Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Προαναγγελία 2ης Αγωνιστικής



H 2η αγωνιστική είναι εδώ με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει 14 Κυριακάτικους αγώνες και την αυλαία να πέφτει τη Δευτέρα στην Ιντιανάπολις. Ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Ιγκλς – Κάουμποϊς και Μπιλς – Πάτριοτς, ενώ το βραδινό ντέρμπι Πάκερς – Σίχοκς είναι άτυπη ρεβάνς από το περασμένο NFC Championship παιχνίδι. 


Οι Μπερς έχουν δεύτερο σερί εντός έδρας αγώνα ξεκινώντας τη σεζόν και αυτή την Κυριακή υποδέχονται τους Κάρντιναλς. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από την ήττα απέναντι στους Πάκερς σε έναν αγώνα που φάνηκαν παραπάνω ανταγωνιστικοί απ’ ότι αναμενόταν με την άμυνα να μην εκτίθεται απέναντι στον Ρότζερς, ενώ επιθετικά φορτώθηκε με πολλές προσπάθειες ο Φορτέ είτε με απλές κούρσες είτε υποδεχόμενος την μπάλα από κοντινές πάσες του Κάτλερ. Ο εν λόγω κουόρτερμπακ δεν ήταν κακός για την μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα αλλά έκανε το κρίσιμο λάθος στην 4η περίοδο που «τέλειωσε» την αναμέτρηση. Αμφίβολος για αύριο ο #1 ρισίβερ Τζέφρι, έπαιξε στην πρεμιέρα αλλά περιορίστηκε η δράση του.  Καλό κλίμα στην ομάδα παρά την ήττα, έχει ανεβάσει τη ψυχολογία της ομάδας ο νέος κόουτς. Οι φιλοξενούμενοι Κάρντιναλς επικράτησαν εντός έδρας των Σέιντς με το συνηθισμένο τους τρόπο, ξεφεύγοντας στο σκορ στην 4η περίοδο όπως έκαναν και σε πολλά παιχνίδια πέρσι. Ο κουόρτερμπακ Πάλμερ ήταν εξαιρετικός και φάνηκε ότι έχει πολλές επιλογές στο πάσσινγκ παιχνίδι με τους Τζον Μπράουν, Φιτζέραλντ και Φελλς, παρέμεινε προβληματικός ο ράννινγκ τομέας της επίθεσης και αύριο θα λείψει η #1 επιλογή Έλλινγκτον. Αντικαταστάτες οι Κρις και Ντέιβιντ Τζόνσον που αναμένεται να μοιραστούν τις προσπάθειες. Αντιμετώπισε προβλήματα η άμυνα στην αναχαίτιση του πάσσινγκ παιχνιδιού συγκεκριμένα στους ράννινγκ μπακ των Σέιντς και αυτό είναι ανησυχητικό από τη στιγμή που οι επόμενοι αντίπαλοι έχουν ως επιθετικό σήμα κατατεθέν το πάσσινγκ παιχνίδι με τον Φορτέ.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ το ματς είναι πολύ ισορροπημένο, πιθανώς θα κριθεί στις λεπτομέρειες ακόμη και στα τελευταία δευτερόλεπτα και από τη στιγμή που ο γηπεδούχος είναι σε τιμή αουτσάιντερ είναι η προτιμότερη επιλογή.

                Στη Νέα Υόρκη, οι Τζάιαντς που ηττήθηκαν με αναπάντεχη ανατροπή στην πρεμιέρα από τους Κάουμποϊς υποδέχονται τους Φάλκονς που επικράτησαν οριακά των Ιγκλς. Οι Τζάιαντς εμφανίστηκαν πολύ καλύτεροι των αναμενομένων στην πρεμιέρα, ιδιαιτέρως στην άμυνα και κράτησαν χαμηλά μία εκρηκτική επίθεση για 3 ½ περιόδους, όμως «ξεγυμνώθηκαν» στο τελευταίο ντράιβ που έφερε την ήττα. Δεν ήταν καλύτεροι στον αγώνα, εκμεταλλευόμενοι όμως τα αντίπαλα λάθη βρέθηκαν αγκαλιά με τη νίκη και κατάφεραν να την απολέσουν εξαιτίας της αδυναμίας τους να ξοδέψουν τα τελευταία δευτερόλεπτα. Τρομερή κριτική όλη τη βδομάδα για την απόφαση του προπονητή να δώσει εντολή για πάσα στην επίμαχη φάση που σταμάτησε το χρονόμετρο και την αδυναμία του Μάννινγκ να αντιληφθεί πως έπρεπε να δεχθεί το σακ. Προς έκπληξη όλων, μικρό ρόλο στην επίθεση της ομάδας είχε ο Μπέκαμ, από την άλλη έδειξε σε καλή κατάσταση η επιθετική γραμμή και το ράννινγκ παιχνίδι. Οι Φάλκονς επικράτησαν στην πρεμιέρα χάρη στο πρώτο εξαιρετικό τους ημίχρονο, στο οποίο πήραν προβάδισμα 17 πόντων που θα μπορούσαν να είναι και περισσότεροι. Στην επανάληψη η επίθεση έπαιξε πιο συντηρητικά, η άμυνα κουράστηκε από το γρήγορο τέμπο των Ιγκλς και ήταν τυχεροί που στο τέλος δεν έχασαν τον αγώνα. Σπουδαίο ματς έκανε ο Χούλιο Τζόουνς επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος, ρισίβερ του πρωταθλήματος, σκοράροντας δις και αποτελώντας ασταμάτητο όπλο στην πάσσινγκ επίθεση της ομάδας. Μέτρια εμφάνιση από τον κουόρτερμπακ Ράιαν που υπέπεσε σε κρίσιμα λάθη που ευτυχώς για την ομάδα του δεν στοίχισαν. Πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι η άμυνα της ομάδας στο ντεμπούτο κιόλας του νέου κόουτς, άψογη στο πρώτο ημίχρονο, κουρασμένη στο δεύτερο, κατάφερε να ασκήσει πίεση νωρίς, ενώ εξαφάνισε πλήρως το αντίπαλο ράννινγκ παιχνίδι.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ δεν υπάρχει ξεκάθαρο σημείο με τις ομάδες και ιδιαιτέρως τις άμυνές τους να εμφανίζονται καλύτερες απ’ ότι αναμενόταν στην πρεμιέρα. Πριν τη σεζόν, ο αγώνας θα ήταν κυκλωμένος στο over, τώρα υπάρχει επιφύλαξη στο ποντάρισμά του.

                Ντέρμπι ηττημένων στη Μινεσότα, με τους Βάικινγκς και τους Λάιονς να αναμετρώνται ύστερα από αποτυχίες στην πρεμιέρα και να θέλουν να αποφύγουν το 0-2 μέσα στην NFC Βορρά. Οι Βάικινγκς ήταν η απογοήτευση της 1ης αγωνιστικής με την εμφάνισή τους στην ήττα με 20-3 από τους 49ερς να είναι αποκαρδιωτική.  Η επίθεση ήταν εντελώς εκτός ρυθμού, ο κουόρτερμπακ Μπριτζγουότερ άστοχος και δίχως συγκέντρωση και ο Πίτερσον στις λίγες κούρσες που επιχείρησε διστακτικός και δίχως έκρηξη. Αμυντικά η ομάδα αντιμετώπισε τρομερά προβλήματα στο ράννινγκ παιχνίδι, με τον μπακ των 49ερς Χάιντ να κάνει το ματς της ζωής του και το καλύτερο από οποιονδήποτε στην αγωνιστική. Οι Λάιονς παρόλο που προηγήθηκαν με 21-3 στην έδρα των Τσάρτζερς κατάφεραν να  δεχθούν ένα 0-30 σερί και να χάσουν εντέλει εύκολα τον αγώνα. Ο κουόρτερμπακ Στάφορντ ήταν κακός και σ΄ αυτό συνέβαλλε και ένα χτύπημα που δέχθηκε από αντίπαλο αμυντικό, ο Κάλβιν Τζόνσον άφαντος και μοναδική επιθετική όαση ήταν ο ρούκι ράννινγκ μπακ Αμπντούλα. Αμυντικά δεν είχαν καμία απάντηση στις κοντινές σκριν πάσες του Ρίβερς και εκτέθηκαν δίχως τον ηγέτη λάινμπάκερ Λίβι, ο οποίος παραμένει εκτός και αυτή την Κυριακή.   
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ η αναμέτρηση είναι γρίφος! Οι ομάδες μοιάζουν ισοδύναμες, προέρχονται από κακές εμφανίσεις και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο δείγμα μέχρι να καταλήξουμε στην ισχύ της δυναμική τους.

                Στην Σάρλοτ, οι Πάνθερς που επικράτησαν έστω και δύσκολα σε ένα κακό παιχνίδι εκτός έδρας των Τζάγκουαρς υποδέχονται τους Τέξανς που εκτέθηκαν εντός έδρας στην ήττα από τους Τσιφς. Οι γηπεδούχοι παρουσίασαν επιθετική «φτώχεια» με τους ρισίβερ της ομάδας να στερούνται ταλέντου, ενώ και το ράννινγκ παιχνίδι δεν έθελξε με τον Στιούαρτ να είναι μέτριος. Δεν απέφυγε τα λάθη ο κουόρτερμπακ Νιούτον, πολλάκις όμως κράτησε ζωντανά τα ντράιβ του με κοντινές κούρσες βασιζόμενες στον όγκο του. Η νίκη της πρεμιέρας απέναντι σε έναν αδύναμο αντίπαλο ήρθε κυριολεκτικά από την άμυνα, η οποία εκτός του ότι περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τα αντίπαλα ατού, σκόραρε με τάτσνταουν από ιντερσέπτιον και «σκότωσε» το ματς. Από την άλλη, οι Τέξανς ήταν απογοητευτικοί στην εντός έδρας πρεμιέρα τους και φάνηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων απέναντι στους Τσιφς. Ο Γουάτ ήταν σε συνέχεια της περσινής σεζόν «οδοστρωτήρας» και δημιούργησε ρήγματα, όμως η πίσω ζώνη της άμυνας εκτέθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Επιθετικά ο Χόγιερ που ξεκίνησε βασικός τη σεζόν ήταν απογοητευτικός και αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Μάλετ. Ο δεύτερος ήταν καλύτερος στον αγώνα και αποφασίστηκε από την τεχνική ηγεσία να ξεκινήσει αυτός αύριο απέναντι στους Πάνθερς. Τεράστιο το κενό του Φόστερ, ο ταλαντούχος ράννινγκ μπακ έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου στην ανάρρωσή του, προπονήθηκε μέσα στη βδομάδα όμως μοιάζει απίθανο να επιστρέψει τόσο σύντομα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μετά τον τραυματισμό του.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ  δικαιολογημένα παρουσιάζεται ως ελαφρύ φαβορί η γηπεδούχος ομάδα, όμως επειδή αφενός δεν έπεισε στην πρεμιέρα και αφετέρου υπάρχει νέος κουόρτερμπακ στους Τέξανς δεν αποτελεί επιλογή ο άσος. Πιθανώς το σκορ θα μείνει χαμηλά, έχοντας υπόψη τις επιθετικές αδυναμίες εκατέρωθεν.

                Στο Σινσινάτι, αναμετρώνται δύο νικήτριες ομάδες της πρεμιέρας με Μπένγκαλς και Τσάρτζερς να πραγματοποιούν πολύ θετικές εμφανίσεις. Οι γηπεδούχοι αύριο Μπένγκαλς ισοπέδωσαν τους Ρέιντερς πριν μία βδομάδα σε έναν αγώνα που ήταν ολοκληρωτικό miss match από το πρώτο λεπτό. Προηγήθηκαν ακόμη και με 0-33 στην 3η περίοδο με τους Χιλλ και Άιφερτ να εντυπωσιάζουν και την άμυνα να κατεβάζει ρολά, στο τέλος έσβησαν μηχανές και έκαναν συντήρηση για το αυριανό πολύ πιο ανταγωνιστικό τεστ. Οι Τσάρτζερς ενώ ξεκίνησαν πολύ άσχημα εντός έδρας απέναντι στους Λάιονς και βρέθηκαν στο -18, κατάφεραν να κάνουν ολοκληρωτική ανατροπή με επί μέρους σερί 30-0 και να κερδίσουν την αναμέτρηση. Η επίθεσή τους είχε τρομερή πολυφωνία και ισορροπία, πάντα υπό την ηγεσία ενός από τους πλέον έμπειρους και ποιοτικούς κουόρτερμπακ της λίγκας, τον Φίλιπ Ρίβερς. Ο Γκόρντον ήταν καλύτερος από την preseason και ο Γούντχεντ δημιούργησε πολλές ανισορροπίες στο ράννινγκ παιχνίδι, ενώ στο πάσσινγκ κομμάτι οι κοντινές σκριν πάσες σε Άλλεν και Στίβι Τζόνσον έκαναν θραύση. Ρόλο είχε ακόμη και ο, βασικός μέχρι να επιστρέψει ο Γκέιτς, τάητ εντ Γκριν.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ  υπάρχει ισορροπία με δικαιολογημένα τιμή φαβορί στους Μπένγκαλς που είναι πολύ δυνατοί στην έδρα τους. Οι Τσάρτζερς είναι μεν πολύ επικίνδυνοι όμως συνηθίζουν να μην αποδίδουν στο 100% όταν κάνουν μεγάλα ταξίδια όπως αυτό. ΝΟ ΒΕΤ και σε σημείο και σε σύνολο πόντων.

                Ένα από τα πολυαναμενόμενα ματς της αγωνιστικής είναι το ντέρμπι της AFC Ανατολής στο Μπάφαλο, όπου οι ανερχόμενοι και τρομερά ενθουσιώδεις Μπιλς υποδέχονται τους πρωταθλητές Πάτριοτς. Οι Μπιλς ήταν εξαιρετικοί στην πρεμιέρα συντρίβοντας ένα από τα φαβορί της AFC με το τελικό 27-14 να κολακεύει τους ηττημένους Κολτς. Η άμυνα ήταν όπως ακριβώς αναμενόταν ασφυκτική για τον αντίπαλο κουόρτερμπακ, τον οποίο ανάγκασε σε λάθη, ενώ και το ράννινγκ παιχνίδι έπεσε σε τοίχο. Ευχάριστη έκπληξη για τους γηπεδούχους ήταν η παραγωγικότητα και κυρίως η ωριμότητα που έδειξε ο κουόρτερμπακ της ομάδας Τέιλορ που έκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα. Ο αφρο-αμερικανός πασέρ ήταν εύστοχος στις προσπάθειές του, με αποκορύφωμα μία 55άρα μπαλιά για το σκορ του Χάρβιν, απέφυγε τα λάθη, ενώ απέδειξε πως θα είναι μεγάλη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες και με τα πόδια του, φανερώνοντας ταχύτητα και διορατικότητα. Και η εύκολη νίκη ήρθε δίχως τα επιθετικά αστέρια της ομάδας να συμβάλλουν. Άφαντος ήταν ο #1 ρισίβερ της ομάδας Ουάτκινς με 0 υποδοχές, αναιμικός ο ράννινγκ μπακ Μακόι που δεν είναι απολύτως υγιής και δίνεται ξανά αμφίβολος για αύριο (λογικά θα ξεκινήσει). Επιστρέφει στην καρδιά της αμυντικής γραμμής ο θηριώδης Νταρέους που έλειψε με τιμωρία από την πρεμιέρα. Οι πρωταθλητές Πάτριοτς αγωνίστηκαν πριν 10 μέρες στο εναρκτήριο ματς της σεζόν απέναντι στους Στίλερς, επικράτησαν με 28-21 αλλά η εικόνα τους είχε δύο πλευρές. Επιθετικά ήταν ασταμάτητοι με τον Μπρέιντι σεληνιασμένο και τους Γκρονκόσκι, Έντελμαν να κάνουν πάρτι στο πάσσινγκ παιχνίδι (απέναντι βέβαια σε μία θλιβερή άμυνα), όμως η άμυνα της ομάδας εκτέθηκε ποικιλοτρόπως. Επέτρεψαν 6 γιάρδες μέσο όρο στις ράννινγκ προσπάθειες ενός 32χρονου αναπληρωματικού παίχτη, ενώ και στο πάσσινγκ παιχνίδι δεν είχαν απάντηση σε έναν κορυφαίο ρισίβερ όπως ο Μπράουν.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ ο αγώνας θα είναι στην κόψη του ξυραφιού και οι αποδόσεις το συνηγορούν. Ξεκίνησαν με απόλυτη ισοπαλία στο 1,90 για κάθε ομάδα, Πέμπτη – Παρασκευή ήταν ελαφρύ φαβορί οι Πάτριοτς, σήμερα γύρισε ελαφρύ φαβορί η γηπεδούχος ομάδα.  Ο κόουτς Ράιαν των Μπιλς πάντα δυσκολεύει τον Μπρέιντι με τα σχήματα και την πίεση που στέλνει στον 38χρονο, ο οποίος απέναντι στις άμυνες του εν λόγω προπονητή έχει σταθερά χαμηλότερους μέσους όρους απ’ ότι απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες. Ποντάρισμα ανάλογα με την έμπνευση, ίσως ήρθε η ώρα να εκθρονιστούν οι «δυνάστες» της ντιβίζιον.

                Στο Πίτσμπεργκ, οι γηπεδούχοι Στίλερς που ηττήθηκαν πριν 10 μέρες στην έδρα των Πάτριοτς υποδέχονται τους 49ερς που επικράτησαν των Βάικινγκς την περασμένη Δευτέρα. Οι Στίλερς παρόλο που παρουσίασαν μία απαράδεκτη πάσσινγκ άμυνα, είχαν τις ευκαιρίες τους ακόμη και να κερδίσουν τους πρωταθλητές εκτός έδρας αν ήταν πιο αποτελεσματικοί κοντά στην αντίπαλη εντ ζόουν. Ο Ρόθλισμπεργκερ έδειξε σε πολύ καλή κατάσταση και άριστα συνδεδεμένος με τον Μπράουν, ενώ τα κενά των Μπελ (κυρίως) και Μπράιαντ καλύφθηκαν εκ των έσω, με τον Ουίλιαμς να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στο έδαφος. Αμυντικά η οργάνωση ήταν τραγωδία στην πίσω ζώνη με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημείο, όπου παρατάχθηκαν με παίχτη λιγότερο για μία φάση αμυνόμενοι κοντά στην εντ ζόουν τους! Ο Μπελ εκτίει την τελευταία αγωνιστική της ποινής του, άλλες 3 για τον Μπράιαντ. Οι 49ερς ήταν η ευχάριστη έκπληξη της πρεμιέρας με την πειστική νίκη που έκαναν απέναντι στους Βάικινγκς. Η άμυνα έδειξε να παραμένει στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων προεξάρχοντος του λάινμπακερ Μπόουμαν που επέστρεψε σε φουλ φόρμα από το σοβαρό τραυματισμό του, ενώ έλαμψε ο ράννινγκ μπακ Χάιντ, ο οποίος σκόραρε δις, ήταν μόνιμος πονοκέφαλος για τους αντίπαλους και πάνω του βασίστηκε όλος ο επιθετικός σχεδιασμός της ομάδας. Μέτρια εμφάνιση από τον κουόρτερμπακ Κάπερνικ, που δε χρειάστηκε να κάνει πολλά.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ  οι Στίλερς είναι ξεκάθαρο φαβορί. Η πληθωρική επίθεσή τους, σε συνδυασμό με την έδρα και το μεγαλύτερο χρόνο προετοιμασίας για το παιχνίδι κάνουν τον έστω και χαμηλό άσο μία από τις «ζεστές» επιλογές της αγωνιστικής. Ξεκίνησε στο 1,42, την ώρα που γραφόταν το άρθρο ήταν στο 1,34, μέχρι την έναρξη του αγώνα ίσως κατρακυλήσει κι άλλο.

                Στην Ουάσινγκτον, οι Ρέντσκινς υποδέχονται τους Ραμς και κινδυνεύουν να ξεκινήσουν με 0-2 τη σεζόν απέναντι σε μία εξίσου πολύ καλή άμυνα. Την 1η Κυριακή της σεζόν ηττήθηκαν από τους Ντόλφινς εντός έδρας γιατί αντιμετώπισαν επιθετικά προβλήματα ιδιαιτέρως στο β’ ημίχρονο, όταν και έμειναν άποντοι! Ο κουόρτερμπακ Κάζινς είχε κάποιες καλές στιγμές στην αρχή όμως δεν απέφυγε ξανά τα λάθη και επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει την μακροχρόνια λύση στη θέση. Αμυντικά οι πρωτευουσιάνοι εμφανίστηκαν βελτιωμένοι και περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τους αντιπάλους, προδόθηκαν από τις σπέσιαλ τιμς. Πολύ καλό παιχνίδι από το ράννινγκ μπακ Μόρρις, θα απουσιάσει με τραυματισμό από το αυριανό ματς και μέχρι τον Οκτώβρη ο ταχύτατος ρισίβερ Τζάκσον. Οι φιλοξενούμενοι Ραμς πέτυχαν τη νίκη της αγωνιστικής στην πρεμιέρα επικρατώντας 34-31 στην παράταση των ισχυρότατων Σίχοκς. Η άμυνα παρόλο που το παθητικό έγραψε 31 (14 πόντους δέχθηκε η ομάδα από αντίπαλο αμυντικό και σπέσιαλ τιμ τάτσνταουν) ήταν πολύ καλή και άσκησε ασφυκτική πίεση στην αντίπαλη επιθετική γραμμή και στον κουόρτερμπακ με αιχμές τους Ντόναλντ και Κουίν.  Και αν η άμυνα ήταν αναμενόμενο να πιέσει σε τόσο μεγάλο βαθμό, καλύτερος των αναμενομένων ήταν ο κουόρτερμπακ Φόουλς που έδειξε τρομερή ωριμότητα και ψυχραιμία στα κρίσιμα, ενώ κάποιες από τις πάσες του ήταν εκπληκτικές, με αποκορύφωμα τη μία που έφερε την ισοφάριση στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας και τη δεύτερη που κέρδισε τις γιάρδες για το νικητήριο φιλντ γκολ στην παράταση. Παραμένει εκτός μέχρι το τέλος του μήνα ο ράννινγκ μπακ Γκέρλι που προορίζεται για βασικός, την περασμένη Κυριακή έλειψε και ο #2 Μέισον, είναι αμφίβολος για αύριο, πιθανώς θα έχει χρόνο συμμετοχής.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ  έχουν προβάδισμα οι Ραμς καθώς η αμυντική τους γραμμή είναι miss match για κάθε αντίπαλο και με τον Φόουλς σε καλή κατάσταση παρουσιάζονται ως διεκδικητές στην περιφέρεια. Προβληματικοί επιθετικά οι γηπεδούχοι, θα είναι ανταγωνιστικοί στον αγώνα, αλλά οι φιλοξενούμενοι είναι το φαβορί.

                Στη Νέα Ορλεάνη διεξάγεται ένα ντέρμπι για τη NFC Νότου, με τους Σέιντς να υποδέχονται τους Μπακανίρς. Αμφότερες ομάδες προέρχονται από ήττες. Οι Σέιντς υπέκυψαν στην 4η περίοδο στην έδρα των Κάρντιναλς κυρίως γιατί δεν είχαν ισορροπία στην επίθεσή τους, με τους ράννινγκ μπακς να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά μόνο με κοντινές πάσες, ενώ ο κουόρτερμπακ Μπριζ έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται τους ρισίβερ του πέραν του Κουκς. Αμυντικά οι περσινές αδυναμίες δεν εξαφανίστηκαν και το αντίπαλο πάσσινγκ παιχνίδι έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δίνεται αμφίβολος ο μπακ Σπίλερ, λογικά θα ντεμπουτάρει με την ομάδα αύριο, έστω και σε περιορισμένο ρόλο. Με 5 σερί εντός έδρας ήττες τελείωσαν πέρσι τη σεζόν. Από την άλλη τα πράγματα στην Τάμπα για τους Μπακανίρς ξεκίνησαν με το χειρότερο τρόπο. Στην πρεμιέρα ποδοπατήθηκαν εντός έδρας με 14-42 από τους εξίσου αδύναμους πέρσι Τάιτανς μόνο που αυτοί είχαν μία τεράστια διαφορά στον αγώνα. Ο δικός τους ρούκι κουόρτερμπακ ήταν εκπληκτικός στο ντεμπούτο του, ενώ ο Ουίνστον των Μπακανίρς ξεκίνησε την καριέρα του με ιντερσέπτιον που επιστράφηκε για τάτσνταουν και δεν σήκωσε κεφάλι στον αγώνα με αλλεπάλληλα λάθη και την τελική εντύπωση πως δεν είναι καθόλου έτοιμος για το επίπεδο του NFL. Ακόμα πιο δραματική ήταν η κατάσταση αμυντικά, με το σύνολο να εκτίθεται από έναν ρούκι κουόρτερμπακ με πενιχρά επιθετικά όπλα. 0-9 το ρεκόρ του προπονητή Λόβι Σμιθ στα εντός έδρας παιχνίδια, αν δεν αλλάξει άρδην την κατάσταση θα χάσει σύντομα τη δουλειά του. Δεν αγωνίστηκε την Κυριακή ο #1 ρισίβερ Έβανς, είναι αμφίβολος για τον αυριανό αγώνα, θα αποφασιστεί η συμμετοχή του λίγο πριν την έναρξη.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ είναι το φαβορί οι γηπεδούχοι Σέιντς, που δε θα μπορούσαν να ζητήσουν για καλύτερο αντίπαλο στην προσπάθειά τους να βρουν πατήματα στο ξεκίνημα της σεζόν. Ιδιαιτέρως αλγεινή εικόνα άφησαν οι Μπακανίρς θα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα για να διεκδικήσουν τον αγώνα στη Νέα Ορλεάνη. 

                Στο Κλίβελαντ, οι Μπράουνς που ηττήθηκαν εκτός έδρας από τους Τζετς υποδέχονται τους Τάιτανς που εντυπωσίασαν στην εκτός έδρας νίκη τους επί των Μπακανίρς. Άσχημη εικόνα παρουσίασαν οι γηπεδούχοι αύριο Μπράουνς στην πρεμιέρα, με τον Μανζίλ στη θέση του κουόρτερμπακ (θα ξεκινήσει βασικός αύριο) να αντικαθιστά νωρίς στον αγώνα τον βασικό Μακάουν που αποχώρησε με διάσειση και εκτός από μία βαθιά τάτσντουν πάσα να αποδεικνύει ξανά πως δεν ανήκει στο επίπεδο του NFL με την αδυναμία του να προστατεύσει την μπάλα. Στον αντίποδα, οι Τάιτανς θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι από το ντεμπούτο του ρούκι κουόρτερμπακ Μαριότα, ο οποίος έκανε το τέλειο παιχνίδι στην Τάμπα και διέλυσε την αντίπαλη άμυνα με 4 τάτσνταουν πάσες και 0 λάθη! Η αναμέτρηση αύριο θα είναι πολύ πιο δύσκολη για το νεαρό καθώς η άμυνα των Μπράουνς δεν είναι το συνονθύλευμα των Μπακανίρς. Νούμερο 1 όπλο ο ρισίβερ Ράιτ, βελτιωμένος σε σχέση με πέρσι ο ράννινγκ μπακ Σάνκι.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ  παραξενεύει το ότι δίνεται φαβορί η φιλοξενούμενη ομάδα σε μία αναμέτρηση που μοιάζει ισορροπημένη.  Με τον Μακάουν βασικό θα επιλεγόταν ο άσος, ο Μανζίλ τον αποτρέπει, χωρίς όμως να χάνει την αξία του. 

                Στο Όκλαντ, οι αδύναμοι Ρέιντερς υποδέχονται τους ισχυρούς Ρέηβενς σε μία αναμέτρηση με ξεκάθαρο φαβορί. Οι γηπεδούχοι ηττήθηκαν με κάτω τα χέρια στην πρεμιέρα από τους Μπένγκαλς σε μία επανάληψη της περσινής σεζόν, όταν και δεν κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί σε πολλούς αγώνες. Ήταν εμφανώς κατώτεροι και αμυντικά και επιθετικά και γλίτωσαν ντροπιαστική ήττα από fair play των αντιπάλων που έριξαν ρυθμούς. Τραυματίστηκε νωρίς στον αγώνα ο κουόρτερμπακ Καρ, που όσο αγωνίστηκε ήταν εκτός τόπου και χρόνου και θα λείψει τις επόμενες εβδομάδες. Αντικαταστάτης ο ΜακΓκλόιν που έχει να επιδείξει στο βιογραφικό του κάποια καλά παιχνίδια με την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια. Άφαντος ο ρούκι ρισίβερ Κούπερ που εντυπωσίασε στην preseason, δεν απείλησε με τις κούρσες του ο μπακ Μάρεϊ. Με τρύπες και η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας, ακόμη χειρότερη γίνεται η κατάσταση με τον τραυματισμό του πολύπειρου κόρνερμπακ Γούντσον. Από την άλλη, οι Ρέηβενς εμφάνισαν εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά στην ήττα τους στο Ντένβερ από τους Μπρόνκος και προδόθηκαν από την επιθετική αναποτελεσματικότητα και το μεγάλο λάθος (ιντερσέπτιον) του κουόρτερμπακ Φλάκο στο τέλος της 3ης περιόδου. Τρομερή πίεση μπροστά και εξαιρετική κάλυψη πίσω, υπάρχει πληρότητα στο σύνολο, ικανή ακόμη και να μην αφήσει να φανεί το κενό του Σαγκς. Ο βετεράνος ηγέτης της άμυνας τραυματίστηκε στον αχίλλειο και θα χάσει όλη τη σεζόν. Επιθετικά, η εικόνα ήταν άσχημη με δικαιολογητικό το ότι αντιμετώπιζε μία εξαιρετική άμυνα. Ο Φλάκο έκανε ένα τραγικό ματς μη έχοντας επιθετικά όπλα που να μπορούν να ξεμαρκαριστούν, ενώ το λάθος που κάνει στο αντίπαλο αμυντικό τάτσνταουν είναι απαράδεκτο για την εμπειρία του. Μεγάλη απογοήτευση ήταν και το ράννινγκ παιχνίδι που πέρσι με αιχμή τον Φορσέτ έκανε θραύση. Το εμπόδιο των αυριανών αντιπάλων ενδείκνυται για ανάκαμψη.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ  το διπλό είναι ξεκάθαρη επιλογή καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικής ανάμεσα στις ομάδες. Ακόμη και σε αυτή τη χαμηλή τιμή (1,34 σήμερα) επιλέγεται η νίκη των Ρέηβενς που είναι πολύ πιο έμπειρη και καλοπροπονημένη ομάδα.

                Ντέρμπι της Φλόριντα είναι η αναμέτρηση ανάμεσα σε Τζάγκουαρς και Ντόλφινς με τις δύο ομάδες να προέρχονται από εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα στην πρεμιέρα. Οι γηπεδούχοι Τζάγκουαρς ηττήθηκαν εντός έδρας με απογοητευτική εμφάνιση από τους Πάνθερς, ενώ οι Ντόλφινς επικράτησαν εκτός έδρας των Ρέντσκινς, δίχως πάντως να ενθουσιάσουν επιθετικά. Οι Τζάγκουαρς δεν εμφάνισαν πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που βρίσκονταν στον πάτο της AFC και ο κουορτερμπακ Μπορλτς υπέπεσε στα ίδια λάθη (εκ των οποίων το ένα στοίχισε και την ήττα) που επαναλαμβάνει από πέρσι που μπήκε στη λίγκα. Στα θετικά η καλή αμυντική συμπεριφορά που περιόρισε σε μόλις 13 επιθετικούς πόντους τους αντιπάλους. Εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά είχαν οι Ντόλφινς στην πρωτεύουσα την πρεμιέρα, ειδικά στο β’ ημίχρονο όταν δεν δέχθηκαν ούτε πόντο. Η αμυντική γραμμή είναι τόσο δυναμική όσο διαφημίστηκε το καλοκαίρι και χαλούσε τα επιθετικά σχέδια, ενώ και η κάλυψη στην πίσω ζώνη έφερε 2 σημαντικές ιντερσέπτιον που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ τους. Επιθετικά δεν υπήρξε ρυθμός με τον κουόρτερμπακ Τάνεχιλ να είναι επιφυλακτικός στις πάσες του, ενώ ο ράννινγκ μπακ Μίλερ δεν βρήκε πεδίο δράσης. Τη διαφορά έκανε ο ρισίβερ Λάντρι με το τάτσνταουν του από επιστροφή παντ. Πέρσι στο ίδιο γήπεδο οι Ντόλφινς επικράτησαν 13-27 σε μία αμυντική μονομαχία που κρίθηκε από τα δύο αμυντικά τάτσνταουν των φιλοξενούμενων σε ιντερσέπτιον του Μπορτλς.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ είναι ξεκάθαρο φαβορί οι Ντόλφινς και το 1,40 στο διπλό είναι δικαιολογημένο, ενώ και το χαμηλό σκορ είναι πολύ πιθανό. Το under 44,5 (αν τραβήξουμε το όριο προς τα πάνω) μπορεί να χαθεί μόνο από πολλαπλά αμυντικά τάτσνταουν.

                Το τελευταίο απογευματινό ματς της αγωνιστικής είναι το σημαντικό ντέρμπι της NFC Ανατολής ανάμεσα στους Ιγκλς και τους Κάουμποϊς που είναι οι δύο μεγάλοι διεκδικητές της ντιβίζιον. Οι γηπεδούχοι Ιγκλς ηττήθηκαν στην Ατλάντα από τους Φάλκονς, πληρώνοντας το πρώτο πολύ κακό ημίχρονο. Δίχως ρυθμό στην επίθεση και με αδυναμία να μαρκάρουν τον Τζόουνς έμειναν πίσω με 20-3. Στην επανάληψη τα πράγματα άλλαξαν, η άμυνα βελτιώθηκε, δημιούργησε λάθη και η επίθεση με το γρήγορο ρυθμό κούρασε την αντίπαλη άμυνα. Με αντεπίθεση διαρκείας και 3 τάτσνταουν πάσες του Μπράντφορντ πέρασαν μπροστά στο σκορ με 23-24 και κατάφεραν να χάσουν τον αγώνα σε ένα ντράιβ που έδειχναν ορμητικοί, όμως κόλλησαν στο κρίσιμο σημείο και το φιλντ γκολ από καλή θέση ήταν άστοχο. Το πάσσινγκ παιχνίδι του Μπράντφορντ έδειξε πως έχει τρομερές δυνατότητες όταν βρει τέμπο και κουραστούν οι αντίπαλοι, όμως το ράννινγκ κομμάτι με τους Μάρεϊ και Μάθιουζ απογοήτευσε. Εξαιρετική μονάδα ο λάινμπακερ Αλόνσο θα κάνει τη διαφορά στην άμυνα φέτος, η ιντερσέπτιον του στο πρώτο μέρος είναι για highlight. Οι Κάουμποϊς στην πρεμιέρα επικράτησαν σε ένα άλλο εντός ντιβίζιον ντέρμπι των Τζάιαντς με τον πλέον δραματικό τρόπο. Ενώ σε όλη τη διάρκεια έδειχναν πως είναι η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο δεν μπορούσαν να εξαργυρώσουν την ανωτερότητά τους και 2 μεγάλα λάθη από τους ρισίβερ έδωσαν δώρο 14 πόντους στον αντίπαλο που βρέθηκε στο +10 στα μέσα της 4η1 περιόδου και στο +6 με 1 ½ λεπτό στο χρονόμετρο και δίχως τάιμ άουτ. Το ντράιβ που ολοκλήρωσε στον περιορισμένο χρόνο για την ανατροπή ο Ρόμο είναι επικό και η τελική επικράτηση απέδωσε δικαιοσύνη. Τεράστιο πλήγμα όμως δέχθηκε η ομάδα και συγκεκριμένα το πασσινγκ παιχνίδι με τον τραυματισμό του σταρ ρισίβερ Μπράιαντ, ο οποίος έσπασε το πόδι του και θα λείψει για μεγάλο κομμάτι της σεζόν. Εκτός αυριανού αγώνα και ο εκρηκτικός ρούκι αμυντικός Γκρέγκορι. 4 συνεχόμενα διπλά έχουν εμφανιστεί στις μεταξύ τους αναμετρήσεις την τελευταία διετία.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ  έχουν προβάδισμα οι γηπεδούχοι, όμως ο άσος τιμάται χαμηλά. Η επίθεση των Ιγκλς θα είναι σίγουρα καλύτερη από την πρεμιέρα με ένα δείγμα ακόμα και το σύνολο των Κάουμποϊς δύσκολα θα μπορέσει να τους περιορίσει. Δύσκολα θα μπορέσει να ακολουθήσει στον υψηλό ρυθμό και στο μεγάλο σκορ ο Ρόμο, δίχως τον αγαπημένο του στόχο στο πάσσινγκ παιχνίδι και  πλέον εκρηκτικό παίχτη της επίθεσης. Ευνοϊκό ματς και για live στοιχηματισμό στον άσο, αν οι Κάουμποϊς προηγούνται στο πρώτο μέρος.

                Το βραδινό ντέρμπι της αγωνιστικής είναι επανάληψη του περασμένου τελικού της NFC με αντιστροφή έδρας. Οι Πάκερς φιλοξενούν τους Σίχοκς σε μία αναμέτρηση που θα κονταροχτυπηθούν οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της περιφέρειας και τα δύο φαβορί για το superbowl!  Οι γηπεδούχοι επικράτησαν σχετικά εύκολα εκτός έδρας των Μπερς με τον Ρότζερς να κάνει ένα ακόμη άψογο ματς, με τάτσνταουν πάσες που μόνος αυτός μπορεί να ολοκληρώσει. Βρήκε νέο-παλιό αγαπημένο όπλο, τον Τζέιμς Τζόουνς που επέστρεψε στην ομάδα μετά από απουσία ενός έτους και η χημεία τους έμεινε ανέπαφη. Ο βετεράνος ρισίβερ σκόραρε δις και η εξαιρετική σύνδεση με τον κουόρτερμπακ θύμισε το 2012 όταν ξεπέρασε τα 15 τάτσνταουν στη σεζόν! Ο αμυντικός προβληματισμός που υπήρχε από πέρσι, ειδικά στο ράννινγκ παιχνίδι παρέμεινε και στην πρεμιέρα, με τον αντίπαλο ράννινγκ μπακ να κάνει πολύ καλό παιχνίδι και με κούρσες αλλά και με κοντινές υποδοχές. Από την άλλη, οι Σίχοκς υπέστησαν ήττα , όχι σοκ, από τους Ραμς σε ένα ματς που φανέρωσαν όλες τις πιθανές αδυναμίες τους. Η επιθετική γραμμή έγινε σκόνη θρύψαλα από την αντίπαλη εκρηκτική άμυνα και δεν κατάφερε να προστατεύσει σε κανένα σημείο του αγώνα τον Ουίλσον, ενώ και όταν έπρεπε δεν έδωσε διαδρόμους στον Λυντς. Η άλλη αδυναμία που παρουσιάστηκε στην ομάδα ήταν στη θέση του απόντα Τσάνσελορ. Ο ηγέτης σέιφτι συνεχίζει να απέχει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις με αίτημα την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του και η δουλειά που κάνει μέσα στο γήπεδο δεν καλύπτεται από κανέναν στον πρωτάθλημα. Οι αντίπαλοι εκμεταλλεύθηκαν την απουσία, ο αντικαταστάτης Μπέιλι είναι χαμηλότερης ποιότητας και η ομάδα το πλήρωσε. Στα θετικά, ο τάητ εντ Γκράχαμ βρίσκει σιγά σιγά το ρόλο του, που είναι να είναι η #1 απειλή κοντά στην εντ ζόουν (σκόραρε απέναντι στους Ραμς), ενώ ο ρούκι Λόκετ είναι πυρηνικό όπλο στις επιστροφές λακτισμάτων, το απέδειξε ξανά με εκπληκτικό τάτσνταουν!
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ οι Πάκερς είναι το φαβορί εντός έδρας απέναντι σε κάθε αντίπαλο και η συνεχιζόμενη απουσία του Τσάνσελορ ενισχύει τις πιθανότητες τους. Στον αντίποδα, οι Σίχοκς ευνοούνται εναντίον των Πάκερς στο match up της επιθετικής τους γραμμής που δεν αναμένεται να δεχθεί την ίδια πίεση με την πρεμιέρα και ο Λυντς θα βρει πεδίο δράσης. Άσος λόγω Ρότζερς, αν και οι Σίχοκς μοιάζουν να είναι ο κρυπτονίτης του, έχοντας υπόψη πάντως πως οι 3 τελευταίες του ήττες από αυτούς, ήταν στο Σιάτλ και όχι στην Γκριν Μπέι.  

                Το πρόγραμμα της αγωνιστικής κλείνει με τον αγώνα των Κολτς ενάντια στους Τζετς βράδυ Δευτέρας – ξημερώματα Τρίτης. Οι γηπεδούχοι ηττήθηκαν πολύ εύκολα στην έδρα των Μπιλς, όντας άνευροι και δίχως λύσεις στην πίεση των αντιπάλων. Ο κουόρτερμπακ Λακ, υπό διαρκή και έντονη πίεση από τον αντίπαλο, έκανε ένα από τα πολύ άσχημα παιχνίδια της καριέρας του και τα στατιστικά του βελτιώθηκαν μόνο στο φινάλε όταν ο αγώνας είχε κριθεί. Ξεθυμασμένοι έμοιαζαν οι βετεράνοι Γκορ και Τζόνσον στην πρεμιέρα σε ράννινγκ και πασσινγκ παιχνίδι αντίστοιχα, ενώ τραυματίστηκε νωρίς ο #1 ρισίβερ της ομάδας Χίλτον. Δεν προπονήθηκε όλη τη βδομάδα και είναι δύσκολο να προλάβει τον αγώνα. Σημαντικές αδυναμίες και αμυντικά για τους Κολτς, όαση ο κόρνερμπακ Ντέιβις ου εξαφάνισε τον αντίπαλο #1 ρισίβερ. Οι Τζετς είχαν πολύ καλή εικόνα στην έναρξη της σεζόν, απέναντι βέβαια σε έναν προβληματικό αντίπαλο. Επικράτησαν εύκολα 31-10 των Μπράουνς χάρη στην εξαιρετική άμυνά τους, που δημιούργησε πολλά λάθη και στο ώριμο παιχνίδι του κουόρτερμπακ Φιτζπάτρικ. Κορυφαίου επιπέδου εμφάνιση για το βασικό ράννινγκ μπακ Άιβορι, που είναι σε τρομερή φόρμα, σκόραραν και οι δύο βασικοί ρισίβερ της ομάδας Μάρσαλ και Ντέκερ. Θα απουσιάσει ο βασικός κόρνερμπακ Κρομάρτι για ένα μήνα, αντικαταστάτης  του ο Σκριν που είχε πολύ καλή χρονιά πέρσι με τους Μπράουνς
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ οι Κολτς παρουσιάζονται ως το απόλυτο φαβορί, όμως η εικόνα τους στην πρεμιέρα ήταν απογοητευτική. Οι Τζετς διαθέτουν παρόμοια άμυνα με αυτή των Μπιλς, η οποία μπορεί να βάλει τα ίδια προβλήματα στους γηπεδούχους. Θα χρειαστεί πολύ καλή εμφάνιση από τον Λακ για να μην ξεκινήσει το φαβορί της AFC με 0-2. Επικίνδυνοι οι Τζετς που θα ρίξουν το επιθετικό βάρος στο έδαφος με τον Άιβορι, κάτι που οι Κολτς όπως έδειξαν πέρσι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αναχαιτίσουν.


Η δυνατή 4αδα
Στίλερς
49ερς
1
Ρέιντερς
Ρέηβενς
2
Τζάγκουαρς
Ντόλφινς
Under 44,5
Ιγκλς
Κάουμποϊς
1

Το αουτσάιντερ
Κολτς
Τζετς
2




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου