Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Προαναγγελία 6ης αγωνιστικής



Φτάσαμε αισίως στην 6η αγωνιστική της σεζόν και οι συσχετισμοί αρχίζουν να διαμορφώνονται. Μετά τη νίκη- έκπληξη των Σέιντς την Πέμπτη, το πρόγραμμα συνεχίζεται με 12 αναμετρήσεις την Κυριακή και το ντέρμπι Ιγκλς-Τζάιαντς να ρίχνει αυλαία ξημερώματα Τρίτης.  Οι πρωταθλητές Πάτριοτς ταξιδεύουν στην Ιντιανάπολις να αντιμετωπίσουν τους Κολτς λίγους μήνες μετά το deflategate, ενώ οι επίσης αήττητοι Μπένγκαλς και Μπρόνκος έχουν επικίνδυνα εκτός έδρας ματς σε Μπάφαλο και Κλίβελαντ αντίστοιχα. 




Στίλερς (3-2)     -     Κάρντιναλς (4-1)

Οι Στίλερς δραπέτευσαν τη Δευτέρα από τη έδρα των Τσάρτζερς με τη νίκη κυριολεκτικά στο μηδέν και ενώ σε όλο το ματς είχαν κακή εικόνα και ήταν τυχεροί που βρίσκονταν μέσα στη διεκδίκηση μέχρι τέλους. Ο βετεράνος κουόρτερμπακ Βικ ήταν πολύ κακός για 3 ½ περιόδους, ήταν τυχερός που οι αντίπαλοι δεν ολοκλήρωσαν τις ιντερσέπτιονς σε τουλάχιστον 3 άσχημες πάσες του αλλά εξέπληξε θετικά στα δύο τελευταία ντράιβ της ομάδας του που έκαναν την ανατροπή. Είναι δραματική η πτώση στο πάσσινγκ παιχνίδι της ομάδας με τη μετάβαση από το Ρόθλισμπέργκερ στο Βικ και ο βασικός πασέρ της ομάδας δεν αναμένεται να επιστρέψει ούτε αυτή την εβδομάδα παρόλο που ξεκίνησε προπονήσεις μέσα στη βδομάδα. Παράπονα έκανε ο σταρ ρισίβερ Μπράουν για το παιχνίδι του Βικ και την έλλειψη πασών προς τη μεριά του. Ο Μπελ είναι σε τρομερή κατάσταση και αναμένεται ξανά να φορτωθεί με πολλές ράννινγκ προσπάθειες.
                Σε πολύ καλή κατάσταση οι Κάρντιναλς πέρασαν αέρα από την έδρα των Λάιονς με ολοκληρωτική εμφάνιση σε άμυνα και επίθεση. Το σύνολο μοιάζει πλήρες σε κάθε θέση και αν λείψουν οι τραυματισμοί θα έχει μεγάλο ρόλο στα play-offs της NFC. Ακόμη και στη μοναδική τους φετινή ήττα ήταν καλύτεροι στον αγώνα και πλήρωσαν την αναποτελεσματικότητά τους κοντά στην αντίπαλη εντ ζόουν. Ώριμος όσο ποτέ ο κουόρτερμπακ Πάλμερ αποδίδει εξαιρετικά στο σύστημα του ταλαντούχου κόουτς Άριανς, πολλές λύσεις στους ρισίβερ και αποτελεσματικό ράννινγκ παιχνίδι από το πουθενά, με το «τελειωμένο» Κρις Τζόνσον να έχει αναγεννηθεί. Στην άμυνα ξεχωρίζουν οι Κάμπελ, Μάθιου και Πίτερσον με το σύνολο να έχει τις περισσότερες ιντερσέπτιονς στο πρωτάθλημα (11). Νέα μεταγραφή ο πολύπειρος βετεράνος Φρίνι που θα προστεθεί στο ροτέισιον της αμυντικής γραμμής. Με έξτρα κίνητρο ο κόουτς Άριανς απέναντι στο σύλλογο που ήταν επί χρόνια επιθετικός συντονιστής και τον έδιωξε με το χειρότερο τρόπο.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι Κάρντιναλς μοιάζουν έτοιμοι φέτος για το βήμα παραπάνω και απέναντι στους δίχως Ρόθλισμπέργκερ Στίλερς έχουν ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο. Η άμυνα τους είναι ικανή να περιορίσει τον Μπελ, ενώ είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν και μερικά μεγάλα λάθη στις ενέργειες του Βικ. ΔΙΠΛΟ. 



Λάιονς (0-5)      -     Μπερς (2-3)

Απαράδεκτη εμφάνιση και νέα ήττα την προηγούμενη Κυριακή για τους Λάιονς που βλέπουν τη σεζόν τους ήδη χαμένη. Έγιναν έρμαιο στις ορέξεις των Κάρντιναλς και υπέστησαν εντός έδρας συντριβή. Ο Στάφορντ συνέχισε τις εκνευριστικά κακές εμφανίσεις με μεγάλα λάθη που έδωσαν πόντους στον αντίπαλο και ο κόουτς Κάλντγουελ αποφάσισε να τον τραβήξει στον πάγκο όταν το παιχνίδι είχε ξεφύγει. Πολύ κακό το κλίμα στην ομάδα, με τον κόσμο να έχει γυρίσει την πλάτη και το γήπεδο αναμένεται ξανά μισοάδειο. Επέστρεψε αλλά  τραυματίστηκε σοβαρά ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας Λέβι, που έκανε εγχείρηση και θα χάσει όλη τη σεζόν. Τέλος, προπονήσεις έχασαν και οι κομβικοί αμυντικοί Νγκάτα και Ιχέντιμπο.
Οι Μπερς πήραν μία εντελώς ανέλπιστη νίκη στην έδρα των Τσιφς, όντας σε όλο τον αγώνα πίσω στο σκορ και ανατρέποντας το -11 στα τελευταία λεπτά. Σε 56 λεπτά είχαν σκοράρει μόλις 3 πόντους και στο φινάλε με δύο απανωτές τάτσνταουν πάσες του Κάτλερ έκλεψαν τη νίκη! Αισθητά βελτιωμένος ο κουόρτερμπακ της ομάδας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και μάλιστα δίχως ποιοτικούς ρισίβερ στη διάθεσή του. Προπονήθηκε και ίσως επιστρέψει ο ταλαντούχος ρισίβερ Τζέφρι.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ναυάγιο οι Λάιονς, κακό το κλίμα, προβληματική η κατάσταση με τον κουόρτερμπακ Στάφορντ, κάποια στιγμή όμως θα βγάλουν εγωισμό και έχουν τις μονάδες να κάνουν αρκετές νίκες. Δεν πείθουν οι Μπερς, παρά τις δύο σερί νίκες παραμένουν μία πολύ προβληματική ομάδα που δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες για play-offs. Αδικαιολόγητα χαμηλός ο άσος, στοιχηματικώς πάσο.



Μπιλς (3-2)     -     Μπένγκαλς (5-0)

Δίχως να εντυπωσιάσουν οι Μπιλς κατάφεραν να πάρουν στο όριο τη νίκη στην έδρα των Τάιτανς (13-14) και ενώ στο πρώτο ημίχρονο έμειναν άποντοι. Η επίθεση της ομάδας με τα πολλά και σημαντικά προβλήματα τραυματισμών δεν μπορεί να βρει ρυθμό και την παρτίδα έσωσε ο κουόρτερμπακ Τέιλορ με την ικανότητά του να απειλεί με τρεξίματα. Ο νεαρός πολυσύνθετος πασέρ αποκόμισε τραυματισμό την περασμένη Κυριακή και μπήκε στη λίστα με τους αμφίβολους για τον αυριανό αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους σταρ της ομάδας Μακόι και Ουάτκινς και το ρούκι Ουίλιαμς που εντυπωσίασε όταν αγωνίστηκε. Αμυντικά η ομάδα με εξαίρεση τον αγώνα απέναντι στους Πάτριοτς είναι σε υψηλό επίπεδο αλλά χρειάζεται να ελαττώσει τα φάουλ στα οποία υποπίπτει. Το δίδυμο των κόρνερμπακ τους Γκίλμορ και Ντάρμπι είναι σε τρομερή φόρμα και καταφέρνουν να «σβήνουν» πολλούς ρισίβερ.
Οι Μπένγκαλς με την τελευταία τους νίκη έδωσαν το στίγμα πως φέτος θα είναι αληθινοί διεκδικητές στην AFC. Απέναντι στους φιναλίστ Σίχοκς βρέθηκαν στο -17 και όμως κατάφεραν με 20-0 σερί στην 4η περίοδο και παράταση να πάρουν μία σπουδαία νίκη που δίνει έξτρα ψυχολογία στην ομάδα. Ο κουόρτερμπακ Ντάλτον αγωνίζεται στο ανώτατο επίπεδο σ’ αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν και την Κυριακή φανέρωσε και μέταλλο νικητή με το ματς να έχει στραβώσει. Παίζει με απαράμιλλη αυτοπεποίθηση, κινείται πολύ καλά πίσω από την επιθετική του γραμμή και δεν φοβάται να ψάξει τις μεγάλες φάσεις με την πληθώρα ποιοτικών επιλογών - συμπαιχτών που έχει. Σπουδαία σεζόν κάνει ο τάητ εντ Άιφερτ, ενώ ο Μπερνάρντ έχει πάρει το #1 ρόλο στο ράννινγκ παιχνίδι. Η ομάδα βγάζει υγεία και στο αμυντικό της κομμάτι με βάθος στο ρόστερ και αρκετές έμπειρες ποιοτικές μονάδες.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι Μπένγκαλς σ’ αυτές τις 5 πρώτες αγωνιστικές παίζουν ίσως καλύτερα από τον καθένα στο πρωτάθλημα και μοιάζουν ως ένα από τα φαβορί για τις 2 πρώτες θέσεις της AFC στην κανονική διάρκεια. Οι Μπιλς είναι επικίνδυνη ομάδα και θα είναι μέσα στη διεκδίκηση μιας wild card θέσης ως το τέλος, όμως για αύριο αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τραυματισμών και δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν ψηλά στο σκορ, ειδικά αν δεν ξεκινήσει ο Τέιλορ. Προβάδισμα στο διπλό δίχως να αποτελεί ευκαιρία η απόδοσή του, ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος χαλάρωσης από τους αήττητους Μπένγκαλς.  



Μπράουνς (2-3)     -     Μπρόνκος (5-0)

Οι Μπράουνς πέτυχαν σημαντική εκτός έδρας νίκη με ανατροπή επί των Ρέηβενς σπάζοντας μία πολύ αρνητική παράδοση. Ο βετεράνος κουόρτερμπακ ΜακΚάουν για 2η σερί Κυριακή εντυπωσίασε με την παραγωγικότητά του, πασάροντας για 450+ γιάρδες και 33 πόντους! Παραδόξως τελευταία η επίθεση με τα πενιχρά της μέσα είναι που θέλγει, ενώ η άμυνα εμφανίζει τρομερές αδυναμίες ειδικά απέναντι στο ράννινγκ παιχνίδι. Σταρ από το πουθενά έχει γίνει ο τάητ εντ Μπάρνιτζ. Κρας-τεστ για τον «καυτό ΜακΚάουν η άμυνα των Μπρόνκος που είναι η καλύτερη στο πρωτάθλημα. Απουσίες στην άμυνα για τον αυριανό αγώνα με τους σημαντικούς για την πίσω ζώνη Χέιντεν και Γκίπσον να έχουν τεθεί εκτός. Απέναντι στους Μπρόνκος έχουν μία εξίσου κακή παράδοση μετρώντας 10 σερί αποτυχίες.
Οι Μπρόνκος παρέμειναν αήττητοι και στην έδρα των Ρέιντερς με την άμυνά τους να είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής και ο κύριος λόγος που επικράτησαν. Ο Μάννινγκ ήταν κακός στον αγώνα και συνεχίζει να προβληματίζει με τα αδικαιολόγητα για την εμπειρία του λάθη, ενώ το ράννινγκ παιχνίδι συνεχίζει να είναι απολύτως αναποτελεσματικό. Από τους 16 συνολικά πόντους της ομάδας οι 7 ήρθαν από αμυντικό τάτσνταουν και άλλοι 3 από φαμπλ της άμυνας που έδωσε κατοχή σε ευνοϊκό σημείο. Τρομερή πίεση μπροστά με το δίδυμο Μίλλερ – Γουέρ να είναι ασταμάτητο και τρομερή κάλυψη στα μετόπισθεν με τους Χάρις και Ταλίμπ να είναι κολημένοι στους ρισίβερ τους. Αύριο όμως θα λείψει ο Γουέρ και ίσως ο Ταλίμπ, ενώ και στην επίθεση υπάρχουν προβλήματα με το #1 ρισίβερ Τόμας και τους Μάθις, Σαμπράιλο στην επιθετική γραμμή.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι Μπρόνκος συνεχίζουν να κερδίζουν με τα ψέμματα και κάποια στιγμή η άμυνά τους δεν θα μπορέσει να τους βγάλει ασπροπρόσωπους. Ο Μάννινγκ μοιάζει να αποτελεί τροχοπέδη για την επίθεση και ίσως αν ο αυριανός αντίπαλος είχε να επιδείξει καλύτερη αμυντική συμπεριφορά να ήταν ζεστή επιλογή ρίσκου ο άσος. 


               
Τζάγκουαρς (1-4)     -     Τέξανς (1-4)

                Οι Τζάγκουαρς είχαν δύο πρόσωπα στην τελευταία ήττα από τους Μπακανίρς. Η επίθεση της ομάδας ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και με τον Μπορτλς να είναι πολύ συνεπής και τους νεαρούς ρισίβερ Χερνς και Ρόμπινσον να ταλαιπωρούν την αντίπαλη ζώνη σκόραρε 31 πόντους. Από την άλλη όμως, η άμυνα εκτέθηκε ειδικά στο ράννινγκ παιχνίδι και επέτρεψε μία προβληματική ομάδα να της βάλει 38! Ενθαρρυντικά σημάδια από το νεανικό επιθετικό κορμό, όμως η ομάδα δεν έχει αποκτήσει ταυτότητα με τον κόουτς Μπράντλεϊ στην 3η του πλέον σεζόν στην ομάδα. Με ενοχλήσεις στον ώμο προπονήθηκε ο Μπορτλς, όμως θα παίξει κανονικά και θα έχει σε μεγαλύτερο ρόλο τον τάητ εντ Τόμας που αποκτά ρυθμό μετά την ανάρρωσή του. Η επικράτηση στην αυριανή αναμέτρηση είναι μονόδρομος για την ομάδα αν δεν θέλει να δει μία ακόμη σεζόν χαμένη από τον Οκτώβρη.
                Πολύ άσχημο το κλίμα στους Τέξανς μετά τη νέα εντός έδρας ήττα από τους Κολτς, με την ομάδα να εμφανίζεται συνολικά στη σεζόν μέχρι στιγμής πολύ κατώτερη των αναμενομένων και αυτό κυρίως λόγω της προβληματικής κατάστασης στη θέση του κουόρτερμπακ. Ο κόουτς Ο’Μπράιαν άλλαξε και πάλι τους πασέρ του μέσα στον αγώνα και επειδή ο Χόγιερ έκανε πολύ καλό ματς, αποφασίστηκε αυτός να ξεκινά βασικός μέχρι νεωτέρας. Επίσης μεγάλη απογοήτευση αποτελεί και η αμυντική γραμμή που συντίθεται από Γουάτ και Κλάουνι και δεν έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στα μέχρι τώρα ματς. Ο Κλάουνι μάλιστα δεν μπορεί να παραμείνει υγιής και θα χάσει τον αυριανό αγώνα. Αθόρυβα σπουδαία σεζόν κάνει ο ρισίβερ Χόπκινς και μάλιστα με ασταθείς κουόρτερμπακ, ενώ σιγά σιγά θα βρει ρυθμό και ο ράννινγκ μπακ Φόστερ.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Αναμέτρηση ανάμεσα σε ομάδες των χαμηλών στρωμάτων της λίγκας, ο νικητής θα παραμείνει ζωντανός στη διεκδίκηση της πλέον αδύναμης ντιβίζιον (AFC Νότου). Στοιχηματικά πολύ ελκυστική επιλογή είναι το over στο χαμηλό όριο που προσφέρεται. Στην πλειοψηφία των αγώνων τους έχουν ξεπεραστεί οι 42 πόντοι και η πρόσφατη εικόνα τους ενισχύει το σκεπτικό αυτό. 



Βάικινγκς (2-2)     -     Τσιφς (1-4)

                Οι Βάικινγκς προέρχονται από το ρεπό τους και πριν από αυτό από 2 σερί εντός έδρας νίκες και την οριακή ήττα στο Ντένβερ, ενώ η εμφάνιση ήταν καλή. Με σκαμπανεβάσματα η απόδοση του κουόρτερμπακ Μπριτζγουότερ, έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση απέναντι στην ισχυρότατη άμυνα των Μπρόνκος, απέναντι στην οποία σε όλο το ματς έτρεχε για να σωθεί, όμως είχε την ψυχραιμία και την ικανότητα σε αρκετές φάσεις να ξεφύγει της πίεσης και να βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη. Ο βασικός πυλώνας πάντως της επίθεσης παραμένει ο σταρ ράννινγκ μπακ Πίτερσον (2η ράννινγκ επίθεση στο πρωτάθλημα) και με έξτρα ξεκούραση αναμένεται αύριο να «ταϊστεί» δεόντως. Αμυντικά ξεχωρίζουν οι Μπαρ και Γκρίφεν που σε μόνιμη βάση πιέζουν τον αντίπαλο κουόρτερμπακ και απέναντι στην ασταθή προβληματική επιθετική γραμμή των Τσιφς αναμένεται να κάνουν θραύση.
                Οι Τσιφς είναι μία από τις μεγάλες απογοητεύσεις της σεζόν καθώς από την 5η κιόλας αγωνιστική μπορούν να θεωρούνται τελειωμένοι ως προς τα play-offs. Όχι μόνο πραγματοποίησαν μία ακόμη πολύ κακή εμφάνιση και ηττήθηκαν εντός έδρας από τους αδύναμους Μπερς, αλλά έχασαν και τον καλύτερο με διαφορά επιθετικό τους παίχτη για όλη τη σεζόν. Ο πολυσύνθετος ράννινγκ μπακ Τσαρλς τραυμάτισε το γόνατό του την περασμένη Κυριακή και τέθηκε εκτός 2015. Το βάρος πέφτει στον κουόρτερμπακ Σμιθ που έχει αποδείξει στην καριέρα του πως δεν μπορεί να κουβαλήσει μία επίθεση. Οι αντικαταστάτες στο ράννινγκ παιχνίδι είναι κλάσεις χειρότεροι (Γουέστ και Ντέιβις) και αν η πολύ ασταθής επιθετική γραμμή δεν επιδείξει σημαντική βελτίωση η ομάδα δεν θα ξεφύγει από κατώτερα στρώματα της λίγκας. Κατώτερη των περιστάσεων και η άμυνα της ομάδας με τον ακριβοπληρωμένο Χιούστον να μην αγωνίζεται με την ίδια ένταση σε σχέση με πέρσι. Απουσίες στο αμυντικό κομμάτι με τους βασικούς Πόε και Μάουγκα να μένουν εκτός αυριανού αγώνα.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Όλα συνηγορούν σε μία επικράτηση των Βάικινγκς. Είναι ξεκούραστοι, εντός έδρας είναι δυνατοί, τα match up στις γραμμές είναι υπέρ τους και οι Τσιφς είναι δίχως ψυχολογία και τον καλύτερό τους παίχτη. Πιθανός άσος με υποψία παγίδας (βλέπε Φάλκονς την Πέμπτη), διότι ίσως οι φιλοξενούμενοι βγάλουν τον εγωισμό και την απελπισία τους στο γήπεδο ώστε να σώσουν ότι σώζεται από τη φετινή σεζόν



Τάιτανς (1-3)     -     Ντόλφινς (1-3)

Οι Τάιτανς μετά το ρεπό τους υπέστησαν νέα εντός έδρας ήττα από τους Μπιλς αυτή τη φορά, σε έναν αγώνα με πολύ χαμηλό ρυθμό και πολύ συντηρητικό κοουτσάρισμα από τον Ουίζενχαντ που φοβήθηκε να ρισκάρει σε καταστάσεις που το επέβαλλαν και στο τέλος η ομάδα του το πλήρωσε. Τα θετικά που μπορεί να κρατήσει η ομάδα είναι η μία ακόμη αξιοπρεπής εμφάνιση του ρούκι κουόρτερμπακ Μαριότα απέναντι σε μία πολύ επικίνδυνη άμυνα και η αμυντική συνεισφορά που κράτησε τον αντίπαλο στους 14 πόντους (είναι 3η καλύτερη στις συνολικές γιάρδες και 1η στις πάσσινγκ γιάρδες). Υπάρχει εμφανής έλλειψη ποιοτικών παιχτών στην επίθεση και ενώ στο ράννινγκ παιχνίδι μοιράζονται προσπάθειες 4 παίχτες, ο Μαριότα είναι η μεγαλύτερη απειλή στο έδαφος.
                Οι Ντόλφινς προέβησαν σε αλλαγή προπονητή στο κενό διάστημα των δύο εβδομάδων που τους έδωσε το ρεπό στο πρόγραμμα, με τον πρώην κόουτς των τάητ εντ Κάμπελ να αναλαμβάνει καθήκοντα στη θέση του αποχωρήσαντα Φίλμπιν. Μέρα με τη νύχτα οι χαρακτήρες των δύο ανδρών με το νέο υπηρεσιακό τεχνικό να παρουσιάζεται πολύ παθιασμένος στις συνεντεύξεις αλλά και στις προπονήσεις, όπου «έτρεξε» τους παίχτες. Θέλει να δώσει την ένταση που έλειπε από τον προηγούμενο κόουτς σε ένα σύνολο που έχει τα κομμάτια να απειλήσει στην AFC, όμως το ξεκίνημά τους στο 2015 ήταν αποκαρδιωτικό και ήταν τυχεροί που πήραν και τη μία νίκη. Ντροπιαστική κατάσταση στο ράννινγκ παιχνίδι και επιθετικά (31οι) και αμυντικά (32οι), άφηναν τεράστιους χώρους στον αντίπαλο (160 γιάρδες μ.ο.  παθητικό), ενώ οι μπακ τους έβρισκαν τοίχο (μόλις 69,2 γιάρδε μ.ο. ενεργητικό) Το βάρος πέφτει πια στον κουόρτερμπακ Τάνεχιλ και τον αμυντικό Σου που γέμισαν τις τσέπες τους την άνοιξη, όμως αποδίδουν πολύ χαμηλότερα της αξίας τους και οι δικαιολογίες στέρευσαν.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι Τάιτανς είναι ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων με μοναδικό ρεαλιστικό φετινό στόχο το να εξελίξουν το νεαρό τους κουόρτερμπακ για το μέλλον. Από την άλλη οι Ντόλφινς μπήκαν στη σεζόν με πολύ υψηλές φιλοδοξίες, όμως η εικόνα τους ήταν τραγική. Αίνιγμα το αν και το κατά πόσο θα μπορέσει η αλλαγή στη θέση του κόουτς να βελτιώσει την κατάσταση. Πάσο.



Τζετς (3-1)     -     Ρέντσκινς (2-3)

                Οι Τζετς έκαναν το ρεπό τους μετά την πειστική τους νίκη στο Λονδίνο επί των Ντόλφινς. Η συνολική εικόνα της ομάδας είναι ικανοποιητική και αν συνεχίσει έτσι θα διεκδικήσει μέχρι τέλους μία θέση στα play-offs. Όπως αναμενόταν, η άμυνα της ομάδας είναι εξαιρετική και κάνει τη διαφορά με τις τόσες δυναμικές μονάδες αλλά και το ευφυές κοουτσάρισμα του νέου προπονητή Μπόουλς. Μαζί με αυτή των Μπρόνκος είναι η καλύτερη στο πρωτάθλημα, έχοντας το χαμηλότερο παθητικό (13,8 πόντους), και τη 2η καλύτερη επίδοση σε συνολικές γιάρδες και πάσσινγκ γιάρδες (8η στις ράννινγκ γιάρδες). Επιθετικά ξεχωρίζει ο ράννινγκ μπακ Άιβορι που τρέχει με πολύ ένταση και ο βετεράνος ρισίβερ Μάρσαλ που ήρθε την άνοιξη σε τιμή ευκαιρίας και αποδίδει ως σούπερ σταρ. Βαρόμετρο πια για το αν θα μπορέσουν οι Νεοϋορκέζοι να επιστρέψουν μετά από αρκετές σεζόν στα play-offs ο κουόρτερμπακ Φιτζπάτρικ που θα πρέπει να παίξει πετυχημένα το ρόλο του διαχειριστή στην επίθεση και να αποφεύγει τα μεγάλα λάθη. Στην ήδη δυναμική άμυνα προστίθεται ένα ακόμη σπουδαίο κομμάτι με την επιστροφή από τιμωρία του λάινμαν Ρίτσαρντσον.
                Οι Ρέντσκινς την περασμένη Κυριακή βρέθηκαν πολύ κοντά στο να πετύχουν σπουδαία εκτός έδρας νίκη απέναντι στους Φάλκονς, όμως έχασαν το ματς στην παράταση έπειτα από τραγικό λάθος του Κάζινς. Ο αμφιλεγόμενος κουόρτερμπακ είχε και καλές και κακές στιγμές στον αγώνα, όπως το συνηθίζει άλλωστε και κάθε Κυριακή είναι ένα ερωτηματικό η απόδοσή του. Η γενική εικόνα της ομάδας πάντως είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι αναμενόταν πριν τη σεζόν και αυτό οφείλεται στην πολύ βελτιωμένη άμυνα. Ο κόουτς Γκρουντεν έχει ξεκάθαρο πλάνο κάθε βδομάδα να πάει τον αγώνα σε χαμηλό τέμπο, να ξοδεύει το χρονόμετρο και να δημιουργεί αμυντικές μάχες. Το υποσύνολο της ομάδας επιτρέπει 20,8 πόντους ανά αγώνα (12η) και 314 γιάρδες συνολικά (6η). Επιθετικά, αίνιγμα το ράννινγκ παιχνίδι με σκαμπανεβάσματα επίσης και διαφορετικό πρωταγωνιστή κάθε βδομάδα. Σημαντικές απουσίες για τον αυριανό αγώνα με τους Ουίλιαμς (λαίνμαν) και Ριντ (τάητ εντ) να λείπουν από την επίθεση, ενώ και κόρνερμπακ Χολ και Κάλιβερ είναι επίσης εκτός. Άπαντες βασικοί και με καλή απόδοση μέχρι τώρα στη σεζόν.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Προβάδισμα νίκης στους ξεκούραστους γηπεδούχους που έχουν καλύτερη εικόνα μέχρι στιγμής, ενώ οι φιλοξενούμενοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τραυματισμών, όμως τη μεγαλύτερη στοιχηματική αξία στον αγώνα έχει το σύνολο πόντων, το οποίο και αναμένεται πολύ χαμηλό. Όλα τα ματς των δύο ομάδων είχαν αργό ρυθμό και άμυνες που περιόριζαν τα αντίπαλα ατού. Under 42.5 με το όριο να έχει πτωτικές τάσεις. 


               
Σίχοκς (2-3)     -     Πάνθερς (4-0)

                Οι Σίχοκς «αυτοκτόνησαν» την περασμένη Κυριακή στην έδρα των Μπένγκαλς, όταν απώλεσαν προβάδισμα 17 πόντων στην 4η περίοδο. Στις τελευταίες 6 κατοχές τους κατάφεραν να ολοκληρώσουν μόλις 3 first downs και έδιναν την κατοχή γρήγορα στον αντίπαλο για να πετύχει την ανατροπή. Η περιβόητη άμυνα  και συνολικά η ομάδα έχει συνεχιζόμενες πια πολύ κακές εμφανίσεις στις 4ες περιόδους των αγώνων που έχουν στοιχίσει 4 (που θα μπορούσε να ήταν 5) ήττες στα τελευταία 6 ματς, με το σερί να τρέχει από το περσινό superbowl, όπου απώλεσαν διαφορά 10 πόντων για back-to-back τίτλους! Η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας φέτος επιθετική γραμμή ήταν σημαντικά βελτιωμένη για το μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και πίσω της έτρεξε με απόλυτη επιτυχία ο ρούκι ράννινγκ μπακ Ρόουλς που αντικατέστησε και με το παραπάνω τον Λυντς, ο οποίος μάλλον θα επιστρέψει έστω και σε περιορισμένο ρόλο αύριο. Συνεχίζει να προβληματίζει η μικρή συμμετοχή του Γκράχαμ στο πάσσινγκ παιχνίδι και η τάση του Ουίλσον να κρατά περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται την μπάλα στα χέρια του.
                Οι Πάνθερς έρχονται από ρεπό και πριν από αυτό πέτυχαν 4 νίκες απέναντι ίσως στις 4 χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος. Τζάγκουαρς (1-4), Τέξανς (1-4), Σέιντς (2-4) και Μπακανίρς (2-3) τα θύματά τους με τον αυριανό αγώνα να αποτελεί το πρώτο σημαντικό τεστ για την ομάδα του Νιούτον. Ο ταλαντούχος κουόρτερμπακ είναι ο άνθρωπος – ορχήστρα που κάνει σχεδόν τα πάντα για την επίθεσή του και με ελάχιστες ποιοτικές λύσεις δίπλα του. Θετικό το match up για την πλέον ποιοτική επιλογή στο πάσσινγκ παιχνίδι, Όλσεν διότι η άμυνα των Σίχοκς αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναχαίτιση των τάητ εντ. Σε καλή κατάσταση η άμυνα της ομάδας, έχει την ευκαιρία να πιέσει την αντίπαλη προβληματική επιθετική γραμμή, με την επιστροφή του καλύτερού της αμυντικού Κίκλι που έχασε τα 3 προηγούμενα ματς με διάσειση.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι Σίχοκς πέτυχαν 4 σερί κλειστές, χαμηλού σκορ νίκες επί των Πάνθερς τις 3 περασμένες σεζόν με την τελευταία να έρχεται στα περσινά play-offs και κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και αύριο. Οι δύο τελευταίες ήττες των πεισμωμένων γηπεδούχων ήρθαν εκτός έδρας από αήττητες ομάδες, ενώ εντός έδρας μετρούν 28-2 ρεκόρ με τον Ουίλσον κουόρτερμπακ. Απειλητικοί μεν οι Πάνθερς, προβληματικοί επιθετικά δε για να πάρουν τη νίκη. Πολύ πιθανό το χαμηλό σκορ 



49ερς (1-4)     -     Ρέηβενς (1-4)

                Μόλις το Φεβρουάριο του 2013 οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στο superbowl με τους Ρέηβενς να κατακτούν τον τίτλο και τώρα αμφότερες αποτελούν αντικείμενο απαξίωσης με το ρεκόρ τους να χτυπάει άσχημα στο μάτι. 
                Οι 49ερς ήταν εμφανώς βελτιωμένοι την περασμένη Κυριακή και λίγο έλειψε να πάρουν τη νίκη στην έδρα των Τζάιαντς, όμως μέσα στο τελευταίο λεπτό δέχθηκαν το τάτσνταουν που τους έφερε την 4η σερί ήττα. Ο Κάπερνικ συνήλθε από τις απαράδεκτες εμφανίσεις του και στο β’ μέρος είχε κάποιες εντυπωσιακές προσπάθειες που θύμισαν την πορεία προς το superbowl. Εντελώς διαφορετική εικόνα για την άμυνα, η οποία εκτός έδρας γίνεται έρμαιο, ενώ εντός έχει εμφανιστεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική. Λογικά τα σκαμπανεβάσματα με τις τόσες αλλαγές που έγιναν στην offseason. Υπό πίεση ο άπειρος κόουτς Τομσούλα που έχει την αύρα του αναλώσιμου. Επιθετικά είναι η χειρότερη ομάδα σε συγκομιδή πόντων (μόλις 15 ανά αγώνα) και η 2η χειρότερη στο πάσσινγκ παιχνίδι, με τα στατιστικά να καταδεικνύουν την συνολικά πολύ κακή σεζόν του Κάπερνικ.
                Οι Ρέηβενς υπέστησαν ήττα – ταφόπλακα για τις play-offs φιλοδοξίες τους, εντός έδρας από τους Μπράουνς, απέναντι στους οποίους είχαν εκπληκτική παράδοση. Η αμυντική εμφάνιση ήταν για ακόμη ένα παιχνίδι παρωδία και ο αντίπαλος περιορισμένων δυνατοτήτων κουόρτερμπακ έμοιαζε σαν τον Ρότζερς. Δέχθηκαν 33 πόντους από μία φτωχή επιθετικά ομάδα και αυτό υπογράμμισε το τεράστιο πρόβλημα (25η άμυνα). Επιθετικά για 2η σερί εβδομάδα το ράννινγκ παιχνίδι ήταν πολύ αποτελεσματικό αλλά για αύριο είναι εξαιρετικά αμφίβολος ο βασικός μπακ Φορσέτ που βρήκε την περσινή καλή του φόρμα. Αν δεν επιστρέψουν και οι Σμιθ και Γκίλμορ στο πάσσινγκ παιχνίδι, τότε η επίθεση θα εμφανιστεί γυμνή από ταλέντο.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ:  Αντιθέτως με τους 49ερς οι Ρέηβενς ήταν απολύτως ανταγωνιστικοί σε όλα τα ματς που ηττήθηκαν, βέβαια οι συντριβές των Καλιφορνέζων ήρθαν απέναντι σε εκρηκτικές επιθέσεις. Η αμυντική αδυναμία των φιλοξενούμενων στο πάσσινγκ παιχνίδι πέφτει πάνω στην επιθετική αδυναμία των γηπεδούχων. Πάσο σε έναν αδιάφορο και αγωνιστικά αλλά και στοιχηματικά αγώνα. 



Πάκερς (5-0)     -     Τσάρτζερς (2-3)

                Οι Πάκερς παρέμειναν αήττητοι έστω και με μέτρια εντός έδρας εμφάνιση απέναντι στους Ραμς. Το κάτω του μετρίου κομμάτι της εμφάνισης ήρθε από την επίθεση του Ρότζερς που σε δύο σερί ματς πια δείχνει να μην έχει ρυθμό. Ο ταλαντούχος πασέρ μάλιστα υπέπεσε και σε δύο ιντερσέπτιονς που ήταν οι πρώτες σε εντός έδρας αγώνα από το Δεκέμβρη του 2012! Η απουσία του Νέλσον παίρνει από την ομάδα τις μεγάλες φάσεις στο πάσσινγκ παιχνίδι, ενώ και με τον τραυματισμό του Άνταμς οι λύσεις περιορίζονται σημαντικά. Παραμένει σε τοπ φόρμα ο βετεράνος Τζόουνς που είναι έκπληξη της χρονιάς για την ομάδα. Ανεβαίνει σιγά σιγά ο ράννινγκ μπακ Λέισι μετά το πρόβλημα στον αστράγαλο. Παραδόξως η ομάδα τελευταία εντυπωσιάζει αμυντικά, με το υποσύνολο να βγάζει τρομερή ένταση, να πιέζει μαζικά έχοντας 20 σακς στη σεζόν (2η καλύτερη επίδοση) και να φανερώνει μεγάλο βάθος στις επιλογές του ρόστερ. Ειδικά απέναντι στην εύθραυστη επιθετική γραμμή των αυριανών αντιπάλων αναμένεται να κάνει πάρτι.
                Οι Τσάρτζερς ηττήθηκαν εντός έδρας από τους Στίλερς τη Δευτέρα, σε έναν αγώνα που άξιζαν τη νίκη και είχαν το πάνω χέρι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η άμυνα ήταν βελτιωμένη έστω και απέναντι σε έναν κακό κουόρτερμπακ, όμως οι αδυναμίες της επιθετικής γραμμής μοιάζει να μην επιδέχονται επίλυσης καθώς υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί και συνεχείς αλλαγές στην 5αδα. Ο κουόρτερμπακ Ρίβερς ήταν και πάλι πολύ καλός έστω και υπό αντίξοες συνθήκες και συνεργάστηκε άψογα με τον τάητ εντ Γκέιτς, που επέστρεψε από τιμωρία, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι δύο τους την τελευταία 10ετία. Ο βετεράνος σκόραρε δις και με το καλημέρα απέδειξε πως και φέτος θα αποτελεί το #1 στόχο του πασέρ. Το ράννινγκ παιχνίδι έχει σποραδικά καλές στιγμές με τους Γκόρντον και Γούντχεντ να έχουν τα στοιχεία να απειλήσουν αλλά όχι μία γραμμή μπροστά τους που θα ανοίξει τους διαδρόμους.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ξεκάθαρο φαβορί οι Πάκερς στον αγώνα με όλα τα match up να τους ευνοούν. Η άμυνά τους αναμένεται να χειραγωγήσει την αντίπαλη επιθετική γραμμή και αν η επίθεση τους δεν ήταν σε μίνι – τέλμα θα ήταν πολύ ζεστή επιλογή ο άσος με το χάντικαπ. Ο Ρότζερς πιθανώς να ξεμπουκώσει βρίσκοντας τις αδυναμίες στους κόρνερμπακ των Τσάρτζερς και αν βοηθήσει και ο Ρίβερς μπορεί να επιβεβαιωθεί το over



Κολτς (3-2)     -     Πάτριοτς (4-0)

                Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν τελευταία φορά στο AFC Championship παιχνίδι, όπου οι Πάτριοτς διέλυσαν ξανά τους Κολτς με 45-7, αλλά αυτό που έμεινε ήταν η καταγγελία των ηττημένων για τις ξεφούσκωτες μπάλες που ενοχοποίησαν τον Μπρέιντι και έκαναν τη λίγκα να τον τιμωρήσει με 4 αγωνιστικές πριν αυτές σβηστούν από τον ανεξάρτητο δικαστή. Οι Πάτριοτς είχαν επικρατήσει στο ίδιο γήπεδο και πέρσι το Νοέμβριο με 20-42.
                Οι Κολτς ξεπέρασαν τη μίνι – κρίση τους 0-2 ξεκινήματος με 3 νίκες επί των αδύναμων εντός ντιβίζιον αντιπάλων τους και βρέθηκαν ξανά να έχουν το πάνω χέρι στην AFC Νότου. Οι δύο τελευταίες ήρθαν με τον 40χρονο αναπληρωματικό τους κουόρτερμπακ Χάσελμπεκ να αντικαθιστά τον Λακ και να αγωνίζεται καλύτερα από το νεαρό, όντας πολύ ψύχραιμος και αποφεύγοντας τα μεγάλα λάθη. Σημάδια ζωής έδωσαν και οι έτεροι βετεράνοι της ομάδας. Ο 32χρονος Γκορ και ο 34χρονος Τζόνσον ήταν πολύ ενεργοί και οι πρωταγωνιστές της τελευταίας νίκης στην έδρα των Τέξανς. Με ερωτηματικό η επιστροφή του Λακ, που προπονήθηκε πλήρως μέσα στη βδομάδα, όμως γίνεται λόγος για περαιτέρω προστασία του. Κάτω του μετρίου η άμυνα της ομάδας, θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς για να κρατήσουν σε αξιοπρεπή όρια την αντίπαλη επίθεση.
                Οι Πάτριοτς «πετούν» από νίκη σε νίκη με τον κουόρτερμπακ τους Μπρέιντι να αγωνίζεται με έξτρα κίνητρο να εκδικηθεί τους επικριτές του και να σβήσει την κηλίδα από την προσωρινή του τιμωρία. Πέρασε όλη την offseason να επικρίνεται για το περιβόητο deflategate και όχι να αποθεώνεται για τον 4ο τίτλο που κατέκτησε το Φλεβάρη και κύριο υπεύθυνος γι αυτό στα μάτια του είναι οι αυριανοί αντίπαλοι που κατήγγειλαν το θέμα. Θα θελήσει όχι απλά να νικήσει τους Κολτς αλλά αν γίνεται και να τους ταπεινώσει με όσο μεγαλύτερη νίκη και δεν είναι καθόλου απίθανο να το ξαναπετύχει με την εκπληκτική κατάσταση που βρίσκεται αυτός και η παρέα του. Σκοράρουν 37,2 πόντους (2οι) και καταγράφουν 423,8 γιάρδες ανά αγώνα (1οι) με τους Έντελμαν, Γκρονκόσκι και Λιούις να είναι ασταμάτητοι. Στα αρνητικά, χάνει όλη τη σεζόν ο βασικός και κομβικός επιθετικός λάινμαν Σόλντερ.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι Πάτριοτς είναι σε αποστολή εξόντωσης όλων των επικριτών και οι Κολτς είναι μεγάλος στόχος. Θα μπουν στον αγώνα με έξτρα κίνητρο και «καυτοί» όπως είναι σε όλη τη σεζόν αναμένεται να περάσουν εύκολα από την έδρα των Κολτς που προβληματίζουν συνολικά. Πολύ πιθανό το διπλό με -6,5 χάντικαπ καθώς μοιάζει απίθανο να μπορέσουν να περιορίσουν οι γηπεδούχοι τον Μπρέιντι και να κρατηθούν κοντά στο σκορ. 



Ιγκλς (2-3)     -     Τζάιαντς (3-2)

                Οι Ιγκλς ξεμπούκωσαν επιθετικά απέναντι στην αδύναμη άμυνα των Σέιντς και πήραν ψυχολογία για τη συνέχεια. Ανεβοκατέβαιναν εύκολα το γήπεδο με τον Μπράντφορντ, παρά τα δύο μεγάλα λάθη του, να είναι παραγωγικός, ενώ σημαντική βελτίωση υπήρξε και στο ράννινγκ παιχνίδι με ρόλο και για τους δύο μπακ, Μάθιουζ και Μάρεϊ. Ενθαρρυντικά στοιχεία , απέναντι πάντα σε χαμηλής δυσκολίας αντίπαλο. Στα αθόρυβα περνούν οι καλές εμφανίσεις της άμυνας που έχει το 10ο καλύτερο παθητικό με την μπροστινή της γραμμή να κερδίζει τις περισσότερες μάχες. Η επιθετική φιλοσοφία του ιδιαίτερου κόουτς Κέλλυ δεν έχει την επιτυχία που αναμενόταν, με λίγες εκλάμψεις αποτελεσματικότητας στα μέχρι τώρα παιχνίδια.
                Οι Τζάιαντς πήραν δραματική νίκη την περασμένη Κυριακή απέναντι στους προβληματικούς 49ερς και έφτασαν τις 3 σερί επιτυχίες που τους έφεραν στην κορυφή της ντιβίζιον. Ο Μάννινγκ ήταν πολύ παραγωγικός, ξεπέρασε τις 440 γιάρδες, πάσαρε για το νικητήριο τάτσνταουν μέσα στο τελευταίο λεπτό, αφού βέβαια την είχε γλιτώσει λίγο πριν σε μία πολύ άσχημη πάσα που δεν έγινε ιντερσέπτιον που θα τέλειωνε τον αγώνα. Έκανε και πάλι τη διαφορά ο ρισίβερ Μπέκαμ, όμως τραυματίστηκε στο β’ μέρος και είναι εξαιρετικά αμφίβολος για τη Δευτέρα. Προβλημάτισε ξανά η πάσσινγκ άμυνα, που είναι πια τελευταία στην σχετική στατιστική επιτρέποντας ακόμη και στον ντεφορμέ Κάπερνικ να είναι παραγωγικός. Ακόμη χειρότερη γίνεται η κατάσταση από τη στιγμή που τραυματίστηκε και θα χάσει 2-4 εβδομάδες ο βασικός κόρνερμπακ Αμουκαμάρα. Άγνωστο πόσους από τους ποιοτικούς του ρισίβερ θα έχει στη διάθεσή του ο Μάννινγκ, με τους Μπέκαμ, Ραντλ και Κρουζ να δίνονται άπαντες με ερωτηματικό.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ντέρμπι της NFC Ανατολής με πολλές ιδιαιτερότητες και μεγάλη βαθμολογική σημασία. Παραμένει αίνιγμα η επίθεση των Ιγκλς, που έχει δείξει δείγματα εκρηκτικότητας αλλά και πολλά κομμάτια πλήρους αδράνειας. Σε καλή κατάσταση οι Τζάιαντς, όμως αν λείψουν οι ρισίβερ και ειδικά ο Μπέκαμ, δύσκολα θα μπορέσουν να απειλήσουν με το σκεπτικό ότι δεν θα μπορέσουν να τρέξουν απέναντι στην άμυνα των Ιγκλς. Δίχως Μπέκαμ, το ματς γέρνει προς τον άσο και το under







Η «ζεστή» 4αδα
Κολτς
Πάτριοτς (-6,5)
2
Στίλερς
Κάρντιναλς
2
Τζάγκουαρς
Τέξανς
Over 41.5
Τζετς
Ρέντσκινς
Under 42.5



Σε β’ διαλογή
Βάικινγκς
Τσιφς
1
Μπράουνς (+5,5)
Μπρόνκος
1
Σίχοκς
Πάνθερς
Under 41.5
Πάκερς
Τσάρτζερς
Over 49.5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου