Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Πρωταθλητές οι Μπρόνκος!!!



 Οι Ντένβερ Μπρόνκος έκαναν την έκπληξη και κατέκτησαν το 50ο Superbowl (3ο δικό τους τρόπαιο) επικρατώντας με 24-10 των Καρολάινα Πάνθερς. Η σπουδαία άμυνά τους έκρινε τον αγώνα ασκώντας ασφυκτική πίεση στο Νιούτον και δημιουργώντας 4 μεγάλα λάθη. MVP του αγώνα ο Βον Μίλλερ που κατέστρεψε τα επιθετικά πλάνα των αντιπάλων και με τα δύο sack/fumble του ουσιαστικά διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. 2ο δαχτυλίδι πρωταθλητή για τον Πέιτον Μάννινγκ (με διαφορετική ομάδα) που είχε συμπληρωματικό ρόλο στο παιχνίδι και με τη σειρά του δεν απέφυγε τα λάθη. 


               
Το ρητό που λέει ότι η άμυνα δίνει τα πρωταθλήματα επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά με τους Μπρόνκος να διαθέτουν την καλύτερη στο πρωτάθλημα όλη τη σεζόν. Ο αμυντικός συντονιστής Γουέιντ Φίλιπς είχε και πάλι ένα άριστο πλάνο για την αντιμετώπιση της εντυπωσιακής επίθεσης των Πάνθερς και ανάγκασε τον MVP της σεζόν Νιούτον στο χειρότερο με διαφορά φετινό του ματς. Η μπροστινή γραμμή με τους Γουλφ, Τζάκσον και Ουίλιαμς έκλεισε τους διαδρόμους για το running παιχνίδι και οι linebackers Μίλλερ και Γουέρ από το πλάγια έφταναν εύκολα στον quarterback. Δημιούργησαν 7 sacks και τα δύο fumbles ήταν όλη η ουσία του αγώνα. Ακόμη ξεχώρισαν οι Ρόμπι και Γουόρντ στην πίσω ζώνη. Ο πρώτος έκοψε πολλές κρίσιμες πάσες, ενώ ο δεύτερος είχε συμμετοχή στα λάθη των Πάνθερς.
                Κουβάλησαν όλη την ομάδα (όπως σε πολλά ματς φέτος) καθώς το επιθετικό κομμάτι του Μάννινγκ ήταν αναποτελεσματικό σε όλο το παιχνίδι. Ο 39χρονος είχε μεν κάποιες καλές ενέργειες συνεργαζόμενος με τον Σάντερς, αλλά υπέπεσε σε δύο λάθη, ενώ ούτε το running παιχνίδι είχε ρυθμό με τον Άντερσον να έχει σποραδικά κάποιες αποτελεσματικές κούρσες.
               
Απογοητευτική εικόνα από την επίθεση των Πάνθερς που όλη τη σεζόν έβγαζε τρομερή αυτοπεποίθηση και διέλυσε πολύ καλές ομάδες στην πορεία τους προς το Superbowl. Ο Νιούτον δεν είχε τις εύκολες πάσες στον αγαπημένο του στόχο Όλσεν (4/41) και κρατούσε υπερβολικά την μπάλα ψάχνοντας για ελεύθερους συμπαίχτες. Το running παιχνίδι, που συνολικά ξεπέρασε τις 100 γιάρδες ξανά, δεν είχε ρυθμό και η επιθετική γραμμή αποδείχθηκε miss match για τους pass rushers των Μπρόνκος. Παρότι σε σύνολο επιθετικών γιαρδών υπερίσχυσαν, έκαναν κομβικά λάθη χάνοντας πολύτιμες κατοχές και έδωσαν «χρυσές» ευκαιρίες στον αντίπαλο.
                Παρά την κακή τους επιθετική εικόνα και τα πολλά λάθη που έκαναν παρέμειναν σε απόσταση ενός touchdown μέχρι τα τελευταία λεπτά χάρη στην πολύ καλή δικιά τους αμυντική συμπεριφορά. Επέτρεψαν μόλις 231 γιάρδες στους Μπρόνκος, όμως οι πολύ ευνοϊκές θέσεις που έπαιρναν κατοχή οι αντίπαλοι τους πλήγωσαν. Ο δικός τους MVP ήταν ένα άλλος αμυντικός lineman. Ο Κόνι Ίλι έκανε σπουδαίο ματς με 3 sacks, 1 fumble και 1 interception και γενικά αποτελούσε τον #1 κίνδυνο για την αντίπαλη επιθετική γραμμή.
                 

Το φιλμ του αγώνα:
-                        Οι Μπρόνκος πήραν προβάδισμα από το πρώτο κιόλας drive του αγώνα, με τον Μάννινγκ να ξεκινά ζεστός και με 4 σερί εύστοχες πάσες να φέρνει την ομάδα του σε απόσταση βολής. Η επίθεση κόλλησε στην red zone και ο κίκερ ΜακΜάνους άνοιξε λογαριασμό 3-0.
-                          Ακολούθησαν δύο 3 & Out επιθέσεις εκατέρωθεν.
-                         Στο 2ο drive τους οι Πάνθερς είδαν τους διαιτητές να απορρίπτουν το challenge τους σε μία φάση που ο Κότσερι φάνηκε να έχει ολοκληρώσει μία 25αρα υποδοχή και στη συνέχεια οπισθοχωρημένοι μέσα στις 10 γιάρδες ήρθε το κομβικό sack/fumble του Μίλλερ. Ο ταχύτατος linebacker των Μπρόνκος, όχι μόνο χτύπησε το Νιούτον αλλά κατάφερε να του πάρει και την μπάλα με τον Τζάκσον να βουτά στην διεκδικίσιμη μπάλα μέσα στην end zone των Πάνθερς για το 10-0!  https://www.youtube.com/watch?v=5dk0KqS2Pb4
-                          Η 1η περίοδος έκλεισε με ακόμη 2 αποτυχημένα drive.
-                    Στο ξεκίνημα της  2ης οι Πάνθερς οργάνωσαν το μοναδικό τους επιτυχημένο. Ο Νιούτον άνοιξε το ρυθμό με δύο δικιές του κούρσες, ενώ κομβικές υποδοχές είχαν οι Όλσεν και Μπράουν πριν ο Στιούαρτ από τη 1 γιάρδα πηδήσει πάνω από την άμυνα για το 10-7. https://www.youtube.com/watch?v=EQ0PgscTRKk
-                                     Η επίθεση των Μπρόνκος κόλλησε ξανά, όμως το ίδιο έπραξε και αυτή των Πάνθερς παρόλο που το μομέντουμ έμοιαζε να αλλάζει χέρια.
-                                Από το punt των Πάνθερς ο Νόργουντ επέστρεψε την μπάλα στις 14 γιάρδες των Πάνθερς και η ομάδα του άμεσα τέθηκε σε απόσταση βολής. Το drive κόλλησε ξανά και ο ΜακΜάνους έκανε το 13-7 που ήταν και το σκορ ημιχρόνου καθώς έλαβαν χώρα εκατέρωθεν λάθη στις επόμενες επιθέσεις.
-                                  Ο Τόλμπερτ έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του ενώ είχε περάσει το κέντρο με την κούρσα του, ενώ στη συνέχεια ο αμυντικός lineman των Πάνθερς Ίλι ολοκλήρωσε interception σε πάσα του Μάννινγκ.
-          Το ημίχρονο έκλεισε με sack του Γουέρ στο Νιούτον.
-                      Οι Πάνθερς εκκίνησαν ενθαρρυντικά στο β’ μέρος με το Νιούτον να βρίσκει τον Γκιν σε δύο περιπτώσεις, αλλά ο κίκερ της ομάδας Γκανό αστόχησε από τις 44 γιάρδες και το 13-7 παρέμεινε.
-                            Στη συνέχεια ο Μάννινγκ συνεργάστηκε δις με τον Σάντερς και οι Μπρόνκος έφτασαν τάχιστα στην αντίπαλη red zone. Εκεί το drive κόλλησε – ξανά – και ο ΜακΜάνους έκανε το 3/3 για το 16-7.
-          Νέα μεγάλη πάσα από το Νιούτον στον Μπράουν και οι Πάνθερς στον αντίπαλο μισό. Το running παιχνίδι αναποτελεσματικό και ο Νιούτον υπέπεσε σε interception (Γουόρντ).
-          Ακολούθησαν 3 & Out εκατέρωθεν με sacks να «σκοτώνουν» τις επιθέσεις.
-                                  Με τον Sanders πρωταγωνιστή οι Μπρόνκος πέρασαν το κέντρο, όμως το sack/ fumble του Ίλι στον Μάννινγκ έδωσε νέα κατοχή στους Πάνθερς.
-                             Έχοντας μπει πλέον στην 4η περίοδο, η ομάδα του Νιούτον με ημιτελές drive έπειτα από δύσκολη υποδοχή του Φάντσες και κούρσα του Στιούαρτ μείωσαν σε 16-10 με εύστοχο field goal.
-          Τα επόμενα drives οδήγησαν σε punts με τους Πάνθερς να έχουν κατοχή στο τελευταίο 5λεπτο κυνηγώντας ένα touchdown για το προβάδισμα.
-                         Ο Νιούτον σαστισμένος από την αντίπαλη άμυνα κράτησε την μπάλα περισσότερο απ’ όσο έπρεπε (όπως σε όλο το ματς), δεν είδε την πίεση και ο Βον Μίλλερ χτύπησε ξανά! Δημιούργησε νέο fumble, η μπάλα διεκδικήθηκε από πολλούς (με το Νιούτον να δειλιάζει να βουτήξει στο χορτάρι) και ο Γουόρντ την ανέκτησε μέσα στις 10 γιάρδες των Πάνθερς. https://www.youtube.com/watch?v=qQ-Ji2ZvR4I
-                              Έπειτα από αμυντική ποινή του Νόρμαν, από τη 1 γιάρδα ο Άντερσον σκόραρε το touchdown που τέλειωσε το ματς 22-10. Ο Μάννινγκ βρήκε τον Φάουλερ στη 2ποντη μετατροπή και το τελικό 24-10 διαμορφώθηκε!



Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά του Νιούτον στη συνέντευξη τύπου, όπου αφού απάντησε ψελλίζοντας στα πρώτα ερωτήματα των δημοσιογράφων αποχώρησε αγενώς. Η μαγική σεζόν του 26χρονου quarterback τέλειωσε με το πλέον άδοξο αποτέλεσμα και ο τρόπος με το οποίο το χειρίστηκε απογοήτευσε. Ήταν κακός στο μεγαλύτερο ματς της καριέρας του και δεν διαχειρίστηκε σωστά την εικόνα του και μετά το τέλος του αγώνα, εμφανίζοντας δείγματα ανωριμότητας.
               
Ήταν αυτό το τέλος του Μάννινγκ; Ο θρυλικός quarterback δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερο φινάλε στην σπουδαία καριέρα του και παρόλο που απέφυγε να απαντήσει χθες, μοιάζει πολύ πιθανό ότι τον είδαμε για τελευταία φορά στο χορτάρι. Προσωπικό ρεκόρ το ότι είναι ο μοναδικός βασικός quarterback που κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο με δύο διαφορετικές ομάδες (Κολτς 2007).
                Η παράδοση που θέλει την ομάδα που φοράει λευκές εμφανίσεις στα Superbowl να κατακτά το τρόπαιο επιβεβαιώθηκε, με τους Μπρόνκος να γίνονται η 11η ομάδα που το πετυχαίνει στα 12 τελευταία ματς! Επίσης ήταν η 6η σερί φορά που ο MVP της σεζόν αποτυγχάνει στον τελικό. Τέλος, ο coach Κούμπιακ των νικητών είναι ο πρώτος στην ιστορία του NFL που κατακτά το τρόπαιο με την ομάδα που είχε αγωνιστεί ως παίχτης. Μάλιστα είχε κατακτήσει 2 τρόπαια και ως επιθετικός συντονιστής της ομάδας το 98, 99.
                Σπουδαία γιορτή στο Levis Stadium στην 50η επέτειο του μεγάλου αγώνα. Πριν την έναρξη παρουσιάστηκαν όλοι οι MVP των προηγούμενων 49 Superbowl, ενώ στο ημίχρονο ήταν εντυπωσιακότατη η μίνι συναυλία των Coldplay με guest από την Beyonce και τον Bruno Mars και κορεό σε όλο το γήπεδο. 



                Και τώρα για τους λάτρεις του αθλήματος... υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο



1 σχόλιο: