Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Deflate-gate και προπονητικό γαϊτανάκι




Με 9 μέρες να απομένουν για το Superbowl XLIX της Αριζόνα πολλά και ενδιαφέροντα συνέβησαν εκτός πλαισίου του μεγαλύτερου αγώνα στη χώρα. Το σκάνδαλο με τις ξεφουσκωμένες μπάλες στον αγώνα Πάτριοτς – Κολτς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και απασχολεί κατά κόρων τo NFL, ενώ υπήρξαν αλλαγές στα προπονητικά τιμ αρκετών ομάδων.




DEFLATEGATE
            Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνα των υπευθύνων 11 από τις 12 μπάλες του AFC championship αγώνα ανάμεσα στους Πάτριοτς και τους Κολτς βρέθηκαν αισθητά ξεφουσκωμένες κάτω από το επιτρεπτό όριο. Η όλη η συνθήκη «μυρίζει» απάτη από πλευράς Πάτριοτς με τον σύλλογο επί Μπέλιτσικ να έχει ιστορικό παραβιάσεων και μία τάση να αγωνίζεται στο όριο των κανόνων. Απάτη που θεωρητικά ευνοούσε τους πρωταθλητές της AFC από τη στιγμή που σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Μπρέιντι είχε εκφράσει την προτίμησή του σε λιγότερο φουσκωμένες μπάλες που του επιτρέπουν καλύτερο πιάσιμο.
            Το 2007 η ομάδα πιάστηκε να βιντεοσκοπεί παράνομα τις τακτικές των αντιπάλων στο περίφημο spygate και τιμωρήθηκε γι αυτό, ενώ έχουν υπάρξει κι άλλες αναπόδεικτες κατηγορίες για ανάλογες περιπτώσεις (π.χ. superbowl 2001).
            Με συνεντεύξεις τύπου μέσα στη βδομάδα οι πρώτοι ύποπτοι Μπέλιτσικ και Μπρέιντι δήλωσαν άγνοια για την παρανομία και απέρριψαν τις προσωπικές κατηγορίες. Η παράβαση όμως είναι αποδεδειγμένη και παρότι προπονητής και κουόρτερμπακ του συλλόγου δήλωσαν αθώοι, η τιμωρία φαντάζει σίγουρη σε μία προσπάθεια της λίγκας να εξαλείψει τέτοιου είδους απάτες.
            Οι ξεφούσκωτες μπάλες δεν έπαιξαν κανένα ρόλο εντέλει στην εξέλιξη του αγώνα (μάλιστα επανήλθαν στην κανονική τους κατάσταση στο ημίχρονο) και οι Πάτριοτς θα μπορούσαν να κερδίσουν τους Κολτς με οποιαδήποτε μπάλα εκείνη τη βραδιά, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι γηπεδούχοι ήταν υπεύθυνοι για αυτή την αλλοίωση του αγώνα και αναμένεται να τιμωρηθούν γι αυτό.
            Πιθανή τιμωρία η αφαίρεση επιλογών στο επόμενο draft ή και ποινή στο salary cap, ανεξάρτητα από όποια ατομική τιμωρία για όποιον αποδειχθεί υπεύθυνος ή συνεργός, ενώ σίγουρα έχει αμαυρωθεί η πορεία της ομάδας από μεγάλο κομμάτι της κοινότητας του NFL και το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη λίγκα και τον περίγυρο της ομάδας όλες αυτές τις μέρες οδεύοντας προς τον μεγάλο αγώνα. 





ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ         

            8 ομάδες άλλαξαν προπονητή μέσα στον Ιανουάριο και ακόμη περισσότερες ανακάτεψαν την τράπουλα στα τεχνικά τιμ.
            Ολική μεταμόρφωση στους απογοητευτικούς Μπερς που απέλυσαν όλο το προπονητικό τιμ και τον γενικό διευθυντή με τον μέχρι πρότινος κόουτς των Μπρόνκος Φοξ να αναλαμβάνει γενικά καθήκοντα και να παίρνει στο πλάι του τους ικανότατους συντονιστές Γκέιζ (επίθεση – Μπρόνκος) και Φάντζιο (άμυνα – 49ερς).
            Στους διεκδικητές Μπρόνκος ανέλαβε πλέον ο Κούμπιακ που έκανε εκπληκτική δουλειά φέτος στους Ρέηβενς και έχει επιτυχημένο παρελθόν στην ομάδα και πολύ καλές σχέσεις με τον γενικό διευθυντή και θρύλο της ομάδας Έλγουεϊ.
            Τη θέση του Κούμπιακ τώρα στους Ρέηβενς πήρε ο αποτυχημένος προπονητής των Μπερς Τρέστμαν.
            Ενδιαφέρουσα η πρόσληψη του αμυντικού «γκουρού» Μπόουλς από τους Τζετς, ενώ ο προκάτοχος Ράιαν έμεινε στην AFC Ανατολής και ανέλαβε τους Μπιλς.
            Νέος προπονητής και στους Ρέιντερς με τον Ντελ Ρίο να έχει πολύ δουλειά σε ένα σύλλογο που βρίσκεται σε περίοδο ανοικοδόμησης.
            Το σίριαλ για τη θέση του προπονητή στους 49ερς τελείωσε με την λιγότερο εντυπωσιακή πρόσληψη, αφού αναβαθμίστηκε ως κόουτς ο αγαπητός στους παίχτες Τομσούλα, ενώ οι επιτυχημένοι συντονιστές αποτελούν επίσης παρελθόν μαζί με τον Χάρμπο.
            Ακόμη, ο άκρως πετυχημένος αμυντικός συντονιστής των πρωταθλητών Σίχοκς Νταν Κουίν αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προπονητή στους Φάλκονς τη Δευτέρα μετά το superbowl.  
            Τέλος, παρελθόν από τους Στίλερς αποτελεί μετά από 10 χρόνια παρουσίας ο αμυντικός συντονιστής Ντικ ΛεΜπό που είχε δημιουργήσει μία άμυνα φόβητρο την περασμένη 10ετία. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως θα αναλάβει καθήκοντα στους Κάρντιναλς υπό τον γνωστό του κόουτς Άριανς.

           
                                                        Από:                                                   Σε:
Τζον Φοξ
Προπονητής Μπρόνκος
Προπονητής Μπερς
Τοντ Μπόουλς
Αμυντικός συντονιστής Κάρντιναλς
Προπονητής Τζετς
Γκάρι Κούμπιακ
Επιθετικός συντονιστής Ρέηβενς
Προπονητής Μπρόνκος
Ρεξ Ράιαν
Προπονητής Τζετς
Προπονητής Μπιλς
Τζιμ Τομσούλα
Συντονιστής επιθετικής γραμμής
49ερς
Προπονητής 49ερς
Τζακ Ντελ Ρίο
Αμυντικός συντονιστής Μπρόνκος
Προπονητής Ρέιντερς
Νταν Κουίν
Αμυντικός συντονιστής Σίχοκς
Προπονητής Φάλκονς
Μαρκ Τρέστμαν
Προπονητής Μπερς
Επιθετικός
Συντονιστής
Ρέηβενς
Νταγκ Μαρόνε
Προπονητής Μπιλς
Συντονιστής
επιθετικής γραμμής
Τζάγκουαρς
Τζιμ Χάρμπο
Προπονητής 49ερς
Προπονητής στο
Κολέγιο του
Μίσιγκαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου