Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτό το Superbowl ποιος θα το πάρει?



                Η 2017 σεζόν βρίσκεται προ των πυλών με τους πρωταθλητές Πάτριοτς να υποδέχονται αύριο το βράδυ τους Τσιφς στην πρεμιέρα. Η αναμονή τελείωσε και ήρθε η ώρα να ρίξουμε μία ματιά στο πως διαμορφώνονται οι 8 divisions και ποιες ομάδες έχουν τον πρώτο λόγο για την είσοδό τους στα playoffs. Προβλέψεις για τους νικητές σε κάθε division και (πρώιμες) προβλέψεις για τα playoffs… ως το superbowl.




AFC EAST
                Αδιαφιλονίκητο φαβορί όχι μόνο για την division αλλά και για ολόκληρη την περιφέρεια οι πρωταθλητές Πάτριοτς, οι οποίοι ενισχύθηκαν κι άλλο στην offseason. Σημαντικό πλήγμα ο τραυματισμός του #1 receiver Έντελμαν, όμως οι λύσεις στο passing game του αγέραστου Μπρέιντι είναι πολλές και ποιοτικές. Επιπροσθέτως, οι Πάτριοτς φέτος αναμένεται να παρουσιάσουν ένα πολύ επικίνδυνο running παιχνίδι με 4 παίχτες (Γκίλεσλι, Μπέρκχεντ, Λιούις και Γουάιτ) να έχουν ρόλο στην ανάπτυξη.  Αχίλλειος πτέρνα θεωρητικά η μπροστινή γραμμή της άμυνας, αλλά ιδιαιτέρως ποιοτική η πίσω ζώνη. Οτιδήποτε άλλο από μία σχετικά εύκολη κατάκτηση της ανατολής από τους Πάτριοτς θα αποτελέσει έκπληξη.
                Σε β’ ρόλο στην division οι Ντόλφινς, οι οποίοι έχουν νέο βασικό quarterback τον μέχρι πρόσφατα ανενεργό Κάτλερ, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του Τάνεχιλ. Το ρόστερ έχει δυνατότητες και η ομάδα από το Μαϊάμι θα είναι από τους δυνατούς διεκδικητές μίας wild card θέσης.
                Δίχως ρεαλιστικές ελπίδες για playoffs για ακόμη μία σεζόν Μπιλς και Τζετς, που μοιάζουν να βρίσκονται σε σεζόν ανοικοδόμησης και ψάχνουν τον μελλοντικό franchise quarterback τους. Οι Μπιλς «έστειλαν» τον καλύτερο receiver και τον καλύτερο cornerback τους και δεν πιστεύουν στον Τέιλορ ως τον ηγέτη του μέλλοντος, ενώ οι Τζετς έχουν αποψιλώσει το ρόστερ σε μία διακριτική προσπάθεια να επιλέξουν όσο το δυνατόν ψηλότερο στο επόμενο draft με αρκετούς ελπιδοφόρους quarterbacks να έρχονται από τα πανεπιστήμια.
                ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΙΚΗΤΗ: Πάτριοτς στο πενιχρό 1,11



AFC NORTH
               
Οι Στίλερς είναι η ποιοτικότερη ομάδα του βορρά και έχουν στόχο για ακόμη μία σεζόν το Superbowl. Η επίθεση πιο πλήρης από ποτέ με τον Μπράιαντ να επιστρέφει από ετήσια τιμωρία και τους Μπράουν και Μπελ στο pick της καριέρας τους. Σε ανοδική πορεία και η άμυνα, η οποία θα έχουν πολλούς νεαρούς ταλαντούχους βασικούς, με τον ρούκι Γουάτ (αδερφός του Τζει Τζει) να «λάμπει» στην preseason.
                Οι Μπένγκαλς επιθυμούν να ξεχάσουν την περσινή σεζόν, όταν και απώλεσαν τα Playoffs έπειτα από 5 συναπτές παρουσίες. Η επίθεση πρόσθεσε δύο εκρηκτικούς ρούκι στα πρόσωπα των Μίξον και Ρος, οι οποίοι θα έχουν βασικό ρόλο με το καλημέρα, αλλά μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η επιθετική γραμμή τους. Η 5αδα μπροστά από τον Ντάλτον ήταν κάκιστη το 2016 και μάλιστα έχασε στη free agency τους δύο καλύτερους παίχτες της (Ουίτγουορθ και Ζάιτλερ). Πάντα ικανοί αμυντικά με πολλές ποιοτικές μονάδες, χάνει όμως τις 3 πρώτες αγωνιστικές ο ηγετικός linebacker Μπέρφικτ. Βρίσκονται ένα σκαλί κάτω από τους Στίλερς, όμως είναι από τα φαβορί για 1 wild card θέση.
                Πολλά τα θέματα ειδικά στην επίθεση για τους Ρέιβενς, πρωτίστως με τον τραυματισμό του Φλάκο, ο οποίος έχασε όλη την προετοιμασία και ακόμη είναι αμφίβολος για το αν θα ξεκινήσει τη σεζόν. Φτωχό σε ταλέντο το επιθετικό ρόστερ, αντιθέτως η άμυνά τους έδειξε πάρα πολύ καλά στοιχεία στην  preseason. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση του Φλάκο, καθώς οι αντικαταστάτες του είναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων.
                Δίχως playoffs στόχους οι Μπράουνς, όμως δεν θα είναι ο περσινός σάκος του μποξ όταν και δέχθηκαν 15 ήττες. Αρκετοί νέοι παίχτες αναμένεται να ξεκινήσουν βασικοί και θα κάνουν πολλές ζημιές σε όσους τους υποτιμήσουν.
                ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΙΚΗΤΗ: Στίλερς σε απόδοση 1,66




AFC SOUTH
               
Τον πρώτο λόγο στο νότο τον έχουν οι Τάιτανς έπειτα από πολλές σεζόν στην ανυποληψία. Η ομάδα του Μαριότα ενισχύθηκε επιθετικά με 3 νέους receivers (Ντέκερ, Ντέιβις και Τέιλορ) και ο σταρ quarterback θα έχει πιο εύκολο έργο στην 3η του σεζόν στη λίγκα, την ώρα που το running παιχνίδι θα είναι και πάλι η αιχμή του δόρατος επιθετικά. Αμυντικά οι ανησυχίες δεν έχουν εξαλειφθεί με την πίσω ζώνη άμυνας να έχει πολλά ερωτηματικά παρά τις προσθήκες των Ράιαν και Τζάκσον. Η επίθεσή τους έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε μία ασταμάτητη αρμάδα.
                Οι περσινοί νικητές Τέξανς διατηρούν μία από τις καλύτερες άμυνες της λίγκας και αναμένονται ακόμη καλύτεροι φέτος με τον Γουάτ υγιή έπειτα από την εγχείρηση στη μέση, όμως η αστάθεια στη θέση του quarterback παραμένει. Ο Σάβατζ κέρδισε τη θέση του βασικού στην προετοιμασία, όμως δεν πρόκειται να την κρατήσει για πολύ με τον ρούκι Γουότσον να περιμένει στον πάγκο. Τραυματισμοί στον κορμό των receiver αφήνουν ως μοναδική αξιόπιστη λύση τον Χόπκινς.
                Σε 3η μοίρα οι Τζάγκουαρς, οι οποίοι όπως και οι Τέξανς διαθέτουν τρομερά ταλαντούχο αμυντικό ρόστερ, όμως κρατούνται «όμηροι» από το παιχνίδι του quarterback τους. Ο Μπορτλς συνέχισε τις αποτρόπαιες εμφανίσεις στην preseason και βλέπει πλέον να είναι εν αμφιβόλλω η θέση του στο βασικό σχήμα με τον επίσης περιορισμένων δυνατοτήτων Χένι να κερδίζει έδαφος. Με αξιοπρεπές παιχνίδι από τη θέση του quarterback είναι ικανοί να επιστρέψουν στα playoffs μετά από πολλές σερί σεζόν στον πάτο της περιφέρειας.
                Στους Κολτς όλα γυρνούν γύρω από τον Λακ, ο οποίος όμως δεν έχει προπονηθεί καθόλου από τον Μάρτιο, όταν και έκανε χειρουργική επέμβαση στον ώμο του. Ο σούπερσταρ quarterback της ομάδας δεν θα είναι έτοιμος τουλάχιστον για την πρεμιέρα και οι εναλλακτικές επιλογές πίσω του είναι εφιαλτικές για τους φίλους της ομάδας. Δίχως τον Λάκ, οι Κολτς δεν θα ξεφύγουν από τον πάτο της division.
                ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΙΚΗΤΗ: Τάιτανς στην πεσμένη απόδοση 2,50




AFC WEST
                Η δυτική division είναι η πλέον ισχυρή του πρωταθλήματος με 4 ικανές ομάδες να κερδίσουν την 1η θέση. Οι Ρέιντερς πετούσαν από νίκη σε νίκη πέρσι μέχρι τον τραυματισμό του Καρ και ο σταρ quarterback επιστρέφει σε καλή κατάσταση, οι Τσιφς είναι πάντα αξιόπιστοι στην regular season με τον coach Ριντ στον πάγκο και οι Μπρόνκος έχουν παράδοση στις επιτυχίες παρά την κακή περσινή σεζόν. Το «μαύρο άλογο» όμως της division είναι οι (Λος Άντζελες πια) Τσάρτζερς με το ρόστερ να σφύζει από ποιότητα και ενέργεια. Η ομάδα του Ρίβερς στάθηκε τρομερά άτυχη την περασμένη σεζόν με πολλούς και σημαντικότατους τραυματισμούς, ενώ έχασε και πολλά παιχνίδια που άξιζε να κερδίσει. Η αρνητική αύρα του Σαν Ντιέγκο έφυγε από τον σύλλογο και είναι έτοιμοι φέτος για μία βαθειά πορεία στα Playoffs. Η επίθεση έδειξε πολύ ενθαρρυντικά σημάδια στην preseason με ζηλευτή ισορροπία στην ανάπτυξη και πολλούς πρωταγωνιστές. Ο νέος head coach Λυν είναι αυθεντία στον σχεδιασμό του running παιχνιδιού και θα δεν αφήσει τον Ρίβερς να γίνεται μονοδιάστατος. Στην άμυνα δεσπόζει ο περσινός αμυντικός ρούκι Μπόσα, ενώ όλες οι γραμμές είναι πλήρεις. Δεν αποτελέσει έκπληξη αν η δυτική division εκπροσωπηθεί στα playoffs ακόμη και με 3 ομάδες με τους Ρέιντερς και Τσιφς να είναι πολύ ισχυροί αντίπαλοι. Ως ο πιο αδύναμος κρίκος, με μικρή διαφορά, μοιάζουν οι προπέρσινοι πρωταθλητές Μπρόνκος.
                ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΙΚΗΤΗ: Οι αουτσάιντερ Τσάρτζερς σε απόδοση 5,00.






NFC EAST
               
Άκρως αμφίρροπη η ανατολική division της NFC με τις 4 ομάδες άπασες να έχουν καλές πιθανότητες για κατάκτησή της. Ισχνό προβάδισμα στην 4αδα για τους Τζάιαντς, οι οποίοι διαθέτουν εξαιρετική άμυνα χάρη στην οποία επέστρεψαν στα playoffs πέρσι. Το υποσύνολο του συντονιστή Σπανιόλο έχει ξεκάθαρους ρόλους και στην preseason φάνηκε πως θα συνεχίσει από κει που σταμάτησε το 2016. Προβληματίζει η επιθετική τους γραμμή και κατά συνέπεια το running παιχνίδι με μοναδικό αξιόπιστο back τον Πέρκινς, όμως η 3αδα των receiver Μπέκαμ, Σέπαρντ και Μάρσαλ μπορεί να κάνει πράγματα και θαύματα αν βρει χημεία με τον Μάννινγκ. Οι Κάουμποϊς θα πρέπει να ζήσουν 6 αγωνιστικές δίχως τον περσινό ρούκι της σεζόν και δικό τους MVP running back Έλιοτ, την ώρα που η κάτω του μετρίου περσινή άμυνα, αποδυναμώθηκε αισθητά. Οι Ρέντσκινς θα έχουν αρρυθμίες επιθετικά τουλάχιστον στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, έχοντας αλλάξει το βασικό δίδυμο των receiver. Τέλος, οι Ιγκλς διαθέτουν πολύ επικίνδυνη άμυνα, όμως χωλαίνουν επιθετικά και ο 2ετής quarterback Γουέντζ θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά φέτος για να διεκδικήσει η ομάδα του τα playoffs.
                ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΙΚΗΤΗ: Τζάιαντς σε απόδοση 2,87



NFC NORTH
                Στο βορρά υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί όσο υπάρχει ο Ρότζερς. Ο σπουδαίος quarterback των Πάκερς πραγματοποίησε «μυθικό» β’ μισό την περσινή σεζόν και φέτος στο passing game του θα έχει και έναν πολύ αξιόπιστο tight end στο πρόσωπο του Μαρτέλους Μπένετ, στοιχείο το οποίο έλειπε από την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια. Ερωτηματικό η άμυνά τους σε όλες τις γραμμές, αλλά ο Ρότζερς μπορεί να «μακιγιάρει» όλες τις ανορθογραφίες. Οι Βάικινγκς που ξεκίνησαν εντυπωσιακά πέρσι και στη συνέχεια κατέρρευσαν θα παρουσιάσουν μία πολύ δυναμική άμυνα για ακόμη μία σεζόν, όμως επιθετικά δεν πείθουν. Ναι μεν ο ρουκι running back Κουκ είναι πολύτιμη προσθήκη, όμως η επιθετική γραμμή δεν έδειξε σημάδια βελτίωσης στην preseason και οι receivers του ρόστερ δεν είναι πρώτης γραμμής. Σταθερός ο Μπράντφορντ πέρσι, όμως όπως έχει δείξει στην καριέρα του δυσκολεύεται να κάνει το βήμα παραπάνω. Στο Ντιτρόιτ, ο Στάφορντ έγινε ο πλέον ακριβοπληρωμένος παίχτης στην ιστορία του NFL, παρότι αδυνατεί ιστορικά να κερδίσει τα μεγάλα παιχνίδια για την ομάδα του. Οι Λάιονς στάθηκαν τυχεροί πέρσι σε πολλά παιχνίδια για να μπουν στα playoffs και αν δεν βελτιωθούν ραγδαία στην άμυνα δεν προβλέπεται να επιστρέψουν εκεί. Στον πάτο της division οι Μπερς, οι οποίοι έχουν τον πλέον φτωχό σε ταλέντο κορμό receivers με τον προαλειφόμενο #1 Μέρεντιθ να χάνει τη χρονιά. Βασικός quarterback στη σεζόν ξεκινά ο Γκλένον, όμως δεν θα αργήσει να πάρει τα ηνία ο ρούκι Τρουμπίσκι, ο οποίος έδειξε σπουδαία στοιχεία στα φιλικά προετοιμασίας.
                ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΙΚΗΤΗ: Πάκερς στο δικαιολογημένα χαμηλό 1,44



NFC SOUTH
               
Επίσης πολύ αμφίρροπη και η νότια division με 4 διεκδικητές. Οι φιναλίστ Φάλκονς δεν έχασαν σημαντικούς παίχτες, αντιθέτως ενισχύθηκαν αμυντικά, όπου αναμένονται αρκετά βελτιωμένοι, όμως έχασαν τον επιθετικό τους συντονιστή. Ο Σάναχαν που ήταν ο υπεύθυνος για την περσινή πυραυλοκίνητη επιθετική ανάπτυξη ανέλαβε τους 49ερς και στην θέση του ήρθε ο Σαρκίζιαν, ο οποίος δεν έχει κοουτσάρει ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο. Η μετάβαση αναμένεται να έχει επιπλοκές και σε μία τόσο δυνατή division είναι δύσκολο το repeat. Οι Ουίνστον είναι σε ανοδική πορεία και μαζί του όλοι οι Μπακανίρς. Η επίθεση της ομάδας είναι γεμάτη ταλέντο με μοναδικό ερωτηματικό την επιθετική της γραμμή, την ώρα που ενισχύθηκαν και αμυντικά με τελευταία την πρόσφατη προσθήκη του πεπειραμένου safety Γουάρντ, ο οποίος ήταν βασικότατος τα 3 προηγούμενα χρόνια στην περιβόητη άμυνα των Μπρόνκος. Αμφίβολο αν ο head coach Κότερ, μπορεί να διαχειριστεί σωστά το ρόστερ και να οδηγήσει την ομάδα του στην υπέρβαση. Οι Πάνθερς ήταν αυτοκαταστροφικοί την περσινή σεζόν μετά την απώλεια του τίτλου και αναμένεται να επιστρέψουν πολύ βελτιωμένοι. Η άμυνα διαθέτει πολλούς ηγέτες και οι cornerbacks τους θα έχουν έναν επιπλέον χρόνο εμπειρίας. Όλα τα λεφτά όμως είναι η επίθεση και ο Νιούτον. Ο MVP του 2015 ήταν αρνητικός το 2016, όμως αναμένεται να επιστρέψει δριμύτερος. Τον βοήθησε ο σύλλογος μέσω του draft επιλέγοντας τον ταλαντούχο και πολυδιάστατο running back ΜακΚάφρι, ο οποίος έχει όλα τα στοιχεία να γίνει σταρ στη λίγκα και να βοηθήσει από την 1η βδομάδα. Στον κορμό των ψηλών receiver προστέθηκε και ο ταχύτατος Σάμουελ για να δώσει την επιλογή της βαθιάς πάσας στο Νιούτον. Οι Πάνθερς έχουν την ποιότητα και την τεχνογνωσία να επιστρέψουν στην κορυφή του νότου. Τέλος, με λιγότερες πιθανότητες λόγω της άμυνάς τους οι Σέιντς. Ο Μπριζ παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση παρά το προχωρημένο της ηλικίας την ώρα που ο head coach Πέιτον σκοπεύει να δώσει βαρύτητα στο running game, με 3 backs έτοιμους να συμβάλλουν. Όλα συνηγορούν σε μία ακόμη πολύ παραγωγική επίθεση από την ομάδα της Νέας Ορλεάνης, όμως τίποτα δεν δείχνει πως η ταλαιπωρημένη άμυνα των τελευταίων ετών θα κάνει βήματα προόδου. Πιθανότατα η νότια division θα δώσει 1 ή και 2 wild card θέσεις στα playoffs.
                ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΙΚΗΤΗ: Πάνθερς σε απόδοση 3,25



NFC WEST
               
Ξεκάθαρο φαβορί στην δυτική περιφέρεια για ακόμη μία σεζόν οι Σίχοκς, οι οποίοι φιλοδοξούν να κάνουν μία ακόμη βαθειά πορεία στα playoffs με τον σπουδαίο κορμό των έμπειρων παιχτών τους άθικτο. Ο Ουίλσον έδειξε σε τρομερή κατάσταση στην προετοιμασία και δίχως τους περσινούς τραυματισμούς αναμένεται να βάλει υποψηφιότητα για MVP του πρωταθλήματος με το passing game της ομάδας να εξελίσσεται κάθε χρονιά. Βρήκε χημεία με τον Γκράχαμ, ο Μπάλντγουιν είναι λίρα εκατό και αν επιθετική γραμμή καταφέρει να μην είναι η χειρότερη του πρωταθλήματος, όπως πέρσι, οι Σίχοκς δεν θα δυσκολευτούν να επιστρέψουν με άνεση στα playoffs. Η σπουδαία άμυνα θα έχει όλα τα αστέρια της πανέτοιμα, ενώ πρόσθεσε και νέα πρόσωπα που θα δώσουν βάθος και ενέργεια. Οι Κάρντιναλς βρίσκονται σε σταυροδρόμι με τους πρωταγωνιστές του passing παιχνιδιού τους στη δύση της καριέρας τους. Ο Πάλμερ επιστρέφει για ακόμη μία σεζόν προερχόμενος από μία κάτω του μετρίου 2016 χρονιά, ενώ ο σπουδαίος Φιτζέραλντ έκλεισε τα 34. Υπάρχει πάντα ο σπουδαίος running back Τζόνσον, όμως όπως αποδείχθηκε και πέρσι δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Αναζητείται συμπληρωματικό cast στην επίθεση. Αμυντικά παραμένουν ισχυροί παρά τις σημαντικές αποχωρήσεις των Κάμπελ και Τζέφερσον.
                Σε ρόλο κομπάρσου μοιάζουν να είναι στην division οι Ραμς και οι 49ερς αν και αμφότερες ομάδες αναμένονται βελτιωμένες σε σχέση με τις κάκιστες περσινές εμφανίσεις. Νέοι προπονητές σε Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες, οι οποίοι ψάχνουν την επιθετική τους ταυτότητα με τα δύο ρόστερ να φείδονται ταλέντου. Αμυντικά υπάρχουν πολλοί νεαροί ταλαντούχοι παίχτες που θα ταλαιπωρήσουν Ουίλσον και Πάλμερ.
                ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΙΚΗΤΗ: Σίχοκς σε απόδοση 1,36




ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ σε regular season και playoffs:

AFC
1.       Πάτριοτς
2.       Στίλερς
3.       Τάιτανς
4.       Τσάρτζερς
5.       Ρέιντερς
6.       Τσιφς

NFC
1.       Σίχοκς
2.       Πάκερς
3.       Πάνθερς
4.       Τζάιαντς
5.       Φάλκονς
6.       Κάουμποϊς


AFC Championship Game: Στίλερς – Τσάρτζερς

NFC Championship Game: Σίχοκς – Πάκερς

Superbowl: Σίχοκς νικούν τους Στίλερς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου