Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

SUPERBOWL XLIX



Το 49ο Superbowl βρίσκεται προ των πυλών καθώς την Κυριακή το βράδυ (01:30 ώρα Ελλάδος) στο University of Phoenix Stadium της Αριζόνα, Σίχοκς και Πάτριοτς αναμετρούνται για το βαρύτιμο τρόπαιο συνθέτοντας ένα άκρως ενδιαφέρον και συνάμα αμφίρροπο ζευγάρι τελικού. 









Superbowl
XLIX

Σιάτλ Σίχοκς
Κυριακή
01/02/15
01:30
Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς

            ΣΙΧΟΚΣ Η ώρα της υπεράσπισης του θρόνου έφτασε για τους Σίχοκς, που όμως πέρασαν από χίλια κύματα στο NFC Championship παιχνίδι απέναντι στους Πάκερς για να πάρουν τη νίκη – πρόκριση στην παράταση.  Βρέθηκαν πίσω 0-16 στο ημίχρονο και 7-19 με 4 λεπτά να απομένουν στην 4η περίοδο, όμως κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών σε τόσο προχωρημένο στάδιο της postseason! Οι αντίπαλοι Πάκερς κατέρρευσαν, υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη, όμως χρειάστηκε μία εκπληκτική ανατροπή των δεδομένων από τον Ουίλσον για να έρθει η νίκη. Ο πλέον πολυνίκης κουόρτερμπακ (διαθέτει τις περισσότερες νίκες από όλους στις 3 σεζόν του στο NFL) ήταν απαράδεκτος για 3 ½ περιόδους , όμως κατάφερε στο τέλος να βρει τα ψυχικά αποθέματα, να μην καταρρεύσει από τα πολλά και μεγάλα του λάθη και κατάφερε με εξαιρετικές προσπάθειες στο τέλος να οδηγήσει την ομάδα του στην επική νίκη. Ο Λυντς ήταν ασταμάτητος και μόνιμη πηγή κινδύνου όπως συνήθως, ενώ και η άμυνα κράτησε την ομάδα ζωντανή στο παιχνίδι όσο ο Ουίλσον έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.  Κακή εντύπωση άφησε η αμυντική γραμμή της ομάδας, η οποία δεν κατάφερε να ασκήσει πίεση στον τραυματία Ρότζερς και για τρεις περιόδους άφηνε μεγάλο πεδίο δράσης στους αντίπαλους ράννινγκ μπακ.

Τραυματίστηκαν μέσα στον αγώνα οι ακρογωνιαίοι λίθοι της άμυνας Τόμας (ώμος) και Σέρμαν (αγκώνα) αλλά συνέχισαν να αγωνίζονται με πόνους. Οι δύο βδομάδες διακοπής βοήθησαν καθοριστικά στην ανάρρωσή τους και αναμένεται να αγωνιστούν κανονικά στο μεγάλο ματς. 
Έλλειψη βάθους προκύπτει στην αμυντική γραμμή με τους μακροχρόνιους τραυματισμούς των Μίμπειν και Χιλλ, ίσως αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα μιας ιστορικά καλής άμυνας αν οι Πάτριοτς καταφέρουν με βαριά σχήματα να τρέξουν στο κέντρο της.
Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να θεωρηθεί κακός οιωνός για τους πρωταθλητές είναι το  ότι η άμυνα τους έχει επιτρέψει 11 τάτσνταουν φέτος σε αντίπαλους τάητ εντ και την Κυριακή αντιμετωπίζει τον καλύτερο του πρωταθλήματος και ίσως τον καλύτερο όλων των εποχών.
Καλός οιωνός αποτελεί το ότι έχουν επισκεφτεί το στάδιο της Αριζόνα την 16η αγωνιστική και εκείνη την Κυριακή πραγματοποίησαν την καλύτερη τους επιθετική εμφάνιση επί κόουτς Κάρολ και έσπασαν το ρεκόρ γιαρδών για το σύλλογο (597) !!! Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρσι όταν νωρίτερα στη σεζόν ταξίδεψαν ξανά στο αντίστοιχα ίδιο στάδιο στη Νέα Υόρκη  και επικράτησαν με 0-25 των Τζάιαντς. 9 φορές στην ιστορία του αθλήματος έχει συμβεί κάτι ανάλογο.
Η άμυνα των Σίχοκς για 3η συναπτή σεζόν ήταν η καλύτερη του πρωταθλήματος στους πόντους που επιτρέπει , ενώ επέτρεψε και τις λιγότερες γιάρδες για 2η σερί χρονιά. Ιστορικό κατόρθωμα που έχει συμβεί μόλις άλλες 3 φορές στο NFL. Οι καλύτερες scoring άμυνες μετρούν ρεκόρ 13-3 σε superbowl με 7/8 κατακτήσεις στα τελευταία ματς.

ΠΑΤΡΙΟΤΣ Οι νικητές της AFC είχαν πολύ εύκολο έργο στο championship παιχνίδι απέναντι στους Κολτς τους οποίους και διέλυσαν με 45-7, όμως το καλό κλίμα χάλασε με το μίνι σκάνδαλο που προέκυψε με τις παράτυπα ξεφουσκωμένες μπάλες του αγώνα. Θέμα που απασχόλησε εντόνως την κοινότητα του αθλήματος και οι δύσκολες ερωτήσεις επί του θέματος συνεχίστηκαν και στις Media μέρες στο Φοίνιξ.
Αγωνιστικά οι Πάτριοτς εντυπωσίασαν με την πληθωρική τους επίθεση στα play-offs, με έναν Μπρέιντι σε εξαιρετική κατάσταση να παίζει με προσήλωση για το 4ο δαχτυλίδι του και τον Μπέλιτσικ να δημιουργεί νέα τρικ σχετικά με την διαθεσιμότητα των λάινμεν του. Απέναντι στους Κολτς ξύπνησε και ο Μπλαντ που αποκτήθηκε μεσούσης της περιόδου για να ενισχύσει το αναιμικό ράννινγκ παιχνίδι της ομάδας και ήταν πραγματικά ασταμάτητος. Από την άλλη, περιορίστηκε σημαντικά ο Γκρονκόσκι από την ομάδα της Ιντιανάπολις με τον αντίπαλο προπονητή να στέλνει κόρνερμπακ επάνω του για κάλυψη, πλάνο που μπορεί να υιοθετήσει και ο Κάρολ την Κυριακή. Ο δυναμικός τάητ εντ αναμένεται να είναι σημείο αναφοράς της πάσσινγκ επίθεσης στον μεγάλο αγώνα, όμως για να μπορέσουν να υπερνικήσουν μία τόσο αποτελεσματική άμυνα θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία στις προσπάθειες και να μην πέσει όλη η πίεση στον Μπρέιντι.

Εμφανώς βελτιωμένη η ράννινγκ άμυνα των Πάτριοτς από τα μέσα της σεζόν και μετά (εξαίρεση η απόδοσή της στο divisional γύρο), θα έχει το δυσκολότερο τεστ απέναντι στη με διαφορά #1 ράννινγκ επίθεση των Σίχοκς, η οποία ενισχύεται από την ικανότητα του Ουίλσον να κρατά την μπάλα και να τρέχει όταν χρειαστεί. Τα τρεξίματα του Ουίλσον μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα για τους Πάτριοτς καθώς τα αποτελέσματά τους απέναντι σε ομάδες με κινητικούς κουόρτερμπακ δεν ήταν θετικά. Φέτος ηττήθηκαν από Τάνεχιλ (Ντόλφινς), Σμιθ (Τσιφς) και Ρότζερς (Πάκερς) που μπορούν να τρέξουν όταν το προστάζει η κατάσταση , με τον Ουίλσον να είναι πολύ αποτελεσματικότερος σε αυτό το στοιχείο.
Ο Μπρέιντι ήταν γριπωμένος για 4-5 μέρες στην αρχή της εβδομάδας, όμως αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει καθόλου το παιχνίδι του την Κυριακή.
Τα λευκά θα φορούν οι Πάτριοτς αύριο το βράδυ και αυτό μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά καλός οιωνός για την ομάδα του Μπέλιτσικ αφού 9 στις 10 πρωταθλήτριες ομάδες από το 2005 και μετά φορούσαν λευκή εμφάνιση στο Superbowl με μοναδική εξαίρεση τους Πάκερς το 2011.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Η πρόσφατη προϊστορία των ομάδων περιλαμβάνει μόλις μία μεταξύ τους αναμέτρηση, το 2012 στο Σιάτλ, όταν ο τότε άσημος ρούκι Ουίλσον οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με ανατροπή από το 10-23 στο 24-23 και η άμυνα των Σίχοκς με αιχμή τον Σέρμαν ανάγκασε τον Μπρέιντι σε 2 ιντερσέπτιονς. 
Ακόμη, υπάρχει σχέση μεταξύ του προπονητή των πρωταθλητών Κάρολ και των Πάτριοτς, αφού η προηγούμενη δουλειά του 63χρονου στο NFL ήταν στη Βοστόνη απ’ όπου έφυγε ως αποτυχημένος το 1999 πριν αναλάβει ο Μπέλιτσικ και δημιουργήσει τη δυναστεία. 





ΣΗΜΕΙΑ – ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
-                          Η ράννινγκ άμυνα των Πάτριοτς κατά πόσο θα μπορέσει να περιορίσει όχι μόνο τον Λυντς , αλλά και τα τρεξίματα του Ουίλσον;
-                          Το μαρκάρισμα του Γκρονκόσκι από την Legion of Boom, θα υπάρξει ατομικό μαρκάρισμα από Τσάνσελορ ή Μάξγουελ ή θα αντιμετωπιστεί με ζώνη και κατά πόσο θα περιοριστεί;
-                          Θα μπορέσει ο Μπλαντ να δώσει ισορροπία στην επίθεση των Πάτριοτς τρέχοντας στην καρδιά της αντίπαλης αμυντικής γραμμής;
-                          Θα καταφέρει να ασκήσει πίεση στον Μπρέιντι η άμυνα των Σίχοκς και να χαλάσει τον συγχρονισμό του με τους ρισίβερ του;





ΕΚΤΙΜΗΣΗ:
Σίχοκς και Πάτριοτς ήταν οι δύο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος και συνθέτουν άκρως συναρπαστικό ζευγάρι με ξεχωριστά στοιχεία από τα οποία προκύπτει μία θεωρητική ισορροπία. Η αναμέτρηση είναι ορισμός της αμφίρροπης μάχης με τις στοιχηματικές αποδόσεις να συνηγορούν. Οι Σίχοκς άνοιξαν ως 2,5 πόντους φαβορί, όμως μέσα σε λίγες μέρες η γραμμή γύρισε στον 1 πόντο για τους Πάτριοτς. Όταν τέλειωσε αυτό το κείμενο υπήρχε η απόλυτη ισορροπία στο 1,90 έκαστος.
Εκτίμηση… η νίκη των Σίχοκς καθώς η άμυνα τους είναι ιστορικά επιτυχημένη, έχει κάνει τη ζωή δύσκολη σε κάθε ποιοτικό κουόρτερμπακ που αντιμετώπισε και έχει την προσωπικότητα και την χημεία να κυριαρχήσει στο μεγάλο αγώνα όπως. Αν η αμυντική γραμμή καταφέρει να βγάλει εκτός ρυθμού τον Μπρέιντι όπως έκαναν οι Τζάιαντς (δις) ο αγώνας μπορεί να μην είναι και τόσο ντέρμπι. Ο Ουίλσον είναι πραγματικός Playmaker και βρίσκει τρόπους να βγάζει μεγάλες φάσεις και από τη στιγμή που επέστρεψε από το τόσο κακό ματς πριν 15 μέρες τίποτα δεν μοιάζει ακατόρθωτο γι αυτόν και την ομάδα του.

Όσο για τα fun special bets οι εξής επιλογές έχουν καλές πιθανότητες.

Wilson    (under) 39,5 γιάρδες ράννινγκ
Turbin     (over) 14,5 γιάρδες ράννινγκ
Vereen    (under)16,5 γιάρδες ράννινγκ
Wilson    (over) 220,5 γιάρδες πάσσινγκ
Chancellor   (over) 6,5 tackles
Kearse    anytime touchdown

Καλή τηλεθέαση! 

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα παιδιά, από ποιο κανάλι θα δούμε φέτος Super Bowl στην Ελλαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, το κατάλαβα. Ρυθμίστηκε όμως το θέμα. Με 10€ πήρα game pass και είμαι ήδη online live στο εορταστικό σ/κ. Μέσω air play στέλνω εικόνα στο Apple tv και θα δω το παιχνίδι αρχοντικά στην smart tv μου. Όλα οκ. Πάμε γερά Seahawks για το 2ο back to back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στα 7,49 ευρώ το δίνει (ή εγω κάνω λάθος;)Θα το πάρω και εγώ σίγουρα.Βλέπω όλους τους τελικούς από το 2008 και μετά.Δεν τον χάνω με τίποτα.Seahawks!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην επίθεση οι Πάτς έχουν την πάσα ενώ οι Σίχοκς έχουν το run. Συνολικά, ένα μικρό προβάδισμα αποκτούν οι Πάτριοτς λόγω της ύπαρξης πολλαπλών στόχων για τον QB Brady σε σχέση με τους «ανεμικούς» και απρόβλεπτους WR των Σίχοκς. Στην άμυνα οι Σίχοκς έχουν αναμφισβήτητα το προβάδισμα μιας και δεν έχουν κάποια χτυπητή αδυναμία σε κάποιον τομέα ενώ οι Πάτριοτς αναμένουν πολλά από την ατομική απόδοση των παικτών τους.Κανένα παιχνίδι δεν έχει κριθεί στα χαρτιά και το συγκεκριμένο είναι στην κόψη του ξυραφιού. Λίγο το DeflateGate, λίγο το μομέντουμ των Σίχοκς με κάνουν να πιστεύω πως οι Σίχοκς θα φτάσουν στο back-to-back. Η ιστορία μας έχει μάθει πως η άμυνα παίρνει τους τίτλους και δεν έχω ιδιαίτερη πίστη στην αποτελεσματικότητα του RB Blount, του οποίου η απόδοση είναι κατά τη γνώμη μου το βασικό κλειδί για την επικράτηση των Πάτριοτς.

    Πάρις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή ανάλυση Δημήτρη !!!
      Καλό παιχνίδι να έχουμε !!!

      Διαγραφή
  5. καλο παιχνιδι παιδια...μιας και δεν εχουμε new orleans saints και φετος...συνεχιζουμε να στηριζουμε seahawkss..φυγαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή