Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ανασκόπηση πρεμιέρας



Η 1η αγωνιστική της 2016 σεζόν ήταν άκρως συναρπαστική με πολλά αμφίρροπα ματς να κρίνονται στον πόντο και στις – κυριολεκτικά – τελευταίες φάσεις των αγώνων. Ξεχώρισε η σπουδαία νίκη των (χωρίς Μπρέιντι και Γκρονκόσκι) Πάτριοτς στην έδρα των Κάρντιναλς, ενώ οριακά διπλά έβγαλαν Ρέιντερς, Λάιονς, Τζάιαντς και Μπένγκαλς. Δύσκολα οι Πάκερς στο Τζάκσονβιλ, όπως και οι Σϊχοκς εντός έδρας ενάντια στους Ντόλφινς. Χθες το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το πειστικό διπλό των Στίλερς και την εύκολη επικράτηση των 49ερς. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από κάθε αναμέτρηση της πρεμιέρας:


Φάλκονς 24-31 Μπακανίρς
                Στην Ατλάντα, ο Ουίνστον παρόλο που ξεκίνησε νωθρά το ματς, πήρε φωτιά στη συνέχεια και σε συνεργασία με τον Έβανς ξήλωσαν τη γηπεδούχο άμυνα. Πολύ καλή running άμυνα για τους νικητές, με τους linebackers Ντέιβιντ και Αλεξάντερ να οργώνουν το γήπεδο.
 Μικρή η συμβολή του Χούλιο Τζόουνς για τους γηπεδούχους, καλός ο Σανού στη #2 θέση των receivers. Παρά τις προσθήκες στην offseason, η άμυνα του συνόλου ξεκίνησε και φέτος αρνητικά.
Ρέιβενς 13-7 Μπιλς
                Στο χειρότερο ματς της πρεμιέρας οι Ρέιβενς, «έπνιξαν» τον Τέιλορ και την επίθεση των Μπιλς, επιτρέποντας τους μόλις 160 γιάρδες! Όχι στο 100% ακόμη ο Φλάκο, όπως και οι περισσότεροι βετεράνοι που επέστρεψαν από τραυματισμούς. Αναιμικοί επιθετικά, μία μεγάλη φάση και μακρινό touchdown από τον  Ουάλας έκανε τη διαφορά στο ματς. Άφαντος ο Ουάτκινς για τους φιλοξενούμενους, ενώ μετά το ματς υπήρξαν ρεπορτάζ που τον θέλουν να έχει σοβαρές ενοχλήσεις στο γόνατο.
Τέξανς 23-14 Μπερς
                Με το δεξί μπήκαν οι Τέξανς, στην Οσγουάιλερ εποχή με τον νεαρό quarterback να μην εντυπωσιάζει ακριβώς. Οδήγησε την ομάδα του στην ανατροπή στην 4η περίοδο, όμως σε πολλές περιπτώσεις εκβίαζε προσπάθειες, δεν απέφυγε τα λάθη και οι αριθμοί του «ομόρφυναν» από τις εξαιρετικές προσπάθειες του ρούκι receiver Φούλερ, που έδειξε στο πρώτο του επίσημο ματς πως θα αποτελέσει σημαντικό όπλο για την ομάδα του φέτος. Ο επίσης νέος με την ομάδα running back Μίλλερ, χρησιμοποιήθηκε πολύ (26 προσπάθειες) και ήταν αποτελεσματικός (106 γιάρδες) δίνοντας επιθετική ισορροπία. Πολύ καλή αμυντική εμφάνιση για τους νικητές παρόλο που ο Γουάτ δεν είναι ακόμη σε φουλ φόρμα μετά την εγχείρηση του στην offseason.
                Αξιοπρεπής εμφάνιση για τους Μπερς, κρατήθηκαν μέσα στο ματς και είχαν το προβάδισμα μέχρι την 4η περίοδο χάρη στην καλή τους αμυντική συμπεριφορά. Μοναδική επιθετική απειλή ο receiver Τζέφρι.
Τζάγκουαρς 23-27 Πάκερς
                Δύσκολα επικράτησαν οι Πάκερς καθώς χρειάστηκε να βγάλουν την τελευταία άμυνα του αγώνα με τους Τζάγκουαρς να πλησιάζουν την end zone τους. Παρά τους 27 πόντους η επίθεση των νικητών δεν έπεισε, θυμίζοντας τα περσινά προβλήματα και ξελασπώθηκε από τις γνωστές υπέροχες ενέργειες του Ρότζερς, που αυτοσχεδίαζε όταν τα plays είχαν πάει στράφι. Ο Νέλσον ήταν «σκουριασμένος» στην επιστροφή του μετά από 1 χρόνο απουσίας και έλειπε από την επίθεση ο εκρηκτικός παίχτης που θα ανοίξει το γήπεδο. Πολύ καλός ο running back Λέισι, θύμισε τον παλιό καλό του εαυτό,.
                Οι γηπεδούχοι παρά την ήττα μπορούν να κρατήσουν ως θετικό το ότι ήταν μέσα στη διεκδίκηση της νίκης ως τα τελευταία δευτερόλεπτα. Η ιδιαιτέρως ενισχυμένη άμυνα είχε καλές στιγμές και αναμένεται να δέσει περισσότερο με την πάροδο των εβδομάδων, αλλά επιθετικά η ανάπτυξη δεν είχε ισορροπία με το running κομμάτι να χωλαίνει.
Τσιφς 33-27 Τσάρτζερς
                Τεράστια ανατροπή για τους Τσιφς και νίκη στην παράταση! Βρέθηκαν 3-24 πίσω στο σκορ στην 3η περίοδο, όμως με αντεπίθεση διαρκείας έφεραν το ματς στα ίσια (27-27) και έκαναν το 1-0 στην έξτρα περίοδο. Σπουδαία εμφάνιση από τον running back Γουέρ που συνέβαλε και στον passing παιχνίδι, ενώ πολύ αποτελεσματικός και ο quarterback Σμιθ από το β’ ημίχρονο και μετά.
                Κατέρρευσαν οι φιλοξενούμενοι χάνοντας τη νίκη μέσα από τα χέρια τους. Πολύ καλοί στο running κομμάτι με τους Γκόρντον και Γουντχεντ να κάνουν θραύση για 2 ½ περιόδους, ξέμειναν από δυνάμεις στο τέλος. Και εκτός από την πικρή ήττα ήρθε και η είδηση του τραυματισμού του Άλλεν να καταρρακώσει το ηθικό της ομάδας. Ο #1 receiver ήταν ασταμάτητος στο 1ο μέρος, ωσότου να διαλύσει τους χιαστούς του. Αποχώρησε και η επίθεση της ομάδας βραχυκύκλωσε. Χάνει τη σεζόν και η ομάδα τον ποιοτικότερο παίχτης της, πέραν του quarterback.
Σέιντς 34-35 Ρέιντερς
                Επιθετική φιέστα στη Νέα Ορλεάνη, ειδικά στο φινάλε του αγώνα, με τις δύο επιθέσεις να σκοράρουν κατά βούληση. Οι Ρέιντερς ανέτρεψαν τον αγώνα 2 φορές και μάλιστα στα τελευταία δευτερόλεπτα αντί να συμβιβαστούν με την ισοφάριση, ρίσκαραν επιχειρώντας 2ποντη μετατροπή ώστε να πάρουν τη νίκη στην κανονική διάρκεια!  Ο Κράμπτρι «γράπωσε» την μπάλα και οι Καλιφορνέζοι έφυγαν με το διπλό! Ενθουσίασαν οι ανερχόμενοι σταρ quarterback Καρ και receiver Κούπερ με αγαστή συνεργασία οδήγησαν την επίθεση, δε συνέβη το ίδιο όμως και στο αμυντικό κομμάτι με τις μεταγραφικές προσθήκες να μη δικαιολογούν τα λεφτά τους, σ’ αυτό το πρώτο δείγμα.
                Για τους ηττημένους, εξαιρετικός αλλά μόνος ο Μπριζ,. Πολύ εύστοχος, ξεπέρασε τις 400 γιάρδες passing για 14η φορά στην καριέρα του (1ος μαζί με τον Μάννινγκ), όμως η άμυνα της ομάδας του έμπαζε από παντού. Πολύ παραγωγική ημέρα για το δίδυμο των receivers Σνιντ και Κουκς.
Τζετς 22-23 Μπένγκαλς
                Στο νήμα κρίθηκε η αναμέτρηση στη Νέα Υόρκη, με τους γηπεδούχους Τζετς να μην αξίζουν την ήττα. Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ήταν καλύτεροι, κυριάρχησαν στις μάχες των γραμμών, με την άμυνα τους να καταφέρνει 7 sacks, όμως πλήρωσαν τις ανορθογραφίες του κίκερ τους, που στοίχισε στην ομάδα του 4 εύκολους πόντους. Πολύ καλός στο ντεμπούτο του με την ομάδα ο Φορτέ, αρνητικός ο Μάρσαλ που του έπεσε και κρίσιμη πάσα στο φινάλε.
                Παράσημο για τον Ντάλτον, το ότι ήταν ψύχραιμος και εύστοχος παρά την ασφυκτική πίεση των αντιπάλων, όμως απόλυτος MVP της αναμέτρησης ήταν ο receiver Γκριν που με 12 υποδοχές, 180 γιάρδες και 1 touchdown εξέθεσε τον Ρίβις.
Ιγκλς 29-10 Μπράουνς
                Ιδανικό ντεμπούτο για τον ρούκι quarterback Γουέντζ, που φανέρωσε πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Ήταν προετοιμασμένος, δεν φοβήθηκε να ψάξει τις μεγάλες φάσεις και με αθλητικά προσόντα που θα του δώσουν μέλλον στη λίγκα. Βέβαια απέναντί του είχε την χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος και έναν αντίπαλο ανήμπορο να ασκήσει πίεση. Αναμενόμενα καλή εμφάνιση και για την άμυνα, πάντα όμως απέναντι σε ένα πολύ αδύναμο σύνολο. Οι Μπράουνς όπως αναμενόταν απογοήτευσαν, με μία επίθεση που πέραν κάποιων βαθιών μπαλιών ήταν ανύπαρκτη. Τραυματίστηκε στον αγώνα ο quarterback Γκρίφιν και θα μείνει εκτός για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.
Τάιτανς 16-25 Βάικινγκς
            Οι Τάιτανς ικανοποίησαν και  είχαν το πάνω χέρι στον αγώνα μέχρι τα μέσα της 3ης περιόδου, όμως μία απαράδεκτη pick six interception του Μαριότα που έδωσε το προβάδισμα στους Βάικινγκς ήταν το σημείο κλειδί, που ουσιαστικά έκρινε και τον αγώνα. Δύο ακόμη fumble στη συνέχεια από τους γηπεδούχους κλείδωσαν τη νίκη για τους Βάικινγκς που δεν έκαναν κάτι ιδιαίτερο για να νικήσουν. Επιθετικά ήταν πολύ αναιμικοί με τον Πίτερσον εγκλωβισμένο και τον βετεράνο Χιλ στη θέση του quarterback να είναι εμφανώς ανεπαρκής. Η εξαιρετική άμυνα έδωσε τη λύση σκοράροντας και τα 2 touchdowns της ομάδας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει βασικός ο Μπράντφορντ.
Σίχοκς 12-10 Ντόλφινς
                Ίδρωσαν, κόπιασαν, βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, όμως κατάφεραν να ξεκινήσουν με το δεξί τη σεζόν οι γηπεδούχοι. Η επιθετική τους ανάπτυξη ήταν βραχυκυκλωμένη σε όλο τον αγώνα και με τον Ουίλσον να τραυματίζεται στον αστράγαλο στη 2η περίοδο τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Όταν όμως ήρθαν τα δύσκολα και οι Ντόλφινς προηγήθηκαν 6-10 με 4 λεπτά να απομένουν , ο Ουίλσον, με ένα πόδι και πίσω από μία πολύ προβληματική επιθετική γραμμή, οργάνωσε ένα από τα γνωστά του drives και έδωσε τη νίκη στους γηπεδούχους. Ο σταρ quarterback μάλιστα είναι αμφίβολος για την επόμενη Κυριακή με το χτύπημα στον αστράγαλο να αποδεικνύεται σοβαρό. Μοιράστηκαν τις προσπάθειες οι running backs Μάικλ και Ρόουλς με τον πρώτο να είναι πιο παραγωγικός. Πολύ καλύτεροι του αναμενομένου οι Ντόλφινς, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, λίγο έλειψε να κάνουν την έκπληξη της αγωνιστικής.
Κάουμποϊς 19-20 Τζάιαντς
               
Στο κλασικό ντέρμπι περισσότερο έχασαν οι γηπεδούχοι, παρά νίκησαν οι φιλοξενούμενοι. Οι Κάουμποϊς με τον ρούκι Πρέσκοτ στα ηνία να είναι πολύ καλός για την αγωνιστική εμπειρία του, ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, όμως δεν εξαργύρωσαν με touchdowns τις επισκέψεις τους κοντά στην αντίπαλη end zone, ενώ στο φινάλε έκαναν αδικαιολόγητα λάθη που τους στέρησαν την ευκαιρία για ένα εν δυνάμει νικητήριο field goal. Άφαντος ο Μπράιαντ, κάτω του μετρίου ο ρούκι Έλιοτ.
                Για τους νικητές, πολύ ενθαρρυντικά σημάδια η επιστροφή στη δράση του receiver Κρουζ, που σκόραρε το νικητήριο touchdown και η καλή εμφάνιση του ρούκι Σέπαρντ, που μαζί με τον Μπέκαμ θα συνθέσουν μία άκρως επικίνδυνη τριπλέτα στο passing παιχνίδι. Σταθερή η αμυντική γραμμή κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες.
Κολτς 35-39 Λάιονς
                Θρίλερ στην Ιντιανάπολις με την ομάδα που είχε την τελευταία επιθετική κατοχή να παίρνει και τη νίκη. Οι δύο επιθέσεις έκαναν ότι ήθελαν στο γήπεδο με τους δύο quarterback να καθοδηγούν μαεστρικά. Ο Στάφορντ είναι εξαιρετικός στο σύστημα του συντονιστή Κούτερ και με συμπαραστάτες τους δύο πολυσύνθετους running backs Ρίντικ και Αμπντούλα να είναι ασταμάτητοι, ανεβοκατέβαινε το γήπεδο με άνεση απέναντι στη θλιβερή άμυνα των γηπεδούχων.
                Οι Κολτς είχαν σε πολύ καλή μέρα τον Λακ, που θύμισε τον παίχτη του 2014, όμως στα μετόπισθεν θα έχουν τεράστια θέματα φέτος και αν δεν τα λύσουν άμεσα δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα play-offs. Την Κυριακή πήραν το προβάδισμα στο τελευταίο δίλεπτο 35-34, όμως σε μόλις 50 δευτερόλεπτα η επίθεση των Λάιονς κατάφερε να πάρει τις γιάρδες για το νικητήριο field goal! Ξανά αναιμικό το running παιχνίδι, ξανά θα κουβαλά την ομάδα στις πλάτες του ο ταλαντούχος quarterback.
Κάρντιναλς 21-23 Πάτριοτς
                Μαεστρικά στημένοι από τον coach Μπέλιτσικ οι Πάτριοτς, με τον άπειρο Γκαρόπολο στα ηνία και δίχως τον σπουδαίο Γκρονκόσκι, πήραν μεγάλο διπλό στην έδρα των διεκδικητών Κάρντιναλς. Ο νεαρός πασέρ ήταν πολύ ώριμος και απέφυγε τα λάθη, με ξεκάθαρες επιλογές στο προσαρμοσμένο επάνω του επιθετικό σύστημα. Πολύ ευχάριστη εικόνα για τους φίλους της ομάδας, η εικόνα του receiver Έντελμαν, που δείχνει 100% υγιής και το ίδιο επικίνδυνος με πέρσι (πριν τραυματιστεί) όταν και έμοιαζε μόνιμα αμαρκάριστος.
                Απογοήτευσαν οι γηπεδούχοι που μπαίνουν στη σεζόν με τεράστιες φιλοδοξίες και όφειλαν ένα τέτοιο ματς με τον αντίπαλο πληγωμένο να το κατακτήσουν. Έμοιαζαν απροετοίμαστοι για τον αγώνα, δίχως νεύρο, ενώ ο coach Άριανς έχασε τη μάχη των πάγκων. Καλές εμφανίσεις από το βετεράνο receiver Φιτζέραλντ και το 2ετή running back Ντέιβιντ Τζόνσον, όμως συνολικά η επίθεση της ομάδας δεν είχε ρυθμό. Τρύπα στην άμυνα ο ρούκι cornerback Ουίλιαμς, σημαδεύτηκε πολύ από τους Πάτριοτς και εκτέθηκε.
                Μοιραίος ο κίκερ Καταντζάρο που αστόχησε σε λάκτισμα 47 γιαρδών στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Ρέντσκινς 16-38 Στίλερς
                Κυριάρχησαν στον αγώνα οι φιλοξενούμενοι και μετά από τα 2 πρώτα αποτυχημένα drives, ήταν ασταμάτητοι επιθετικά. Έτρεξαν πολύ την μπάλα με τον Ουίλιαμς να είναι πολύ αποτελεσματικός πίσω από μία τρομερή επιθετική γραμμή, ενώ ο απίθανος receiver Μπράουν έκανε τα γνωστά του σκοράροντας δύο φορές με τον Ρόθλισμπέργκερ να τον βρίσκει με κλειστά μάτια! Αμυντικά έπαιξαν συντηρητικά, προσπάθησαν να αποτρέψουν τις μεγάλες φάσεις δίνοντας τις εύκολες πάσες στον Κάζινς και αναγκάζοντάς τον να είναι υπομονετικός, κάτι που αποδείχθηκε καταλυτικό καθώς η ταλαντούχα επίθεση των γηπεδούχων κινήθηκε σε ρηχά νερά. Αρνητικός ο quarterback των γηπεδούχων, ήταν άστοχος σε εύκολες πάσες και δεν διάβαζε σωστά τις φάσεις.
49ερς 28-0 Ραμς
                Μονότερμα το ντέρμπι της Καλιφόρνια με τους 49ερς να παίρνουν εύκολη νίκη απέναντι στους αποκαρδιωτικούς Ραμς. Εντυπωσιακή η άμυνα των γηπεδούχων, όπως μαρτυρά και το τελικό σκορ, αλλά εξίσου ανεπαρκής και η επιθετική ανάπτυξη των ηττημένων. Έκλεισαν οι διάδρομοι για τον Γκέρλι και ο Κίναμ έδειξε πως δεν ανήκει στη λίγκα με την εμφάνισή του.  Και αν η επίθεση των Ραμς αναμενόταν προβληματική, ήταν μια έκπληξη η αμυντική εμφάνιση τους και κυρίως η απόδοση της μπροστινής 4αδας. Χειραγωγήθηκαν από τους 49ερς, με τον ηγέτη Ντόναλντ εκτός του ότι ήταν αρνητικός να αποβάλλεται από το ματς έπειτα από δύο ποινές απειθαρχίας.
                Πρωταγωνιστής για τους νικητές ο running back Χάιντ, με τον Γκάμπερτ να είναι ο γνωστός ανεπαρκής quarterback. Κυριάρχησε ο linebacker Μπόουμαν, που ενορχήστρωνε την άμυνα και ήταν μέσα σε κάθε φάση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου