει ασύνδετη στην αρχή της σεζόν.
            Οι Κάρντιναλς πέρσι για μεγάλο κομμάτι της σεζόν είχαν το καλύτερο ρεκόρ στο πρωτάθλημα, όμως φανερά απέδιδαν πάνω από τις δυνάμεις τους. Σε συνδυασμό με σημαντικούς τραυματισμούς έμειναν εκτός νωρίς στα play-offs. O βετεράνος κουόρτερμπακ Πάλμερ ανάρρωσε πλήρως και δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση, ο κορμός των ρισίβερ είναι ποιοτικός και με πολλά διαφορετικά στοιχεία, ερωτηματικό το ράννινγκ παιχνίδι που πέρσι ήταν ίσως το χειρότερο στο πρωτάθλημα. Ο ρούκι Τζόνσον και ο βετεράνος Τζόνσον που ήρθαν μπορούν να βοηθήσουν αλλά όχι να κάνουν τη διαφορά. Αμυντικά αναμένεται να υπάρξει πτώση στην παραγωγικότητα καθώς ο αμυντικός συντονιστής Μπόουλς έγινε κόουτς στους Τζετς και κάποιες σημαντικές μονάδες αποχώρησαν (Νταν Ουίλιαμς, Κρομάρτι). Στα θετικά, υγιής επιστρέφει ο ταχύτατος σέιφτι Μάθιου.
            Οι Ραμς κάθε χρόνο ξεκινούν με φιλοδοξίες τις offseason και κάθε χρόνο το Δεκέμβρη καταλήγουν με αρνητικό ρεκόρ και εκτός play-offs. Φέτος υπήρξε αλλαγή στη θέση του κουόρτερμπακ με τον Φόουλς να είναι στα ηνία, κίνηση πάντως που δεν μπορεί να ενθουσιάσει, ειδικά όταν ο κορμός των ρισίβερ είναι ίσως ο χειρότερος (μαζί με των Μπράουνς) στο πρωτάθλημα. Μπριτ, Όστιν και Μπέιλι παρουσιάζονται ως πρώτες επιλογές, κανείς τους όμως δεν έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αποτελεσματικό πάντως αναμένεται να είναι το ράννινγκ παιχνίδι με τον Γκέρλι (ρούκι #10) και τον Μέισον (δευτεροετής) και ενισχυμένη επιθετική γραμμή. Αμυντικά η γραμμή της ομάδας μπορεί να συγκαταλέγεται μέσα στις 3-4 καλύτερες του πρωταθλήματος, όμως υπάρχουν ερωτηματικά στους κόρνερμπακ.
            Οι 49ερς έζησαν μία από τις χειρότερες offseason που έχει ζήσει ομάδα την τελευταία 20ετία! Υπήρξε αποψίλωση στο υλικό με πολλούς ποιοτικούς και έμπειρους παίχτες να αποχωρούν, ενώ παρελθόν αποτελεί και ο προπονητής των επιτυχιών της περασμένης 5ετίας Χάρμπο. Πριν 2 χρόνια βρίσκονταν μία πάσα μακριά από το superbowl και φέτος είναι το φαβορί για να τερματίσουν 4οι στην ντιβίζιον. Απειρία στην τεχνική ηγεσία, αποδυνάμωση της επιθετικής γραμμής (αποχώρησαν 2 βασικοί), αποδυνάμωση στο ράννινγκ παιχνίδι, αποδυνάμωση σε όλες τις γραμμές της άμυνας. Θα χρειαστεί τύπου MVP εμφανίσεις από τον Κάπερνικ για να μπορέσει η ομάδα να φανεί ανταγωνιστική στη Δύση.
                          
     NFC WEST WINNER:  ΣΙΑΤΛ ΣΙΧΟΚΣ (απόδοση 1,28)
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου